Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro Jučer, 22:34   #1291
Neo-ST
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor Neo-ST Pregled postova
Šta vam se čini o ovoj tablici ?
Vidio na Redditu.
Gledajući ovu tablicu jučer, zanimao me ovaj Filen, pa sam ga instalirao.
Bolje da nisam, jer mi je napravio kaos na Win11 računalu.
Ne bih ni skužio da nisam maloprije primijetio da mi Veeam ne radi, ni da se Steam ne želi pokrenit.

Uglavnom, proveo sam zadnjih ~sat vremena sa AI pokušavajući troubleshootati šta se s*ebalo u OS-u, kako, i kako to popraviti.

Na kraju je najjednostavnije rješenje bilo system restore.

Da ne trkeljam o tehničkim stvarima koje ni sam u potpunosti ne razumijem, evo njegov sažetak:

Citiraj:
Veeam Agent, Steam i drugi programi prestali raditi nakon deinstalacije Filen app-a (WinFsp driver)

Problem:
Veeam Agent for Windows servis zaglavljen na "Starting" — ne starta. Steam se pokreće ali UI se ne prikazuje. Filen network drive ne radi. Sve radilo normalno dan ranije.

Uzrok:
Na računalu je bio instaliran Filen app koji koristi WinFsp (Windows File System Proxy) kernel driver za virtualni mrežni disk. Nakon deinstalacije Filen-a (a s njim i WinFsp-a), nešto u Windows kernelu ostalo u nekonzistentnom stanju. Lokalni RPC pozivi preko 127.0.0.1 rade na TCP razini, ali RPC server thread zaglavi u čekanju na event handlere koji se nikad ne signaliziraju.

Problem preživljava reboot, reinstalaciju programa, pa čak i Winsock reset. SFC /scannow ne nalazi ništa.

Dijagnostika:
Dump analiza (WinDbg/cdb) pokazala da RPC klijent šalje zahtjev i čeka odgovor (rpcrt4!WS_SyncRecv), ali serverski thread unutar VeeamTransportDll.dll zaglavi na WaitForMultipleObjectsEx s dva handle-a koji se nikad ne signaliziraju. Klasičan deadlock.

Što NIJE pomoglo:
  • Reinstalacija Veeam-a (čista instalacija, nova verzija)
  • Deinstalacija Npcap/Nmap drivera + reboot
  • Zaustavljanje Tailscale servisa
  • Netsh winsock reset + IP reset (ne radite ovo, resetira IP postavke)
  • Defender exclusioni i NIS disable
  • SFC /scannow
  • Ponovna instalacija Filen-a / WinFsp-a

Rješenje:
System Restore na točku prije instalacije Filen/WinFsp. Sve proradilo odmah — Veeam, Steam, lokalni RPC.

Okolina: Windows 11 25H2 (build 26200.8117), Veeam Agent 13.0.1.1009

TL;DR: Ako se instaliraju i deinstaliraju WinFsp-bazirane aplikacije (Filen, SSHFS-Win, rclone mount, itd.) i nakon toga razni programi prestanu raditi — System Restore na točku prije instalacije je najbrži fix.
Neo-ST je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno