Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 14.07.2011., 08:54   #11761
Nik
Premium
Moj komp

Nik's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
Ima ih i po bajk trgovinama, ali ja sam ih vidio i u Mueleru, tako da i tamo slobodno pogledas.

IMHO, izvrstan poklon za klinca...5 glavi ti ne gine za novi... a ako se bas hoces isprsiti kupis npr. ovaj

To ti je za klince od 2-5g. starosti, necak ce malo pricekati ali kad zajasi bajk vise se nece skidati s njega.

Obrati paznju na visinu sjedala, ako je previse nizak onda ce ga klinac brzo prerasti, najbolje da je podesiv kao na ovom kojeg sam linkao...tom je naravno malo cijena napuhana.

Jeftiniji u Emmezeti
Woody
Haro

Zadnje izmijenjeno od: Nik. 14.07.2011. u 09:02.
Nik je offline   Reply With Quote
Staro 14.07.2011., 13:16   #11762
SileTzar
Registered User
Moj komp

SileTzar's Avatar

Datum registracije: Jun 2011
Hvala na savjetima, pogotovo za podešavanje visine sjedala. Nakraju sam uzeo ovaj model s slike koju sam postao, i provjerio sam za sic, ima nekoliko stupanja visine u koracima po par cm pa kako raste kikić ide i sic gore.
U osnovi je isti kao i ovaj za 1400kn, zbilja mi nije jasna ta cijena.
Baš sam htio da bude drveni, jer nekako ima dušu, i da nije tricikl kako bi nećak vježbao ravnotežu. Sad ga još ukrasim nekim naljepnicama Shimano i RockShox i da vidiš pilu.
Btw 3 kile i sitno ima bajk, da vidim vaše na vagi
SileTzar je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 15.07.2011., 00:53   #11763
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Dečki, kaj vi mislite o 29er ima za Sljeme ? Nešto tipa Norco Shinobi - 120mm hoda iza, 120 ili 140mm hoda naprijed, sa nekom agresivnijom malo geometrijom (HTA od 69,5°). Čak sam razmišljao o bajku tipa nova Kona Satori - još agresivnija geometrija (HTA od 68°), 130mm hoda iza i 140mm naprijed.

Jedan Banshee Prime kao nešto s čime se može i skakati na 29 inča.

Brijem idealno za Sljeme i spusteve, a na usponu i cesti juriš. Jedino mi se čini podrška za 29" kotače da malo šteka. Ajde, guma još i ima sada, ali obruči i to me malo brine.

Kaj vi mislite ?
Staro 15.07.2011., 02:34   #11764
prileee
laser
Moj komp

prileee's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
ne znam za funkcionalnost ali sta se estetike tice ti 29eri su mi ruzni
Staro 15.07.2011., 07:31   #11765
C.J.B.
Premium
Moj komp

C.J.B.'s Avatar

Datum registracije: Feb 2008
Citiraj:
Autor Vuco Pregled postova
a na usponu i cesti juriš.

Zasto mislis da veci kotac "ide" brze?

C.J.B. je offline   Reply With Quote
Staro 15.07.2011., 08:21   #11766
2 die 4
Premium
Moj komp

2 die 4's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
@Vuco, 29eri su samo prodavanje magle, još jedan marketinđki trik eto zato jer mogu.
Dakako ovo je samo mišljenje, ali činjenica je da ga djeli većina, pa vidio si na DB-u od nekih koji se bave XC-om kaj vele o 29erima, a i u razgovoru s nekim serviserima sam došao do spoznaje da ti kotači uopće nisu 29" već su 28" (izmjereno u servisu) a onda je još guma 1" pa oni to zovu 29er !!!!!!
Samo ti ostani na 26" tu si doma, a i znaš onu, "if it ain't broke, don't fix it"

RedGreenBlue
2 die 4 je offline   Reply With Quote
Staro 15.07.2011., 10:03   #11767
murina
Premium
Moj komp

murina's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor C.J.B. Pregled postova

A zašto ti misliš da ne ide?

I meni su ružni i nezgrapni i nema šanse da ikad pređem na veliki kotač

Šta se tiče transverzale, rado bih s ekipom ali nisu mi još došle pakne sa Discobrakesa (možda me razveseli poštar u idućih dva sata ). Od Pohorja nisam bio u šumu, strašno.. Ako tko ima za iznajmiti P+Z kočnicu...
murina je offline   Reply With Quote
Staro 15.07.2011., 10:11   #11768
zgmmax
(-(-(-(--)-)-)-)
Moj komp

zgmmax's Avatar

Datum registracije: Sep 2009
Iznajmim ti ja bajk

jer idem na more za vikend
zgmmax je offline   Reply With Quote
Staro 15.07.2011., 10:26   #11769
murina
Premium
Moj komp

murina's Avatar

znaš šta, ja sam pegula i garant bi ti nešto razbio Vilicu sam recimo ubio na prvoj vožnji i to na Dotrščini, a kamoli na nekoj tamo transverzali
Staro 15.07.2011., 10:28   #11770
zgmmax
(-(-(-(--)-)-)-)
Moj komp

zgmmax's Avatar

Datum registracije: Sep 2009
haha

za transverzalu ti je dobar i pevecikl

tak ionak je 60% svega samo uspon
zgmmax je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 15.07.2011., 10:49   #11771
Nik
Premium
Moj komp

Nik's Avatar

Bas sam ti htio reci da posudi cijeli bajk...nece tu biti neke jurnjave...vise voznja kroz sumu, gore-dole-ravno, s naglaskom na gore
Staro 15.07.2011., 11:15   #11772
C.J.B.
Premium
Moj komp

C.J.B.'s Avatar

Citiraj:
Autor murina Pregled postova
A zašto ti misliš da ne ide?
Zato sto ne postoji ni jedan razlog zasto bi bilo tako, naprotiv..

Jedina pozitivna stvar koje se ja mogu sjetit jest lakse savladavanje prepreka.. i veca je gazna povrsina pa je ajde stabilniji..
Negativnih hvala bogu ima dosta... od male ponude, vece tezine kotaca, tromosti i sporosti u odnosu na 26", slabijih kotaca zbog duljih zbica, nisu za nize vozace, a i ruzno izgledaju na kraju krajeva

Staro 15.07.2011., 11:54   #11773
Nik
Premium
Moj komp

Nik's Avatar

Sto se tice ovih 29era, nisam ih vozio, ali idem naklapati pa cu reci da vjerojatno bolje gaze grbavi teren, ali kad dodje do naglih brzih promjena smjera, i ostrih zavoja, ili switchbackova brijem da su u banani.

Meni su isto ruzni, i kad tome pribrojim suzeni izbor guma i ostale opreme za kotace, te vjerojatno i visu cijenu istih...te kasniji problem s prodajom, nema sansi da kupim 29era.
Staro 15.07.2011., 12:07   #11774
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Citiraj:

Ne znam, ja sam jednog probao davno i fino je išao. Brzine su definitivno bile veće. Ubrzanje nije, ali brzina s kojom sam se vozio - jest. Vjerojatno jer sam na istoj kadenci i istom omjeru imao veći kotač, pa više prođe za jedan okretaj pedala.

Jebiga, da nije tako, Tour de France bi se vozio na 24" kotačima i slick gumama jer su još lakši od 26/29".
Citiraj:
Autor 2 die 4 Pregled postova
@Vuco, 29eri su samo prodavanje magle, još jedan marketinđki trik eto zato jer mogu.
Dakako ovo je samo mišljenje, ali činjenica je da ga djeli većina, pa vidio si na DB-u od nekih koji se bave XC-om kaj vele o 29erima, a i u razgovoru s nekim serviserima sam došao do spoznaje da ti kotači uopće nisu 29" već su 28" (izmjereno u servisu) a onda je još guma 1" pa oni to zovu 29er !!!!!!
Samo ti ostani na 26" tu si doma, a i znaš onu, "if it ain't broke, don't fix it"
Eh, di bi ja bio da slušam ekipu sa dropbike-a, vjerojatno bi sad imao Elixire za kočnice . Nego, jesi probao izmjeriti ikada 26" kotač , kaj misliš da on ima 26" (moj XM317 obruč je 559x17) ?
Citiraj:
Jedina pozitivna stvar koje se ja mogu sjetit jest lakse savladavanje prepreka.. i veca je gazna povrsina pa je ajde stabilniji..
Negativnih hvala bogu ima dosta... od male ponude, vece tezine kotaca, tromosti i sporosti u odnosu na 26", slabijih kotaca zbog duljih zbica, nisu za nize vozace, a i ruzno izgledaju na kraju krajeva
Vidim ja da vama najviše smeta to što su Vam ružni i da teško dalje od toga vidite.
Staro 15.07.2011., 12:09   #11775
murina
Premium
Moj komp

murina's Avatar

Pustiš niz nizbrdicu ljude iste mase sa 20", 26" i 29" kotačima (uzmimo idealne uvjete, da ne kompliciramo sa gumama i sl.)

Koji će "najbrže" ubrzati, a koji će postići najveću brzinu?
Ja bih rekao da će 20" imati najbolju akceleraciju, a 29" najveću krajnju brzinu

edit: eto vuco me pretekao

Da, grubi su dozlaboga
Staro 15.07.2011., 12:52   #11776
C.J.B.
Premium
Moj komp

C.J.B.'s Avatar

Citiraj:
Ne znam, ja sam jednog probao davno i fino je išao. Brzine su definitivno bile veće. Ubrzanje nije, ali brzina s kojom sam se vozio - jest. Vjerojatno jer sam na istoj kadenci i istom omjeru imao veći kotač, pa više prođe za jedan okretaj pedala.
Da, ali nije isti unos energije pri istoj kadenci i omjeru na 29" i 26"
Dakle nista manje energije ti nece trebat da odrzavas 30km/h na 29er-u.

Citiraj:
Jebiga, da nije tako, Tour de France bi se vozio na 24" kotačima i slick gumama jer su još lakši od 26/29".
Kad vec spominjes cestovne bicikle i kotace.. Znas li zasto se na trkacim biciklima koriste 700c obruci, a na nekim triathlon 650c?
A i obujam kotaca sa gumom na specki je gotovo jednak onome na 26" monticu.. tak da..

Citiraj:
Vidim ja da vama najviše smeta to što su Vam ružni i da teško dalje od toga vidite.
Ja navedem 6 negativnih strana, ti se fiksiras za jednu koja je zapravo trivijalna ne znam tko slabije vidi..

Zadnje izmijenjeno od: C.J.B.. 15.07.2011. u 13:04.
Staro 15.07.2011., 13:06   #11777
no brakes
Registered User

Datum registracije: Jan 2010
Smile

Narode ako koga zanima frend prodaje kotače
industrijski ležaji, nabe dt swiss/commencal i mavic 317 obruči

cijena 1500kn, nešto sitno su stari( ajmo reć novi), toliko za sada znam!!!!!
no brakes je offline   Reply With Quote
Staro 15.07.2011., 13:30   #11778
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Citiraj:
Da, ali nije isti unos energije pri istoj kadenci i omjeru na 29" i 26"
Dakle nista manje energije ti nece trebat da odrzavas 30km/h na 29er-u.
Zaključak je da onda veličina kotača ne utječe na ama baš ništa oko brzine, već si sa većim kotačima samo sporiji i tromiji, ne pređeš istu udaljenost brže i samo se više umoriš ?
Citiraj:
Kad vec spominjes cestovne bicikle i kotace.. Znas li zasto se na trkacim biciklima koriste 700c obruci, a na nekim triathlon 650c?
A i obujam kotaca sa gumom na specki je gotovo jednak onome na 26" monticu.. tak da..
Ne znam za obruče.

Što se tiče gume na specki i MTB-u - dal onda i na MTB-u imaš 1" gume ili podrazumjevaš da je na MTB-u 2.7" Nokian guma ?
Citiraj:
Ja navedem 6 negativnih strana, ti se fiksiras za jednu koja je zapravo trivijalna ne znam tko slabije vidi..
od male ponude - Svaki dućan kod nas može naručiti bilo koji bajk za koji su zastupnici. Misliš da Ciklocentar neće imati sljedeće godine Konu Satori za naručiti ? Ili da Keindl nema 29" modele u ponudi ?

vece tezine kotaca - razlika u težini između 2 ista wheelseta (istog proizvođača) između 26" i 29" je kod Sun Ringle-a 100g, kod Fulcruma isto tako 100g.

tromosti i sporosti u odnosu na 26" - ok, tromiji jesu.

slabijih kotaca zbog duljih zbica - ok, za skokove nisu. Jel na Sljemenu ima ogromnih skokova ?

nisu za nize vozace - standover je prevelik ? Da je tako, kepeci bi se vozili onda na 20 ili 24" bajkovima. Ali ima ih i na 26", jel, a bome i na speckama sam vidio ekipu.

Naprosto mi je onda nevjerojatno da svi proizvođači štancaju 29ere u par varijanti (HT i FS), a realno na 10 loših strana ide samo jedna pozitivna ?

Mislim, razumijem ja vas. Tako su pričali i za bajkove sa preko 100mm hoda, za fulke, za karbonske rame (bilo MTB bilo cestove).

Jel itko osim mene barem probao 29era ?
Staro 15.07.2011., 13:55   #11779
C.J.B.
Premium
Moj komp

C.J.B.'s Avatar

Citiraj:
Zaključak je da onda veličina kotača ne utječe na ama baš ništa oko brzine, već si sa većim kotačima samo sporiji i tromiji, ne pređeš istu udaljenost brže i samo se više umoriš ?
Zakljucak je da sa jednakim unosom energije pri istoj kadenci neces ici nista brze sa vecim kotacem.

Citiraj:
Ne znam za obruče.

Što se tiče gume na specki i MTB-u - dal onda i na MTB-u imaš 1" gume ili podrazumjevaš da je na MTB-u 2.7" Nokian guma ?
Konkretno na 700x23c i 26" x 2.30

Uglavnom, probao sam nakratko 29er epic uglavnom cisti marketing kao i mnogo toga, novi standardi, iza je sada 142mm jel, felge, gume.. samo nek se prodaje i neka su novi standardi da slucajno ne bi mogao iskoristit nesto od starih dijelova..
A i o karbonu bi se mogao napricat obzirom cega sam se nagledao u posljednjih godinu dana..

Staro 15.07.2011., 14:09   #11780
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Citiraj:
Zakljucak je da sa jednakim unosom energije pri istoj kadenci neces ici nista brze sa vecim kotacem.
Jedino gdje će trebati više energije jest ubrzanje. Razlika kad si postigao određenu brzinu je minimalna, da ne velim nepostojeća skoro.
Moj zaključak je da ćeš uz minimalno veći utrošak energije, podosta brže preći određenu dionicu.

Uglavnom, probao sam nakratko 29er epic uglavnom cisti marketing kao i mnogo toga, novi standardi, iza je sada 142mm jel, felge, gume.. samo nek se prodaje i neka su novi standardi da slucajno ne bi mogao iskoristit nesto od starih dijelova..
A i o karbonu bi se mogao napricat obzirom cega sam se nagledao u posljednjih godinu dana..[/QUOTE]
Da se ništa ne mijenja, i dalje bi imali ovakve bicikle. Druga je stvar što se danas sve mijenja u roku 2 godine, a ne kao prije kad je novi standard trajao 10-20 godina.

Jel znaš zašto su uveli iza 142x12 ? Jel znaš da svaki proizvođač skoro, koji iza ima 142x12 osovinu, da se može pretvoriti u 135x10 ? Pa skoro svaki to nudi. 12mm osovina doista jest čvršća i čini stražnji kraj čvršćim od QR. A ovih 7mm više od 135mm, jest da sa svake strane ima 3.5mm više za utor u koji se može staviti kotač, da se ne treba držati u zraku dok se osovina gura kroz njega (nešto kao dropouti kod QR-a).

Probaj na prednjoj vilici staviti 9mm TA umjesto QR-a pa ćeš vidjeti koliko je čvršće . A pogotovo iza. Razlika je već između QR i TA od 10mm, što ne bi QR vs 12mm.

O karbonu uvijek rado razglabam, samo što najčešće o tome pričam sa ljudima koji nisu svjesni njegovih prednosti i pokazuju mi testove gdje netko čekićem lupa po rami.
Staro 15.07.2011., 14:51   #11781
C.J.B.
Premium
Moj komp

C.J.B.'s Avatar

Stvar je u kutu zbica, jer su zakljucili da su zbice kod 135 pod prevelikim kutem pa imaju tendenciju ucestalog pucanja.. to je kljucan razlog mijenjaja standarda!!

Sto se karbona tice, ajde pricaj mi o njegovim prednostima iz prve ruke pa cu ja tebi o nedostacima iz iste

Staro 15.07.2011., 15:38   #11782
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Citiraj:
Stvar je u kutu zbica, jer su zakljucili da su zbice kod 135 pod prevelikim kutem pa imaju tendenciju ucestalog pucanja.. to je kljucan razlog mijenjaja standarda!!
Koja glupost. Pa za kut žbica je zadužena flanđa na nabi i njezina izvedba (a znamo da danas ima 1000 različitih nabi, žbica i čega sve ne).Ti možeš staviti 135x10 kotač sa sitnim adapterima na 142x12 i ništa se ne mijenja što se tiče žbica i kotača. Najčešće i nabe za 142x12 su, osim promjera osovine, potpuno iste što se tiče dimenzija flanđi, razmaka od sredine nabe, samo su izdužene na krajevima po 3.5mm.

150x12 mijenja chainline, 142x12 ne mijenja ništa stoga i ta mjera. 12mm je čvršća od QR, a ne gubi se njegova lakoća upotrebe (odnosno mogućnost brzog micanja/otpuštanja, quick release). 150x12 ima drugu prednost no ima i drugačiji BB - on je širi i time rame mogu biti robusnije u vidu promjera cjevi kod spoja sa BB-om.
Osnovna udaljenost kod 142x12 je i dalje 135mm između chainstaya, dodano je 3,5mm da se osovina može zakačiti na tih 3.5mm da kotač može stajati sam dok nema osovine. Bez tih 3.5mm na pogonskoj strani ne bi bilo dovoljno mjesta za pravilan raspored na nabi.
Citiraj:
Sto se karbona tice, ajde pricaj mi o njegovim prednostima iz prve ruke pa cu ja tebi o nedostacima iz iste
Pa, radio sam s karbonom i aramidnim vlaknima (umjesto plastičnih štitnika downtube-a, da se stave aramidna vlakna ne bi bilo više problema sa kamenjem - ikada), a vidio sam i mogućnosti karbona kojeg koristi vojska.

Jednostavno rada sa karbonom, njegove mehaničke karakteristike su uvelike bolje od bilo kojeg materijala danas od kojega se rade bicikli. Danas su već karbonski bicikli puno trajniji nego prije godinu-dvije. Kada se pogodi smjer vlakana na svim djelovima bicikla, bit će lakši i bolji od aluminija kao materijal. Najlakše aluminijske rame su oko 1100g ako se ne varam, a od karbona je to 900g. Puknut će obje veoma brzo, no kad se stavi u 1100 vs 1100 kategoriju, karbon će trajati puno puno duže. A da ne velim da kad bi se gledale prosječne težine aluminijskih rama od nekih 1500-1700g, da bi karbonska rama trajala ohoho dulje. Naravno ako se ne zezne u rasporedu vlakana (što velim, uz današnja testiranja karbonskim rama malo se već teže događa).

Aluminij je kao materijal već valjda 30 godina u izradi i to masovnoj. Pa se i dalje događa da rama pukne zbog konstrukcijske greške.
Staro 15.07.2011., 16:12   #11783
C.J.B.
Premium
Moj komp

C.J.B.'s Avatar

Ako laze covjek iz specializeda koji je bio na promociji onda lazem i ja.

Sto se karbona tice i njegove pouzdanosti..

- S-works; odlijepe se vodilice buzira
- epic; pukne rama kod headseta
- orbea alma; puknut seat tube stezanjem prednje masinice!!!!

Ovo samo po sebi ne znaci nista, ali da od desetak karbonaca u ekipi, dva napuknu, a jedan se raspada i to vrhunski modeli, e to je vec zabrinjavajuce i s razlogom izaziva skepsu..

Staro 15.07.2011., 17:35   #11784
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Citiraj:
Ako laze covjek iz specializeda koji je bio na promociji onda lazem i ja.

Sto se karbona tice i njegove pouzdanosti..

- S-works; odlijepe se vodilice buzira
- epic; pukne rama kod headseta
- orbea alma; puknut seat tube stezanjem prednje masinice!!!!

Ovo samo po sebi ne znaci nista, ali da od desetak karbonaca u ekipi, dva napuknu, a jedan se raspada i to vrhunski modeli, e to je vec zabrinjavajuce i s razlogom izaziva skepsu..
Bolje da si dao video sa youtube-a gdje lupaju čekićem po ramam, nego ovo.

pouzdanost aluminija:
- Jamis Parker puca chainstay
- Kona Coiler puca chianstay
- Kona Stinky puca spoj top/down tubea sa headtube-om
- Giant ReignX puca link od Maestra (kojeg btw nisu uspjeli u godinu dana popraviti)
- Cannondale različite rame - kvrckanje po svuda u rami, otpadanje boje kod prihvata diska, pucanje chainstayeva i seatstayeva
- Banshee Rune ili Spitfire puca pod BB-om
-Norco A-line puca prednji trokut

Ne znam di bi bio kraj ovoga. Još je aluminij 2x duže u masovnoj proizvodnji nego karbon, a ovo su slučajevi u zadnjih 5 godina, a di bi bio kad bih gledao bicikle koji su bili u fazi razvoja kao današnji karbonci.

Shvaćaš sad prednosti aluminija ? Ili ćemo tvojim načinom ići pa ga popljuvati ? Nije materijal kriv za lošu konstrukciju.

Eto ti primjera Giant Reing X kojemu je pucao link na Maestru, kroz cijelu 2010 godinu. I pazi sad - ne na spustu, već na usponu kad su sile realno puno-puno manje. Zašto je onda pucalo ? Jer su kod pedaliranja uzdužne sile na kotač bile manje, no torzijski momenti bili previsoki, a oni su link skresali da bude lakši i pucalo je na ama baš svakom bajku.

Santa Cruz kad je napravio DH bajk prvi puta od karbona, kažu da je prototip bio jednako težak kao njihova aluminijska jurilica. Na stress testovima nisu mogli potrgati headtube (kasnije su nabavili jači stroj), a ostali djelovi su trpili 100-200% više sile, te nisu pucali nakon 1 milijun ciklusa (dok se aluminij testirao na 100 000 ciklusa).

Karbon je još u fazi istraživanja. Trek sad radi sa balonom koji se napuše i na njega se onda lijepe karbonska vlakna. Uspjeli su još pogustiti mrežnu vlakna na biciklu (vlakna su nosioci opterećenja i što je veći njihov postotak, a manji matrice koja je od nekih smola - to je karbonski kompozit čvršći).

EDIT:
@ Transverzala tim
Sutra vele 17°C na Sljemenu, moglo bi biti čak i hladno . Vrijeme idealno za vožnju, nećemo nit toliko vode popit vrlo vjerojatno. Sve ide u prilog vožnji

Vidimo se onda u 8 na tunelu.

Zadnje izmijenjeno od: Vuco. 15.07.2011. u 17:42.
Vuco je offline   Reply With Quote
Staro 15.07.2011., 18:31   #11785
MIK
no fear
Moj komp

MIK's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
prezentacija http://fisherbikes.com/bike/series/superfly-100

Gary Fisher and The 29ers

Vuco je linko neke ružne, Gerijevi su pravi picolovci slikica

EDIT: http://www.youtube.com/watch?v=n7xNohTerzU&NR=1 od 1:25

IMHO glavni minus za 29" je pokretljivost i ubrzanje (karikirano bmx vs mtb), za duge XC vožnje 29" je bolji izbor
-->
Gary Fisher dosta gura 29 tke --> prezentacija http://fisherbikes.com/bike/series/superfly-100

Gary Fisher and The 29ers

Vuco je linko neke ružne, Gerijevi su pravi picolovci slikica

EDIT: http://www.youtube.com/watch?v=n7xNohTerzU&NR=1 od 1:25

IMHO glavni minus za 29" je pokretljivost i ubrzanje (karikirano bmx vs mtb), za duge XC vožnje 29" je bolji izbor

Zadnje izmijenjeno od: MIK. 15.07.2011. u 18:46.
MIK je offline   Reply With Quote
Staro 15.07.2011., 18:38   #11786
Nik
Premium
Moj komp

Nik's Avatar

Citiraj:
EDIT:
@ Transverzala tim
Sutra vele 17°C na Sljemenu, moglo bi biti čak i hladno . Vrijeme idealno za vožnju, nećemo nit toliko vode popit vrlo vjerojatno. Sve ide u prilog vožnji

Vidimo se onda u 8 na tunelu.
Sutra ce biti odlicno za voznju...samo sto ce na kraju team spasti na 2 slova
...a onda cemo slusati kuknjavu sto nisu isli i zbog cega nisu isli.
Staro 15.07.2011., 18:54   #11787
MIK
no fear
Moj komp

MIK's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
Autor Nik Pregled postova
Sutra ce biti odlicno za voznju...samo sto ce na kraju team spasti na 2 slova
...a onda cemo slusati kuknjavu sto nisu isli i zbog cega nisu isli.
Ja bi ali sam ispuco kredite prošli tjedan
MIK je offline   Reply With Quote
Staro 15.07.2011., 19:44   #11788
2 die 4
Premium
Moj komp

2 die 4's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
@Vuco, kapa dolje od mene, moramo na jedno piće da malo porazglabamo, obožavam pričati s ljudima koji znaju znanje!
Ajmo sada ovo kaj sam ja rekao o 29er-ima, dakle ja sam ti rekao šta sam pročitao na DB-u ali ne od bilo koga (iako neznam 100%) ali ljudi su sepredstavili kao XC-aši, ne rekreativci već profi vozači (dakle neznam dali muljaju ili ne) i oni kažu a i meni logika nalaže pa sam se složio s njima, a to je da je 29er čisti marketing i ako malo bolje pogledaš 29" nije topla voda, već od prije postoji ta dimenzija, doduše u cestovnjaka ali postoji!
Dakle, to je samo još jedan način da se proda nešto novo jer se kod 26" nema više kaj novo ponuditi, pod novo mislim na novitet a ne na nove modele istih bicikala i njihovih dijelova!
Ne kažem da sam u pravu ali razmisli malo, dali ima ikakvog smisla 29er naspram 26" u XC-u osim u komercijalne svrhe?
Je, dali su 29ere onom dvojcu http://iamspecialized.com/xc-mtb/new...der-and-sauser i je oni su pobjedili ali kasnije sam saznao da su to dvojica ionako najboljih xc-aša trenutno i da im daš tricikl oni bi pobjedili!
Evo jedan od njih o 29reima http://www.youtube.com/watch?v=i0fJzRQVZPU evo i te utrke http://www.youtube.com/watch?v=GEtpvbM6fJs ali isto tako onda možemo i reći da je Ibis najbolji proizvođač 4x bajkova jer za njih vozi Brian Lopes kojeg već godinama nitko u toj disciplini nije pobjedio ali ne zbog bajka nego zbog njegovih sposobnosti da iskoristi svaki bajk najbolje kaj može i onda još malo!
Bla, bla, bla, ovako bih mogli do iznemoglosti, ali zato i jesam predložio piće

RedGreenBlue

Zadnje izmijenjeno od: 2 die 4. 15.07.2011. u 19:52.
2 die 4 je offline   Reply With Quote
Staro 15.07.2011., 19:47   #11789
Smarty
Premium
Moj komp

Smarty's Avatar

Datum registracije: May 2005
Stigla rama
samo ima bit da iman problem sa zatezacem sica, malo mi je velik zatezac od bivsega gery-a mozda milimetar.
al s obziron da zatezac ima oni "zub" pri vrhu i kad ga nabijen skroz onda je ok al naravno onda zatezac sica nesteze cilon povrsinom nego samo tin vrhon velicine milimatar.

btw. jos cekan pogon volan i lulu, to bi trebalo bit krajem iduceg tjedna
Smarty je offline   Reply With Quote
Staro 15.07.2011., 20:19   #11790
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Citiraj:
Autor 2 die 4 Pregled postova
@Vuco, kapa dolje od mene, moramo na jedno piće da malo porazglabamo, obožavam pričati s ljudima koji znaju znanje!
Ajmo sada ovo kaj sam ja rekao o 29er-ima, dakle ja sam ti rekao šta sam pročitao na DB-u ali ne od bilo koga (iako neznam 100%) ali ljudi su sepredstavili kao XC-aši, ne rekreativci već profi vozači (dakle neznam dali muljaju ili ne) i oni kažu a i meni logika nalaže pa sam se složio s njima, a to je da je 29er čisti marketing i ako malo bolje pogledaš 29" nije topla voda, već od prije postoji ta dimenzija, doduše u cestovnjaka ali postoji!
Dakle, to je samo još jedan način da se proda nešto novo jer se kod 26" nema više kaj novo ponuditi, pod novo mislim na novitet a ne na nove modele istih bicikala i njihovih dijelova!
Ne kažem da sam u pravu ali razmisli malo, dali ima ikakvog smisla 29er naspram 26" u XC-u osim u komercijalne svrhe?
Je, dali su 29ere onom dvojcu http://iamspecialized.com/xc-mtb/new...der-and-sauser i je oni su pobjedili ali kasnije sam saznao da su to dvojica ionako najboljih xc-aša trenutno i da im daš tricikl oni bi pobjedili!
Evo jedan od njih o 29reima http://www.youtube.com/watch?v=i0fJzRQVZPU evo i te utrke http://www.youtube.com/watch?v=GEtpvbM6fJs ali isto tako onda možemo i reći da je Ibis najbolji proizvođač 4x bajkova jer za njih vozi Brian Lopes kojeg već godinama nitko u toj disciplini nije pobjedio ali ne zbog bajka nego zbog njegovih sposobnosti da iskoristi svaki bajk najbolje kaj može i onda još malo!
Bla, bla, bla, ovako bih mogli do iznemoglosti, ali zato i jesam predložio piće
Velika većina, uključujući i mene vozi 26" cijeli život. Razlika može biti od bicikla do bicikla (govorim i dalje o 26" kotačima i dalje) velika, a kamoli kad sjedneš na nešto potpuno drugačije. Vjerujem da je drugačije, ali velika većina odma si stvori sliku da je to drugačije - loše.

Šteta što netko nije proveo sezonu na 29eru i još da je natjecatelj pa da onda veli što je dobro, a što nije.

Danas novi standardi izlaze svakih godinu dana, no ne znači da se uhvate. 142x12 će se uhvatiti ja vjerujem, jer ima na svim poljima prednosti naprema 135x10.

Poanta je kod 29era što se još traži idealna geometrija, što se kod 26" već našlo prije valjda 10 godina. Ja sam linkao 29ere koji su malo agresivniji u svojoj geometriji, Nik je dao Gary Fishera koji je malo oku ljepši.

Ja sam nekako uvjeren da bi na Sljemenu na velikoj većini staza bio brži sa 29erom, na usponima pogotovo. Ima par staza kaj bi bile tehnički zeznutije za proć sa 29erom, ali ja sam uvijek za onu da se treba probati. Barem ono što ti logika govori da može bit bolje.
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno