Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno > RETRO hardware i software
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro Danas, 16:21   #9961
Trekkie4
Registered User
Moj komp

Trekkie4's Avatar

Datum registracije: May 2023
Ovo je najbliže onome što sam zamislio kad sam razmišljao o TMD ventilatorima... Što reći, drago mi je da nisam jedini luđak koji troši slobodno vrijeme na zamišljanje tehničkih scenarija i rješavanju problema koji ne postoje

https://youtu.be/_ZMpAbgLyJk?si=vSb_VUOZplFQgp3I
Trekkie4 je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 18:12   #9962
smirnoff
Premium
Moj komp

smirnoff's Avatar

Datum registracije: Dec 2009
Citiraj:
Autor Trekkie4 Pregled postova
Jasno, ali sve dok se "prži" glazba na CDove, i dok postoje oni koji te iste CDove slušaju, budu se proizvodili i CDovi - ako ne po EU onda (budi siguran) u Kini.
evo imam CDa s kraja 80tih - svi rade. korišteni su podosta no nisu oštećeni . znam da se onak posprdno govorilo o trajnosti jer, po 'znalcima', vinil će trajat stoljećima a CD će počet orkazivat za 50tak godina.

imam i prženih CDa s početka milenija koje sam pohlepno snimao (digitalizirao ploče,kazete) . svi rade i danas. snimano sa šarolike medije (TDK, arita,princo, kodak, acer...) na TEAC 4x (to je bila max brzina)

poanta: CD je trajniji medij od vinila s obzirom na degradaciju materijala. meni se nijedan nije oljuštio.možda samo sreća
smirnoff je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro Danas, 21:39   #9963
Trekkie4
Registered User
Moj komp

Trekkie4's Avatar

Datum registracije: May 2023
Citiraj:
Autor smirnoff Pregled postova
poanta: CD je trajniji medij od vinila s obzirom na degradaciju materijala. meni se nijedan nije oljuštio.možda samo sreća
Je, imaš sreće. Ja sam imao gomile i gomile softvera iz razdoblja 1998-2002, 2003 kad sam počeo gomilati igre, programe i ostalo na CD-ROMu, sve prženo na raznim medijima (Ricoh, Traxdata, Princo, Maxwell, itd) i onda tamo negdje ranih 2010ih (nakon što sam po prvi put generalno uredio stari Pentium II i postavio ga u ulogu "retro kompa") shvatio da polovica medija više ne radi.

U kratko, morao sam "hvatati" torrente i tražiti ISO image online kako bih kompletirao svoju kolekciju, jer cca 1/3 svih CDova koje sam imao više nije bila čitljiva. Jedan od njih, Traxdata Gold mi se čak razletio u DVD-RW pogonu (o ovome sam pisao tu u temi) i raznio potpuno novi drive, koji je bio još pod garancijom.

Za razliku od CDova i DVDova, ploče nemaju vijek trajanja. Stavi ih na hladno i suho i mogu trajati zauvijek. Doslovno baš zauvijek ... sve dok ih ne uništiš ili oštetiš na nekakav način. Uostalom i dan-danas postoje gomila SP (shellac) ploča koje su stare stotinu godina, pa i dalje sviraju. Da, zvuče katastrofalno ali ne zbog samih ploča već zbog tehnologije zapisa (i studija) kakvi su se onda koristili.

Iako sad kad sam ovo rekao, bilo kakva usporedba digitalnog i analognog je besmislena. Jedna osoba bude rekla da je digitalno bolje, druga bude rekla suprotno. Ovo je jako subjektivna stvar i nema "pravi" odgovor, zbog čega je najbolje imati oboje i kombinirati po volji i raspoloženju.
Trekkie4 je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 22:14   #9964
Miki9
Registered User

Datum registracije: Jun 2021
Prije desetak+ godina mi se jedan daljnji susjed s kojim se družio nikad nisam jer je bar 8 godina stariji, inače polučudan lik i sreća je tko ga ne poznaje i nema posla s njime, pojavio odjednom na vratima, kao bi li mu posudio pregršt ps1 igara, reko sorry, ne bi, jer sam već imao iskustava s njegovim društvom (kojeg je dio jedan drugi bliži susjed, koji ga je i uputio na mene jer je znao da imam ps1) da mi se posuđeni cdi ili ne vraćaju ili vrate pokvareni nakon 2,3 mjeseca natezanja, al kako sam neizlječiva dobričina, reko budem ti presnimio desetak igara.

Imagine my surprise kad nijednu od tih koje sam izabrao nije cd drive uspio pročitat i kopirat, a igre su bile u ladici na tamnom, jednostavno se degradacija dogodila od starosti. Nijedan cd nije bio traxdata. Čak mi je bilo malo žao da ovom moram koji dan kasnije reć ništa od sprženih igara.

A ps2 igre na cdima, njih sam držao u nekom plastičnom ko towerčiću prijenosnom i to je bilo na ormaru, izloženo ok, ne direktno sunčevim zrakama, al indirektnoj sunč. svjetlosti svakako u nekom omjeru kroz min. 7,8 godina, tad kad sam to tam stavio nisam znao o štetnosti tog utjecaja,
ti cdi 95% su krepali, total loss svega što sam za ps2 kupovao, no ne i prevelika šteta jer to su bile uškopljene dvd igre bez animacija neprirodno razdijeljene na par cda (jer nisam imao dvd čip, a i dvdi su bili iirc 60,80kn).
Miki9 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno