Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno > RETRO hardware i software
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro Danas, 12:14   #9931
Trekkie4
Registered User
Moj komp

Trekkie4's Avatar

Datum registracije: May 2023
Citiraj:
Autor tiki66 Pregled postova
Ljudima već sad polako ide na živce pohlepa streaming servisa (povećavanje cijena, jedna serija ti na jednom, druga na drugom, film na trećem servisu, treba ti nešto za glazbu, a mogao bi uzeti i jutub premium i eto te na 50e mjesečno) pa se lagano piratluk vraća u modu a bogme i kolekcionari cd-a i dvd-a.

Samo neće to baš toliko zaživjeti da će opet bit videoteke i slično nego će ostati na ovako, nekim optimistima.
Nitko nije ni rekao da bude mainstream kao nekada, samo sam rekao da se vratilo natrag.

Situacija se naravno mijenja iz dana u dan, ponuda gramofona i LP albuma je sve veća i različitija, dok je u međuvremenu "retro histerija" zahvatila i drugačije nosače zvuka. Realno gledano već danas imaš daleko više alternative digitalnom ili streamingu nego što je to bilo 2000ih.

Doduše onda još nije bilo on-demand sranja ali shvaćaš poantu ... danas možeš birati između kazete, CDa, gramofonske ploče ili digitalnog on-demand sadržaja. Početkom 2000ih si u najboljem slučaju mogao uzeti CD ili eventualno kazetu, ako je neka izdavačka kuća još bila dovoljno očajna da ih je distribuirala.

Citiraj:
Autor smirnoff Pregled postova
ovo je djelomično točno, digitalno je preuzelo primat, pojedinci (zajednica) koja kupuje ploče i sl. su kao ljubitelji oldtimera - lijepo ih je ponekad vidjeti al da će bit mainstream ko nekad - neće.
kao recimo da slušaš radio na srednjem valu u mono tehnici što zvuči kao 48kbs mp3. tak se slušalo u 50tima i to niko danas nebi htio nateag. tako i ploče, kazete,VHS...pojednoci koji vto vole su zanemarivi i nisu vrijedni spomena

streaming će bit još popularn8ji jer ne zahjteva ništa osim internet veze i nekog (jeftinijeg). HW.

eto tu na oglasima sam oglasio prodaju vidorekordera. ispravan , korišten cca 2-3 godine dok nisam počeo sa DVD rekorderom i snimanju na njegov HDD

sad ga našao u ormaru i pošto je ispravan, nebi ga bacio. imao 3-4 upita odma i prodao ga. da ga čuvam za što. sve kazere sam pobacao u žutu kantu za plastiku (bar 200 komada) sve što sam imao snimljeno na njima danas imam đabe ber u full HDAu a većinu i u 4K
. meni nepraktično, loše kvalitete a i na video nemam što snimiti
Ma sve je jasno, i možemo mi ovdje diskutirati razloge zašto netko preferira analogni (a netko digitalni) zvuk do sutra ali mislim da nisi shvatio poantu mog posta.

Samo sam želio reći da CDovi (baš poput gramofonskih ploča) nikud ne budu otišli. Evo ti najbolji primjer od "preko bare" - Da si početkom 2000ih ušetao u jedan Walmart i pitao prodavača "gdje možeš naći gramofonsku iglu?", pogledali bi te kao idiota, možda čak izbacili van. Danas zato možeš birati, imaš ih nekoliko tipova koje Walmart prodaje. Naravno, sve entry-level oprema, govorimo o iglama za gramofone koji koštaju do nekakvih 100-150$ max.

Ali ako želiš ozbiljnu "artiljeriju" nije ni ovo problem, naravno samo ako imaš dovoljno love. U zadnjih 20 godina se dogodila revolucija u proizvodnji gramofonskih igli (pogotovo onih egzotičnih), jer ih sada proizvode i namještaju roboti sa laserskim noževima. Nekada su taj isti posao radili ljudi, pa je broj jedinica bio puno manji i cijena PUNO veća. Govorimo o brušenju i rezanju dijamantnog vrha koji je velik svega 2.2x0.12 mil. To je mil by the way, ne milimetar (jedna tisućinka incha)

Ista stvar i sa gramofonskim pločama - i to ne samo u SADu nego i kod nas. Gdje si mogao početkom 2000ih kupiti potpuno novi LP album? Rabljeni, svakako ... ali ploče se nizu proizvodile još od cca 1996, 1997. godine. Danas ih možeš naručiti online, osobno sam ih se nakupovao zadnjih nekoliko godina a da ironija bude veća, neka (audiofilska izdanja) dolaze sa besplatnim FLAC Download bonom, kojeg možeš aktivirati na jednoj stranici i dobiješ link na download. Recimo Dire Straits, Brothers in Arms ... baš sam recimo ovo forwardirao jednom kolegi ovdje na PCE forumu.
Trekkie4 je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 13:06   #9932
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Jedno su audio CD-ovi, a drugo podatkovni writable mediji od kojih se odustaje.
stef je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro Danas, 14:05   #9933
Trekkie4
Registered User
Moj komp

Trekkie4's Avatar

Datum registracije: May 2023
Citiraj:
Autor stef Pregled postova
Jasno, ali sve dok se "prži" glazba na CDove, i dok postoje oni koji te iste CDove slušaju, budu se proizvodili i CDovi - ako ne po EU onda (budi siguran) u Kini.
Trekkie4 je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 15:33   #9934
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Citiraj:
Autor stef Pregled postova

Imam backup na 3-4 mjesta ali i dalje puno više vjerujem m-disc bd-r diskovima nego uobičajenoj hdd mehanici. Tako da se nadam da ću imat neki aparat za to pročitati i za 20-30 godina, kao i sad
Exy je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno