|
|||||||||||
|
|
#901 | |
|
₿
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
|
|
|
|
|
|
|
#902 | |
|
PRO
Datum registracije: Apr 2010
|
Citiraj:
Imam složenu Jira like aplikaciju, gdje sam posložija cijeli svoj URS, što aplikacija treba raditi i to sam raspisa. Imam 3 agenta koji mi prolaze raspisane taskove i slažu mi aplikaciju. imam 1 agenta koji mi testira i 2 agenta koji mi rade research na temu radi koje radim aplikaciju, da budem dovoljno vague. Reći ću ti samo jedno: Potrošija sam 800€, aplikacija je u verziji 7.1 trenutačno i donosi mi fini profit. To je aplikacija koja ima 10 web servisa, nekih 80 formi, sve složeno, dinamički se popunjava, validacija pitaj boga koliko, složeni model baze od 124 tablica, sa više milijuna podataka, a algoritmi u njoj su nešto što bih istraživa možda 2 godine, a kamoli složija aplikaciju. In any case, mindblown sam koliko je toga složeno. jebeno mindblown. EDIT: i da nadodam, imam 3 razine, dev, test & production. sve održavaju i deployaju agenti. ja sam čisti manager
"Who is your daddy and what does he do?" Zadnje izmijenjeno od: Ivo_Strojnica. 27.03.2026. u 09:08. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
|
|
#903 |
|
Premium
|
Daju daju, npr imam na poslu copilot koji ima par modela, Claude Sonnet - kojeg imas i ako besplatnog vjerojatno i Claud Opus, koji je "premium" Opus je jeben, dakle priprpemili smo mu MD file sa uputama kako napravit flow od kontrolera do state machine i samo mu kazes Napravi po tim uputama endpoint do effecta, sam u roku od par minuta generira Controller endpoint - mediator request, mapper, handler, interface na klijenta, poziv na klijenta, ulaz u state machinu sve do effecta to odradi 100% tocno svaki put, ustedi par sati posla. To je grunt work u pravilu al odradi. I onda mi sami dodamo logiku u effectu, nekad i opusu damo, tu je uspjesnost 50tak posto. Sonnet to nije nikad bio u mogucnosti odradit, uvik nesto zbrcka radi nesto po svom itd itd. Radio sam deployment novog projekta na k8s i nesto je stekalo i pitam njega da vidi što je, koristi komande kubectl, i lista po logovima(dobro gledat sto pita smije li executeat), i u jednom trenutku pita me komandu da desifrira secret, reka sam ne moze i sam to desifriram, kad ono typo u tom secretu. Falije li opus, falije, triba dobro gledat šta radi ali skratio nam je projektni posa sa pa ja bi reka 2 mjeseca na 3 tjedna. Kljuc je da imamo dobro strukturiran i dokumentiran projekt tako da nas AI moze brzo zaminit kad bude tribalo ![]() |
|
|
|
|
|
#904 | |
|
White Rabbit
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Nisam kontra AI nego prenapuhavanja i ljudske gluposti. Ako mi moze pomoci u svakodnevnim zadacima i da imam vremena za ostalo > why not? Samo mi je trenutno 100$ too much za tak nekaj svaki mjesec kesirat. Self hosting bi me vise zanimao da cijene hardwera trenutno nisu otisle nebu pod oblake, mislio sam ionako desktop kantu prenamijenit u server ali ispod 128GB meme nebi o tome razmisljao. Ostalo - nemam pojma trenutno je ionak trzisni krkljanac. Ja kod sebe imam potrebu konverzije Perl i Python2 skripti u Python3 format jer ih imam mali milion koje moram provjerit i obradit i pazit da se nekaj ne skrsi pa reko ako bi AI mogao prebacit skripte u valjan moderan format , da ja bacim kontrolu na skriptu samo i cekiram dal je to to > to bi mi dosta skratilo potrebno vrijeme za cijeli projekt i mogu se na druga sranja koncetrirat gdje AI ne moze pomoci. |
|
|
|
|
|
|
#905 |
|
₿
|
Po mom iskustvu: GPT-5.4 Extra High za planiranje, jer stalno razmišlja "out of the box", pa često otkrije i stvari koje meni nisu pale na pamet. Opus 4.6 kao glavni inžinjer, izvođač i nadzornik radova. Sonnet 4.6 kao usko specijalizirani izvođač, kojeg se koristi ako se želi proći jeftinije, ali mora imati detaljna uputstva šta napraviti i kako... Naravno, paziti kako im se context puni, pa ukoliko je projekt prevelik, prilagoditi workflow na chunkove za njihove contexte. Na context summarizing se ne bih oslanjao previše. Ova kombinacija inače lijepo košta ako niste programer, pa im samo govorite "ja želim ovo, ja želim ono". Ne pitajte kako znam 😅 |
|
|
|
|
|
#906 |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
|
|
|
#908 | |
|
₿
|
Citiraj:
Za tako velike poslove ne koristiš Claude app i slične programe koji direktno komuniciraju sa LLM-ovima. Obrada koja tebi treba je idealna za tzv. batch API processing. To je asinkroni način obrade velike količine zadataka. Za razliku od direktne komunikacije sa LLM-om putem npr. Claude aplikacije gdje ti odgovori trebaju odmah, batch processing se, ovisno o količini podataka, čeka neko vrijeme dok se obradi (prema mom iskustvu to je uvijek <1h, mada Anthropic kaže da može trajati do 24h). Razlika od sync obrade je da se svi tvoji zadaci (u ovom slučaju svaka skripta za konverziju = jedan zaseban zahtjev) šalju u jednom paketu. Anthropic ih stavlja u queue i obrađuje u pozadini, svaki zahtjev nezavisno. Kad svi završe, rezultati su dostupni za preuzimanje, skripta ih skine i spremi konvertirane fajlove. Kao bonus, batch obrada je iz tih razloga (jer ti odgovor ne treba odmah) 50% jeftinija od sync obrade, šta je idealno za tvoj use case. Bio sam slobodan iskoristiti nešto svojih resursa, pa ti je moj Sheldon (Opus 4.6) složio ovu skriptu prema mojim uputstvima, znajući o tvom problemu samo koliko si ovdje napisao, pa imaj to na umu. Skripta. Unutra ti je sve objašnjeno, pa ako šta nije jasno, pitaj. I ukoliko želiš, mogu ti procijeniti trošak obrade svih tih skripti, samo će mi trebati više detalja, koliko ih je, koliko KB imaju, kompleksnost, itd. Dobra stvar kod batch procesuiranja je šta nemaš nikakav subscription kao kod sync modela, već je "prepaid" - staviš unutra para koliko misliš potrošiti i to je to. |
|
|
|
|
|
|
#909 |
|
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
Hm... ako su skripte imalo kompleksnije, a vjerojatno jesu jer se radi o DevOpsu, i recimo za zadatak portanja Perl u Python 100 skripti, koliko će ih biti funkcionalno iz prve? 10%? Većina takvih zadataka treba po 10ak promptova s testiranjem nakon svake iteracije da skripta "proradi". |
|
|
|
|
|
#910 | |
|
White Rabbit
|
Citiraj:
![]() |
|
|
|
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
|
|
#911 | |
|
Premium
|
Citiraj:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#912 | |
|
₿
|
Citiraj:
Samo za tu drugu obradu treba onda složiti drugačiji prompt od prvog (u skripti), jer ne radi više isti posao. |
|
|
|
|
|
|
#913 |
|
₿
|
Jedina stvar koja u skripti netočno piše je "You'll see live progress in the terminal the whole time.". Naime, kod batch procesuiranja nemaš uvid u progress batcha, pa čisto da ne misliš kako nešto nije u redu ako pokreneš skriptu. Pisati će ti da je progress 0, a vrijeme će teći, i onda će ti odjednom sve završiti i progress će biti 100%. Također, procjena troška u skripti je rudimentarna, pa se nemoj oslanjati na nju. Za test pošalji da ti batch odradi najtežu skriptu i u dashboardu/Billing pogledaj koliko ti je skinuo para, to je najtočniji izračun. ![]() Ako si zadovoljan s rezultatom i troškom, znat ćeš isplati li se slati ostatak. E da, totalno zaboravio napomenuti, kad tek otvoriš račun na platform.claude.com, biti ćeš Tier1 i imati određene početne batch limite, pa ako ti obujam posla pređe mogućnosti tvog Tiera, možda budeš udario u limite i skripta ti vrati neke errore. Limiti se povećavaju ovisno koliko si "creditsa" kupio, detaljno opisano u njihovim dokumentima. Zadnje izmijenjeno od: Neo-ST. 27.03.2026. u 15:08. |
|
|
|
|
|
#914 | ||
|
White Rabbit
|
Citiraj:
|
||
|
|
|
|
|
#915 |
|
Premium
|
Koliko korisnika ima ta aplikacija? Samo pokušavam shvatiti što se događa kada korisnici dobiju ideju kako hoće "nešto" odnosno što se događa kada neki od tih algoritama, koje sam kažeš da ne razumiješ, ne rade onako kako bi trebalo. Ako je uopće moguće utvrditi kako nešto ne radi kako treba. Kako odrediti da nešto ne radi kako treba ako ne razumiješ kako radi? To je vjekovno pitanje na kojeg se pokazalo da je dosta teško naći odgovor.
|
|
|
#916 | |
|
White Rabbit
|
Citiraj:
|
|
|
|
|
|
|
#917 | |
|
PRO
|
Citiraj:
Nisam reka da ne razumijem, nego napisati ih bi mi trebalo fijuuuu.....Točno znam što treba za određeni izlaz izaći, no opet, kao što kažeš, "iznutrice" same implementacije ne znam. Moj point je da sam doslovno samostalno arhitekt i manager te aplikacije, koristeći alat za koji neki ovdje govore da je to smeće i laprdalo, i sve to u rasponu od 12 mjeseci. Još će se početi i pričati da su bicikle bezvezno sredstvo za transport. ![]()
|
|
|
|
#918 | |
|
Pod naletima kopita zla
Datum registracije: Dec 2005
|
Citiraj:
Ok ovo je impresivno. ![]() |
|
|
|
|
|
|
#919 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Da li ti imaš pregled toga što, kada i zašto botovi mijenjaju? Da li možeš biti siguran da nešto nije promijenjeno? I da, ovisno o primjeni, bicikla može biti bezvezno sredstvo za transport.
|
|
|
|
#920 | |
|
McG
Datum registracije: Feb 2014
|
Citiraj:
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 22TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750 AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5 AMD Ryzen 5 7600 | Scythe Kotetsu SCKTT-1000 | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 64GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x8TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic SSR-550PX |
|
|
|
|
|
|
#921 | |
|
Premium
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
![]() Moram priznati da mi je ovo jako interesantno sto si napisao i sto si sa njim stvorio... I ocito prilicno dobro baratas sa problematikom i znas sto zelis postici, i znas kako i igras se vec dovoljno dugo sa AIjem da, ocigledno, znas sve zackoljice... No, jbg, u opisu mog posla je procjena rizika, a meni je koristenje bilocega sto je zapravo one-man-band, ogroman rizik i necu nikad koristiti nesto takvo... Jednostavno, ne mogu bazirati poslovne procese na necemu za sto nema nikakve podrske niti se zna ikakav roadmap za razvoj... Osobno sam koristio dosta aplikacija koje su jednostavno s vremenom prestale sa razvojem i onda sada jako pazim sto koristim... Jedna od glavnih stvari koje me zanimaju kada trazim neki komad softvera za klijente je - podrska... Tako da, ako nema dobre podrske, moze biti i najbolja aplikacija, ali ne zelim ovisiti o jednom covjeku koji to razvija... Tu je recimo velika razlika izmedju Microsoft i Linux aplikacija... Dok iza Microsoft aplikacija stoji jedan Microsoft za desecima tisuca developera i support inzenjera, iza Linux aplikacija stoji hrpa pojedinaca koji samo u jednom trenutku mogu reci da im se vise neda... Sto se tice laprdala, kod programskog koda moze dati OK rezultate... Racunaj da su LLMovi trenirani na bazi jezika koji ima po 160-180.000 rijeci... A programski jezik ima sto? 100 komandi i prilicno jednostavnu sintaksu? Nes ti problema pisat programski kod za nesto sto je u stanju pisati eseje o nicemu... Problem kod laprdala je sto ga velika vecina koristi umjesto Google Searcha, prvenstveno za trazenje informacija ili provjeru informacija... Znaci, velikoj vecini neukih korisnika je AI zapravo source-of-truth, prvenstveno jer nemaju pojma nacin rada, uz ogroman marketing koji im je takav jedan alat prezentirao kao sveznalicu... Ja imam stvarno porazan rezultat sa laprdalima, gdje sam tocne odgovore dobio u mozda 20% slucajeva kada sam nesto ozbiljnije pitao...Sto se tice bicikla, da, uzasno je glupo sredstvo za transport preko zime kada pada snijeg... Ili kad pada kisa... Ili kad je hladno... Ili kad jako puse... Ili kad zivis u gradu gdje ima vise uzbrdica nego nizbrdica... Ili kad si bio u speceraju pa moras hrpu vrecica nosit doma... Ili kd moras djecu vozit u skolu/vrtic/na trening... U principu je super prijevozno sredstvo kad nemas nis pametno za obavljat i kad je suncano i toplo (ali ne pretoplo) i samo ti treba za otic na kavu ili pobjec od zene... ![]()
|
|
|
|
#922 |
|
PRO
|
@calypso: hahahahahahaha još nemaš srce biciklista, hahahaŠto se tiče sintakse programskog jezika, nije ti to sasvim točno. LLMovi su trenirani na bazi osnovnih riječi, sve ostale riječi oni pretražuju iz svoje baze, pa samim time imaju zapravo mogućnost puuuuunoo toga pročitati i protumačiti, puno više nego mi. Njihov problem leži u kvaliteti podataka koje čitaju, jer ne znaju da li su ti podaci dobri ili nisu, no to je opet druga priča. Ukoliko ti njima daješ podatke koji su validirani i jednoznačno točni, njihovo korištenje je super. Ovo kažem čisto na primjeru iz naše firme, gdje smo digli AI da nam procesira cijeli documentation koji imamo. Digli smo "Sveznalicu" koji nam toliko olakšava rad i baratanje dokumentima da je to nešto prestrašno. Sve ima svoj source, svoj kontekst, primjere, restricted/public/private dijelove, što ovisno o osobi koja ga pita zna dati informaciju. PREPOROD u firmi, bez pretjerivanja. @mkey: razumijem što je napravljeno i kako radi. Svaka promjena se logira u bazi, gdje agent upiše što je radio i zašto je to radio. Zapravo odlična stvar za viditi kako određeni model "razmišlja" i u kojem pravcu ide. Također je i stvar konteksta, LLM ne može držati sve "u glavi", pa mu se s vremenom zapuni kontekst. Ta log tablica je super rješenje za imati i kontekst što veći, a i troši time manje tokena. Imam potpuni pregled što botovi mijenjaju i zašto mijenjaju, sve zapisano i definirano. Svaki research koji obavljaju je dokumentiran, testiran i na kraju se validira ispravnost tog researcha, čime se sve svede na "valja/ne valja/inconclusive".
|
|
|
#923 | ||||
|
White Rabbit
|
Citiraj:
Citiraj:
|
||||
|
|
|
|
|
#924 | |
|
Premium
|
> the increase in temperature was 9.1C Čisti dokaz klimatskih promjena. K nozi, stoko. https://arstechnica.com/ai/2026/03/g...icing-quality/ Citiraj:
Zadnje izmijenjeno od: mkey. 31.03.2026. u 09:16. Razlog: ne znam tipkati |
|
|
|
|
|
|
#925 |
|
Uptime 99.99%
Datum registracije: Nov 2001
|
Balon je vec pukao kad se sanznalo da je projekcija potraznje za ramom bila temeljena na pismu namjere, a ne na temelju narudzbe. Sent from my SM-S931B using Tapatalk
|
|
|
#926 |
|
Premium
|
Pa ne bih baš rekao da je puklo. Otvori se poneka rupica svako toliko (npr ukidanje sore) pa se dođe do neke točke infleksije, ali brzo Altman i ekipa odrade turu i nastave pumpati hype.
|
|
|
#927 |
|
Uptime 99.99%
Datum registracije: Nov 2001
|
Igrao se sa parama koje nema i kako sam rekao slao je pismo namjere proizvodacima. AI ce ostati, ali fake potraznja za hardwareom ce nestati. Ako krene jaca kriza investitori ce traziti prihode, tu ce se trziste procistiti. Ja pod balonom smatram ovo: The "AI circle of fake money financing" refers to a self-reinforcing financial ecosystem where major AI technology firms, hardware manufacturers, and cloud providers invest in each other, effectively recycling the same capital to generate revenue and boost valuations . Imagine closing your entire consumer memory division because this guy signed a non binding letter that he would buy 40% of the world’s RAM. Only to have him rug pull 3 months later. https://fxtwitter.com/Grummz/status/2038715748567408675 The timeline on this is genuinely insane. October 2025: Sam Altman flies to Seoul and signs simultaneous deals with Samsung and SK Hynix for 900,000 DRAM wafers per month. That's 40% of global supply. Neither company knew the other was signing a near-identical commitment at the same time. Those deals were letters of intent. Non-binding. No RAM actually changed hands. But the market treated them as gospel. Contract DRAM prices jumped 171%. A 64GB DDR5 kit went from $190 to $700 in three months. December 2025: Micron kills Crucial, its 29-year-old consumer memory brand, to reallocate every wafer to AI and enterprise customers. The company explicitly said it was exiting consumer memory to "improve supply and support for our larger, strategic customers in faster-growing segments." Translation: the AI demand signal was so loud that selling RAM to PC builders stopped making financial sense. March 2026: Google publishes TurboQuant, a compression algorithm that reduces AI memory requirements by 6x with zero accuracy loss. Cloudflare's CEO called it "Google's DeepSeek." The entire thesis that AI would consume infinite memory forever just got a six-month expiration date on it. Same month: OpenAI and Oracle cancel the Abilene Stargate expansion. The $500 billion data center vision that justified the RAM deals couldn't survive its own financing terms. Bloomberg attributed the collapse partly to OpenAI's "often-changing demand forecasting." MU is now down ~33% from its post-earnings high. Revenue up 196% year over year, EPS up 682%, and the stock is in freefall because the company restructured its entire business around a demand signal that came from non-binding letters and is now being compressed out of existence by a research paper. Micron bet the consumer division on Sam Altman's signature. The signature was worth exactly what the paper said: nothing binding. Sent from my SM-S931B using Tapatalk
“Those who surrender freedom for security will not have, nor do they deserve, either one.” Zadnje izmijenjeno od: Bono. 31.03.2026. u 09:50. |
|
|
|
|
|
#928 |
|
Premium
Datum registracije: Jul 2017
|
Baš čitam jučer na Twitter, da su tri različita developera na temelju tog Google whitepapera i matematike u njemu, napravile kod koji to radi i objavili. Ako je to istina, mogao bi zajedno s ovime što piše Bono biti dobar poguranac za pad cijena. Povećanje cijena je već udarilo na dio potražnje, kao i povećanje cijene prekomorskog prijevoza, avio prijevoza itd. |
|
|
|
|
|
#930 |
|
₿
|
Primjećujem sličan pattern kod igara, npr. Rade neoptimizirane igre i podižu hardverske zahtjeve (pitanje je da li namjerno) dok netko ne izbaci igru koja izgleda jednako ili čak bolje, a manje je zahtjevna od tih napuhanih AAA naslova. Već sada po Githubu kruže razne optimizirane verzije LLM modela, tako da ne sumnjam da bi se fokusom na softver moglo riješiti puno hardverskih "problema". |
|
|
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|