|
|||||||||||
|
|
#88321 |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
Uvjek se sjetim jedne pametne, ako nešto ne znaš kako nešto napraviti, gledaj kako to rade uspješniji od tebe. In 2026, Austria's toll vignette for vehicles up to 3.5 tonnes (cars) costs €106.80 annually, €32.00 for two months, €12.80 for 10 days, and €9.60 for 1 day digneš ove cijene za 30-40 % % (uhljebarina, tunelarina, bojanje tunela,itd, vraćanje kredita) i opet se svima isplati. Ja ne znam tko puši tu priču da su sve države u okruženje glupe (Slovenija, Mađarska, Austrija, Slovčka) jer imaju vinjete, a mi jedini pametni naplaćujemo po km. Pogledao sam sada, od početka godine do danas sam oko 200 eura ENC-a spalio, s time da mi je ovo relativno mirna godina. |
|
|
|
|
|
#88322 | |
|
Uptime 99.99%
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
DARS upravlja sa 600km autocesta, a HAC sa 1350km. Toliko o vinjetama... Sent from my SM-S931B using Tapatalk
|
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
|
|
#88323 | |
|
Premium
|
Citiraj:
HAC: prihod oko 1.000 mil. €, dobit 10 mil. € profitna marža: 1,0 % DARS: prihod 583 mil. €, dobit 150 mil. € profitna marža: 25,73 % Dakle, kada bi HAC bio profitabilan kao DARS po stopi dobiti na prihod, HAC bi na približno 1 milijardu € prihoda trebao imati dobit od: 1.000 mil. € × 25,73 % = oko 257 mil. € dobiti To znači da bi HAC, umjesto sadašnjih približno 10 mil. €, trebao ostvarivati oko 257 mil. € dobiti, odnosno oko: 247 mil. € više dobiti godišnje Drugi način usporedbe, po kilometru autoceste: DARS: 150 mil. € / 600 km = 250.000 € dobiti po km HAC: 10 mil. € / 1.350 km = 7.407 € dobiti po km Kada bi HAC ostvarivao DARS-ovu dobit po kilometru autoceste: 1.350 km × 250.000 € = 337,5 mil. € dobiti Zaključak: Po profitnoj marži, HAC bi trebao zarađivati oko 257 mil. € godišnje. Po dobiti po kilometru autoceste, HAC bi trebao zarađivati oko 337,5 mil. € godišnje. Prema podacima iz 2024. godine, Hrvatske autoceste d.o.o. (HAC) imale su 2.756 zaposlenika. [1] Broj zaposlenih u tvrtki varira zbog procesa restrukturiranja i uvođenja novog sustava naplate cestarine.
Slovenski DARS (Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji) prema podacima iz analiza (često uspoređivan s hrvatskim HAC-om) zapošljava otprilike 1.200 do 1.300 radnika |
|
|
|
|
|
|
#88325 |
|
Premium
|
Imamo. Piše da su zadnje refinacirali stariji kredit od 1,5 milijardi eura, i uzeli novi od 1,35 milijardi eura. Što nas opet dovodi do činjenice da imaju godišnju dobit od samo 200 milijuna eura (zanemarivo više u odnosu na DARS, s obzirom na kilometražu), kredit bi vratili za 7-8-9 godina. https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...jekta-15340887 |
|
|
|
|
|
#88326 |
|
Uptime 99.99%
|
Ukupne dugorocne obveze su im 2.8 milijarde, a Slovenci isto imaju kredite, jedina je razlika: 1) nisu se zaduzivali po tolikim kamatama kao mi 2) nisu placali izgradnju, a bome i odrzavanje autoceste kao mi 3) nisu farbali tunele par puta Sent from my SM-S931B using Tapatalk
|
|
|
#88328 |
|
Uptime 99.99%
|
|
|
|
#88330 |
|
Premium
|
Mislim da je rijetko tko osim građevinara upućen u razmjer krađe i pljačke prilikom izgradnje A1*. Pričali su mi kako bi se dogovorio iskop tipa širine 3 metra, dubine 3 metra, ali bi se umjesto toga napravio iskop širine tri metra, dubine 2 metra koji je bio 30 % jeftiniji od 3Šx3D. Nadzori bi sve potpisivali. Druga velika krađa je bila sa vrstom materijala i žala. Propisano staviti sitniju bazu, koja je skuplja jer se melje, stavi se krupnija baza. Na to dođe asfalt/beton, nadzor potpise, i pare se dijele. *Navodno je krađa na AC1 goli k u usporedbi sa onim što se radilo i radi u Hrvatskim šumama i Hrvatskim vodama. |
|
|
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
|
|
#88331 | |
|
Premium
Datum registracije: Mar 2010
|
Citiraj:
Je, glavni krivac je broj registriranih auta,... samo kaj u tom "Statističkom ljetopisu Grada Zagreba" nema statistike koliko je postojećih parkirališnih mjesta prenamijenjeno u parkirališta za "Bajs-ove" ili drugih genijalnih urbanističkih rješenja kojima su postojeće prometnice ili parkirališta prenamijenili za opće dobro manjine koja pedalira. Kod mene u kvartu su na sto metara stavili tri Bajs-parkirališta (kod dućana, kod doma zdravlja i kod apoteke) i stavili su ih naravno na bivša parkirališna mjesta tako da su uzeli ukupno šest parking mjesta, a na tim Bajs-parkinzima na jednom bude po 3-4 bicikla, na druga dva ni jedan = BRAVO,... idemo dalje, polupodzemni spremnici za otpad, do sad su ih postavili dva, jedan je uz stambenu zgradu na bivšoj zelenoj površini uz nogostup i drugi je naravno na bivša dva parking mjesta = BRAVO,... oš još, prije dvije godine mijenjaju uličnu rasvjetu štednom, ali ne mijenjaju samo rasvjetno tijelo na vrhu stupa, a ne, ugrađuju se novi stupovi koji se naravno zabodu u sredinu svakog četvrtog parkirališnog mjesta = BRAVOx2, a da se razumijemo stanujem na periferiji grada tak da je u centru ili bliže centru još gore,... ali da, povećao se broj registriranih vozila i to je glavni krivac kaj je gužva i kaj nema parkirališta ![]() Zadnje izmijenjeno od: bertone. 11.05.2026. u 12:13. |
|
|
|
|
|
|
#88332 |
|
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Ne ulazeci u (ne)sposobnost aktualne gradske vlasti, vidim da ti promice solidno bjelodana cinjenica vezana za to da ako bicikala nema, onda se - koriste. Na sjevernom dijelu Radnicke, izmedju Ulice grada Vukovara i Branimirove/Drziceve, nedaleko od Green Golda, tijekom dana... evo, upravo gledam - 74 bicikala. Iza 1700h, stanica je - prazna. Ako to znaci da ima 30 (a vjerojatno je 1:1) autiju manje u Radnickoj, to je sjajan uspijeh, to mozes provjeriti s bilo kime tko ima nesrecu voziti se tamo izmedju 0700h i 0900h, odnosno 1530h i 1730h.
|
|
|
|
#88333 | |
|
Registered User
Datum registracije: Oct 2003
|
Citiraj:
Svi koje znam super sretni s bajsovima, i mene je iznenadilo koliko se koriste. |
|
|
|
|
|
|
#88334 |
|
(-(-(-(--)-)-)-)
Datum registracije: Sep 2009
|
Ja od kada je počelo lijepo vrijeme imam problema da ih nema niti kod mene na stanici ujutro kad idem na posao, niti ih ima na stanici kada idem sa posla... Al su jebena fora...dođem do posla za 15min lagane vožnje, tramom mi treba 20min |
|
|
|
|
|
#88335 | |
|
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
Naravno, u principu je najiskoristiviji od 4. do 10. mjeseca, ali i to je solidno s obzirom na kaos.
|
|
|
|
|
#88336 |
|
Brat od Đon Vejna
Datum registracije: Nov 2007
|
U prometu u ZG tramvaji, busevi i automobili sudjeluju zajedno. Ako se gužve nisu smanjile, pogodite tko koristi Bajseve? U pravu ste, ljudi kojima se ne vozi od Cibone do Stjepana Radića 45 minuta u punom tramvaju! Bajs je odlična alternativa lošem rješenju javnog prijevoza, u manjoj mjeri automobilima. Ja osobno također oko firme u 16:45 nerijetko ostanem bez bicikla kada se namjerim ići Bajsom do/s posla, kod Filozofskog ih bude 50 oko podne, u 16:30 često nijedan, ali to nisu ljudi koji bi inače došli autom, nego im se ne čeka/ne vozi javnim prijevozom.... Sa Španskog do Martinovke mi je uredno autom trebalo 40-45 min dok je podvožnjak ispod Savske bio zatvoren, sad kad je nadvožnjak preko Selske polu-propustan mi treba 25-30 min, biciklom mi treba 30 min ako ne mislim doć na posao kao svinja.
|
|
|
#88337 |
|
(-(-(-(--)-)-)-)
|
Sve funkcionira OK do Savske, tam ne funkcionira jer se ekipa: - vozi po žutoj traci - blokira križanje - Vukovarska / Savska - Vodnikova / Savska Maksimirska, Tratinska i Draškovićeva, ekipa kod parkiranja zablokira tramvaj. Da se to počne kažnjavat, odgovoran je MUP, onda bi javni promet funkcionirao. Ovak jedino paše HDZu, koji drži MUP, da može pljuvat po Tomaševiću kak je nesposoban, a ne žele surađivat sa gradom nego mu cijelo vrijeme podmeću. I onda ekipa, kao i tu neki sa foruma, puše to priče. |
|
|
|
|
|
#88338 | ||||
|
Premium
|
Citiraj:
Citiraj:
I usput, zašto za parkiralište za bicikl moraš uzeti parkiralište za auto? Citiraj:
Citiraj:
|
||||
|
|
|
|
|
#88339 | |
|
Registered User
|
Citiraj:
Tramvaj po vukovarskoj ili av dubrovnik je odlican, tocno tam di im se nemre desiti ovo sto si napisao. Inace, steta za Tourana, vidjam ih posvuda. Ne znam kak im se ne isplati ostavit ga na zivotu i promijeniti sto treba, ocito 0 r&d budzet za monovolumene. https://www.index.hr/mobile/auto/cla...lovnica_auto_m |
|
|
|
|
|
|
#88340 | ||
|
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
|
|
|
|
|
#88341 |
|
(-(-(-(--)-)-)-)
|
Sve je trulo kod nas. A to APu paše jer ispada kak on sve rješava, čak i gradske probleme jer je TT nesposoban. Nekak me podsjeća na jednog pokojnog gradonačelnika koji se je isto tako gurao po svuda. Meni je sve jasno, al nekima nije. |
|
|
|
|
|
#88344 | |
|
Uptime 99.99%
|
Citiraj:
U Parizu bas imas funkcionalnu podzemnu, a kod nas nefuncionalni tramvaj. A broj registriranih auta je isto dobar izgovor, u mojoj ulici gotovo svako ima po par auta, evo susjed preko puta mene ima 4 auta, ali samo jedan moze voziti odjednom. Sent from my SM-S931B using Tapatalk
|
|
|
|
#88345 |
|
Moderator
Datum registracije: Jun 2003
|
U Zagrebu postoji sljedeće: Sektor za promet i tu ima hrpa nesposobnih ljudi koji upravljaju prometom. A tu je i Prometno redarstvo grada Zagreba sa nekih 80setak redara.
|
|
|
#88346 |
|
Registered User
|
Nakon ove teme o biciklima i tramvajima na redu su nam opet gume jelda? ![]() |
|
|
|
|
|
#88347 | |
|
Čika Zeljeni
Datum registracije: Sep 2013
|
Citiraj:
I onda se čude kak ljudi više toliko ne kupuju EU proizvode. Najgore što su ikad uveli je CO2 porez...koji se prebacuje fiktivnim firmama u Kini, Tajvanu i Indiji. Nas ovdje pelješe ko majmune dok ostatak svijeta vozi što god žele, s bog zna kakvim sve modifikacijama... Ne daj bože da te uhvate bez dpf-a ili opf-a - eto 10000€ kazne. Zadnje izmijenjeno od: GreenLife. 12.05.2026. u 08:33. |
|
|
|
|
|
|
#88348 |
|
Premium
|
|
|
|
|
|
|
#88349 |
|
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Kaj se ZG prometa tiče možda dođe do točke kad postane besmisleno doseljavati se u ZG. Držim fige da to doživim, jer namjerno ne uzimam godišnji u osmom mjesecu nego baš taj mjesec želim raditi...najbolji mjesec u godini, podsjeća na neka dobra stara vremena. |
|
|
|
|
|
#88350 | |
|
Vršni visioc
Datum registracije: Jun 2005
|
Citiraj:
![]()