|
|||||||||||
|
|
#86161 | |
|
matori
Datum registracije: Feb 2011
|
Citiraj:
Aj ti meni lipo u Zadru na Poluotoku najprije iskopaj garažu. Ako ne ide, e onda mi nađi parking na kojem ima obična šuko utičnica. Ne volin politiku, al još uvik mi je ža što uz referendum o ulasku RH u EU, nije bila i opcija da budemo 52. država SAD-a. Vjerojatno nebi vodili rasprave o EV i cijeni dizela. |
|
|
|
|
|
|
#86162 |
|
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Ako nemas uvjete za punit doma - EV nije za tebe. Ako svaki dan prelazis 200+ kilometara - EV nije za tebe. U oba slucaja nemate sto traziti sa EV. Moooozda ako mozes punit na poslu ali iskreno ja ni tada ne bih. Ali kad osoba svaki dan ide 10km do posla i nazad i ima kucu, i onda kao glavnu kritiku EV kaze to sto ne moze 1000km napravit u komadu ko njegova skoda 1.9tdi. E to je bullshit ![]() |
|
|
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
|
|
#86165 |
|
Premium
Datum registracije: Jul 2019
|
Na Golfu 1.6 TDI stalno gori Check Engine lampica. Računalna dijagnostika pokazuje da je pokvaren EGR ventil. Odveo sam automobil majstoru a on mi kao jeftiniju verziju nudi "kompjutersko" otklanjanje greške odnosno da se to upozorenje "može isključiti". Nisam baš sklon softverskim zaobilaženjima stvarnih problema. Kao ni toga da se majstori prave većim inžinjerima od samih inžinjera. Ipak taj ventil igra ulogu u sagorijevanju, a to sam toliko naučio na youtubeu. Ta spika me podsjeća na ključnu riječ "IGNORE" koja se korsti u mysql komandi "INSERT IGNORE" onda kad želiš postić da ne server javlja grešku kod duplih inserta. Pa onda nakon nekog vremena aplikacija se ne ponaša očekivano jer podaci ne štimaju jer server ignorira i druge greške, poput praznih stringova i štajaznam... To svaki početnik radi, radio sam i ja. Susjed mi govori da je nekoj ženi koju poznaje jedan takav "majstor" "isključio" grešku s EGR ventilom ali se nakon godinu dana opet upalila lampica. Ja se ne kužim u aute ni računalne sisteme koji su u njima, ali sam mu ipak rekao da mislim joj je previše naplatio "jedan klik". Platila mu je 500 eura. Vjerojatno joj je to majstor ponudio kao alternativu izmjeni EGR ventila koja je valjda 100 eura povoljnija pa ova zagrizla. Meni kao laiku se to čini da je majstor uzeo pare a da nije uprljao ruke. Nakon toga me nazvao majstor kojem sam ostavio golfa i meni nudi klik kao opciju. Kaže da je izmjena ventila skupa i da se to upozorenje može isključiti. Rekao sam mu da ću razmisliti. Ja bi najradije promjenio ventil ali ne govori mi cijenu cijelog posla. Taj majstor mi je već radio auto i dobro je uradio. Ostavio sam mu golfa pa je pored hladnjaka ulja, gdje je auto gubio vodu promjenio i termostat. Vjerojatno je primjetio da temperatura motora pada ispod 90 stupnjeva onda kad ga je vozio. Prešao je stotinjak kilometara s golfom. Ne zamjeram ni najmanje jer kud ćeš bolje nego kad ti majstor provoza auto i vidi da li je sve u redu ali ova spika sa isključivanjem upozorenja mi nikako ne paše. Ono prvom momku, auto električaru koji mi je u startu rekao da je EGR ventil u pitanju sam ipak dao neke novce za dijagnostiku iako nije tražio. Računam ruka ruku mije, a obraz obadvije. Pa eto, volio bi čut riječ dvi ovdje od vas. Molim mišljenje. |
|
|
|
|
|
#86166 | |
|
no fear
Datum registracije: Jan 2003
|
Citiraj:
Sad je 100, 200, 300, 400km ovisi koji auto imaš. Meni do Đakova ima 234km, ostane jos 33% baterije. (to je trenutni doseg po zimi iz putnog računala). Da bude komotno bez neke spore vožnje nekih 250 km + ostane jos za vožnju uokolo do nekih 300km dnevno (zima). |
|
|
|
|
|
|
#86167 |
|
Premium
Datum registracije: Nov 2005
|
Dva su pristupa, jedno je gašenje greške, a drugo je u samom mapi ukloniti sve vezano za EGR. Ovim drugim rješenjem auto se ponaša kao da nikad nije imao EGR i nikako ne utječe negativno na motor. Upravo, naprotiv. Naravno, ako se mapa dobro odradi. |
|
|
|
|
|
#86168 | ||
|
Premium
Datum registracije: Jul 2019
|
Citiraj:
Ne, ne utječe negativno osim što može utjecati negativno jer gotivo izgara na višim temperaturama neg o onim predviđenim odnosno kako piše: Citiraj:
|
||
|
|
|
|
|
#86169 |
|
Brat od Đon Vejna
Datum registracije: Nov 2007
|
Apsolutna glupost. Pa sigurno nećeš od novinskog članka čut da da DPF i EGR off produljuju životni vijek auta
|
|
|
#86170 |
|
Pod naletima kopita zla
Datum registracije: Dec 2005
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
|
|
#86171 |
|
Premium
Datum registracije: Dec 2012
|
Točno. Sad kad je ovakvo vrijeme hrpu ljudi vidim da se lagodno voze po ljetnim gumama a kad je snijeg napadao a i ledena kiša prošli tjedan bio je show na cesti a za neke znam da imaju plaću da kupe 10 setova guma. Neodgovorno do bola. Lanci? Ako ih je troje imalo u gepeku možda sam puno rekao a ionako ih nebi ni znali staviti kako i sam kažeš. |
|
|
|
|
|
#86172 |
|
Premium
Datum registracije: May 2008
|
Ja sam mislio da EGR ima isključivo funkciju ekološke prirode, da vraća dio ispušnih plinova na usis na ponovno sagorijevanje samo radi smanjenja NOx u ispuhu. Ne kužim kako njegovo blokiranje povećava temp. sagorijevanja u cilindrima. Znam da to se događa kod siromašne smjese kod običnih motora, koji nemaju Miller cikluse i slično
|
|
|
#86173 | |||
|
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
Naravno, to je briga koja će ionako preći na sljedećeg vlasnika. Vrijeme će pokazati. Prerano je još za posljedice. Citiraj:
Citiraj:
https://highwayandheavyparts.com/blo...lAyCYMhJyxziaP
Zadnje izmijenjeno od: 1v@n. Jučer u 09:32. |
|||
|
|
|
|
|
#86174 | |
|
Premium
|
Citiraj:
![]() . Iako zaboravio si jos: svaki ICE ima problema sa EGRima, DPFima, GPFima, i to se mijenja svakodnevno 2 puta po milijun eura svaki put. Tako da netreba ni taj trosak zanemariti. ![]() |
|
|
|
|
|
|
#86175 | |
|
Brat od Đon Vejna
|
Citiraj:
Niti jedan graf povećanja EGT ovisno o opterečenju before-after apsolutno beskoristan propagandni članak. EGT je problem tek kad dizelu poduplaš snagu i to tek kod opterećenja - tipa vučeš kubik drva u prikolici s Octaviom 1com uzbrdo od 9% Naspram 0 prljanja usisnih ventila, usisne grane, čišćeg ulja koje ne skuplja prljavštinu sa stijenki cilindra samim tim čišće karike koje bolje obavljaju posao i manje stradavanje ležaja turbine. Pošto nemam brojke kao ni tvoj članak, barem imam svako malo radim po Passatima b5 i Golfovima 4 koji su bez EGRa još tamo od vremena kad je Ivano Balić harao dvoranama i sad su na 400 000+ km upitnog održavanja
|
|
|
|
#86176 |
|
Moderator
Datum registracije: Jun 2003
|
Ok, ne razumiješ se u EGR, ali čemu pisat štorije o nečem šta si naučio na Jubitou. EGR je ventil koji ispušne plinove još jednom vraća u motor na izgaranje. To ti je ko kad prdneš pod dekom, prdac još jednom udahneš pa će idući prdac mirišat. 😂 Jel ti to ima logičnog smisla. Tvoje tijelo neće biti baš zadovoljno s tom idejom. Imaš više mogućnosti. Kupit novi EGR i poništit grešku. Očistit stari i poništit grešku. Ostavit ga takvog kakav je i poništit grešku. Izvadit, očistit i blindirat(zatvorit) i softverski ga izbacit iz mape. Ja sam za ovo zadnje riješenje. Kad DPF počne zafrkavat, skinut, izbit ga i vratit prazno kučište i maknut i DPF iz mape.
|
|
|
#86179 | |
|
Uptime 99.99%
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
Recimo ovo, tuzili su cestare, ali svaki ovaj koji se razbio mora zvati policiju za zapisnik i policija moze provjeriti da li su imali zimske gume. Tako sam i ja, kad sam pogodio rupu i razvalila mi je auto, morao sam zvati policiju koji su nakon 2 mjeseca napravili zapisnik i onda sam dobio odstetu od zg cesta. Rupu naravno nisu i dalje popravili. https://www.index.hr/vijesti/clanak/...a/2751395.aspx
“Those who surrender freedom for security will not have, nor do they deserve, either one.” Zadnje izmijenjeno od: Bono. Jučer u 11:38. |
|
|
|
|
|
|
#86180 |
|
Member
Datum registracije: Jul 2005
|
Što kaže AI za EGR i DPF. Kratak odgovor je: dobri su za okoliš, ali su izazov za dugovječnost motora. Prednosti: Ključni su za prolazak na tehničkom pregledu i drastično smanjuju zagađenje zraka. Mane: Zahtijevaju redovito održavanje i specifičan način vožnje (povremena duga putovanja na autocesti). Njihov kvar može dovesti do skupih popravaka i prelaska motora u "safe mode". Još ako tu dodamo AdBlue veselju nema kraja. |
|
|
|
|
|
#86182 |
|
Vršni visioc
Datum registracije: Jun 2005
|
|
|
|
#86183 |
|
(-(-(-(--)-)-)-)
Datum registracije: Sep 2009
|
Kaj nije da naćin vožnje ubija te stvari. Ti budeš blindirao EGR al će ti motor i dalje imati problem, jer problem koji je uzrokovao kvar EGRa nisi riješio. Ista stvar je i sa DPFom, ekipa ima problema sa njime i znaju ga samo maknut van i misle da su riješili stvar, a zapravo su samo makli dio slagalice, problem i dalje postoji al se ne manifestira u smisli greške DPFa |
|
|
|
|
|
#86184 |
|
49%winner
|
DPF je jadan gotovo u pravilu kolateralna zrtva i zapuni se jer se auto ne odrzava ili se ne trazi pravi uzrok problema, npr. pisaju injektori, nesto ne valja oko smjese, mozda neki senzor ne radi svoj posao, turbina usisava ulje, problemi sa sustavom oko aditiva... Onda tom jadnom vlasniku prodaju pranje DPF-a kemijom za male pare umjesto da plati malo vise i sagori ga u peci. Nakon x godina vlasnik vidi da se problem vraca, a onda ide DPF off i bog te veselio dok traje da traje.
|
|
|
|
#86185 |
|
Moderator
Datum registracije: Jun 2003
|
Problemi sa EGRom nastaju nakon nekih 150k km. Nekad i ranije. Ovisi o načinu vožnje. Gradska vožnja stani kreni, vožnja na niskim okretajima. Tu su još dugački intervali izmjene ulja, loše gorivo. Dizne su pri kraju, ne daju više maglicu kao dok su bile nove. I tako mic po mic, stvori se garež na EGR ventilu. Onda EGR ventil ne zatvara dobro pa dio čađe završi tamo di ne treba. U DPFu. Tako da jedno vuće drugo. Ja na Rapidki 1.6 TDI imam ok omjer vožnje. 7 km otvorene ceste, 8 km semafori i 3 km grad gužva. Na par mjesta ga razvrzim preko 3000 rpm na nižoj brzini. EGR dobar, DPF OK, auto ima 280k km.
|
|
|
#86188 |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
|
|
|
|
|
|
#86189 |
|
Fresh Juice
|
Hyundai otpustio sve dizajnere pa sklapaju aute kak im stroj izbaci elemente? Mislis da je Santa Fe ružan onda izbace još jedno kandidata |
|
|
|
|
|
#86190 | ||
|
no fear
Datum registracije: Jan 2003
|
Citiraj:
Citiraj:
* osiguranje ne želi isplatiti odštetu jer nemaš zimsku opremu * ne možeš proći tehnički pregled u zimskom periodu bez zimske opreme * odgovornost za uzrokovanje prometne nesreće u slučaju da nemaš zimsku opremu |
||
|
|
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
![]() |