|
|||||||||||
|
|
#781 | |
|
Freelancer
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
?Nemam nikakvu blagajnu niti sam planirao placati neki software za blagajnu, zar nemogu izdavati F2.0 racune bez fiskalne blagajne ?
|
|
|
|
#782 |
|
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Otvaranje firme ili obrta
Najbolje da se savjetujes s nekim. . Napisao sam dugi tekst pa obrisao ![]() Zadnje izmijenjeno od: spawn. 14.01.2026. u 20:47. |
|
|
|
|
|
|
|
Oglas
|
Oglasni prostor
|
|
|
#783 | |||
|
Registered User
Datum registracije: Aug 2023
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Zadnje izmijenjeno od: Tualatin. 14.01.2026. u 21:02. |
|||
|
|
|
|
|
#784 |
|
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Ako se ne varam, Lewis treba definirati samo IP što već jest jer je obavezan zaprimati eRačune, a sve ostalo mu je nepotrebno pošto prema poslovnim subjektima u inozemstvu može izdavati račune u PDF-u.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
|
|
|
|
|
#785 |
|
Premium
|
KPD nije isto sto i nkd. Npr imaš registriran NKD 2025: 46.50.0 Trgovina na veliko informacijsko-komunikacijskom opremom ali kad upisujes kpd moras specificirati npr : 46.50.10 Usluge trgovine na veliko računalima, perifernom opremom i softverom ili 46.50.23 Usluge trgovine na veliko nosačima zvuka i slike ili neki drugi kpd u istoj grupi. Ovisi sto si prodao ![]() Za 4790 se treba dobro raspitati jel dobro ili nije, jer ako prodajes stvari specificirane u KPD grupama pitanje je da li to mozes prodavati pod 4790. Danas treba sve pitati, jer netko kaze ovo netko ono. Točno ako ne izdaje racune u HR. Ako izdaje onda mora imati tocan slijed racuna. Jedan fiskalizirannu HR a drugi ide van HR nefiskaliziran a nemas kako pratiti slijed. Npr napravis u f2 01/2026 , onda van hr posaljes 02/2026 , a sljedeci u f2 aplikaciji ce opet biti 02/2026. Ako upise preko aplikacije 02/2026 a ne fiskalizira kako je savjetovao knjigovodja, u poreznoj ce biti rupa tj fiskalizirat ce se 01 i 03 , pitanje je da li porezna traziti objasnjenje gdje je 02. Zato je najlakse definirati internim aktom da imas dvije “blagajne”. Jedna ide b2b f2 jednim slijedom, a ostali koji ne idu preko f2 van HR drugim slijedom. Zadnje izmijenjeno od: spawn. 14.01.2026. u 21:33. |
|
|
|
|
|
#786 |
|
EMP moderator
|
FINA certifikat, interni akt, poslovni prostor, blagajna, max polog, KPD, NKD i ne znam što sve ne mu nisu potrebni za slanje računa firmi u inozemstvo. Zasad. Za unutar HR je druga stvar. Što će smisliti kasnije, to ne zna ni baba Vanga.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
|
|
|
|
|
#788 | |
|
Registered User
|
Citiraj:
Još mi ni ne radi a uz sve to bi trebao razmišljat ispitivat okolo koji kod da stavim. Onda tako može kaznit svakog jer neće svi pogodit kpd prema klasifikaciji djelatnost ili nisu pitali. A opet moram pazit da ne stavim za koji nisam regan jel? A ako stavim za koji sam regan onda opet nije dobro jer je općenit. Tak da sam u prekršaju kako god okreneš. Ono kaj je bitno da je mi se KPD podudara sa NKDom jer sam trgovina na veliko (sektor G) što i fakturiram (robu) a ostalo me zaboli ... Zadnje izmijenjeno od: Tualatin. 15.01.2026. u 06:20. |
|
|
|
|
|
|
#790 |
|
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Čitam o svim ovim s**im akoje imate vi i ostali i mogu reći da sam sretan k'o svinja u blatu što ne moram isporučivati eRačune svojim klijentima za obavljenje usluge obzirom da nisu podložni fiskalizaciji.
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
|
|
#791 |
|
EMP moderator
|
Ima li ovdje neki knjigovođa? Zanima me točna procedura prijave bolovanja radnika zaposlenog u paušalnom obrtu ili OPG-u. Znači, koji portal, koji uvjeti za pristup itd. Hvala.
|
|
|
|
|
|
#792 |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
na temu sljedivosti računa. Nama su savjetovali da napravimo u programu za izdavanje računa tri virtualne blagajne. Morate odnijeti odluku o poslovnom prostoru i računu. Formulacija obično ovako ide: Broj računa/ poslovni prostor/ oznaka uređaja. Znači mi imamo tri različite vrste računa koje izdajemo: 1. Inozemni B2B i B2C 2.Domaći B2C 3.Domaći B2B i B2G Zato smo napravili tri virtualne blagajne, da program automatski odradi sve što bi trebao. Broj računa/ poslovni prostor/ oznaka uređaja. 1/01/01 - Za inozemne B2B i B2C račune, programe izdaje račune u pdfu, ne radi F1 i F2 fiskalizaciju. 1/01/02 - Domaći B2C, program izdaje račune u pdfu, i automatski ih fisklizira u pdfu na F1 fiskalizaciju. 1/01/03 - Domaći B2B i B2G, program izdaje račun u pdfu, i u xml, i nakon što se klikne na pošalji e računa provodi ih kroz F2 fikalizaciju. |
|
|
|
|
|
#793 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Ako nemas detaljan opis usluge ili proizvoda u KPD 2025 zato postoji sifra za “ostalo” pa mozes pod njom prodavati i taj nkd moras imat registriran u firmi/obrtu. Kaznit ce svakako, mozda ne sada ali kasnije hoce, zato i jest uveden kpd 2025,nkd 2025 i f2. Zadnje izmijenjeno od: spawn. 15.01.2026. u 13:23. |
|
|
|
|
|
|
#794 |
|
Premium
|
Dobio sam prvi Mer e-račun. Izgleda da su jedino oni neposobni odraditi vizualizaciju e-računa sa barkodom za brzo plaćanje, do sada su mi svi ostali računi imali barkod za brzo plaćanje. edit: Znači stvarno jebeni genijalci ovi iz MER-a Dobio sam račun od Split parkinga, tj parking kazne. Ne piše koje vozilo je uhvaćeno u neplaćanju, ne piše dan kada je vozilo uhvaćeno, ništa ne piše. Pa sam zato odbio e-račun. Prije Mer-a sve uredno pisalo. https://removir.hr/tools/f20/xml-to-barcode Skenira xml račun i izbacuje barkod Zadnje izmijenjeno od: Colop. 16.01.2026. u 11:01. |
|
|
|
|
|
#795 |
|
Freelancer
|
Da zato ni Telemach racun nema Bar kod za placanje (a nece da salju onaj mail kao do sada) jer im MER radi "vizualizaciju". Sto se tice XMP Bar kod generatora ima ih vec nekoliko, osim ovoga sto je Colop poslao ja imam jos dva domaca . Znaci MER nemoze to napravit a 3rd party ko god malo zna progrmiarati moze bez problema.. Evo i moji racuni iz PARRa imaju Bar kod, znaic to je nacelno do IP posrednika....BTW evo dva domaca: https://agency418.com/barcode/barcode.html https://eracun.dares.co/
|
|
|
#797 |
|
Freelancer
|
Jasno .Sve mi se vise cini da je to trebalo biti "in house" i da je drzava trebala osnovati firmu koja ce nas "derati" za te e-racune a ne ovkao prepusitti nekih 25 vanjskih firmi da to rade i sad svako radi na svoj nacin (unutar zakona koji nije dobro napisan ocito), svaki racun ce opet izgledati drugacije i po nekom tumacnjeu zakona tog IPa. Ak su tjeli sve svest pod jedan system koji mogu kontrolirat trebali su onda to "sami" radit, pa makar i osnovali jos jednu agenciju za uhljebe.........
|
|
|
#798 | |
|
Premium
|
Citiraj:
A nije da nisu probali sve prebaciti na FINU? EDIT: Sad nas zvalo iz split parkinga pitat zašto smo odbili račun, pa sam im rekao da ne piše koje vozilo je uhvaćeno u prekršaju, koji dan je uhvaćeno, nema nikakve specifikacije, osim toga da smo im dužni platiti 13,60 eura i da nije normalno očekivati plaćanje računa bez ikakve specifikacije, a da sam poprilično siguran da je protuzakonito sa stajališta porezne izdati takav račun. Žena sa druge strane se složila, i rekla da su i oni poludili kada su vidjeli kakve račune Mer šalje ![]() edit II prosljedili su mi pdf sa nekih 250 najčešićh pitanja koje je porezna uprava odgovorila a vezano za f1/f2, pa ako ima interesa mogu uplodati negdje. |
|
|
|
|
|
|
#799 |
|
Premium
Datum registracije: Mar 2018
|
MER ima dosta problema. Računi koje sam radio u prošloj godini nisu stigli do primatelja jer je na MERu se to pojavio kao dupli račun od prošle godine ( što je istina samo očito nisu razmišljali o tome) pa sam morao ručno ukucavat novi račun s nekim dodatnim stvarima kako bi se račun poslao. Pola računa iako su poslani iz našeg ERPa i pojavili se kao poslani, MER ih nije dalje proslijedio do primatelja - razlog ne znam ali kao rade na tome Druga polovica koja je poslana je stigla do primatelja iako na MERu piše da nije primljen ni preuzet.. kaos ![]() |
|
|
|
|
|
#800 |
|
Freelancer
|
Ok sad jedno glupo pitanje, ako smo svi skuzili da MER ima problema i nesto neradi vec neko vrijeme, otkud tolike firme prijavljene kod njih ?
|
|
|
#801 |
|
Premium
|
Puno firmi ih je koristilo prije za B2G te su se bili integrirali u racunovodstva koji koriste synesis te razne programe poput Monrija koji drzi remaris,thor itd itd. Vecina je samo nastavila dalje kod njih kad su prešli na F2. Međutim tada nije bilo f2 pa je radilo lagano. |
|
|
|
|
|
#802 | |
|
Premium
|
Citiraj:
MER je bio prvi, najskuplji, penetrirao u sve veće sustave koji su slali e-račun prije F2, i imao je dovoljno novca da nagradi ERP ekipu da baš MER integrira u svoje programe. + Agresivni marketing, polu legalne fore tipa upad u sustav porezne uprave i prebacivanje svih tvrtki na njih.... Zadnje izmijenjeno od: Colop. 16.01.2026. u 12:51. |
|
|
|
|
|
|
#803 | |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
|
|
|
|
#804 |
|
Uptime 99.99%
Datum registracije: Nov 2001
|
|
|
|
#805 |
|
Premium
|
|
|
|
|
|
|
#806 | |
|
Registered User
|
Citiraj:
|
|
|
|
|
|
|
#807 |
|
Freelancer
|
Super, ali ja ne koristim synesis a prije ovog F2.0 kaosa svi ti računi su mi stizali na mail I normalno imali bar kod .
|
|
|
#808 |
|
Uptime 99.99%
Datum registracije: Nov 2001
|
Ovo je downgrade za sve osim informacijskih posrednika... Sent from my SM-S931B using Tapatalk
|
|
|
#809 |
|
Freelancer
|
|
|
|
#810 |