|
|||||||||||
|
|
#77431 |
|
Premium
Datum registracije: Nov 2005
|
Citam ovdje fanaticne izjave i neke me zaista cude, pogotovo jer u temi ima dosta pametnih ljudi, ali necu se referirati na ikoga, internet je, barem jos uvijek, slobodni medij. A cijela ta prica sa zagadjenjem je duboko licemjerna, prakticki na filozofskoj razini. Zabranili biste dizele, a benzinci nemaju emisije? Smeta vam ispuh, a vrhunske HZ lokomotive vas ne smetaju? Treba prijeci na EV, a el. energija nam dolazi iz zraka? Odgovara vam komocija voznje autom, bicikl nije praktican, ali susjedov Golf treba zapaliti jer on isto nekako vise voli voziti auto umjesto bicikla. Molite se da netko ne prodje tehnicki zbog DPFa, ali isto tako molite da vam se progleda na "iskrivljene" diskove i potrosene plocice. Itd itd. Na kraju dana, cijela ta prica oko ekologije je danas cisto politicko pitanje, geopoliticki odnosi sirovina, industrije, razvoja itd. I ako veliki tata kaze da s ukida ICE tako ce i biti. Ako pak kaze, idemo u razvoj dizela, opet ce biti tako. Ali jasno je valjda svima da najveci zagadjivaci Kina, Indija, SAD ne mare za vas i mene, niti nasa pluca, brodovi, kamioni, vlakovi ce do daljnjeg prozdirati naftu. A EU je vec svojim zelenim politikama napravila dovoljno industriji. Stvar je jednostavna, napredak ili se vracamo u sumu i lov (osobno bih nekad radije ovo potonje). |
|
|
|
|
|
#77432 |
|
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Pa raspravljamo o osobnim vozilima jer eto, ne kupujemo lokomotive na mazut za odvest se na posao i s posla. ![]() Stoga neću vodit raspravu o emisiji neke termoelektrane u Kini, pogonu za proizvodnju traperica u Bangladešu niti footprintu firmi poput Amazona jer je to tek gubitak vremena. Nitko ne kaže da benzinci ili plinaši nemaju emisije i ne znam odakle sad takav stav, ali svatko s dva grama mozga može isto tako provjerit kakve su emisije pojedinog goriva. Osobno se molim da krenu s ispitivanjem DPF/EGR off ekipe jer eto, zlobna sam osoba i uživam u tuđoj nesreći ![]() Ili ne, možda mi je jednostavno dojadilo konstantno čitanje proljeva kak netko štedi pare jer mu auto troši jednu i pol litru na sto km ali kad treba odradit servis na EGR-u, DPF-u ili nečem trećem onda se nema para ![]() Kao kolega kad je na svom Peugeotu čuo cifru za novu pumpu AdBlue sustava bilo je gasi sve i čupaj to van. ![]() Iskreno mene zaboli falus hoće li auti imat xyz sustav za pročišćavanje ispušnih plinova, no ako si već kupio auto koji to ima, onda ga fino i održavaj. Ako ja ne smijem vozit tehnički neispravan auto, zašto ga onda osoba x smije vozit. Sad možemo mi počet razglabat o footprintu stočarstva, šteti koje pravi masovan izlov ribe ili uništavanje morskog dna te sličnih tema ali čemu.
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
|
|
#77433 | |
|
Registered User
Datum registracije: Feb 2022
|
Citiraj:
Nije tvoj problem šta je netko skinuo ili stavio na auto, jel ga čipirao, mapirao, skinuo dpf ili stavio ogroman spojler, ako auto prolazi tehnički onda je ispravan i ima pravo biti na cesti. Za sve ostalo neka institucije pravne države odrade svoje ![]()
|
|
|
|
#77434 | |
|
Moderator
|
Citiraj:
Bikoz da bi državne institucije neki falus pokrenule prvo moraš ti ukazat na problem. I da, na problem rada CVH možda i mogu utjecat stanovnici ove vukojebine, iako je i to upitno. Na problem industrije u Bangladešu, ne mogu nikako. Ako ne vidiš razliku, jebat ga. ![]()
|
|
|
|
#77435 | |
|
Registered User
|
Citiraj:
A kad bi svatko krenuo isticati što njemu smeta, od prometa do svega ostaloga, vjerujem da bi svatko imao 150 stvari za nabrojati, i svatko je za sebe najispravniji u prometu. Ako ćemo već o zagađenju, ja sam za to da se oporezuje svaki km i da cijena tehničkog i osiguranja ovisi koliko si km prešao. Ja trenutno prelazim 400-500 km mjesečno, neki prelaze 2000-3000, spaljuju i gume i gorivo i adblue i antifriz i ulje, a ovdje bulazne o zagađenosti. Kako rekoh, drži se svog auta, a mani se gledanja u tuđe dvorište, nemaš ništa od toga.
|
|
|
|
#77436 |
|
Moderator
|
|
|
|
#77437 |
|
Registered User
|
|
|
|
#77438 |
|
Moderator
|
Evo ja konkretno samo sa službenim radim cca 4-5 tisuća kilometara mjesečno. Ne zato jer mi se vozi već zato što mi je posao takav. I ne razmišljaš da će ako mene i druge firme koje rade gro kilometara na kraju opet lupit tebe po džepu jer će porast cijena usluga.
|
|
|
#77439 |
|
Registered User
|
Pa nek poraste, nek ode u nebo, nek firma i propadne ako treba... Ako nam je ekologija broj 1 prioritet (nekima očito je) onda ćemo sve podrediti tome i svakih 1k km lupat po džepu, pa se vozi. Smeta ti što netko malo ispusti dima iz auspuha, a uopće ne znaš koliko on vozi auto, možda ne prijeđe ni 5% tvoje km, tako da si zagađivač zapravo ti. Kompleksna je to tema zato nema smisla puno oko toga...
|
|
|
#77440 |
|
PRO
Datum registracije: Apr 2010
|
tko prodaje kineze kod nas? zanimaju me neki jeftini električni kinezi za po gradu. imate koje preporuke? ili barem autokuće znate koje ih prodaju? Pretraga po internetu je ono - bleh.
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
|
|
#77441 | |
|
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
https://www.geely-see.com/hr/ MG isto https://www.mgmotor.hr BYD imaš u Mađarskoj https://www.strujnikrug.hr/prvi-byd-...trujnog-kruga/ Ne znam jel Citroen Ami dostupan u HR, ali je u Sloveniji https://www.citroen.si/modeli/ami.html
|
|
|
|
#77442 |
|
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Imas Seres u Auto Hrvatskoj.. Danas sam ga vidio bas ispred Lidla i malo mi je falio da se raspukem od smijeha zbog imena. Ne djeluje lose na prvu.. |
|
|
|
|
|
#77443 |
|
Premium
Datum registracije: Oct 2002
|
|
|
|
#77447 | |
|
Premium
Datum registracije: Jan 2005
|
Citiraj:
I opet neki žmire na činjenicu da nije isto CO2 i PM2,5, globalni i lokalni problem. Žmiri se i izvrće puno toga kao i kod usporedbe tehnologija nastalih nakon 100+ godina razvoja ICE motora s 10-20 godina električnih. |
|
|
|
|
|
|
#77448 |
|
Brat od Đon Vejna
Datum registracije: Nov 2007
|
Pojeli bi i popili otrov da ima okus Big Maca i Cole, 1 zgib je znanstvena fantastika, al ajmo dizlo zabranit jer nas truje i smrdi, bljak ![]() Kako se ne potrovašmo svi do 2006. Kad je pola nesagorenog olovnog benzina izlazilo na auspuh vrlih proizvoda Jugoslovenske auto industrije
"South-Korea is the only nation whose national sport has a sequel." Zadnje izmijenjeno od: zkljaja. 09.12.2024. u 00:40. |
|
|
|
|
|
#77449 |
|
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
|
|
|
|
|
|
#77450 | |
|
Registered User
|
Citiraj:
Odrekni se komfora, promjeni posao i odi živjeti na selo ili negdje van grada gdje ti neće "trovati djecu". Sad bi ti živio u betonskom velegradu sa 2 milijuna auta i htjeo udisati čist planinski zrak, lol. Neki stvarno imaju genijalne prohtjeve. ![]()
|
|
|
|
#77452 |
|
Varilnik
|
Jutro ekipa! Da li ima netko nekakvo iskustvo sa Auto kućom Klarić (Soblinec)? Gledam neki mali autić za svoju ženu pa vidim da imaju dosta velik lager malih autića. Znam da je to klasičan preprodavač ali me zanima da li je barem koliko toliko korektan. https://www.njuskalo.hr/trgovina/autoklaric |
|
|
|
|
|
#77453 | ||
|
Premium
Datum registracije: Jan 2005
|
Citiraj:
Citiraj:
![]() Za našu okolinu (u kojoj je većini ljudi glavni civilizacijski doseg da peru ruke nakon velike nužde) je poštivanje zakona nepremostiva prepreka. |
||
|
|
|
|
|
#77454 | |
|
Registered User
|
Treba zabranit nepotrebno vozikanje po gradu, shopping centrima i sl., i uvesti svakom vozaču mjesečnu kvotu koliko km može prijeći. Najnovije studije zapravo pokazuju da su čestice guma i kočnica veći zagađivači od ispušnih plinova. Što je auto teži to su i veća zagađenja, a zna se da su EV auti prilično teški tako da oni tek nisu "zeleni". U cijelom tom smjeru će i ići eko 7 norma i tko zna šta će se tu tek nametnuti. Citiraj:
Pa eto, ako netko ne želi "da ga se truje" onda nek napusti grad, jer i on svojim gumama i kočnicama truje sve oko sebe, bez obzira što vozi.
|
|
|
|
#77455 | |
|
White Rabbit
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Zasto bi to bilo nerealno? Ok ne bas da bi se udisao planinski zrak ali mislim da je svima drazi cisci zrak nego ono sto se dogada u nekim indijskim i kineskim gradovima (a za bivse Juge je bilo i kod nas). Pa iskreno kolko bas nisam za elektro kad sam ja u pitanju jer vecinom vozim auto na duze staze ali za grad su mali elektro auteki super ideja pogotovo u kombinaciji sa rentanjem jer ako veliki grad ima relativno dobro poslozen javni gradski prijevoz to sljaka odlicno. Za voznju po gradu Elektro sa malim baterijama itekako ima smisla i sa financijske i ekoloske strane medalje. Naravno - pretpostavka je i da se ostali gradski izvori zagadenja (industrija) takoder saniraju i moderniziraju koliko je to moguce jer su auti ionako samo kap u moru. To da su se ljudi toliko uljenili da po burek u ducan koji je 10 minuta pjesice moraju autom je drugi par rukava. |
|
|
|
|
|
|
#77456 |
|
Premium
|
Tak razmisljaju i u HPu pa je neki dan isla nesluzbena preporuka da se gasi grijanje na novim EV kombijima, mislim da su Citroeni u pitanju jer su neki ostali na nuli. Dostavljaci rade cekaju normalne kombije da se vrate iz kontra sjene i kasnije krecu jer ih se nitko vise ne usudi vozit od kad je zahladilo. |
|
|
|
|
|
#77457 |
|
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Automobili
Najviše smisla ima razvijena mreža gradskog i prigradskog prometa: tramvaj i vlak. I bus tamo gdje ne može drugačije. I naravno dovoljno prometala na toj mreži da prevezu sve koji žele negdje stići na vrijeme. |
|
|
|
|
|
#77458 |
|
Bazinga
Datum registracije: Nov 2007
|
Godinama sam putovao vlakom na posao i bilo je dobro do kraja 2018. Kašnjenja su bila minimalna i podnošljiva, linije su bile u pravilu svakih pola sata, u najgorem slučaju jednom u sat vremena. Nakon toga su krenuli projekti nadogradnje i taj relativno ugodan način prijevoza je postao kaotičan. S 50 minuta u jednom smjeru je to skočilo na 65 minuta, pa kašnjenja, pa 70 min, pa 2x presjedanje, pa je to došlo na 90 minuta u jednom smjeru, pa kvarovi na tjednoj bazi (najčešće u povratku). Putovanje na relaciji ZG-KŽ (mislim da je pružna relacija 57km) je u slučaju kvarova znalo trajati i do 4h. Razumljivo da dođe do kvarova, pa je potrebno uvesti vanredne autobusne linije, ali da se to događa na tjednoj bazi (samo na jednoj liniji), nema šanse. Npr. pokvari se vlak koji prometuje na relaciji ZG-OS, HŽ misli da će 8 vagona putnika stati u 2 autobusa.
|
|
|
#77459 | |
|
Varilnik
|
Citiraj:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#77460 |
|
laser
Datum registracije: Oct 2009
|
Iritantni do boli. Prijavljivao sam oglase stalno jos u doba dok nije postojao filter za lokaciju Hrvatska i izvan Hrvatske, jer bi zaspamali njuskalo sa oglasima iz DE, cijenom bez uvoza itd. Sad kad ima filter Hrvatska/Izvan Hrvatske, mozes vidit da im je 90% automobila zapravo jos u DE, upitno uopce u njihovom vlasnistvu. |
|
|
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|