|
21.11.2024., 11:08 | #77252 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
|
|
|
|
Oglas
|
|
21.11.2024., 11:10 | #77253 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Kasko riješava i to. Neće ti lizing kuća dati novi auto bez Kaska. Gdje bi oni došli da dijele aute samo tako. Imao sam takvu situaciju s kolegom na poslu, pričali smo tu nedugo o tome, prometna u autu ili ne. Kredit ide dalje, Kasko će ti riješiti keš u istoj vrijesnoti, kupiš novi auto. Opet, Kasko. Krivo gledaš na to. Lizing kuća nije ništa drugo nego posrednik između auto kuće i kupca. Citiraj:
Sada sam prvi puta riješavao Kasko, štetu na autu. Doslovno, 10 min za prijavu. 5 min za dogovor u auto kući i 5 min za preuzimanje gotovog auta, sve ostalo riješava servis s osiguranjem. Bezbolno i brzo. Auto kao nov. Zadnje izmijenjeno od: Mommistake. 21.11.2024. u 11:21. |
|
21.11.2024., 11:50 | #77254 | |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Ma mislim na leasing vs kredit, kamate se tu podrazumijevaju, jel. Citiraj:
Kakogod, ako uspijes sta ustediti godisnje, bolje i ta opcija na rate i bok. Ako zafali, zatvoris malim gotovincem i cao. Samo Allianz prve dvije godine placa puni iznos auta za totalku ili sl., ostali svi umanje iznos pa zavrsis s "nesto manje love za novi auto". S tim da Allianz moras ugovoriti kod kupovine novog auta da bi to imao. Ne moze naknadno afaik
Zadnje izmijenjeno od: xlr. 21.11.2024. u 12:04. |
|
21.11.2024., 12:09 | #77255 | |
Premium
|
Citiraj:
Ako imaš auto kojem je proglašena totalka, daju ti full iznos po procjenjenoj vrijednosti umanjen za vrijednost auta koji imaš doma, idu na varijantu da prodaš to u dijelove i nadoknadiš tu razliku. Na kraju se da izvući i više iz svega. Ako pak je auto ukrade npr. ide full iznos van. |
|
21.11.2024., 12:11 | #77256 |
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
Je, vani su puno nize lizing rate, nego u Rvatistanu. Ja kad sam gledao GLBa i C klasu, oba auta su oko 50k novi, jos smo dobili neku akciju pa je cijena bila oko 40k ako se uzme lizing preko mercedesa. Rata je bila nekih 250 eura samo za auto + jos 250 eura za kasko i osiguranje, znaci oko 500 eura mjesecno. Polog je bio 15k ojra. Ali je trik bio u tome da nakon isteka ugovora od 3 godine moram ponovno sklopiti novi ugovor za isti/novi ili dati jos za njega nekih 30k je bilo (lol), ili ga vratiti njima....tako da je to bilo neisplativo.... |
21.11.2024., 12:12 | #77257 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
Citiraj:
Ne, ako platiš GAP isplate ti nabavnu vrijednost vozila sa kupoprodajnog ugovora, ali GAP mozes platiti samo za prve dvije godine. |
|
21.11.2024., 12:14 | #77258 |
49%winner
|
Kazem, nema umanjenja u Allianzu za totalku/kradju u prve dvije godine, to je razlika naspram ostalih osiguranja koja umanje iznos. "GAP - osiguranje vrijednosti novog vozila - U slučaju totalne štete (uništenja ili krađe vozila) Allianz će isplatiti iznos koji odgovara vrijednosti novog vozila bez umanjenja za procijenjenu istrošenost (amortizaciju) vozila u trenutku nastanka štete. Vrijedi za vozila koja u trenutku sklapanja police nisu starija od šest mjeseci te u slučaju obnove police u Allianzu vrijedi do dvije godine starosti vozila." Edit: spor
21.11.2024., 12:25 | #77259 |
Premium
|
Ne razumijem što želite reći. Ja ne pričam o Allianzu uopće. Kasko, pričam o rabljenom autu, ne novom, ti osigura određeni iznos novca kojega umanji za vrijednost olupine koju imaš doma. Nikakav GAP nemam, to sam prošao prije 2 godine, na kraju smo zaradili još kada se prodao auto u dijelove. Za allianz ne znam, ja sam u Generaliu radio, sve se riješilo financijski, ništa oštećen nisam bio. Ovo da je Allianz drugačiji, ne znam, niti komentiram, samo kažem, svi daju na kraju dana full iznos, samo se kod drugih moraš moj malo navlačiti da bi dobio taj iznos, prodajom auta. EDIT: Aha, jasno, vi i dalje pričate isključivo o Allianzu. Ok, to ne znam, ne kupujem više novi auto, nikada. |
21.11.2024., 13:04 | #77260 |
49%winner
|
Ma ja sam bezveze spomenuo Allianz kod ugovaranja leasinga/otplate na 2 rate itd itd. Nije ni bitan za ovu temu leasing vs kredit vs trece. Idemo dalje
|
Oglas
|
|
21.11.2024., 13:32 | #77261 | |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Automobili
Citiraj:
Skoro nikad ne daju novi auto nego se popravlja čak i u puno slučajeva kada bi bila proglašena totalka. Iz prve ruke. Možeš vratiti taj slupani auto i uzeti novi ali to je raskidanje leasing ugovora i sklapanje novog a to ovisno o uvjetima nije baš primamljiva opcija. |
|
21.11.2024., 20:15 | #77262 |
Premium
Datum registracije: Oct 2007
|
|
21.11.2024., 20:57 | #77263 | |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
Ilitiga velkom tu rvatistan
22.11.2024., 12:57 | #77264 | |
prof.dr. gospodar svemira
Datum registracije: Nov 2003
|
Citiraj:
Imam firmu, one man show. Zapravo, radim za jednu stranu firmu, kao da sam zaposlenik, ali kako sam u RH (rad od kuce), a oni nemaju firmu ovdje onda je jedini nacin bio da otvorim firmu i onda imam ugovor moja firma sa stranom firmom, placanje po satu, a zapravi onoliko sati koliko radnih sati ima mjesec. Ili da se preselim tamo, a to mi nije bilo napeto. Kako je sav novac firme zapravo moj novac (minus ono sto je drzavino) na kraju krajeva kombiniram sta je u totalu najisplativije/jeftinije. Nisam jos sa racunovodkinjom porazgovarao. Opcije: - cash na firmu ili financijski leasing na firmu. Obicno firme dosta ovo izbjegavaju jer opterecuje bilancu, ali kako ne mislim na firmu dizati nekakve kredite ili ju prodavati za to mi se fucka. Problem je dar u naravi (naravno da bi sam sebi dao auto 24h na koristenje) jer se u tom slucaju dar u naravi obracunava na 1% nabavne vrijednosti auta, pa se to kroz vijek auta nabere podosta poreza. Dobro je da amortizacija auta ide u trosak. - operativni leasing. Ovo je u biti dobra opcija jer sve ide u trosak, a isto tako dar u naravi se obracunava na 20% leasing rate sto je PUNO manje nego 1% nabavne vrijednosti auta. Medjutim, kako nakon isteka leasing zelim zadrzati auto onda mi je tu problem da me ne zavaljaju kada dodje otkup. Da ili traze preveliku cifru, pa je onda cijela prica potpuno neisplativa ili jednostavno neki frend u leasing kuci kaze frendu kako ima povoljan auto ako hoce otkupiti. A mislim da se vise ne moze kod zakljucenja leasing ugovora unaprijed definirati otkupnu vrijednost i da ja kao korisnik leasing imam pravo prvenstva pri odredjivanju tko otkupljuje auto - kupim auto kao privatna osoba i onda sam iznajmljujem svojoj firmi. To radim trenutno sa starim autom kojeg sam imao i prije nego sam otvorio firmu. Dobar nacin za isplatiti gotovinu, sve troskove na firmu, a opet dar u naravi je 20% mjesecne rate koju naplacuje. Ali tu je negativan dio kod kupovine novog da nabavna vrijednost auta nije isla u trosak firme sto znaci za taj iznos ce biti placen 10% porez na dobit plus 12% za isplatu dobiti kao vlasniku (postotak bi se mislim trebao promjeniti nakon nove godine) kako bi imao cash za kupovinu auta. Bemti, cak i kad imam manje vise osigurana sredstva za kupovinu sad je najveci problem kako odabrati najpovoljniju opciju. Jer auto bi ostao trajno kod mene, pa onda treba vidjeti ukupan trosak kroz neki radni vijek (ne racunam benzin i slicno jer je to isto bez obzira na nacin kupovine)
22.11.2024., 14:08 | #77265 |
Premium
Datum registracije: Oct 2002
|
Za kupnju auta ili sta god hoces (dionice, obveznice, itd) ima jos jedan trik gdje zapravo sam sebe kreditiras uz neku mizeriju od kamate tipa 1%... Nekom pase, nekom ne... Meni recimo to pase... Dakle, neke banke imaju mogucnost davanja tzv. pozajmice... To je vrsta lombardnog kredita... E sad, ideja je sljedeca... Dodjes u banku i velis - ja bih pozajmicu 25.000EUR sa 5 godina otplate... Banka ce u tom slucaju izracunati koliki depozit moras napraviti kao osiguranje, recimo 26.000EUR... Taj depozit ce se staviti na orocenu stednju uz neku mizeriju od kamate (tipa 0.5%)... E sada, pozajmica ti ide sa cca. 1% kamate povrh kamate na orocenu stednju, dakle recimo 1.5% u ovom slucaju... Bitno je za napomenuti da, iako ce ti banka dati neki plan otplate, osim interkalarne mjesecne kamate, ne moras nista placati do isteka pozajmice, nakon cega moras vratiti puni iznos + kamate ili ce si banka uzeti depozit koji je sluzio kao osiguranje... Nadalje, kada ti banka odobri pozajmicu (smatra se kreditom), onda ce ti isplatiti trazenih 25.000EUR na tvoj racun a ti sa time radi sta god hoces... I sad, zasto pobogu zelim samog sebe kreditirati ako vec imam tih 26.000EUR kesa za kupit auto?!!! 1. Zato sto ces nakon isteka pozajmice dobiti natrag svojih 26.000EUR depozita uz neku kamaticu koja se skupljala tokom tih 5 godina 2. Zato sto umjesto da placas kamatu na auto-kredit 5-6%, ovako placas 1.5%, a depozit ti se vraca nakon povrata pozajmice pa mozes odmah krenuti u novu pozajmicu za novi auto ukoliko tako zelis 3. Zato sto ces puno lakse razgoditi placanje tolikog iznosa tokom tih 5 godina, s time da mozes taj iznos vratiti i ranije, cime ti se smanjuje iznos interkalarne kamate koju placas svaki mjesec 4. Nisam siguran, ali s obzirom da se radi o 100% osiguranom kreditu, ne predstavljas nikakav rizik banci pa ne bi trebalo utjecati na tvoju kreditnu sposobnost
22.11.2024., 14:58 | #77266 |
laser
Datum registracije: Oct 2009
|
Mozda sam slijep, ali koja je razlika izmed toga sta navodis ili primjera da kupis auto za tih 25k kojih imas odmah i mjesecno iducih 5 godina spremas sebi tih 433.33 eur rate u dzep/investiciju/sta god trece i nakon 5 godina imas tih 26k eur isto kao i sta bi dobio povrat depozita (ili vise ako si ih investirao)? |
22.11.2024., 15:11 | #77267 | |
Premium
|
Citiraj:
Rekoh, nekom pase, nekom ne... U 99% slucajeva, nitko nece spremati tih 433.33EUR rate mjesecno u nista, nego ce spiskat... Evo ti primjer za obveznice recimo... Imas 3.75% godisnju kamatu na obveznice ili trezorce recimo... Slucaj 1: - Kupis obveznica ili trezoraca za recimo 10.000EUR - Nakon godinu dana dobijes 10375EUR - Razlika 10375EUR i tocno toliko imas na racunu Slucaj 2: - Uzmes pozajmicu 10.000EUR uz 1% realne kamate i depozit od 10500EUR - Kupis obveznice ili trezorce za 10.000EUR - Nakon godinu dana dobijes 10375EUR na ime trezoraca - Tokom godinu dana si razbio placanje na rate, pa si svaki mjesec kesirao nekih recimo 840EUR mjesecno - Nakon godinu dana si platio 10080EUR - Razlika je 295EUR i to je tvoja zarada - Vraca ti se 10500EUR koje si imao kao depozit - Na kraju godine imas na raspolaganju 20795EUR (10500 depozit + 10295 od obveniza/trezoraca), a recimo da nisi osjetio tih 840EUR mjesecno na placi (ako imas dobra primanja) - I onda sljedece godine mozes satviti 20795EUR kao depozit pa uzeti vecu pozajmicu na duzi rok i opet napraviti istu stvar jer ti je 3.75% godisnja kamata na te obveznice i nesto malo manja na trezorce - Tako dalje mozes vrtit godinama i uvijek biti u plusu, bitno je samo da si ne opteretis mjesecni budzet previse Pozajmice su, iako se smatraju kreditom, na neki nacin i oblik stednje ako imas pocetni kapital i ako ih dobro iskombiniras... Da, mogao si ti mjesecno stavljati 840EUR na stranu, a isto tako si ih mogao i sprditi na pi*zdarije...
22.11.2024., 15:44 | #77268 |
laser
Datum registracije: Oct 2009
|
Ok, znaci dobro sam shvatio. Nelos nacin za maknti pare od sebe, da ih ne spizdis na gluposti. Prakticki se opteretit fiktivnom ratom koja u slucaju nuzde ne mora biti vracena. Nice. |
22.11.2024., 16:51 | #77269 | |
prof.dr. gospodar svemira
Datum registracije: Nov 2003
|
Citiraj:
- Otvorio onu stednju gdje svaki mjesec mozes dodavati novce. - Odredio si mjesecni iznos i napravio trajni nalog da mi svaki mjesec na odredjeni datum taman iza place skine taj odredjeni iznos i prebaci na tu stednju I fakat je lijepo funkcioniralo. Da, uvijek sam mogao razvrgnuti stednju i spickati novce, ali to nisam nikada napravio. Jednostavno novci nisu na tekucem racunu i onda je znatno manja vjerovatnost da cu ih bezveze spiskati. A i zakonita je htjela da nesto sparamo, pa je i ona bila dodatni korektivni faktor
22.11.2024., 18:09 | #77270 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Potvrdjujem, nema boljeg nacina za usparati lovu od fiktivnog zaduzivanja! Sada je malo glupo radi povecane inflacije, ali kome ne smeta malo inflacijskog gubitka to je way to go. Mi to napravimo svakih par godina kad vidimo da trosimo lovu na gluposti i da nam ostaje redovno dosta viska. |
22.11.2024., 20:50 | #77271 | |
Registered User
Datum registracije: Mar 2008
|
Citiraj:
Rješenje ovog problema je da se stavi € 10500 na trezorce po 3.75% kamate i zaradi € 393.75, stavlja € 840 mjesečno na štednju (trajni nalog) po 3% kamate i zaradi oko € 165 na te novce. Na kraju će mu ostati 10500+10080 i kamate 393.75+165 oko € 21139. Razliku koju bi propustio zaraditi i dao naknadu banci je € 344 (21139-20795), tj. porez na nepoznavanje financijskog sustava. Naravno da ima ljudi koji baš nemaju pojma raspolagati novcima. Znam dosta takvih, ali to su dublji problemi i ne otklanja se uzrok već simptomi. Moguće su varijacije s kamatnim stopama, ali to ovisi o raznim faktorima. |
|
22.11.2024., 21:08 | #77272 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Automobili
Debelo smo OT ali koja banka će ti danas dati 3% na štednju!? Mislim da toga već duugo nema. BTW: uz onih spomenutih 344€ inflacija će ti pojesti više nego duplo od te cifre uz ove stope posljednjih godina tako da… pušing rođo |
22.11.2024., 21:11 | #77273 |
Premium
Datum registracije: Jul 2013
|
HPB ima štednje već godinu ako ne i više s 3% i više: https://www.hpb.hr/hr/super-stednja-8656/8656 Ovisi o roku na koji uzmeš štednju, ali su niže sada nego prije par mjeseci, onda je bilo preko 3% na 6mjeseci bez ikakvog prebacivanja primanja. |
22.11.2024., 22:51 | #77274 |
Moderator
|
22.11.2024., 23:05 | #77275 |
Premium
|
A ono, nije OT nego pokusavamo razjasniti metode financiranja kupnje automobila... Osim kredita i leasinga postoji ta pozajmica koju malo ljudi koristi jer nitko ne kuzi poantu... Ukratko - ne bi postojala pozajmica kao oblik lombardnog kredita da nema smisla nekome...
22.11.2024., 23:06 | #77276 |
Premium
|
Zlato je debelo overbought, ocekujem da ce kad Trump dodje na vlast, ovisno o njegovim akcijama krenuti prema dole... Trenutno je na 2600EUR za uncu, sto je ATH, a balon se ne moze zauvijek napuhivat...
22.11.2024., 23:13 | #77278 | |
Moderator
|
Ako nisam jučer na potezu ZG - Nova Gradiška naišao na barem 15 ovakvih telaca... Ne kužim kaj je s glavom, kak se možeš tak vozit jebote život. Citiraj:
Tak jasno, netko više voli ulagat u plemenite metale, netko u kripto a netko u plenkijeve trezorske zapise
22.11.2024., 23:37 | #77279 |
Čika Zeljeni
Datum registracije: Sep 2013
|
Ako nije tajna - koje osiguranje imaš i koliko plaćaš (SF klasa)? |
22.11.2024., 23:41 | #77280 |
Čika Zeljeni
Datum registracije: Sep 2013
|
|
|
|