Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > AMD Radeon
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 18.01.2026., 08:09   #601
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Citiraj:
Autor iggi Pregled postova
Asus Prime rx 9070 xt se na službenoj stranici reklamira da ima "Phase-Change GPU Thermal Pad Optimal heat dissipation for GPU longevity".
Da istina ima na VRAMu i MOSFETima....
Međutim ne navode da je na samom grafičkom procesoru obična pasta.
Na ovu sam recenziju naišao tek kada sam kupio svoju Prime 9070 xt. Na drugu stranu pitanje je kakvo je stanje sa drugim proizvođačima to nisam istraživao.

https://einfoldtech.com/2025/08/asus...-xt-oc-review/
Super im je ta taktika...ako je istinita Jedino mi je malo čudno da to stavljaju na VRAM i mosfet jer je PTM zamijena za pastu (PTM i je pasta koja se stvrdne kada je hladna, a postane mekana kada se zagrije, "Phase Change" dio, i tako popunjava sve pore na chipu i hladnjaku) ako sam dobro shvatio, a ne za termal padove koji obično idu na ovo dvoje.
Termalna pasta NE ide na VRAM, mosfet ili bilo što na što se obično stavlja termal pad, nije to ista stvar.

Pa i na slici se točno vidi da su to termalni padovi.

Nego i ja stavio -50mV i -10% power. Nisam primijetio neku razliku dok igram (Indana Jones and the Great Circle) jer sam ionako vsyncan na 1080/60.
Ovo radi kompletno drugačije od nV i UV-a preko afterburnera. Tamo sam odmah u svakoj igri vidio nižu potrošnju (po AF overlayu).

Zadnje izmijenjeno od: Disco. 18.01.2026. u 08:26.
Disco je offline   Reply With Quote
Staro 19.01.2026., 15:05   #602
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Citiraj:
Autor Disco Pregled postova
Nego i ja stavio -50mV i -10% power. Nisam primijetio neku razliku dok igram (Indana Jones and the Great Circle) jer sam ionako vsyncan na 1080/60.
Ovo radi kompletno drugačije od nV i UV-a preko afterburnera. Tamo sam odmah u svakoj igri vidio nižu potrošnju (po AF overlayu).

Smanjio si power level na 90% a sa tim 1080/60 ti grafa radi na 20-30% cijelo vrijeme
A undervolt pitanje dal uopće radi kad grafa kucka na 800 Mhz
Exy je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 19.01.2026., 15:17   #603
Mladenxy
Premium
Moj komp

Mladenxy's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Nisam imao srca mu to napisati ali mislim si isto cijelo vrijeme
Mladenxy je offline   Reply With Quote
Staro 19.01.2026., 15:36   #604
Chuby
Premium
Moj komp

Chuby's Avatar

Datum registracije: Feb 2004
Možda je nabrundao RT/PT
Chuby je offline   Reply With Quote
Staro 19.01.2026., 15:50   #605
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
@Disco, jel tebi Adrenalin pamti power limit offset? Neki dan sam pitao zasto mi neke igre ignoriraju PL postavku, a ispalo je da je Adrenalin vratio postavku na 0. Evo sad sam vec dvaput podesio na -10 i iz nekog razloga se to nekad resetira na nulu. GPU i mem postavke uredno pamti.
Staro 19.01.2026., 17:26   #606
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Citiraj:
Autor Exy Pregled postova
Smanjio si power level na 90% a sa tim 1080/60 ti grafa radi na 20-30% cijelo vrijeme
A undervolt pitanje dal uopće radi kad grafa kucka na 800 Mhz
nV i Af rade drugačije, čak i sa vsyncom na 60 mi je pala potrošnja u samim igrama bez da gubim performanse (tipa sa 160-180 na 130-140w po AF overlayu). Ali da, ovo je logično što si napisao. Ja sam uspoređivao sa nV UV.

@Chubby: ma vraga, RT gasim svugdje gdje ima opcija, em ubija perf em izgleda kao da je sve namazano superreflektivnim uljem.

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
@Disco, jel tebi Adrenalin pamti power limit offset? Neki dan sam pitao zasto mi neke igre ignoriraju PL postavku, a ispalo je da je Adrenalin vratio postavku na 0. Evo sad sam vec dvaput podesio na -10 i iz nekog razloga se to nekad resetira na nulu. GPU i mem postavke uredno pamti.

Pa sačuvaj profil, imaš opciju. U gornjem desnom kutu "Add Game Profile +", ali da pamti mi i bez toga. Ako je btino ja sam na w10 22h2 sa aktivnim ESU.
Tj nisam ja to dugo pratio, evo par dana imam i pamti. Gasim komp svaki put kada ga ne koristim. Imam ugašen fast startup.
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno