|
![]() |
#31 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2005
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2008
|
Citiraj:
Ma nije... Najnoviji je Prime95 i jednako optereti obje jezgre... Imaju istu temperaturu i po taskmanageru su jednako opterećene... A što bi Small FFT trebao uraditi? U Prime-u piše da je large fft najintezivniji što se tiče temperature a small fft bi trebao intenzivnije opterećivati fpu... |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#33 |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
Evo nakon ovog posta sam skinuo svoj BT i vidio da mi je baza konkavna! hladnjak je nalijegao samo sa rubovima na proc (kasnije sam skuzio da imam peh da je i proc malo konkavan). I posto je vec bio skint hladnak otisao sam do ducana kupio par brusnih papira , 180 za full grubo, 600 i 800 za fino i 1000 i 2000 za super fino. jos sam otisao do staklara i pitao za staklo 20 cm x 30 cm i frajem me pogledao cudno kad sam mu rekao za sta trebam ali bar nije bio skup -> 4 kn za staklo ![]() Eto, rezultatima sam jako zadovoljan ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Premium
|
Ispolirao sam svog Freezera. Dobio svega jedan celzijevac manje. ![]() Baza je vec bila ravna, stoga nema nekih poboljsanja. Pasta je MX-2 tako da je moguce da joj je svejedno kakva je baza, da li hrapava ili glatka. |
![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
The Dark Side of Moon
Datum registracije: Jan 2005
|
Citiraj:
![]() nije baš neki dobitak ![]() PS. dođi malo na MSN
![]() |
![]() |
#36 |
Premium
Datum registracije: Oct 2006
|
Steta sto nemam slike kako je izgledo (Freezer64Pro) prije poliranja al samo mogu rec, uzasno pa sam se primio malo posla i u 15min smirglanja dobio sljedece: ![]() ![]() sa 800 te 1200 ... ploca mi vrisnula pa nisam mogo provjerit razliku al nevjerujem da je velika jer ionako nisam puno izravno bazu a i nije da je konkavna. Trebo je ic u prodaju a onakvoga nisam mogo prodat pa eto ![]() Sve u svemu, kad nabavim plocu mozda se poigram i jos poliranja ako nista radi nedostatka ogledala u sobi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Adrenaline junkie
Datum registracije: Apr 2006
|
Citiraj:
Tih 1°C i nije neki dobitak, ali šta je tu je. Zadovoljstvo je imati nešto svojom rukom urađeno/dorađeno. Pogotovo Lihto, sad će on imati 2 komada svojeručno obrađenih frizera.
![]() |
![]() |
#38 | |
The Dark Side of Moon
|
Citiraj:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() U svakom slučaju ovaj tjedan je akcija pa javim reze
![]() |
![]() |
#39 | |
Adrenaline junkie
Datum registracije: Apr 2006
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#40 |
Premium
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#41 |
The Dark Side of Moon
|
![]() |
#42 | |
Banned
Datum registracije: Aug 2006
|
Citiraj:
Nego koji je BIOS na ASUSici? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2006
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Yugokiller
Datum registracije: Jun 2006
|
Evo ispolirao sam i ja svoj. Bez OC-a prije 30-46, poslije 27-44. Pasta je AC ceramique. Htjeo sam kupiti MX-2 al je nisu imali u linksu. Dobio bi još max 2 stupnja dole, kad kupim javim da li ima poboljšanja...
![]() |
#46 | |
FORD Fix Or Repair Daily
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
Da se opet nebi neko javio da ovo nije tocno ima na netu i strucnoj literaturi brdo dokaza(zivjela ljenost). Tako da ovo sa pastom po hladnjaku do savrsenstva ne drzi vodu ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Citiraj:
Mislim da si puno dao, kad si rekao da bi bilo 2-3°C razlike kod ravnih površina, sa različitim finišem na IHS-u/bazi hladnjaka. Mislim, ja sam u praksi, tolike razlike imao kad nisam imao kvalitetne paste između IHS-a i baze hladnjaka. A sve se pitam kolike bi razlike bile kad bi imao obje površine ravne (niti jedna nema zrcalni finiš) i između njih pastu, nasuprot toga, ovaj tvoj setup (ravne površine, zrcalo na IHS-u, mutnija baza na hladnjaku) ? Sve se bojim da i ako ima razlike, da bi se ona mogla prepisati slučajnoj pogrešci u mjerenju temperature, nego različitim setup-ima površina. I na kraju, kada pričate o zrcalnim površinama, da li pričate o odlično išmirglanim površinama ili pak o upotrebi raznoraznih pasti za poliranje ?
![]() |
![]() |
#49 |
FORD Fix Or Repair Daily
|
![]() |
Mislim da si puno dao, kad si rekao da bi bilo 2-3°C razlike kod ravnih površina, sa različitim finišem na IHS-u/bazi hladnjaka.
Mislim, ja sam u praksi, tolike razlike imao kad nisam imao kvalitetne paste između IHS-a i baze hladnjaka. A sve se pitam kolike bi razlike bile kad bi imao obje površine ravne (niti jedna nema zrcalni finiš) i između njih pastu, nasuprot toga, ovaj tvoj setup (ravne površine, zrcalo na IHS-u, mutnija baza na hladnjaku) ? Sve se bojim da i ako ima razlike, da bi se ona mogla prepisati slučajnoj pogrešci u mjerenju temperature, nego različitim setup-ima površina. |
kada pričate o zrcalnim površinama, da li pričate o odlično išmirglanim površinama ili pak o upotrebi raznoraznih pasti za poliranje ?
|
Možeš li pobliže objasniti zašto misliš tako ? Jasno mi je ovo oko ravnih površina, no ovo za zrcalnu/mutnu podlogu na pojedinim komponentama mi baš i nije previše jasno.
|
![]() |
![]() |
#50 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
@Uber Gosu Optika je ipak malo kommpliciranija od ovoga, a efekt termosice je 95% od vakuuma kao izolacije a 5% je možda efekt posrebrivanja, i to tek u određenim uvjetima, matematičke kalkulacije sa polupropusnim zrcalima (što je ovo kaj u termosicama imaš) i njihove refleksije su malo kompliciranije za rješavati posebno kod takvih površina... Inače da teoretski ti si u pravu sa povećavanjem "glatkoće" površine iznad određene vrijednosti se otežava apsorpcija radijacije ali ti zaboravljaš da je iradijacija samo u rijetkim fluidima koji su prozirni za taj spektar važeća, u svim ostalima se toplina provodi konvekcijom i kondukcijom, a s obzirom da termalna pasta baš i nije prozirna tvoja teorija baš IMHO i ne stoji, ajde da si rekao da je to slučaj kad nema paste onda ok ali ovako to ti nema smisla...
![]() |
#51 | |
FORD Fix Or Repair Daily
|
Citiraj:
Nadalje cinjenica da se baze ravnaju=>poliraju znaci da je kolicina paste potrebna za "idealan" dodir minimalna i tezi u nulu(jer nema di uci medju pore kad ih vise nema) pa se povrsine dodiruju bez paste u dobrom dijelu.....ovo objasnjava ekstremne slucajeve s neta di predobro poliranje dovodi do povecanja temperature od SAMO par C jer su i dalje DOMINANTNI kondukcija i konvekcija...... To je cijela mudrost sa tim poliranjem, zracenje igra ulogu manju od 5% u ovom slucaju sto i pokazuje sa minimalnim promjenama toka uod IHSa ka bazi kulera od par celzijusa. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#52 | ||
Moderator
|
Citiraj:
A onda tu u igru upada pasta kao važan faktor prijenosa topline (u smislu da onda gledamo kondukciju kao način izmjene topline). Citiraj:
Zato i pitam (ne tebe direktno, već ostale) na što misle, kada kažu da su dobili zrcalni finiš. Kojim načinom su ga dobili. EDIT: U pravilu, ja se uopće ne mislim da si ti u krivu, dapače, slažem se sa tobom, no oću reći da u našem slučaju (hlađenje CPU-a), setup poput tvojeg (ravne površine, zrcalni IHS, mutna baza) neće dati u praksi nikakva poboljšanja u temperaturi. Jer bi neki zapeli pa išli to i raditi, a onda kukati kako im se nije to isplatilo. Jednostavno, neravne površine učiniti što ravnijim i dodati malo paste i to je to.
![]() |
![]() |
#53 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Da točno - vrlo mali je uticaj zračenja upravo o tome i govorimo - puno je bolje imati mirror finiš na obe strane i ravne površine, makar time (uvjetno rečeno) riskirao povećanje refleksije nego imati neravne površine koje nisu kongruentne... ![]() Osim toga nesmije se zanemariti niti činjenica da je IHS od aluminija a ccooleri su (uglavnom) od bakra a s obzirom da je jedan srebrn tj bijel a drugi je obojan time se dodatno unosi pomutnja u kalkulacije refleksije... I ne slažem se s tobom oko ovoga sa dodirom, ako staviš pastu onda če ti se ona tamo rasporstrti ako je tlak jednak na svim stranama (ako je ne istisneš van na strani) a u realnim uvjetima je nikad nećeš skoz istitsnuti jer bi prije zdrobio ploču i proc nego to napravio tako da ti pasta uvjek igra, i ako je ispravno nanesena na gotovo cjeloj (da ne velim cjeloj jer ipak niko baš tak savjesno ne maže) površini IHSa/čipa i coolera koji gore nalježe... Tako da da - moguće je da se "superpoliranjem" pokvarre rezultati ali u praksi ja bi prije rekao da su takvi porasti uzrokovani drugim faktorima a ne povećanjem refleksivnosti površine hladnjaka...
![]() |
#54 | ||||
FORD Fix Or Repair Daily
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
![]() ![]() |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Moderator
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#57 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
Citiraj:
ak sam dobro shvatil ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
od LemilicE
Datum registracije: Dec 2002
|
uf... malo mi je puno tih 11C, mora da ti prije nije dobro sjedio ili nije pasta bilia pravilno stavljena ja sam poliranjem starog TT Volcano i poliranjem P4 2.4B do bakra, a kasnije skidanjem IHSa dobio svega 5-6C
Member Of the PC Ekspert 100+kg Demolition Squad ----------------------------- ReadTheFuckingManual Da, to sam ja u avataru!!! Grobnik ----> 1:37.759... ko od vas može brže??? Nemam više lema!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
FORD Fix Or Repair Daily
|
Citiraj:
@EDIT for yedwy Da točno - vrlo mali je uticaj zračenja upravo o tome i govorimo - puno je bolje imati mirror finiš na obe strane i ravne površine, makar time (uvjetno rečeno) riskirao povećanje refleksije nego imati neravne površine koje nisu kongruentne... ![]() Pa tu i je bit: znaci RAVNE POVRSINE da ali poliranje do zrcala NE Tako da da - moguće je da se "superpoliranjem" pokvarre rezultati ali u praksi ja bi prije rekao da su takvi porasti uzrokovani drugim faktorima a ne povećanjem refleksivnosti površine hladnjaka... Pa to "superpoliranje" neki i rade, mislim paste+granulacija 2000 i 2h "rollanja" naprave vise stete nego koristi, nek barem onda poliraju IHS. @d'beast u teoriji da(i u praksi ali ne ocekuj vise od 2-3C MAX). |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
oke...bum probal malo smirglati proc dok skupim para ![]() |
![]() |
![]() |
|