Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Zaključane teme

Uređivanje
Staro 04.04.2010., 03:38   #31
D/G
Premium
Moj komp

D/G's Avatar

Datum registracije: Feb 2010
Imao sam takav disk...na nekim mbo nije htio da radi kako treba osim kad se mostić za MA/SL/CS ne postavi horizontalno kao na slici što je na naljepnici od diska...
...inače meni smrdi na nešto drugo...a da je disk najvjerovatnije OK.
D/G je offline  
Staro 04.04.2010., 14:24   #32
Computer_Modder
Premium
Moj komp

Computer_Modder's Avatar

Datum registracije: Jun 2009
Pogledat cu ovo za disk. Inace, komplicirano je u mATX kucistu micat disk van jer moram uvijek cooler i RAM skidat.

nemogu uci u karticu screensaver, ostavim komp 15min, dode screensaver, BSOD. Kako screensaver iskljuciti ili promijeniti ako mi se svaki put pri ulasku u karticu Screen Saver pojavi BSOD?

Nije mi screensaver bitan, pogotovo ne za ovih par dana, no jedino tu i kad minimiziram i opet otvorim neku igricu, BSOD. Zato stalno i otvaram screensaver da vidim da li se popravilo.

Inace, promjenio sam kabel, isto je neki rounded 80pin, mogu uci u karticu screensaver, i par puta preview screensaver i opet BSOD.
Takoder pri ulasku i izlasku iz igre, isto.
Promjenio DMA mode iz UDMA0 u Auto, isto.

U igrici imam neke cudne efekte, stalno slika trza, pojavljuju se neke crtice, kockice itd pa cu probat maknut drivere od graficke.

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 05.04.2010. u 11:47.
Computer_Modder je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 04.04.2010., 16:14   #33
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
rekao bi ovako da si uspio zeznuti plocu. na koji nacin - pojma nemam, ali ako hard radi kako treba na drugom kompu - tvoj komp sere. ako se graficka ponasa ok na drugom kompu - tvoj je problem, isto i za ram.

drugo, vec drugi ili treci put spominjes problematiku da imas mATX plocu. i ok, trudis se napisati relativno iscrpno sto radis, sto si radio i trenutno stanje, no jebote, izvadi sve van pa onda testiraj. pogotovo jer ti je sve nadohvat ruke, pocupat ces sve ove gluposti koje si pogurao samo zato da iskoristis sve zive i nezive konektore na ploci. kreni ispocetka, spoji samo plocu, procesor, napajanje, ram i optiku. blebni ubuntu u optiku i neka ti odradi par sati (a ne 45 ili 60 minuta) memtesta. ako nema errora, spoji jos i hdd ovaj od 20GB na primary kanal, pogledaj tocno kako treba biti jumper namjesten, jer nekad treba biti na master, ali nekad tocno na odredenom polozaju ako je single drive (dakle, ne na "tipicno" master). optiku na secondary kanal, master. i ako opet pocne pucati instalacija, ili pocne zajebavat, ili hard ili ploca su problem. ili daj nekome tko ima za isprobati sve drugo kompatibilno, i naci ces krivca.

Burko je offline  
Staro 04.04.2010., 16:39   #34
Campeonato
Premuim

Campeonato's Avatar

Datum registracije: Feb 2008
Citiraj:
Autor Computer_Modder Pregled postova
Ovo za disk, imam doma cca. 15 diskova, 250mb-500gb, svi su ispravni (bar bi trebali bit) i ugradujem ih u kompove.
Stavi neki drugi disk kad ih vec imas na bacanje...

Jbt, probaj taj disk na nekom drugom kompu..
ak radi kak treba, ostavi ga u drugom kompu i amen...
ak ne radi kak treba, baci ga u smece il na susjedovog psa/macku ak te zivciraju...

Citiraj:
Usput da pitam; na WD blue 500gb AAKS imam na elektronici zmazani bakar/lemne tocke. Onako, negdje je vise negdje manje zmazano. Da li to spada pod jamstvo ili ako sve OK radi sve je OK?
Ak radi kak treba, bolje ti nediraj...

| Intel Core 2 Quad Q9650 @3,00 GHz, c.w. Noctua NH-L9x65 |
| Zotac 9300-ITX-WiFi | Mushkin 8GB DDR2 @800 MHz |
| Sapphire Pulse Radeon RX 570 4G, 4096 MB GDDR5 |
| Samsung 860 Evo 500GB SSD | Windows 10 Pro x64 |
| Seasonic Prime Fanless PX-450 | Phanteks Enthoo Evolv ITX TG |
| Dell UltraSharp U2419H @1080p | Dell KB216 | Roccat Kone Pure SE | Roccat Taito | Creative Pebble |
Campeonato je offline  
Staro 04.04.2010., 17:07   #35
Computer_Modder
Premium
Moj komp

Computer_Modder's Avatar

Hard na drugom kompu radi (samo Win instaliran, bez drivera jer ih sve Win prepozna (P3 konfa).

Graficku nemam gdje isprobati, kao ni ram/procesor.

Nije problematika u mATX ploci, nego u skucenosti kucista. Imam dvije ploce, obje u mATX kucistima i jedva se do icega dode...

Nema gluposti u ovom kompu, niti konektora koji stoje ispunjeni samo jer postoje. Maknuo sam cak i prednji USB , od PCI kartica samo je FireWire tu koju koristim, a graficku... I nju koristim
Probat cu maknu liniju i graficku, pa cu vidjet da li je do tog.
Optiku cekam jer ide na garanciju (sutra ju nosim, motor je crko), ne znam dal i mogu uzeti SATA umjesto sadasnje ATA? I da li da uzmem ata ili sata przilicu ako mi ponude da sam odaberem u zamjenu?

Memtest sam napravio samo jedan test, oko 30 minuta je bilo i kaze da je proslo bez errora, esc to restart. Da pustim da vise takvih testova napravi (sad bas ide van na par h, da ostavim da se to radi?).

Disk je na CS i optika na CS (nije prikljucena trenutno). Nekad je disk master nekad slave ovisno kako ga spojim (spojit cu ga na master da nebi bilo problema...).
OK, stavit cu disk novi (isto IDE) i puknut opet XP i drivere gore pa vidjet oce li screensaver radit .

Inace, ovaj komp je "poseban" te ga nisam smio otvarati i ako mi roditelji saznaju... Mogo bi ostat bez njega

EDIT: @campeonato; ne zelim neispravne stvari kad imam garanciju na sve dijelove, a diskove (cca. 10 komada) sam nedavno mjenjao s covjekom i mogu ih vratiti nazad u slucaju da ne rade. Probat cu drugi disk, na ovom kompu disk RADI, sve radi super, instalira se windows, ali nece screensaver radit. Kao ni vracanje u Win za vrijeme igranja igrice. Cim se BSOD pojavljuje, znaci nesto nije OK, a mene zanima sto i to popravit (ako je moguce).
Kako komp koriste drugi ukucani, komp mora biti u ispravnom stanju (- citaj, uvijek kad zatreba u 5min mora bit gore disk od 500GB i Win). Inace mi se komp oduzima trajno... (ne pitajte). Tako da neka veca preslagivanja kao vadenje procesora i sl ne dolazi u obzir. A i nije potrebno, kao ni vadit komp iz kucista (kuciste je dosta kvalitetno, sve mogu istekati s maticne to nije problem...).

Zadnje izmijenjeno od: Computer_Modder. 04.04.2010. u 17:19.
Staro 04.04.2010., 21:35   #36
Computer_Modder
Premium
Moj komp

Computer_Modder's Avatar

EDIT: vjerojatno cim vidite novi post od mene u ovoj temi se pitate sto opet "serem".
Pa eto, odllucio sam se pomaknuti s mrtve tocke, uzeti klijesta, presjeci zice, pomaknuti komp 20cm vise, uzeti sarafciger, osloboditi graficku, otkopcati monitor, otkinuti ventilator (ionako je na pola visio), izvaditi graficku van i spremiti u njezinu kutiju.

Uzrok pronaden.

VGA/GPU ASUS nVidia GeForce 8500GT 512MB DDR2 Magic.

Izvadena, instalirani driveri za onboard graficku, sve odlicno radi, screensaver , igrica, minimize, maximize, nikakvih problema.

E sad, ovako;
- koliko je sigurno da je graficka crkla/na putu u taj svijet?
- a koliko je do drivera (skinuo sam nove s nVidia stranice, no i dalje je BSODalo), da li sam prijasnje trebao deinstalirati?

- naveo sam da sam radio OC/DC graficke;
s ASUSovim programom koji sam dobio na CDu sam GPU mhz dignuo s 450 na 550, kasnije sam smanjio na cca 200Mhz, memoriju sam samo smanjio na kojih 300Mhz (+-200Mhz), OCo ju nisam.
- kad sam stisnuo gumb da sve vrati na default, pa gumb da primjeni postavke, pojavio se prvi BSOD.
- nakon toga bi uvijek BSODalo pri ulasku u XP, ako nebi srusio taj proces od tog programa
- nakon inastalacije ostalih programa (codeci, WLM, firefox i sl programi), nije vise htjelo uci u Windowse, ni pokazati Welcome screen. Pisao bi neki error...
- nakon pokusaja reinstalacije, isti je neuspjesan par puta
- nakon instalacije na drugom kompu i brisanja obje particije,
- uspjesno instaliran XP, BSODovi kod screensavera, igrice na nekim rezolucijama, maximize igrice/fullscreen aplikacije, u igrici ima nekih efekta (slicno artefaktima, mozda i jesu (krugovi, kockice, sve trza i sl.)
Kolike su sanse da sam s time za*ebao graficku?

I jos nesto, kako na integriranoj napraviti da nema onih 'trzanja' preko ekrana? Dok je bijelija povrsina, vidim kako prolaze neke kao 'crtice' preko ekrana, sto na ovoj 8500GT nije bilo. Na integriranoj sam to jos prije primjetio.
Ima spasa tome? Monitor je 26" Samsung T260HD.

Hvala unaprijed na odgovorima, prijasnje zahvaljenje povlacim jer mi na ista pitanja niste razumno odgovorili
valjda ce sad netko odgovorit, kad sam se pomaknuo s mrtve tocke
Staro 04.04.2010., 21:54   #37
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Možeš probati nekim editorom otvoriti BIOS pa vidjeti kako su namješteni taktovi i naponi, a onda napraviti backup i flashati novi BIOS na grafu. Smetnje na integriranoj mogu biti zbog drivera, krivog refresh ratea, lošeg uzemljenja, napajanja ili jednostavno nisi stisnuo tipku AUTO na monitoru da prilagodi sliku.

Rounded kabeli su loši sami po sebi jer su ogrugli. Sve žice su blizu jedna druge što povećava interferencije među svim tim vodičima. To se posebno ističe na dužim kabelima.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline  
Staro 04.04.2010., 22:08   #38
Computer_Modder
Premium
Moj komp

Computer_Modder's Avatar

Znas mozda kako probati to sto si rekao (uci u BIOS graficke i pogledati taktove i napone)?
Ili da probam ponovno isti program instalirati (jasno, prije vratiti graficku), i staviti sve na auto (iako je bilo namjesteno da se ne spremaju postavke), mozda je memorija i GPU jos na manjim Mhz pa se zato rusi?

Driveri su iz 2008, s ASRockovih stranica, za integriranu graficku na G31/G33 chipsetima. Refresh rate je 60, napajanje i uzemljenje odbacujem (na 8500GT je normalno bilo), na daljinskom sam napravio Auto Adjustment no i dalje je isto. Navikao sam vec...

Ne vidim probleme trenutno (dok koristim rounded kabel), no mogu ga zamijeniti (iako mislim da nema potrebe) ako kazete.

Nadam se da ima spasa grafickoj, bila mi je cist oke, sad nemogu na 1920×1200 igrat, integrirana ima samo 384MB RAMa... (shared).
Staro 04.04.2010., 22:20   #39
centaur
Banned
Moj komp

Datum registracije: Jul 2009
Citiraj:
Znas mozda kako probati to sto si rekao (uci u BIOS graficke i pogledati taktove i napone)?
(shared).
http://www.softpedia.com/progDownloa...load-4977.html ili http://www.techpowerup.com/rbe/
centaur je offline  
Staro 05.04.2010., 02:52   #40
Joke
N00B
Moj komp

Joke's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Citiraj:
EDIT: vjerojatno cim vidite novi post od mene u ovoj temi se pitate sto opet "serem".
Pa eto, odllucio sam se pomaknuti s mrtve tocke, uzeti klijesta, presjeci zice, pomaknuti komp 20cm vise, uzeti sarafciger, osloboditi graficku, otkopcati monitor, otkinuti ventilator (ionako je na pola visio), izvaditi graficku van i spremiti u njezinu kutiju.

Uzrok pronaden.

VGA/GPU ASUS nVidia GeForce 8500GT 512MB DDR2 Magic.

Izvadena, instalirani driveri za onboard graficku, sve odlicno radi, screensaver , igrica, minimize, maximize, nikakvih problema.
Sva sreca da ti ovo vec nisam rekao jednu 20 i nesto postova prije..
Samo je bio problem "dok probijes led" pa da pomaknes i rastavis to cudo od kompa!
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 05.04.2010., 10:27   #41
FitzTN
Premium
Moj komp

FitzTN's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
1. Ako grafička radi OK u windowsima 7 i ne stvara probleme, onda se ostavi ćorava posla
2. Kako taj komp visi na žicama, i kakve lude veze ima balkon sa njim??
3. Zašto ti uopće želiš instalirati taj XP? Zbog neke igre koja ne radi na sedmici? Možda da izprobaš virtual machine, tj. u tvom slučaju Sun VirtualBox?
FitzTN je online  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Zaključane teme

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno