Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 08.05.2026., 09:59   #5461
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Datum registracije: Jul 2021
Kod mene na D13 i Mate je ovaj dio ovako postavljen

Staro 08.05.2026., 10:06   #5462
Mommistake
Premium

Mommistake's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Jeeeeeej.

Problem broj 3 ovaj tjedan.

https://lwn.net/Articles/1071719/
Mommistake je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 08.05.2026., 10:17   #5463
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp

Ivo_Strojnica's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
Citiraj:
Autor The Exiled Pregled postova
I sa službenim nVidia Linux driverima ti je sve bilo mutno, tj. nisi kroz nVidia Settings/Control Panel uspjel poboljšati situaciju?
Ma da.
znaš koja je ura bila kad sam počea gledati kod, kako iscrtavaju sliku na ekranu, rade antialiasing i ostalo.

Ne mogu reći da se nisam potrudija, to je sigurno.
Staro 08.05.2026., 10:25   #5464
kasko
Premium
Moj komp

kasko's Avatar

Datum registracije: Apr 2007
Citiraj:
Autor Ivo_Strojnica Pregled postova
Ma da.

znaš koja je ura bila kad sam počea gledati kod, kako iscrtavaju sliku na ekranu, rade antialiasing i ostalo.

Ne mogu reći da se nisam potrudija, to je sigurno.
Daj za dušu probaj spiderov i tomekov fix, možda te samo to dijeli od potpunog oslobođenja

Sent from my 2509FPN0BC using Tapatalk
kasko je offline   Reply With Quote
Staro 08.05.2026., 10:47   #5465
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp

Ivo_Strojnica's Avatar

isprobano je to odavna, bez ikakvog uspjeha.
Mislim da sam isproba more fontova, namješta sve na application razinama, ali nikad ništa nije polučilo uspjeh.

Odusta i gotovo.
Najbolje mi je kad na windowsima dignem virtualku, a u njoj čistooooooo....dodje mi plakati
Staro 08.05.2026., 11:01   #5466
Neo-ST
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
A jesi probao isključiti antialiasing i povećati sharpness? 🤭
Neo-ST je offline   Reply With Quote
Staro 08.05.2026., 11:10   #5467
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp

Ivo_Strojnica's Avatar

Ma to mi uopće nije palo na pamet
Staro 08.05.2026., 11:45   #5468
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

Datum registracije: Feb 2014
Ništ, onda prvom prilikom planiraj prelazak na neki Intel ili AMD GPU, jer čak im i CPU iGPU rješenja rade kak spada.
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 22TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750
AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5
AMD Ryzen 5 7600 | Scythe Kotetsu SCKTT-1000 | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 64GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x8TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic SSR-550PX
The Exiled je offline   Reply With Quote
Staro 08.05.2026., 12:21   #5469
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Moj stroj

Staro 08.05.2026., 12:53   #5470
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor spiderhr Pregled postova
Debian ima u repositoriju ms fontove pa se samo instaliraju, ne moram ništa kopirati s windowsa.

ttf-mscorefonts-installer
Installer for Microsoft TrueType core fonts
Svi imaju. Al namjerno sam napisao kopirat sa Windows instalacije Nekad davno sam naletio na diskrepance i mutne fontove pa zato preferiram ovaj nacin.

P.S.- nisam siguran dal je do grafe , meni je na nvidia grafama sa nvidia driverom uvijek sve bilo "normalno". Koja je reza monitora? Skaliranje? Znam da je bilo nesto da Linux ima problema sa Hi-res monitorima. Ja na svom 34" wide nemam briga al neznam dal se to racuna.
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 08.05.2026., 12:57   #5471
epvpalucard
Yare Yare Daze
Moj komp

epvpalucard's Avatar

Datum registracije: Jan 2014
moj mali stroj,trebao bih upgrade na vecu verziju proxmox-a ali nisam bas siguran u sebe.

a vjerovatno cu main pc prebaciti na Cachy-OS

MAIN RIG

● CPU: Ryzen 9 5950x
● MBO: ASUS TUF GAMING X570-PRO WIFI
● RAM: Samsung 4 x 16GB DDR4 3200Mhz
● SSD: 1TB Samsung 980
● GPU: RX 9060 XT PowerColor
● PSU: DARK POWER PRO 11 1200W
● CASE: Fractal Define 7 XL R2
● OS: Win 11 Pro

MISC
KEYBOARD: Keychron V6
MOUSE: Razor Naga V2 HyperSpeed
HEADSET: G453 Logitech
MONITOR 1: AOC AGON Q27G4XF, 27" IPS
MONITOR 2: AOC 24G2U 24" FHD 144hz 1ms IPS

Zadnje izmijenjeno od: epvpalucard. 08.05.2026. u 13:03.
epvpalucard je offline   Reply With Quote
Staro 08.05.2026., 13:51   #5472
Dule
Premium
Moj komp

Dule's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Debian ima u repositoriju ms fontove pa se samo instaliraju, ne moram ništa kopirati s windowsa.

ttf-mscorefonts-installer
Installer for Microsoft TrueType core fonts
Nisu svi MS fontovi isti Postoji 10 verzija npr. Arial fonta, fontovi se mjenjaju kroz Windows verzije i unutar iste Windows verzije kroz update.

Kopiranje sa zadnjih updatenih Windows 11 u /usr/share/fonts/xxx trenutno je najbolji način za dobiti MS fontove.
Dule je online   Reply With Quote
Staro 08.05.2026., 15:10   #5473
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Citiraj:
Autor Dule Pregled postova
Nisu svi MS fontovi isti Postoji 10 verzija npr. Arial fonta, fontovi se mjenjaju kroz Windows verzije i unutar iste Windows verzije kroz update.

Kopiranje sa zadnjih updatenih Windows 11 u /usr/share/fonts/xxx trenutno je najbolji način za dobiti MS fontove.
Eh... Kako će kopirati onaj tko nema win uopće?

Mislim ja ih imam lako za mene ali za nekoga tko nema dualboot ili pristup winu onda mu je ovo najbrža opcija.
Staro 08.05.2026., 16:08   #5474
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Neka netko sharea fontove online
spawn je offline   Reply With Quote
Staro 08.05.2026., 17:56   #5475
potemkin.hr
Akutna lijenčina
Moj komp

potemkin.hr's Avatar

Citiraj:
Eh... Kako će kopirati onaj tko nema win uopće?

Mislim ja ih imam lako za mene ali za nekoga tko nema dualboot ili pristup winu onda mu je ovo najbrža opcija.
Skinuti zadnji ISO Windowsa sa MS sajta i instalirati u virtualku? Možda ni instalirat nije potrebno ako se iskopa van iz ISOa
potemkin.hr je offline   Reply With Quote
Staro 08.05.2026., 18:43   #5476
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Citiraj:
Autor potemkin.hr Pregled postova
Skinuti zadnji ISO Windowsa sa MS sajta i instalirati u virtualku? Možda ni instalirat nije potrebno ako se iskopa van iz ISOa
Ček ti to mene učiš sada?

Kaj recimo s ljudima koji nisu vični tome a htjeli bi posložiti da im se fontovi dobro vide?

Stavi se u kožu da si instalirao Linux i pročitao negdje da ti trebaju MS fontovi... Što da on onda instalirao Win u virtualku? Hm...

Treba to biti kao za Štefice (TM)...
Staro 08.05.2026., 19:23   #5477
strikoo
Premium

strikoo's Avatar

Datum registracije: Nov 2004
Citiraj:
Autor Mommistake Pregled postova
Jeeeeeej.

Problem broj 3 ovaj tjedan.

https://lwn.net/Articles/1071719/
Citiraj:
Several vulnerabilities have been discovered in the Linux kernel that
may lead to a privilege escalation, denial of service or information
leaks.

For the stable distribution (trixie), these problems have been fixed in
version 6.12.86-1.
strikoo je offline   Reply With Quote
Staro 08.05.2026., 20:01   #5478
Dule
Premium
Moj komp

Dule's Avatar

Citiraj:
Ček ti to mene učiš sada?

Kaj recimo s ljudima koji nisu vični tome a htjeli bi posložiti da im se fontovi dobro vide?

Stavi se u kožu da si instalirao Linux i pročitao negdje da ti trebaju MS fontovi... Što da on onda instalirao Win u virtualku? Hm...

Treba to biti kao za Štefice (TM)...
Linux nikad nije (i za sad neće) raditi ispeglano out-of-the-box kao Windowsi ili macOS, čisto iz razloga što je okruženje toliko heterogeno da je teško sve uskladiti (Gtk, Qt, X11, Wayland, da ne nabrajam), svaku aplikaciju sa svojom font i DPI konfiguracijom.

Za osobu koja očekuje da sve radi out of the box sa 0 tinkeranja macOS je bolja opcija.
Staro 08.05.2026., 20:15   #5479
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Staro 09.05.2026., 22:29   #5480
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Pokrenuo,sredio fontove i sada imam error za jedan app :

Code:
nhandled exception. System.InvalidOperationException: Could not create glyphTypeface. Font family: $Default (key: ). Style: Normal. Weight: Normal. Stretch: Normal
yay . Moze revert na default ? haha

EDIT: nvm,usao kao root i vratio kako je bilo,sad radi.

Zadnje izmijenjeno od: spawn. 09.05.2026. u 23:01.
Staro 11.05.2026., 07:20   #5481
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:

With half-way through the Debian 14 "Forky" development cycle, the Debian release team is out with an update this weekend and some big news.

The Debian release team has decided the time has come to announce that Debian must ship reproducible packages. Debian has made much progress the past few years via the Reproducible Builds effort for ensuring independent users can reproduce the same package builds / binaries bit-for-bit. Independently-verifiable path from source to binary has become increasingly important for security concerns and validating the authenticity of packages.

> Debian Release Team: Debian Must Now Ship Reproducible Packages
Staro 11.05.2026., 21:00   #5482
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Linux 7.1 started phasing out support for Intel's 37-year-old i486 processor. Linux 7.2 removed drivers for the old AMD Elan 32-bit systems on a chip.

And now some i586 and i686 class processors are being removed, reports Phoronix:
Citiraj:
Supporting those vintage GPUs without the Time Stamp Counter "TSC" instruction are becoming a burden... TSC-capable Intel Pentium processors and the likes will still be supported with this just being for TSC-less i586/i686 CPUs. Among the CPUs impacted by this latest change is the AMD K5 as well as various Cyrix processor models. The K5 was AMD's first entirely in-house designed processor that was first introduced in 1996 to counter the Intel Pentium CPU.
TSC "support can now be assumed as a boot requirement for modern Linux," the article points out, which will allow the removal of various non-TSC code paths from the Linux kernel's x86 code.

Tom's Hardware remembers the K5 "wasn't a very popular processor as it arrived late, then offered lackluster performance in the competitive environment it joined."
Citiraj:
Launch SKUs in 1996 were limited to clocks from 75 MHz to 133 MHz, and, due to being late, Intel's Pentium line was already faster. AMD still managed to get an edge on the Cyrix 6x86, though.
Staro Jučer, 05:39   #5483
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Linux server admins may get the ability to turn off a vulnerable function in the OS kernel until a patch for a zero-day vulnerability is ready, if a proposal from a kernel developer and maintainer is accepted by the open source community.
The idea of a kill switch for privileged operators has been suggested by Sasha Levin, a distinguished engineer at Nvidia and co-maintainer of the long-term support and stable Linux kernel trees, as a mitigation when a security hole is discovered.
As he pointed out in a recent post, when a vulnerability is found, “fleets stay exposed until a patched kernel is built, distributed and rebooted into. For many such issues, the simplest mitigation is to stop calling the buggy function.” In his post, Levin and a colleague also provided a proposed version of a kernel kill switch.
“For most users,” Levin pointed out, “the cost of ‘this socket family stops working for the day’ is much smaller than the cost of running a known vulnerable kernel until the fix lands.”
The proposal comes at a time when several high severity Linux vulnerabilities have been discovered, including Copy Fail (CVE-2026-31431), a logic bug which lets users easily obtain root access, and Dirty Frag, which abuses weaknesses in how the Linux kernel handles fragmented memory pages. The Dirty Frag attack combines two separate vulnerabilities affecting the Linux IPsec Encapsulating Security Payload (ESP) subsystem (CVE-2026-43284) and the RxRPC networking protocol (CVE-2026-43500).

> Linux kernel maintainers suggest a ‘kill switch’ to protect systems until a zero-day vulnerability is patched
Staro Jučer, 22:48   #5484
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Linux OS - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti, problemi...

Pitanjen za znalce. Moze li se scaling za desktop koristiti neovisno o igrama? Naime imam problem kad na 27” 2k monitoru “povecam” na 125%, u igrama izgubim 2k rezu i dobijem samo jednu malo nizu naravno nenativnu pa dobijem bugove u npr CS2, tj zacrne se dijelovi igre pa moram spustit detalje pa vratiti kako je bilo da se “resetiraju” i pravilno prikazu. Koristim zorin 18.1 tj. wayland i gnome, 6700xt. Probao sam Nobara , nema tih problema, fedora kde također nema ali npr mint ima bez obzira sto koristi x11 i cinnamon. Ii je do zorina i minta ili do ubuntu based distri. Mozda ima neka postavka da se ne mijesaju scaling u dekstopu i igrama? Ne da mi se radi toga šaltati da neku drugu distru, Zorin 18.1 mi odgovara zasad po svemu
Staro Jučer, 23:07   #5485
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Autor spawn Pregled postova
Pitanjen za znalce. Moze li se scaling za desktop koristiti neovisno o igrama? Naime imam problem kad na 27” 2k monitoru “povecam” na 125%, u igrama izgubim 2k rezu i dobijem samo jednu malo nizu naravno nenativnu pa dobijem bugove u npr CS2, tj zacrne se dijelovi igre pa moram spustit detalje pa vratiti kako je bilo da se “resetiraju” i pravilno prikazu. Koristim zorin 18.1 tj. wayland i gnome, 6700xt. Probao sam Nobara , nema tih problema, fedora kde također nema ali npr mint ima bez obzira sto koristi x11 i cinnamon. Ii je do zorina i minta ili do ubuntu based distri. Mozda ima neka postavka da se ne mijesaju scaling u dekstopu i igrama? Ne da mi se radi toga šaltati da neku drugu distru, Zorin 18.1 mi odgovara zasad po svemu

U principu kao što si sam shvatio > da. Upravo jedan od razloga zašto nikad ne preporučam te "manje" distre su ovakvi bugovi koje spominješ. Nikad nisu ispolirane do razine "provjerenih" distri sa ozbiljnijim devovima i korisnicima. Moja ti je preporuka - koristi distre koje su ispolirane bolje i rade na tvom računalu bez takvih štucanja. No - definiraj "igre"...nativno, wine ili Steam i ako je Steam > nativni deb paket ili flatpak/snap paket?
Staro Danas, 11:22   #5486
mamutarka
ODUZIMAM VAM RIJEČ
Moj komp

mamutarka's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Staro Danas, 11:26   #5487
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

Datum registracije: Feb 2014
I veli lik "neVidia 5090s", kak je ipak moguće da nakon svih ovih godina, nitko od tih stručLJaka ne zna izgovoriti enVidia kad su već dio PR-a.
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 22TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750
AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5
AMD Ryzen 5 7600 | Scythe Kotetsu SCKTT-1000 | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 64GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x8TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic SSR-550PX
The Exiled je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 11:43   #5488
Dule
Premium
Moj komp

Dule's Avatar

Citiraj:
Autor mamutarka Pregled postova
Na Chromiumu (tj. Electronu) video akceleracija jako ovisi o hardwareu i svaka kombinacija hardwarea zahtjeva specifične Chromium flagove da proradi (thread).

Npr. kod mene na Firefoxu na X11 nvidia vaapi već dugo radi bez problema, ali na Chromiumu na X11 0 bodova, kakvu god kombinaciju flagova probao. Čuo sam glasine da Chromium video akceleracija na Waylandu radi out of the box.

Tako da generalizirane bombastične izjave "video acceleration now works for Linux users" bi uzeo sa zrnom soli.
Staro Danas, 19:51   #5489
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
The German Sovereign Tech Fund has invested 1.2 million euros ($1.4 million USD) in KDE Plasma technologies to help strengthen the structural reliability and security of the desktop environment's core infrastructure, including Plasma, KDE Linux, and the frameworks underlying its communication services. Longtime Slashdot reader jrepin shares an excerpt from the announcement:
Citiraj:
For 30 years, KDE has been providing the free and open-source software essential for digital sovereignty in personal, corporate, and public infrastructures: operating systems, desktop environments, document viewers, image and video editors, software development libraries, and much more.

KDE's software is competitive, publicly auditable, and freely available. It can be maintained, adapted, and improved in-house or by local software companies. And modifications (along with their source code) can be freely distributed to all users and departments within an organization.

KDE will use Sovereign Tech Fund's investment to push its essential software products to the next level, providing every individual, business, and public administration with the opportunity to regain their privacy, security, and control over their digital sovereignty.
Slashdot reader Elektroschock also shared a statement from Fiona Krakenburger, Technical Director at the Sovereign Tech Agency.

"We have long invested in desktop technologies for a reason: they are the primary way people access and use digital services in everyday life," says Krakenburger. "The desktop holds personal data and mediates nearly every service we depend on, from booking the next medical appointment, to education, to the way we work. We are investing in KDE because it is one of the two major desktop environments used across Linux and plays a key role in how millions of people experience open technology. Strengthening KDE's testing infrastructure, security architecture, and communication frameworks is how we invest in the resilience and reliability of the core digital infrastructure that modern society depends on."
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno