|
03.12.2020., 22:37 | #52892 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2002
|
Citiraj:
Mislim OK, sve jasno ako ti krenes sa straznjim pogonom i ljetnim gumama na put, na dan kad najavljuju snijeg.... I jos dasa gura auto bez jakne i prica kak se smrzo u vesti... Pa tko je kriv za to sto nisi obuko jaknu??? Bojim se da je ovo istinito, ali se nadam da je skrivena kamera .... Sent from my Mi 9T using Tapatalk |
|
|
|
Oglas
|
|
03.12.2020., 22:44 | #52893 | |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
Al najbolja je ekipa sto odma pocne kao kaj je ocekivao od straznjeg pogona Jebiga, kad neces kupit gume. A i ocekivat da cu riskirat svoj zivot da tebi pomognem gurat auto auto-cestom je suludo.
03.12.2020., 22:52 | #52894 |
(-(-(-(--)-)-)-)
Datum registracije: Sep 2009
|
A nitko ne komentira kak onaj digitalni panel za lijevu traku pokazuje ograničenje 60, a za desnu 100 A ovo je idiot i ima sreće kaj ga nitko nije pokupio....na osnovu ovih slika bi ga ja kaznio jer je ovo Dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom. |
03.12.2020., 22:52 | #52895 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
Citiraj:
Srećom čovjek imam zahvalnu dimenziju pa su mu najskuplje gume 450 kn komad Poslano sa mog SM-N770F koristeći Tapatalk |
|
03.12.2020., 23:18 | #52896 |
Sandy!!!
Datum registracije: Sep 2008
|
Hvala svima na odgovorima, bit ce ts860 onda. Da,dimenzija je top,isa je danas upisat u prometnu,bila na stoku od vrata. Litnje su 205 55 16, tu je postena guma 650kn. Jos jedno, sad iman alu 16" za litnje, kupia san celicne sa njuske 15" za zimu... Zanima me koji vijci idu? Moran kupit nove, 20 kom? Prema wheel-size.com idu Wheel Fasteners: Lug nuts – Thread Size: M12 x 1.5 Ili to svaki vulkanizer ima i zna koji idu? Ili mogu vijci sa alu na celicne? Jbga ovo su mi prve duple felge za isti auto u zivotu, pa je puno nepoznanica Zadnje izmijenjeno od: webstartm. 04.12.2020. u 00:49. |
04.12.2020., 00:59 | #52898 |
Premium
Datum registracije: Jul 2007
|
https://www.gumelider.com.hr/savjeti...icnog-naplatka Pogledaj tu koje je sjedište vijka na felgi (jeli isto na alu i čeličnoj), ali mislim da za čelične felge ide i kraći vijak nego za aluminiske. |
04.12.2020., 01:12 | #52899 | |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
Samo ako je ET felge dosta razlicit.
04.12.2020., 01:17 | #52900 |
Sandy!!!
Datum registracije: Sep 2008
|
Koliko san skužia po bespućima interneta, ako su OEM felge i jedne i druge,idu isti vijci sa alu na čelične...Ja san uzea OEM mazdine felge sličnog godišta,pa ćemo vidit u vulkića. U Splitu je epohalni potop,pa mi se neda ić odvidavat na parking. Kad dodju gume,idući tjedan,vidit ćemo šta kaže vulkanizer. |
|
|
Oglas
|
|
04.12.2020., 01:32 | #52901 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
Nadalje - dobro, jel vi ljudi shvacate da Litij ne raste na drvecu? Postoje ograniceni depozita koji su vecinom u Juznoj Americi... Znaci, te tri drzave u Juznoj Americi ce postati novi Middle East... Vec je bilo par prevrata vlasti u Boliviji... To nije nafta koje ima svugdje pa da je cijena relativno stabilna i regulirana... Dok su stvari OK, sve je u redu, no ako tamo pocnu politicke spletke ode cijena litija u nebo, a onda nece vise biti ni mobitela ni elektricnih auta ni elektricnih cetkica za zube... Jednostavno necemo imat love za to... Druga opcija je da se nadju novi materijali koji mogu skladistiti elektricnu energiju efikasnije od kombinacija sa Litijem, no onda mozes opet sve postojece elektricne aute bacit u smece jer... IMAJU INTEGRIRANU BATERIJU... Da imaju zamjenske (kao NIO), onda te bas briga da li imas bateriju od unobtainiuma, moonlightiuma, jupiterium-popioniuma ili cocacoliuma... Procijenjena nalazista litija po drzavama Bolivia – 21 million tonnes Argentina – 17 million tonnes Chile – 9 million tonnes United States – 6.8 million tonnes Australia – 6.3 million tonnes China – 4.5 million tonnes Michelin Crossclimate+ ako ima u toj dimenziji... Zadnjih 5 godina vozim na tim gumama (Audi A6 Allroad), ne pada mi na pamet mijenjat vise ljetne/zimske, dogovarat kojekakve zamjene i zajefrkavat se sa skladistenjem guma... Vozi po snijegu, vozi po kisi, vozi po suhom, vozi po zimi, vozi po ljeti... Pogledaj si reviewe po netu, guma odlicno drzi, jako je tiha na autoputu... Realno, kada padne snijeg, vec sljedece jutro je sve pocisceno, tako da cijelu zimu provezes po mokroj cesti posutoj soli... Ako te bas zadesi da padne snijeg, ide bez problema i kroz to (probo sam svake zime do sada i nikada nisam problema imao)... Prvo sam imao obicne Crossclimate 225/55/17 3 godine, samo sam radio zamjenu prednje zadnje... Onda sam presao na Crossclimate+ 245/45/18 i nakon godinu i pol napravio zamjenu... Uzmi u obzir da je auto 4x4 i ima 2 tone, tako da hoce pojest gume malo brze nego sto bi trebao... A ni na gasu nisam bas lagan...
04.12.2020., 08:55 | #52903 |
Premium
Datum registracije: May 2008
|
Ne vidim problem u litiju ccc... https://www.bljesak.info/gospodarstv...-litija/263409 |
04.12.2020., 09:44 | #52904 |
Premium
Datum registracije: Jul 2004
|
Problem kod litija je što njegovo rudarenje koristi jako velike količine vode. Pročitao sam neki članak da bi zemlja prije ostala bez vode nego litija tokom rudarenja. "It’s a relatively cheap and effective process, but it uses a lot of water – approximately 500,000 gallons per tonne of lithium. In Chile’s Salar de Atacama, mining activities consumed 65 per cent of the region’s water." I zaboravih : “Like any mining process, it is invasive, it scars the landscape, it destroys the water table and it pollutes the earth and the local wells,” said Guillermo Gonzalez, a lithium battery expert from the University of Chile, in a 2009 interview. “This isn’t a green solution – it’s not a solution at all.” Zadnje izmijenjeno od: jed2i. 04.12.2020. u 09:53. |
04.12.2020., 09:56 | #52905 | |
Treba kaj skurit??
Datum registracije: Jan 2004
|
Citiraj:
|
|
04.12.2020., 10:01 | #52906 |
Registered User
Datum registracije: Mar 2016
|
Ne nestaje nigdje voda pri proizvodnji, ako je to netko napisao u članku, taj nema apsolutno pojma o kemiji. Proizvodnja litija je u biti gotovo ista, pojednostavnjeno, kako se proizvodi sol u našim solanama, isparavanjem vode iz rasola ostaju kemijski elementi. Problem je što u toj specifičnoj regiji ima malo izvora vode. Ali odjednom iako imamo naftovode duge tisućama kilometara je nemoguće taj problem riješiti izgradnjom dugačkog vodovoda... A o pitanju litija. Ono što određuje elektropotencijal baterije je položaj elemenata u periodnom sustavu elemenata. Želiš onaj element koje je što više gore lijevo (ne postoji bolji od litija) kombinirati sa onim što više gore desno. Na toj strani se mogu izvoditi razne kemijske kombinacije, dobivaju se razna svojstva i slično. Što se tiče količina litija. Jedna Tesla 75kWh baterija treba oko 12 kilograma čistog litija za sebe. Za proizvodnju recimo, 8.5 milijuna električnih auta godišnje bi trebao oko 100.000 tona litija. A ove zemlje imaju zalihe u milijunima tona svaka... a i pitanje je koliko još ima neistraženih nalazišta diljem svijeta. plus, jednom kad se skupi dovoljan volumen će se litij iz starih baterija reciklirati u nove, i potreba za novim litijem će opasti. A o bežičnom prijenosu energije, i zavjeri “brojilaša” neću ni ništa govoriti, padne mi mrak na oči kad ljudi počnu spoimnjat Teslu i njegove “zabranjene” tehnologije hahahahha |
04.12.2020., 10:07 | #52907 |
Premium spammer
Datum registracije: Aug 2010
|
A sto sa sintetickim gorivima? Moze se iskoristit postojeca infrastruktura a i trenutni motori mogu, uz manje preinake, raadit na sintetickom gorivu. Koje je CO2 neutralno. (Nisam isao u detalje i istrazivao, samo sam proletio par clanaka u zadnje vrijeme pa ako neko ima dobar link da bacim oko, a da nije teorija zavjere i sl ) |
04.12.2020., 10:08 | #52908 |
Banned
Datum registracije: Feb 2020
|
Ajde dobro pa si nam rekao, a ništa, treba onda javit svim auto kompanijama da stopiraju proizvodnju ev-a, jbg, oni krenuli proizvodit aute na struju, a ne znaju da nema sirovine. Tako im i treba kad ne čitaju forume |
04.12.2020., 10:10 | #52909 |
Premium
|
|
04.12.2020., 10:11 | #52910 |
Registered User
|
Da, pazi, ovi proizvođači baterija investiraju stotine milijardi u nove tvornice (megatvornice) baterija sa kapacitetom godišnjim koji će biti i 10, 15 puta veći od cijelog svijeta prije godinu dvije, a ne znaju da litij ne raste na drveću... koje budale |
04.12.2020., 10:20 | #52911 | |
Registered User
|
Citiraj:
Trenutno imamo jako puno sreće zadnje dvije godine jer je trenutni solarni ciklus tek počeo (a i očekuje se da će biti slabiji u svom vrhuncu od prošlog) pa su i količine energije koje stižu na zemlju manje tako da se ne događa ništa ekstremno, no kad se taj ciklus približi vrhuncu će se tek vidjeti prave posljedice. A da ne spominjem da je to sve, ako ne i puno više, rizik koji imamo s proizvodnjom nafte i njezinim rafiniranjem. To nije ništa drugo nego jedan članak plaćen od naftne industrije da konkurenta koji ih zamjenjuje pokuša očajnički prikazati u istom svjetlu kao i sebe. |
|
04.12.2020., 10:21 | #52912 | |
Premium
|
A vi isto kao da ne znate da se za lovu sve radi. Boli njih ona stvar za ekologiju i utjecaj na okoliš i ljude dok se zarađuje. Zbog nafte su se radile i još će se radit pizdarije, ista stvar će biti i s litijem. Pročitajte si malo što je bilo s olovnim gorivima i koliko dugo je trajala borba tadašnjeg studenta s naftnim kompanijama dok nije dokazao da olovo uzrokuje ludilo kod ljudi. https://www.mentalfloss.com/article/...-then-saved-it Citiraj:
Da te pitam, od čega se struja dobiva? Jel od čistih izvora energije? Moš mislit. Daj mi objasni kako se energija može smanjiti i povećati Zadnje izmijenjeno od: jed2i. 04.12.2020. u 10:27. |
|
04.12.2020., 10:59 | #52913 |
Premium
Datum registracije: Oct 2010
|
04.12.2020., 11:00 | #52914 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2002
|
Citiraj:
Zemlja je prolazila kroz razne cikluse u svojoj povijesti, i proći će ih još mnogo. Koliko ćemo ih mi kao vrsta vidjeti, to je upitno. Jesmo li si sami krivi za to? Vjerojatno ne, kao što si ni dinosauri nisu krivi što su izumrli. I mnogi drugi prije njih. Da smo ubrzali proces, sigurno jesmo, da smo pouništavali ogroman dio neprocjenjive flore i faune, apsolutno jesmo. Čovjek je štetočina i nametnik na ovome planetu. I čim planet Zemlja nađe najefikasniji način da nas se rješi, to će i napraviti. Veselim li se ja, osobno, svijetu u kojem će većina automobila biti EV? Apsolutno! Čišći zrak, zdravija pluća (covid-19 nam je pokazao koliko su pluća bitna, za one koji nisu znali), manje zvučnog zagađenja (iako će i EV auti morati proizvoditi neki zvuk, što je logično, iz sigurnosnih razloga)... Glupo bi bilo poricati benefite za mikrolokacije, i ne veseliti se vremenima kada će većina biti EV automobili. I vjerojatno će pasti i overall CO2 consumption, bez obzira na nečiste izvore El. energije. Usporiti će se klimatske promjene i produžiti ćemo život svojoj rasi za X desetljeca, možda i par stoljeća. Ali naša vrsta neće živjeti vječno. Postojimo manje od četvrtine promila u odnosu na postojanje ostatka života na našem planetu. I iako smo najveći štetočine na ovom planetu, ne trebamo si davati previše za pravo da smo važni, samo zato jer smo, trenutno, moćni. |
|
04.12.2020., 11:19 | #52915 | |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
Prije točno godinu dana uzeo nove CC+ i prošla zima je bila milina. Ništa od gornjih problema, peri deri. Ljeto isto tip top. ESP se još nije aktivirao, a ABS samo kad to i očekujem. Ove zime su isto dobre po kiši, imao sam i par situacija i sve je prošlo ok. Ali neki dan na mokrome sam se šokirao, vjerojatno je u pitanju asfalt i/ili masnoće, ne znam... Par dana sam imao iste probleme kao prije sa starim gumama. Čak i kod startanja na poznatim uzbrdicama bi morao pripaziti da ne provrtim. Struganje u zavojima, kod naglijeg ubrzavanja na ravnom i na nekim dionicama osjetim kao da se prednji kraj odvoji od ceste iako se ESP ne pali. Nadam se da je u pitanju bila kombinacija masnog asfalta (iako kiša se napadala zadnjih mjeseci). Definitivno pratim dalje. Gume imaju 15t km, 225/45/17 XL, izgledaju ko bebina guza.
04.12.2020., 11:20 | #52916 |
Member
Datum registracije: Jul 2005
|
Mi smo tu da napravimo pametnu mehaniku i nestanemo, do tad vozimo se u onom što si možemo priuštiti. |
04.12.2020., 11:41 | #52917 | |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
Citiraj:
ESP (obicno) ne signalizira aktivaciju / regulaciju. ABS se (na nekim autima) javlja lampicom. ASR / traction control se javlja kada divljas s gasom. |
|
04.12.2020., 11:50 | #52918 | |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Citiraj:
Na Renault forumu su tek početkom 3. godine (35-40t km) primjetili da su performanse osjetno pale, ali isto tako kažu da se napravi zamjena guma nakon 2 godine (prednje staviti iza, stražnje naprijed)..
"Everything with a heartbeat can knock you down" Zadnje izmijenjeno od: Vuco. 04.12.2020. u 11:56. |
|
04.12.2020., 11:59 | #52920 | |
Premium
|
Citiraj:
"Ozone (O3) depletion does not cause global warming, but both of these environmental problems have a common cause: human activities that release pollutants into the atmosphere altering it. Global warming is caused primarily by putting too much carbon dioxide into the atmosphere when coal, oil, and natural gas are burned to generate electricity or to run our cars. Carbon dioxide spreads around the planet like a blanket, and is one of the main gases responsible for the absorption of infrared radiation (felt as heat), which comprises the bulk of solar energy. Ozone depletion occurs when chlorofluorocarbons (CFCs) and halons—gases formerly found in aerosol spray cans and refrigerants—are released into the atmosphere (see details below)." E sad, EV auti se napajaju sa strujom koja se danas dobiva uglavnom iz nečistih izvora energije. Kad bi zamijenio sve aute sa EV autima dobio bi isto sranje kao i sada, vjerojatno još i gore. Ona fora da se zagađenje miče iz gradova jer su elektrane udaljene pada u vodu. Druga stvar je izračun koliko treba da EV auto zbilja postane zelen, tj da auto na fosilna goriva izbaci manje co2 od njega... http://blogs.ulg.ac.be/damien-ernst/...true-or-false/ Ovdje su izračunali detaljno i dobili dva izračuna, od 70 000km do 150 000km i od 300 000 do 670 000km I zbog toga mislim da EV auti nisu niš revolucionarno donijeli već mislim da treba napraviti sintetičko gorivo koje izgara čišće nego trenutna goriva. Općenito sa povećanom potrošnjom ne možeš doći do čišćeg ishoda već treba smanjiti potrošnju, EV auti bi povećali potrošnju el energije značajno. Druga ne baš zanemariva stvar su brodovi. Imaju velik utjecaj što se zagađenja tiče. Zbog svega toga, sintetička goriva su za sada jedina zelena solucija. |
|
|
|
Oglas
|
|
|
|