Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro Danas, 09:25   #4981
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
@Neo-ST > znam da smo pricali o tome al samo heads up - izbrisao sam folder kompletni unutar Insynca i zavrsio je u Binu u Drive-u, mogao sam napraviti kompletni restore. cca 4GB raznih fajlova. S tim da je kod mene i Cryptomator u igri dodatno.

@Exiled > yep
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 09:37   #4982
Bono
Uptime 99.99%
Moj komp

Bono's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Mozda je to poruka Googla da se maknete sa njih.
Ja sam prije godinu dana instalirao NextCloud I samo mi je zao sto nisam to prije napravio. U Ubuntu dolazi nativni client za NextCloud i ako nekome nesto znaci to je EU proizvod.

Sent from my SM-S931B using Tapatalk
Oglas

Oglas
Staro Danas, 10:11   #4983
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Autor Bono Pregled postova
Mozda je to poruka Googla da se maknete sa njih.
Ja sam prije godinu dana instalirao NextCloud I samo mi je zao sto nisam to prije napravio. U Ubuntu dolazi nativni client za NextCloud i ako nekome nesto znaci to je EU proizvod.

Sent from my SM-S931B using Tapatalk
Ljudi malo pretjeruju kad je Google u pitanju. Ukljucujuci mene osobno. I nije da nemamo razlog za to. Ali. Puknes Cryptomator koji lokalno kriptira sav sadrzaj i takav salje u cloud. Google nema pojma kaj imas gore a koristis njiihov servis koji je i dalje po cijeni i sigurnosti iskreno - dosta dobar u odnosu na konkurenciju. Imam pomijesane osjecaje prema Nextcloudu. Kao koncept je odlican - ali kad sam stezao stvari ispod haube (sigurnost), prema preporukama sluzbene dokumentacije s vremenom su se (a ponekad i odmah) stvari potrgale. Pa se navlaci sto kako zasto pa naletis na nedokumentirana sranja na koja opcenito poludim jer ih svakodnevno moram krpati. Onda jos dolazi u pitanje sigirnosti i monitoringa kod self hosting opcije - bez geoblockinga i ostalih sigurnosnih koraka u danasnje vrijeme nebih bas takav koncept stavljao na internet posto sam par mjeseci ekperimentirao i necu na to misliti koji od script kiddies sa neogranicenim vremenom i interesom mozda uspije doci do tih podataka. Opcije uzeti Nextcloud kod nekog od postojecih hostera nisam iskreno jos dovoljno istrazio al opet - Google drive me nist ne kosta a mogu 15GB gore lupit podataka. Sve ima svoje prednosti i nedostatke al ne treba bas tak jako bjezat od google-a posto se neke stvari ponekad nemogu izbjeci (Android na primjer).
Staro Danas, 13:07   #4984
Mario92
Omicron Alpha resident
Moj komp

Mario92's Avatar

Datum registracije: Jun 2009
Koja je zamjena za Paint.NET?

GIMP je katastrofa i nemam živaca ga učiti, Krita mi se čini više ko Photoshop alternativa.

Pinta je najbliže tome i najviše mi se sviđa, ali ne podržava pluginove i više je ko Paint.net 0.9

E da, ShareX alternativa da radi onak intuitivno?

Ryzen 7 5700G

AsRock B550 Pro4

HyperX Fury DDR4 3000MHz (4 x 16GB)

Kingston A2000 1TB NVMe

Intel 660p 1TB NVMe

Fortron Hexa 400W

Random PC case

Proxmox VE

95% of the world is retarded, I'm glad I am the 10%.
Fujitsu U7311

Intel i5 1135G7

16GB DDR4 3200MHz

SK Hynix P31 Gold 1TB

13.3" FHD IPS

Mario92 je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 13:09   #4985
Libertus
Premium
Moj komp

Libertus's Avatar

Datum registracije: Jul 2017
Može se Android izbjeći ako želiš. GrapheneOS https://grapheneos.org/

Edit: Odgovor je za kolegu tomeka, drugo kolega uletio s porukom dok sam pisao.
Libertus je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 13:37   #4986
Bono
Uptime 99.99%
Moj komp

Bono's Avatar

Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Ljudi malo pretjeruju kad je Google u pitanju. Ukljucujuci mene osobno. I nije da nemamo razlog za to. Ali. Puknes Cryptomator koji lokalno kriptira sav sadrzaj i takav salje u cloud. Google nema pojma kaj imas gore a koristis njiihov servis koji je i dalje po cijeni i sigurnosti iskreno - dosta dobar u odnosu na konkurenciju. Imam pomijesane osjecaje prema Nextcloudu. Kao koncept je odlican - ali kad sam stezao stvari ispod haube (sigurnost), prema preporukama sluzbene dokumentacije s vremenom su se (a ponekad i odmah) stvari potrgale. Pa se navlaci sto kako zasto pa naletis na nedokumentirana sranja na koja opcenito poludim jer ih svakodnevno moram krpati. Onda jos dolazi u pitanje sigirnosti i monitoringa kod self hosting opcije - bez geoblockinga i ostalih sigurnosnih koraka u danasnje vrijeme nebih bas takav koncept stavljao na internet posto sam par mjeseci ekperimentirao i necu na to misliti koji od script kiddies sa neogranicenim vremenom i interesom mozda uspije doci do tih podataka. Opcije uzeti Nextcloud kod nekog od postojecih hostera nisam iskreno jos dovoljno istrazio al opet - Google drive me nist ne kosta a mogu 15GB gore lupit podataka. Sve ima svoje prednosti i nedostatke al ne treba bas tak jako bjezat od google-a posto se neke stvari ponekad nemogu izbjeci (Android na primjer).
Kako bi rekli, cim je free ti is proizvod, a tih 15GB ne znaci previse, a bome ni enkripcija kad imaju kvantni kompjuter. Osim ako neces testirati integritet svoje enkripcije kod njih. Zato i Microsoft forsira onedrive, backupirajte sve na nas one drive, to sigurno rade iz svoje dobrote.
NextCloud ako ne trebas servirati jako puno korisnika limitiras na odredene ip rangove ili jos bolje drzis ga u privatnoj mrezi i po potrebi se vpnas.

Citiraj:
Autor Libertus Pregled postova

Naravno, cekamo OEM partnera, nekako mi se Pixel ne koristi.

Citiraj:
Autor Mario92 Pregled postova

GIMP je katastrofa i nemam živaca ga učiti, Krita mi se čini više ko Photoshop alternativa.

Pinta je najbliže tome i najviše mi se sviđa, ali ne podržava pluginove i više je ko Paint.net 0.9

Ne bavim se obradom slika, ali na sajtu ovo baca:
https://alternativeto.net/software/p...platform=linux
Staro Danas, 13:46   #4987
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

Datum registracije: Feb 2014
Citiraj:
Koja je zamjena za Paint.NET? Pinta je najbliže tome i najviše mi se sviđa, ali ne podržava pluginove i više je ko Paint.net 0.9
Pinta podržava plug-inove, tj. ima add-ons opcije, tak da sve ovisi kaj točno trebaš. Ja sam sve one screenshote u svojem prijašnjem postu posložil kroz Pintu.
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750
AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5
AMD Ryzen 5 7600 | Scythe Kotetsu SCKTT-1000 | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 64GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x14TB WD Red Pro | Fractal Define 7 Compact | Seasonic SSR-550PX
The Exiled je online   Reply With Quote
Staro Danas, 14:21   #4988
tomek@vz
White Rabbit
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Autor Libertus Pregled postova

Osim ak imaš nekompatibilni mob (sve osim Pixela kolko vidim) jel...i želiš 1 uređaj koristiti za poslovnu i privatnu namjenu - ne 2 ili više. I ako želiš nekaj svoje a ne kaj firma nudi (Iphone) neželiš iskeširat više od 200-300 Eura ko ja Mene Samsung A16 potpuno zadovoljava u svim aspektima i dao sam za njega 160 Eura. Ostalo nije bitno

Citiraj:

Gimp je odličan za amatersku obradu fotografija ali kao što si sam skužio treba ulupat vremena za učenje - ja sam jedno vrijeme se igrao s njim i da se dosta toga napraviti ali u krajnjoj liniji - zavisi kaj kome treba. Tu si pogledaj alternative za obradu slika pa vidi ak ti kaj od toga odgovara:

https://www.pinta-project.com/releases/
https://flathub.org/en/apps/com.gith...schanz.drawing
https://www.photopea.com/
https://snapcraft.io/install/paintpp/ubuntu
https://www.darktable.org/

Ima i neka komercijalna alternativa al sad ju nemogu iskopat da me neznam kaj. Naravno Kriti isto nikaj ne fali

Kao alternativu greenshotu osobno koristim https://flameshot.org/. Isprobaj pa vidi.

Citiraj:
Autor Bono Pregled postova
Kako bi rekli, cim je free ti is proizvod, a tih 15GB ne znaci previse, a bome ni enkripcija kad imaju kvantni kompjuter. Osim ako neces testirati integritet svoje enkripcije kod njih. Zato i Microsoft forsira onedrive, backupirajte sve na nas one drive, to sigurno rade iz svoje dobrote.
NextCloud ako ne trebas servirati jako puno korisnika limitiras na odredene ip rangove ili jos bolje drzis ga u privatnoj mrezi i po potrebi se vpnas.
Kak bi rekli stari - "od nečeg moraš hmrijeti" - IP whitelist je opcija ak si stacionaran. Ak ideš ko ja relacija Njemačka - Austrija - Slovenija - Hrvatska i po novome Francuska - malo je probljem ak me razmeš. Plus na svim lokacijama su firewall pravila takva da mi se nije dalo još i s tim zajebavat (4G singal unutar zgrada je nepostojeći) A drugo - geoblocking se može zabići VPN-om. Jednostavno mi se neda sa tim stvarima zajebavat privatno , previše vremena moram investirat kojeg nemam. Za ostalo - don't care. U Cloudu imam samo ono što znam da bi mi moglo negdje zatrebat a sve vrlo bitno (tipa porezni materijal) isključivo lokalno imam. Ak se dokopa netko mojih skripti i howto-ova koji su generalni , bez domena i ip-eva koji bi kompromitirali neki od projekata na kojima radim - opet - nije baš da me briga, nema štete. S druge strane - ako imaš selfhosting - koliko je zapravo isti siguran? Kako ga nadgledaš, što radiš da prepoznaš nove vektore napada i prilagodiš sustav tome? Naravno - zavisi koliko je napadač motiviran i iskusan. Al na kraju meni je to previše brige. Za offline korištenje je sasvim OK, ne trebaš previše kemijat, zavrtiš Docker instancu i deri Miško. Hebiga kak starim više cijenim sigurnost i vlastito vrijeme nego borbe s vjetrenjačama.
Staro Danas, 14:49   #4989
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Datum registracije: Jul 2021
Jedno vrijeme je bio gimpshop posložen kao photoshop... Nisam ga nikada instalirao a i ne znam jel je još živ.
Staro Danas, 14:59   #4990
Bono
Uptime 99.99%
Moj komp

Bono's Avatar

Citiraj:
Kak bi rekli stari - "od nečeg moraš hmrijeti" - IP whitelist je opcija ak si stacionaran. Ak ideš ko ja relacija Njemačka - Austrija - Slovenija - Hrvatska i po novome Francuska - malo je probljem ak me razmeš. Plus na svim lokacijama su firewall pravila takva da mi se nije dalo još i s tim zajebavat (4G singal unutar zgrada je nepostojeći) A drugo - geoblocking se može zabići VPN-om. Jednostavno mi se neda sa tim stvarima zajebavat privatno , previše vremena moram investirat kojeg nemam. Za ostalo - don't care. U Cloudu imam samo ono što znam da bi mi moglo negdje zatrebat a sve vrlo bitno (tipa porezni materijal) isključivo lokalno imam. Ak se dokopa netko mojih skripti i howto-ova koji su generalni , bez domena i ip-eva koji bi kompromitirali neki od projekata na kojima radim - opet - nije baš da me briga, nema štete. S druge strane - ako imaš selfhosting - koliko je zapravo isti siguran? Kako ga nadgledaš, što radiš da prepoznaš nove vektore napada i prilagodiš sustav tome? Naravno - zavisi koliko je napadač motiviran i iskusan. Al na kraju meni je to previše brige. Za offline korištenje je sasvim OK, ne trebaš previše kemijat, zavrtiš Docker instancu i deri Miško. Hebiga kak starim više cijenim sigurnost i vlastito vrijeme nego borbe s vjetrenjačama.
Uvijek je najlakse koristiti tude usluge i ici linijom manjem otpora, na to i korporacije i racunaju. Ja sto sam stariji gledam da manje radim, a da vise kapital radi, pa mi je zabavno dizati kontejnere, pa tako i NextCloud. A s druge strane ako se ubijas na poslu, shvacam da je i cloud opcija, jer nakon posla ne mozes vise vidjeti command prompt. Zato sam si i postavio cilj, cim dode neka opcija OEM-a za Pixel, da se skroz maknem sa Google i eventualno vrtim u nekoj odvojenoj "particiji" google play u sandbox modu. Ja ionako necu nedostajati googlu, kao sto se vidi ima dovoljno kandidata koji nude googlu i Microsoftu podatke na pladnju da mogu trenirati svoje podatke na njima, a uostalom i to je cijena te besplatne usluge.

A i trend Europe je postao da se maknu sa US usluga, bez obzira sto su podaci hostani u EU, Amerika i dalje ima nadleznost nad svim podacima i moze ih koristiti kako oni zele.

Zadnje izmijenjeno od: Bono. Danas u 15:07.
Bono je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro Danas, 15:39   #4991
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Datum registracije: Jul 2021
Recimo Huawei (ne znam jesu li još u svađi s Googleom) tableti su imali svoj OS na koji si mogao instalirati apk, ali recimo neke aplikacije nisu radile dobro (one koje zahtijevaju lokaciju da može mapirati kuda se ide). Na kraju ipak apk appovi najbolje rade na androidu tj. pisani su za njega.

A i da hostam si nextcloud i neki dan još unutar njega lupio OnlyOffice integraciju da mogu otvarati office fajlove.
Staro Danas, 15:41   #4992
Dule
Premium
Moj komp

Dule's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Za EU cloud storage pogledajte si

https://www.hetzner.com/storage/storage-box/
https://www.hetzner.com/storage/storage-box/bx11/

1TB SMB storage za 3.20€ je za mene odličan deal.
Dule je online   Reply With Quote
Staro Danas, 16:46   #4993
Neo-ST
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
@Neo-ST > znam da smo pricali o tome al samo heads up - izbrisao sam folder kompletni unutar Insynca i zavrsio je u Binu u Drive-u, mogao sam napraviti kompletni restore. cca 4GB raznih fajlova. S tim da je kod mene i Cryptomator u igri dodatno.
Da, ali sad se ne sjećam više zašto ja jednostavno nisam mogao restorat sve foldere, mislim da je bilo i nekih duplikata pa mi se sve pobrkalo. Koliko se sjećam, otvorio sam trash od Drive-a i unutra je bilo milijun fajlova (ne foldera), a prikazivao je max. 100 fajlova po stranici, pa sam odustao od svega i restorao foldere iz Timeshift snapshota i reuploadao ih jer mi je tako ispalo najjednostavnije.

Taj Cryptomator ću morat malo bolje proučiti, iako ne znam ima li više smisla pošto je sve gore neenkriptirano već godinama, šta su imali saznati saznali su.
Neo-ST je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 19:34   #4994
Neo-ST
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor LAcy Pregled postova
Neo, otvori temu samo nek' ne bude redundantna sa ovom pa da izgubi smisao.

Sent from my moto g stylus 5G - 2024 using Tapatalk
Ja sam svoje odradio.
Sada ste vi modovi mogli ovih zadnji par postova sa prijedlozima prebaciti u temu, a kako će se ljudi dalje ponašati... good luck.
Neo-ST je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno