Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 06.05.2026., 16:39   #4921
Colop
Premium

Datum registracije: Sep 2011
Citiraj:
Autor Lewis Pregled postova
Ajde, adje nebudi škritca, kažeš godina je bila dobra, počasti i Tajvance onda

Nisam škrtica ni cicija, al 1700 eura 16 GB ?
Colop je offline   Reply With Quote
Staro 06.05.2026., 16:55   #4922
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor Colop Pregled postova
Nisam škrtica ni cicija, al 1700 eura 16 GB ?
Gdje gledas tu cijenu? ja gledam kod naseg zastupnika (da ne reklamiram sad) 1527.5€ sa PDVom (1230 bez) i to je bez ikakvog rabata, a obicno daju i rabat nesto malo pa brijem da moze oko 1500.
Jest i dalje puno (mozd aima u njemackoj/amazonu.de jeftinije?) ali ako ce radit bez greske narednih 10 godina bez nenadanih problema (neka samo neki upgrade sprcka ckmpatibilnost sa 3rd paty modulima sto onda?) to je onda 150€/godina

Ja sam kupio njihovu 16Gb modul (DDR4-266 ECC) dok je jos bilo 300€+PDV (3rd party su bili oko 200 tada). Nazalost danjasnje cijene RAMa opcenito su sulude ali nedavno je cak malo i pala cijena za 7-8% (valjda AI vise netreba tolke kolicine sa dkad su shvatili da nema dovoljno struje na ovom svijetu da to sve upogoni ) pa mozda sacekaj i kasnije dogradi na 4+16GB?

Zadnje izmijenjeno od: Lewis. 06.05.2026. u 17:15.
Lewis je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 06.05.2026., 19:04   #4923
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
Citiraj:
Bacio pogled na cijene "origi" RAM-a pa me šlagiralo

jesi koristio origi EEC memory ili 3rd party?
običan ram za laptope.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 06.05.2026., 20:53   #4924
Colop
Premium

Citiraj:
Gdje gledas tu cijenu? ja gledam kod naseg zastupnika (da ne reklamiram sad) 1527.5€ sa PDVom (1230 bez) i to je bez ikakvog rabata, a obicno daju i rabat nesto malo pa brijem da moze oko 1500.
Jest i dalje puno (mozd aima u njemackoj/amazonu.de jeftinije?) ali ako ce radit bez greske narednih 10 godina bez nenadanih problema (neka samo neki upgrade sprcka ckmpatibilnost sa 3rd paty modulima sto onda?) to je onda 150€/godina

Ja sam kupio njihovu 16Gb modul (DDR4-266 ECC) dok je jos bilo 300€+PDV (3rd party su bili oko 200 tada). Nazalost danjasnje cijene RAMa opcenito su sulude ali nedavno je cak malo i pala cijena za 7-8% (valjda AI vise netreba tolke kolicine sa dkad su shvatili da nema dovoljno struje na ovom svijetu da to sve upogoni ) pa mozda sacekaj i kasnije dogradi na 4+16GB?

Na nabava.net prva cijena koja mi je izasla je bila ta, pa sam onako zinuo
Za tu cijenu koju se prodaje RAM više mi se isplati kupiti još 2 NAS-a, iz njih povaditi RAM, u ova druga dva ubaciti third party RAM i imati peterostruki backup

Citiraj:
Autor jp_rv Pregled postova
običan ram za laptope.

Staro Jučer, 13:27   #4925
Colop
Premium

Došla 925+, sve pohvale PC Shop dućanu, u manje od 24 sata su mi isporučili narudžbu na kućnu adresu.

Razmišljao sam što napraviti, i zaključio da je najbolje postojeći NAS koji je još živ i zdrav, i funkcionira izmjestiti offsite, kao backup umjesto eksternih usb diskova.

Moje pitanje se odnosi na migraciju.

Znači imam stari NAS u kojem su novi Toshiba 10TB diskovi, i novi NAS koji je bez diskova. Imam u rezervi 4 WD RED diska od 4 TB koji su bili prije u starom NAS-u. Čitao sam https://kb.synology.com/en-uk/DSM/tu...igration_Asst?

i ispada da je najbolje u novi NAS staviti diskove, instalirati DSM i pokrenuti Migration Assistant.

Hodogram mi je sljedeći

1. Instalirati novi NAS, u njega staviti stare WD RED diskove.
2. Pokrenuti Migration Assistant.
3. Prebaciti sve na novi NAS.
4. Provjeriti do kraja konfiguraciju, jel sve napravljeno kako treba.
5.Iz novog NAS-a izvući WD RED disk, i zamjeniti ga sa Toshibom iz starog NAS-a i napraviti pool rebuild.
6.Iz starog NAS-a izvaditi Toshibu, staviti WD Red disk, pool rebuild.
7. Zamjenjivati tako diskove dok u novom NAS-u ne budu samo Toshibe, a u starom WD red diskovi.

jel vidite kakav problem u planiranju? Znam da niti jedan plan ne preživi susret sa neprijateljem, dakle nešto će se sigurno iskomplicirati
Staro Jučer, 13:29   #4926
Libertus
Premium
Moj komp

Libertus's Avatar

Datum registracije: Jul 2017
Migracija kod Synology se svodi na to da diskove iz starog NAS-a gurneš u novi. Kraj.
Osim ako iz nekog razloga želiš novu instalaciju, onda ima još jedan korak.

Mislim da ti je lakše diskove iz starog staviti u novi, a druge diskove staviti u stari i narediti ga kao backup.

EDIT: Sada čitam što si napisao.
Ako ja dobro razumijem Syno, time ćeš pobrisati Toshiba diskove, tj. nećeš podatke prenijeti na nove diskove.

Zadnje izmijenjeno od: Libertus. Jučer u 13:40.
Libertus je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 13:30   #4927
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Najbolje je da kupis 4 nova diska i nediras stari NAS nego sve podesis od nule na novome i onda iskopiras podatke sa staroga pa tad aon postane Offsite.
Ionako ces htjeti nesto podesit drugacije, neke foldere optimizirat/podesit drugacije nego si podesio prije 10 godina . itd. itd...
Staro Jučer, 13:39   #4928
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Osobno bih podatke preselio na nove diskove, a stare diskove koristio kao backup. Statisticki gledano, stari disk bi trebao ranije prdnuti, pa bolje neka prdne u backupu nego u produkciji. Statisticki, jel.

Savjet s cistom instalacijom i setupom nije losa ideja. I o tome sam osobno razmisljao (i vrlo vjerojatno budem to napravio) kada skupim para (i muda) kupiti novi par diskova za offsite NAS koji zasad čami u tami.
Staro Jučer, 13:45   #4929
Colop
Premium

Citiraj:
Autor Libertus Pregled postova
Migracija kod Synology se svodi na to da diskove iz starog NAS-a gurneš u novi. Kraj.
Osim ako iz nekog razloga želiš novu instalaciju, onda ima još jedan korak.

Mislim da ti je lakše diskove iz starog staviti u novi, a druge diskove staviti u stari i narediti ga kao backup.

EDIT: Sada čitam što si napisao.
Ako ja dobro razumijem Syno, time ćeš pobrisati Toshiba diskove, tj. nećeš podatke prenijeti na nove diskove.

Koliko sam razumio čitajući, postoje dvije mogućnosti.
Gasim stari NAS, vadim diskove po brojevima, stavljam u novi NAS po istom redosljedu, palim novi NAS, i ako ponudi opciju migrate, to je to.
Ako ne ponudi tu opciju, nego kaže Initialize, Create new storage pool, all data will be erased znači da ne ide i onda bi trebalo napraviti kao u mom prvom postu.

Citiraj:
Najbolje je da kupis 4 nova diska i nediras stari NAS nego sve podesis od nule na novome i onda iskopiras podatke sa staroga pa tad aon postane Offsite.
Ionako ces htjeti nesto podesit drugacije, neke foldere optimizirat/podesit drugacije nego si podesio prije 10 godina . itd. itd...

Nove diskove sam kupio prije 4-5 mjeseci, glupo mi je opet davati 1-2k eura za nove diskove (ili koliko god sada koštaju).

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Osobno bih podatke preselio na nove diskove, a stare diskove koristio kao backup. Statisticki gledano, stari disk bi trebao ranije prdnuti, pa bolje neka prdne u backupu nego u produkciji. Statisticki, jel.

Savjet s cistom instalacijom i setupom nije losa ideja. I o tome sam osobno razmisljao (i vrlo vjerojatno budem to napravio) kada skupim para (i muda) kupiti novi par diskova za offsite NAS koji zasad čami u tami.

Istina, i da nisam kupio nove diskove prije par mjeseci, tako bi i napravio. Ovako mi je glupo kupovati opet nove diskove.
Staro Jučer, 14:29   #4930
Libertus
Premium
Moj komp

Libertus's Avatar

Datum registracije: Jul 2017
Citiraj:
Koliko sam razumio čitajući, postoje dvije mogućnosti.
Gasim stari NAS, vadim diskove po brojevima, stavljam u novi NAS po istom redosljedu, palim novi NAS, i ako ponudi opciju migrate, to je to.
Ako ne ponudi tu opciju, nego kaže Initialize, Create new storage pool, all data will be erased znači da ne ide i onda bi trebalo napraviti kao u mom prvom postu.
99% će ti ponuditi migraciju. Čak i da ne ponudi imaš treću opciju, a to je da samo pobriše dio gdje je OS i instalira sve novo. Podaci ti ostaju nedirnuti.
Uglavnom sam radio migraciju svoje kuće mašine, jednom sam radio i to brisanje OS, sve radi uredno.
Libertus je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro Jučer, 14:29   #4931
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
HDD migration onda, to mi izgleda kao najlaksa opcija u tvom slucaju da zadrzis Toshibe u primarnom NAS-u:

https://kb.synology.com/en-uk/DSM/tu...AS_DSM_6_0_HDD

https://youtu.be/FvkDbrX7k_w?t=76&is=lUAuMFaxrD1Bbjdh

WD-e mozes sada iskoristiti za eksperimentiranje. Tipa digni WD-e u starom NAS-u, podesi ih za rad, mozda mozes probati ucitati .dss konfiguraciju sa glavnog NAS-a. Onda te WD-ove prebaci u novi NAS i vidi sto ce se dogoditi. Kao mali trening. Ako sve prodje ok, onda te WD-ove wipeaj i iskoristi za privremeni backup Toshiba prije nego migriras Toshibe u novi NAS. Vikend projekt na vidiku!
Staro Jučer, 14:43   #4932
Colop
Premium

Citiraj:
Autor Libertus Pregled postova
99% će ti ponuditi migraciju. Čak i da ne ponudi imaš treću opciju, a to je da samo pobriše dio gdje je OS i instalira sve novo. Podaci ti ostaju nedirnuti.
Uglavnom sam radio migraciju svoje kuće mašine, jednom sam radio i to brisanje OS, sve radi uredno.

Thx, isprobam za vikend pa javim kako je prošlo.

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
HDD migration onda, to mi izgleda kao najlaksa opcija u tvom slucaju da zadrzis Toshibe u primarnom NAS-u:

https://kb.synology.com/en-uk/DSM/tu...AS_DSM_6_0_HDD

https://youtu.be/FvkDbrX7k_w?t=76&is=lUAuMFaxrD1Bbjdh

WD-e mozes sada iskoristiti za eksperimentiranje. Tipa digni WD-e u starom NAS-u, podesi ih za rad, mozda mozes probati ucitati .dss konfiguraciju sa glavnog NAS-a. Onda te WD-ove prebaci u novi NAS i vidi sto ce se dogoditi. Kao mali trening. Ako sve prodje ok, onda te WD-ove wipeaj i iskoristi za privremeni backup Toshiba prije nego migriras Toshibe u novi NAS. Vikend projekt na vidiku!

challenge accepted!

Lewis mi neće nikad oprostiti, em sam škrtica za RAM, em za nove diskove
Staro Jučer, 14:56   #4933
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
najbezbolnije je, ako je to moguće, da oba nasa budu na istoj verziji dsm-a. tada se ne mijenja ništa, čak on sam instalira sve softvere koji su bili gore.

kad je skok (kao kod mene 7.1 -> 7.3) onda je malo nekompatibilnosti, ali core funkcionalnost (fileshare) sa svim userima i pravima je ostala.

mislim da sam već naveo, morao sam remapirat hyper backup na postojeće taskove, a ostao sam bez syno drive-a.

uglavnom, najbrže je ugasit stari nas, izvadit diskove i stavit u novi nas.

kad sam prvi put radio prvu migraciju na (tada novi) 923, i na nove diskove, onda je rsync jedno 4 dana cuclao tih par tb podataka. popizdit sam htio. stavio sam mislim u četvrtak, jer je petak bio neradni, i u pon još nije bio gotov.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno