|
|||||||||||
|
|
#4921 |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
|
|
|
|
|
|
#4922 |
|
Freelancer
Datum registracije: Jan 2007
|
Gdje gledas tu cijenu? ja gledam kod naseg zastupnika (da ne reklamiram sad) 1527.5€ sa PDVom (1230 bez) i to je bez ikakvog rabata, a obicno daju i rabat nesto malo pa brijem da moze oko 1500. Jest i dalje puno (mozd aima u njemackoj/amazonu.de jeftinije?) ali ako ce radit bez greske narednih 10 godina bez nenadanih problema (neka samo neki upgrade sprcka ckmpatibilnost sa 3rd paty modulima sto onda?) to je onda 150€/godina ![]() Ja sam kupio njihovu 16Gb modul (DDR4-266 ECC) dok je jos bilo 300€+PDV (3rd party su bili oko 200 tada). Nazalost danjasnje cijene RAMa opcenito su sulude ali nedavno je cak malo i pala cijena za 7-8% (valjda AI vise netreba tolke kolicine sa dkad su shvatili da nema dovoljno struje na ovom svijetu da to sve upogoni ) pa mozda sacekaj i kasnije dogradi na 4+16GB?
RS1 - MB: WS X299 Asus Sage, CPU: i7 9800X, RAM:128GB, GPUs: 3*RTX 3090 24GB RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:128GB, GPUs: 2*RTX 4090 24GB Zadnje izmijenjeno od: Lewis. 06.05.2026. u 17:15. |
|
|
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
|
|
#4923 |
|
Premium
Datum registracije: May 2014
|
|
|
|
|
|
|
#4924 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Na nabava.net prva cijena koja mi je izasla je bila ta, pa sam onako zinuo ![]() Za tu cijenu koju se prodaje RAM više mi se isplati kupiti još 2 NAS-a, iz njih povaditi RAM, u ova druga dva ubaciti third party RAM i imati peterostruki backup ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
|
#4925 |
|
Premium
|
Došla 925+, sve pohvale PC Shop dućanu, u manje od 24 sata su mi isporučili narudžbu na kućnu adresu. Razmišljao sam što napraviti, i zaključio da je najbolje postojeći NAS koji je još živ i zdrav, i funkcionira izmjestiti offsite, kao backup umjesto eksternih usb diskova. Moje pitanje se odnosi na migraciju. Znači imam stari NAS u kojem su novi Toshiba 10TB diskovi, i novi NAS koji je bez diskova. Imam u rezervi 4 WD RED diska od 4 TB koji su bili prije u starom NAS-u. Čitao sam https://kb.synology.com/en-uk/DSM/tu...igration_Asst? i ispada da je najbolje u novi NAS staviti diskove, instalirati DSM i pokrenuti Migration Assistant. Hodogram mi je sljedeći 1. Instalirati novi NAS, u njega staviti stare WD RED diskove. 2. Pokrenuti Migration Assistant. 3. Prebaciti sve na novi NAS. 4. Provjeriti do kraja konfiguraciju, jel sve napravljeno kako treba. 5.Iz novog NAS-a izvući WD RED disk, i zamjeniti ga sa Toshibom iz starog NAS-a i napraviti pool rebuild. 6.Iz starog NAS-a izvaditi Toshibu, staviti WD Red disk, pool rebuild. 7. Zamjenjivati tako diskove dok u novom NAS-u ne budu samo Toshibe, a u starom WD red diskovi. jel vidite kakav problem u planiranju? Znam da niti jedan plan ne preživi susret sa neprijateljem, dakle nešto će se sigurno iskomplicirati ![]() |
|
|
|
|
|
#4926 |
|
Premium
Datum registracije: Jul 2017
|
Migracija kod Synology se svodi na to da diskove iz starog NAS-a gurneš u novi. Kraj. Osim ako iz nekog razloga želiš novu instalaciju, onda ima još jedan korak. Mislim da ti je lakše diskove iz starog staviti u novi, a druge diskove staviti u stari i narediti ga kao backup. EDIT: Sada čitam što si napisao. Ako ja dobro razumijem Syno, time ćeš pobrisati Toshiba diskove, tj. nećeš podatke prenijeti na nove diskove. Zadnje izmijenjeno od: Libertus. Jučer u 13:40. |
|
|
|
|
|
#4927 |
|
Freelancer
Datum registracije: Jan 2007
|
Najbolje je da kupis 4 nova diska i nediras stari NAS nego sve podesis od nule na novome i onda iskopiras podatke sa staroga pa tad aon postane Offsite. Ionako ces htjeti nesto podesit drugacije, neke foldere optimizirat/podesit drugacije nego si podesio prije 10 godina . itd. itd...
|
|
|
#4928 |
|
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Osobno bih podatke preselio na nove diskove, a stare diskove koristio kao backup. Statisticki gledano, stari disk bi trebao ranije prdnuti, pa bolje neka prdne u backupu nego u produkciji. Statisticki, jel. Savjet s cistom instalacijom i setupom nije losa ideja. I o tome sam osobno razmisljao (i vrlo vjerojatno budem to napravio) kada skupim para (i muda) kupiti novi par diskova za offsite NAS koji zasad čami u tami.
|
|
|
|
#4929 | |||
|
Premium
|
Citiraj:
Koliko sam razumio čitajući, postoje dvije mogućnosti. Gasim stari NAS, vadim diskove po brojevima, stavljam u novi NAS po istom redosljedu, palim novi NAS, i ako ponudi opciju migrate, to je to. Ako ne ponudi tu opciju, nego kaže Initialize, Create new storage pool, all data will be erased znači da ne ide i onda bi trebalo napraviti kao u mom prvom postu. Citiraj:
Nove diskove sam kupio prije 4-5 mjeseci, glupo mi je opet davati 1-2k eura za nove diskove (ili koliko god sada koštaju). Citiraj:
Istina, i da nisam kupio nove diskove prije par mjeseci, tako bi i napravio. Ovako mi je glupo kupovati opet nove diskove. |
|||
|
|
|
|
|
#4930 | |
|
Premium
Datum registracije: Jul 2017
|
Citiraj:
Uglavnom sam radio migraciju svoje kuće mašine, jednom sam radio i to brisanje OS, sve radi uredno. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
|
|
#4931 |
|
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
HDD migration onda, to mi izgleda kao najlaksa opcija u tvom slucaju da zadrzis Toshibe u primarnom NAS-u: https://kb.synology.com/en-uk/DSM/tu...AS_DSM_6_0_HDD https://youtu.be/FvkDbrX7k_w?t=76&is=lUAuMFaxrD1Bbjdh WD-e mozes sada iskoristiti za eksperimentiranje. Tipa digni WD-e u starom NAS-u, podesi ih za rad, mozda mozes probati ucitati .dss konfiguraciju sa glavnog NAS-a. Onda te WD-ove prebaci u novi NAS i vidi sto ce se dogoditi. Kao mali trening. Ako sve prodje ok, onda te WD-ove wipeaj i iskoristi za privremeni backup Toshiba prije nego migriras Toshibe u novi NAS. Vikend projekt na vidiku!
|
|
|
|
#4932 | ||
|
Premium
|
Citiraj:
Thx, isprobam za vikend pa javim kako je prošlo. Citiraj:
challenge accepted! Lewis mi neće nikad oprostiti, em sam škrtica za RAM, em za nove diskove ![]() ![]() |
||
|
|
|
|
|
#4933 |
|
Premium
Datum registracije: May 2014
|
najbezbolnije je, ako je to moguće, da oba nasa budu na istoj verziji dsm-a. tada se ne mijenja ništa, čak on sam instalira sve softvere koji su bili gore. kad je skok (kao kod mene 7.1 -> 7.3) onda je malo nekompatibilnosti, ali core funkcionalnost (fileshare) sa svim userima i pravima je ostala. mislim da sam već naveo, morao sam remapirat hyper backup na postojeće taskove, a ostao sam bez syno drive-a. uglavnom, najbrže je ugasit stari nas, izvadit diskove i stavit u novi nas. kad sam prvi put radio prvu migraciju na (tada novi) 923, i na nove diskove, onda je rsync jedno 4 dana cuclao tih par tb podataka. popizdit sam htio. stavio sam mislim u četvrtak, jer je petak bio neradni, i u pon još nije bio gotov. |
|
|
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|