Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno > RETRO hardware i software
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 25.06.2021., 09:20   #4441
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Kablove sam pobacao, požutili su totalno, plastika je promijenila boju, izgleda da taj katran i nikotin ne samo da se natalože na površini nego to mekana plastika i upije nekako. Idu u smeće i optikaner i floppy, kao i napajanje i cpu cooler. Te skrivene mehanizme i rotirajuće dijelove ne mislim čistiti. MBO i kućište idu na pranje voda + detergent, nakon toga ih propušem brake cleanerom i ostavim na suncu pa ćemo vidjeti. Za početak zatvaram sve hermetički u vreću za smeće i spremam u podrum. Trenutno sam malo u gužvi poslovno, a i fjaka je za raditi vani
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 26.06.2021., 23:07   #4442
Alien_200581
Premium
Moj komp

Alien_200581's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Alien_200581 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 26.06.2021., 23:40   #4443
Trekkie4
Guest

Citiraj:
Autor Alien_200581 Pregled postova
... powered by the atom-splitting technology. Ne bih volio biti blizu kad to napajanje rukne

By the way, ja i dalje preferiram Voodoo 9000 ... za koju ionako vidim da je pobijedila na ovom (potpuno legitimnom) testu
  Reply With Quote
Staro 27.06.2021., 10:27   #4444
Roy
15/JG52
Moj komp

Roy's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Današnji ulov

3DFX Voodoo3 2000
ATI X800XL 256 vivo sa ATI 5 silencerom
ATI 9600 pro
treba još testirati ali bootaju se i uđu u Windowse

ATI 9800SE - ne boota se ali imam neke nade za nju.
Iomega ZIP 250 eksterni - još nisam priključio da vidim prepoznaje li ga Windows
ASUS Extreme EAX700-X/TD/128M, pci-x kartica koju isto treba testirati, išla sa kompletom pa je uzeo

Golden orb, poznato smeće od coolera ali cool za vidjeti ga

Roy je offline   Reply With Quote
Staro 27.06.2021., 13:45   #4445
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Fini ulov. Hrelić?
9800SE mislim da neće bez pečenja. One imaju 9700Pro Cooler koji je smrt za te kartice.
stef je offline   Reply With Quote
Staro 27.06.2021., 14:15   #4446
Trekkie4
Guest

Apsolutno, lijep ulov! Baš sam ga pitao da li to poklanja, prodaje ili što? Mislim, znam da ima gužvu, pa kako su meni police prazne da mu malo izađem u susret i pomognem

Nego, moram pohvaliti kolegu da mi je danas već dostavio Quantum Fireball hard od 6.4GB. Moj all-time favorite kad su u pitanju retro diskovi
  Reply With Quote
Staro 27.06.2021., 15:48   #4447
Roy
15/JG52
Moj komp

Roy's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:
Autor stef Pregled postova
Fini ulov. Hrelić?
9800SE mislim da neće bez pečenja. One imaju 9700Pro Cooler koji je smrt za te kartice.
Ofc, svake nedjelje. Budemo vidjeli što će biti sa tom karticom, lijepo izgleda ali u svakom slučaju zadovoljan sam i ovime što radi.

Uletjele su još neke stvari, Conner 2.5 350 mb diskić, Buffalo Terrastation NAS za ide diskove s tim da je jedan 250 GB disk neispravan. Nije da mi je trebalo ali za 30 kn može proći
Roy je offline   Reply With Quote
Staro 27.06.2021., 19:49   #4448
Alien_200581
Premium
Moj komp

Alien_200581's Avatar

Bome... fini ulov
Staro 28.06.2021., 10:35   #4449
riceburner
SCSI Freak, deda :P
Moj komp

riceburner's Avatar

Datum registracije: Sep 2009
Ja napokon nekaj pokrenuo oko starih kanti ovaj vikend
za pocetak slazem P4

2,8 Northwood
2gb ram
Intel mbo
LSI U320 RAID sa 2x36gb U320 hdd u RAID 0
Adaptec 39160 za periferiju
Plex 32x + Yamaha 8824

ATI 9600
SB Live Digital 5.1
Offskroz u Chieftec case, slike popodne, jer sam zaboravio jucer slikat

riceburner je offline   Reply With Quote
Staro 28.06.2021., 12:22   #4450
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Uj, ajd prijavi koliki rw postiže taj RAID 0 spray
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 29.06.2021., 20:50   #4451
Trekkie4
Guest

Captain's log

Sastavljanje Adisona se nastavljaja, stavljen 6.4GB Quantum Fireball umjesto 15GB modela & naručen (nadam se zadnji?) kontigent BTC pogona U međuvremenu, dva Plextora i još jedan BTC se spremaju za Retrobrite tretman
  Reply With Quote
Staro 29.06.2021., 22:39   #4452
Alien_200581
Premium
Moj komp

Alien_200581's Avatar

Make it so

Ja sam si nabavio nedavno jedan mali XP era netbook, nakrkao u njega ssd i maxao ram i sada ga zadnjih dan-dva zlostavljam sa raznim OS-ovima. S obzirom da se radi o "mocnom" 1.6ghz atomu sa 2 GB rama (max ploče) challenge element je prisutan i zabava je zagarantirana

https://ibb.co/GtqWHFV
Slika malog nesretnika...

U MS kutu ringa, trenutno su finalisti za ulogu OS-a W7(32bit) i W10(Ghost Spectre 32bit) a u lijevom kutu se zagrijavaju Linux distre pa cemo vidjeti kako bude se one pokazale.

OS-ovi definitivno nisu u domeni retro hw-a ali nemam srca staviti XP na SSD, tako da je trim bilo kojeg oblika jedan od uvjeta za OS.

Let the good time roll
Staro 29.06.2021., 22:55   #4453
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Samo napomena, može ssd + xp samo "moraš" staviti model / proizvođača koji ima svoj tool koji između ostalog može odraditi trim.
Za primjer Intel 535 ...

Inaće neki lagani Linux će tu najbolje raditi.
Staro 29.06.2021., 23:07   #4454
Alien_200581
Premium
Moj komp

Alien_200581's Avatar

Nah, unutra je vec reciklirani Agility 3 od 60 GB za koji mi se cini da nema nikakav tool koji bi radio ručni trim, a ne kupuje mi se dodatni SSD. Namjena kompa bude bila da žena čita neke word/pdf dokumente na tome jednom-dva put godišnje dok je na putu (njezine rijeci iako mislim da je tu više u pitanju "jao kako je sladak" faktor) ili izglednije da bude mala mrcvarila dogodine kad raskomada svoj trenutni Hello Kitty "laptop", pa nek klika i zabavlja se po tome. Pa ako mora fasovat nek fasuje ovaj malac a ne nekaj od konkretnijih (čitaj skupljih) kompova koje imamo u kuci

Btw i ja nekako naginjem na neki lagani Linux iako moram reci da sam pao na guzicu sa Spectrom kako je radio na malom atomu. Moram isprobati na necem jacem kad stignem, poboljsana alternativa w10 debloateru.
Staro 30.06.2021., 01:05   #4455
Trekkie4
Guest

By the way, ako nekome treba povoljni i rabljeni Plextor 8/4/32A CD-RW, prodaje se jedan povoljno na Njuškalu ... za 730kn. Dao bi ovdje i link na oglas, ali mislim da je protupropisno?

Inače, riječ je o IDE/ATA uređaju ... ne tamo onom nekakvom SCSI, taj krš ne vrijedi ništa A dostava je opcionalna - vjerojatno može uz manju nadoplatu, možda 200-300kn?
  Reply With Quote
Staro 30.06.2021., 07:44   #4456
Alien_200581
Premium
Moj komp

Alien_200581's Avatar

Ali kolega, zar ne vidite da se dobije i kutija ? A svi znamo da ako imate i kutiju onda hardware postaje "vintage" kategorija i time barem 10x skuplji nego "retro" ili nedaj boze "stari" tj. krama hardware. To nije predmet za svakoga nego za kolekcionare optickih uređaja istančanog ukusa i njihove kolekcije optickih citaca koje ljubomorno cuvaju u kutijama u kojima su i kupljeni A možda je to i rare model made by Plextor Bolivia pa se unutra dobiju i neke vrecice sa prahom

No šalu na stranu vidio sam taj oglas i tog lika vec prije, i mogu reci da su mu cijene "zanimljive", neki oglasi su donekle realni a neki su cisti SF kao ovaj koji spominješ.
Staro 30.06.2021., 10:22   #4457
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

@Alien
Čisto informativno za taj OCZ Agility 3 ima OCZ Toolbox,
samo staviš stariju verziju koja radi na XP - u, npr. > https://drivers.softpedia.com/get/HD...ware-225.shtml
Za žuntu > https://www.anandtech.com/show/4346/...3-240gb-review

Nisam istraživao (trebalo bi da ima TRIM funkciju, nekad je samo nazovu drugačije).
Staro 30.06.2021., 10:29   #4458
Alien_200581
Premium
Moj komp

Alien_200581's Avatar

Zanimljivo, i ja sam gledao taj toolbox ali sam odustao kako nisu spominjali ništa vezano za TRIM. A i čitao ovaj isti članak pred jedno 4-5 dana

Onda budem ipak isprobao ako misliš da ima šansa da unutra ima TRIM, tnx za info
Staro 30.06.2021., 10:40   #4459
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

Tu se, nažalost, može dogoditi da Toolbox koji ima manual TRIM bude prestar pa ne podržava konkretni drive.

Ima više strategija kako produžiti vijek SSD-a na XP-u:
1) razumne OS optimizacije:
* Isključiti auto-defragmentaciju
* Isključiti zapisivanje zadnjeg vremena pristupa datotekama
* Isključiti prefetcher

Ima i drugih, ali ove su osnovne i, reklo bi se, nužne.
Sve navedeno se može potrpati u reg file i pokrenuti na OS-u:
Citiraj:
Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Dfrg\BootOptimizeFunction]
"Enable"="N"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\OptimalLayout]
"EnableAutoLayout"=dword:00000000

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\FileSystem]
"NtfsDisableLastAccessUpdate"=dword:00000001

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters]
"EnablePrefetcher"=dword:00000000
2) particioniranje SSD-a na modernom sustavu (Win7 ili Win10), radi ispravnog offset-a/alignement-a

3) underprovisioning - ostaviti nekih 10-20% kapaciteta ne-particionirano za garbage collection, zlu ne trebalo

4) SSD se može povremeno izvaditi i pustiti TRIM preko usb adaptera na nekom novijem sustavu koristeći SSDTool utility.

Zadnje izmijenjeno od: stef. 30.06.2021. u 10:54.
Staro 30.06.2021., 10:50   #4460
D00D
Premium

Datum registracije: Jun 2020
OK, znam da je PC ekspert ali mozda ce nekome biti zanimljiva i stara konzola. Prije par mjeseci sam dobio Sega Master System. Nikada nisam ni vidio tu konzolu u zivo u ono vrijeme, svi koje sam znao su imali NES pa mi je fora. MS je bootao ali nije loadao igre. Ak nekog zanima, vise o problemu sam pisao ovdje:
https://www.reddit.com/r/MasterSyste...eb2x&context=3

Nasrecu, nasao sam strucnjaka koji je popravio sve, i evo novog dodatka mojoj kolekciji:

E sad, s konzolom sam dobio stick, ali ne i gamepade. Stick je... grozan. Plastican je i layout je obrnut od normalnog arcade sticka, znaci gumbi su lijevo a stick desno. Ne moze se tako igrat, pogotovo jer su igre teske i traze precizne kontrole. Nasao sam lika koji prodaje netestirani pad na njuskalu za 150kn. Sretno mu bilo s tim. Znam da je long shot, ali ima li netko mozda na tavanu Master System ili cak Mega Drive (kompatibilni su) gamepad? Ako ne, nac cu neki replacement na ebayu, ima ih.
D00D je offline   Reply With Quote
Staro 30.06.2021., 11:11   #4461
Alien_200581
Premium
Moj komp

Alien_200581's Avatar

Evo taman isprobao, podržava toolbox drive i uredno se može prčkati po njemu, ali od toolova ima samo firmware update. Tako da ili uopce nema trim opcije ili toolbox za ovaj drive ne podržava TRIM (možda kao najmanji model je pa ko ga šiša).

Tnx Stef, nisam znao za ove opcije u Registry-u, to bu dobro došlo za ubuduce ! Underprovisionig (bar sebi) radim uvjek, na starim/novim/kakvim god ssd-ima i svim konfama, možda je pretjerano ali mirnije spavam tako hehe. A vaditi SSD iz netbooka svako malo... Naaaaah, pre lijen sam za to, budu se zglodali navoji na šaraficima

Besides ako se odlucim za win varijantu testirana 7ica sistemski (boot, rad sa folderima i generalno prckanje po windowsima) radi glatko i vise manje u rangu XP-a (ofc kad joj se ugase nepotrebni servisi, aero i slicne bedastoce) tako da nije veliki problem kaj XP otpada kao opcija. A programi ko programi, neki rade ok a neki troksaju. Sumnjam da bude tu ikakav OS puno pomogao, yt i neke kompleksnije stranice u browseru ce se uvjek ucitavati duze i štekati jer je to sad vec do hardvera. To budem na kraju fajn tjunao kad se def odlucim za OS, onda cu testirati malo ove opskurnije manje poznate browsere da vidim koji od njih je "najlakši".

A bumo vidli jos sta ce pingvini rec, ili tocnije sta ce zena kao win user rec kad vidi pingvinski OS haha.

Ali u svakom slucaju nisam nezadovoljan, dapace ugodno sam iznenađen kako komp radi sa tim kaj mu je na raspolaganju. Ocekivao sam da ce dobro vrtiti XP i Vistu, i 7icu mozda uz stekanje. A zapravo 7ica radi jako dobro a 10tka lagano šteka, i to ne da se ne bi moglo koristiti ali dovoljno da me zivcira

@ D00D: Nažalost nemam nikaj takvog
Staro 30.06.2021., 11:41   #4462
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

Jel netko zna kako funkcionira Matrox Dual-head ? Testiram jednu G400 koja daje sliku samo na prvom izlazu. Pričam o BIOS ekranu, nije OS gore. Jel to normalno, ili ...
Staro 30.06.2021., 12:09   #4463
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Neki proizvođači su TRIM funkciju stavljali a neki ne u te Toolbox sw,
zato sam ranije spominjao Intel koji ga ima.
Čoek uči dok je živ

Te tweak opcije za ssd su poznate, zapravo gasiš nepotrebno čitanje / pisanje u odnosu na mehanički hdd.
Za format i alignement se koristi boot alate koji kad vide da je u pitanju ssd odrade odg. korekciju.

Ali šta kažeš, W7 i/ili Light Linux i vozi miško

Ograničavajući faktor je taj slabašni Atom i grafa koja zakuca na 100% na valjda 50% web stranica jer se danas web slaže bahato / bezobrazno, bez optimizacije, bitno je nakeljiti xy reklama, yt koji se zbog idiota mora odmah sam pokretati, ....
Staro 30.06.2021., 12:16   #4464
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

Veći problem s Internetom bi bio na XP-u ... istekli Root CA certifikati i zastarjeli cipheri.
Staro 30.06.2021., 12:30   #4465
Alien_200581
Premium
Moj komp

Alien_200581's Avatar

@ Nikky: Ma nista cudno, u to vrijeme prvih ssd-a je (bar po mom sjecanju) Intel bio bog i batina tako da ne cudi da imaju najkompletniji i najbolji toolbox. Dobro je i to znati ako nabasam negdje na jeftinog Intela pa da ga brcnem

@ Stef: Opcenito security na XPu mi je bio drugi concern, nebu se sad tu citalo drzavne tajne na njemu ili kaj ja znam kaj, ali ako može nekaj novije i sigurnije/pokrpanije zakaj ne. Zato su mi i pingvini zanimljivi jer tu ima OS-ova koji imaju i po par godina unaprijed osigurani support, kerneli se updejtaju i svasta nešta se radi i krpa za razilku od w7ice koja je ipak vec umirovljena. U svakom slučaju dok se može birati dobro je, najgore je ak nema nikakvog izbora ili si osuđen na neki treš
Staro 30.06.2021., 12:33   #4466
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

Nije to, nego ne možeš po defoltu otvoriti ništa što počinje sa https://, a to je danas sve .
Staro 30.06.2021., 12:34   #4467
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Mene više iznervira Google gofno neće da otvori search rezultat u slici / videu ako detektira XP, a koriste one "parsirane linkove", baš vidiš da može a neće.
U isto vrijeme Bing radi uredno.

Ali najbolji pokazatelj kako i koliko nas Guglo masira (da ostanem pristojan):
- XP + FF ver 52.xxxx
- W7 + FF ver 52.xxxx
- Linux + FF ver 52.xxxx

dobiješ kompletno tri različita seta odgovora, najpošteniji / najrealniji / najmanje gofana dobiješ na Linux platformi
Staro 30.06.2021., 12:42   #4468
Trekkie4
Guest

Citiraj:
Autor Alien_200581 Pregled postova
Ali kolega, zar ne vidite da se dobije i kutija ? A svi znamo da ako imate i kutiju onda hardware postaje "vintage" kategorija i time barem 10x skuplji nego "retro" ili nedaj boze "stari" tj. krama hardware. To nije predmet za svakoga nego za kolekcionare optickih uređaja istančanog ukusa i njihove kolekcije optickih citaca koje ljubomorno cuvaju u kutijama u kojima su i kupljeni A možda je to i rare model made by Plextor Bolivia pa se unutra dobiju i neke vrecice sa prahom
Ma, naravno! To ti je kao boca starog, skupog vina, pogotovo ako je čuvano na propisnoj temperaturi i pod idealnim uvjetima

Citiraj:
Autor D00D Pregled postova
OK, znam da je PC ekspert ali mozda ce nekome biti zanimljiva i stara konzola. Prije par mjeseci sam dobio Sega Master System. Nikada nisam ni vidio tu konzolu u zivo u ono vrijeme, svi koje sam znao su imali NES pa mi je fora. MS je bootao ali nije loadao igre. Ak nekog zanima, vise o problemu sam pisao ovdje:
https://www.reddit.com/r/MasterSyste...eb2x&context=3

Nasrecu, nasao sam strucnjaka koji je popravio sve, i evo novog dodatka mojoj kolekciji:

E sad, s konzolom sam dobio stick, ali ne i gamepade. Stick je... grozan. Plastican je i layout je obrnut od normalnog arcade sticka, znaci gumbi su lijevo a stick desno. Ne moze se tako igrat, pogotovo jer su igre teske i traze precizne kontrole. Nasao sam lika koji prodaje netestirani pad na njuskalu za 150kn. Sretno mu bilo s tim. Znam da je long shot, ali ima li netko mozda na tavanu Master System ili cak Mega Drive (kompatibilni su) gamepad? Ako ne, nac cu neki replacement na ebayu, ima ih.
Nažalost, nemam ti Master System (ili Mega Drive) za ponuditi (nisam nikad imao konzole ... čak ni PS) ali ono što mi je privuklo pozornost je tvoja budilica! Prava, mehanička ili se samo pretvara? Bilo kako bilo, rijetkost danas za vidjeti

Citiraj:
Jel netko zna kako funkcionira Matrox Dual-head ? Testiram jednu G400 koja daje sliku samo na prvom izlazu. Pričam o BIOS ekranu, nije OS gore. Jel to normalno, ili ...
Ja ti znam sve o Dual-Head funkciji. Nisam siguran za G400 konkretno, moja je bila G450 ali siguran sam da je stvar ista.

Naime, imaš jedan VGA izlaz u monitor, baš kao i svaka druga grafička. Međutim, tu stvari postaju zanimljive. DualHead se može ugasiti, ili prilagoditi potrebama. Možeš napraviti ekstenziju desktopa na drugi monitor (kroz drugi VGA output) i koristiti se sa oba monitora odjenom, i imati ogroman desktop prostor. Također, možeš ga podesiti na "Clone" mode, što bude kloniralo sadržaj VGA1 na VGA2. A ako se ne varam kasnije verzije drivera su čak mogle "bacati" video prozor, multimediju na drugi VGA izlaz u full-screen formatu ČAK i ako je ovaj smanjen na "prozor", odnosno "windowed" na prvom izlazu.

Tamo negdje 2001, 2002 sam *ahem* otkrio da Matrox G450 (i DualHead) može super poslužiti za kopiranje VHS kazeta, i zaobići Macrovision signal koji bi se inače (kod direktnog presnimavanja) aktivirao i destabilizirao signal. Naravno, za ovako nešto si morao imati i TV Tuner, ali uglavnom - spojio bi VHS 1 na TV tuner, upalio TV aplikaciju i pokrenuo film. Međutim, drugi izlaz iz Matrox je bio spojen na VHS 2, i snimao je film iz TV Tuner prozora (preko cijelog ekrana) bez ikakvih problema.
  Reply With Quote
Staro 30.06.2021., 13:14   #4469
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

Dobro, a jel VGA2 izlaz stalno aktivan ili ga kontroliraju diveri?
Staro 30.06.2021., 13:30   #4470
Trekkie4
Guest

Citiraj:
Dobro, a jel VGA2 izlaz stalno aktivan ili ga kontroliraju diveri?
Nisam siguran što bi se dogodilo da koristiš neke generic drivere (moraš probati) ali u pravilu da - drugi izlaz kontroliraju driveri, kao što sam gore objasnio. Jer VGA2 može biti bilo što ... od ekstenzije desktopa, video prozora (možda za spajanje na projektor ili drugi monitor) pa sve do klona, dupliciranog sadržaja VGA1 ... ili ga jednostavno možeš ugasiti, koliko me pamćenje služi Matrox veli da time poboljšaš performanse.

Edit
Da, kad malo bolje razmislim ima i dokaza za gore navedenu izjavu. Naime, kad spojiš monitor na VGA2 nema signala (prilikom bootanja, monitor ne daje sliku) ... tek se prilikom ulaska u Win pali VGA2 izlaz. Stoga bih rekao da je u potpunosti reguliran driverom.

Zadnje izmijenjeno od: Trekkie4. 30.06.2021. u 13:42.
  Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno