|
![]() |
#4231 |
Registered User
Datum registracije: Apr 2011
|
Po meni, stvar je vrlo jednostavna. Na 30 k km godišnje, nižu cijenu benzinca, plin duplo jeftiniji od dizela, činjenicu da se isplaćuje u 2. godini, te potencijalno znatno veće troškove u slučaju kvarova na dizelu, ne vidim bolje rješenje. Bez obzira radilo se o gradskoj, brdskoj, vožnji autocestom, makadamom i sličnim. Zadnje izmijenjeno od: listerstorm. 30.08.2012. u 01:17. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4232 |
Osobni opis - pitaj me
Datum registracije: Jul 2008
|
bas me zanima koliko bi danasnji passat izvukao para iz dzepa da ga se ovako tretira, pa koliko bi rekli - samo passat ![]()
Hey love crusader, I want to be your space invader. For you I will descend the deepest moon crater. I is most stronger than darth vapor. Obey me, I is your new dictator. For you is Venus, I am Mars. With you I is more richer than all the czars. Make a wishes on a shooting stars, then for you I will play on my cosmic guitars! |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4233 |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
E sad, jel usporediv auto iz 90-ih s novima... Drugi auto je Xsara Picasso HDi iz 2002. 2.0 s 90 ks. Nije nešto novo, ali auto se proizvodio do 2010. Stari ga je išao kupovati s mjerama kutije 72cm CRT TV-a. Kutija je morala stati u gepek, a da nema preklapanja ili vađenja zadnjih siceva. Servis je imao posla i njime se sva roba prevozila. Sad je isto teretnjak za zagorje ako stvari već ne stanu u Passata. Jedini kvar od 2002. - pumpa za gorivo - klasični HDi kvar Francuska udobnost, unutrašnjost od pliša i sve te njihove gluposti isto nisu zamišljene da budu tako tretirane i opet...radi E sad, jel sreća ili nešto treće
![]() |
#4234 |
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
Konkretno ovo je ruta+tak voznja malo naokolo. Ruta je tamo i nazad 16x mjesečno cca. http://goo.gl/maps/yRqmS |
![]() |
![]() |
![]() |
#4235 |
Strichek Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Upravo to. Što se drugog auta tiče to je staro 10 godina... DPF filter i sve ostale pizdarije kaj imaju današnji dizeli vrlo vjerojatno nema. Samo da te pitam, koliko to troši? S obzirom da je 2.0 i samo 90ks? @Burko Znaš i sam koliko bi, dovoljno je pogledat koji su auti u kvaru na autocesti, ako i je neki stari onda je samo zakuhao ![]()
![]() |
#4236 |
The mighty pirate
|
5.5 - 6 litara u prosjeku. Nakon svakog tankanja računamo. Automatska klima je tu 90% vremena upaljena. Sad čekam da se starci vrate s mora, baš me zanima kakve su brojke pošto se vraćaju starom cestom od Splita. "Čipiran" je na nekih 100-105 ks, ali prioritet je bila minimalna potrošnja na 80-130. Nema DPF, srećom ![]() EDIT: Naletio na video ![]() http://www.youtube.com/watch?v=9V7NzHxckjY Dodaj tome malo što kompjuter fula, oduzmi malo što tempomat uštedi i eto ti brojke
Zadnje izmijenjeno od: 1v@n. 30.08.2012. u 01:43. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4238 |
The mighty pirate
|
Mislio sam na to što zamjena DPF-a i dvostrukog zamašnjaka koji su specifični za nove generacije dizela mogu koštati do 30% vrijednosti samog auta. Koliko je ono kuna po kili za staro željezo? ![]()
![]() |
#4239 | |
Premium
Datum registracije: Dec 2007
|
Citiraj:
Vozio sam ti se u ovoj kii i mogu ti reć da je auto ok. Ima odličnu opremu. Ima dosta atraktivan izgled. Ono šta se meni najviše svidjelo na njemu je varijabilna turbina. Čim stisneš gas auto odmah vuče. Nema turbo laga. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4240 |
Premium
Datum registracije: May 2007
|
Gle, isto tak vozim Meganea II (2003.) 1.5 DCi 80konja, sad ima 312.000 km i nema "dizel" kvarova. Ista turbina je gore, dizne originalne, pumpa od prvog dana. S tim da je taj model imao problem jer bi se ljuštio neki sloj u pumpi i odnio nju i dizne vrit... Kod mene se to nije desilo. Najskuplji kvar je bio da je otišo kompresor klime i prednja poluosovina. Potrošna roba koja je mana Francuziću ko što su ležajevi od 100 kn se ne računa. Ja ga vozim zadnjih godinu i pol i napravio sam 25k km, nije me ostavio nigdje. Ne troši ni kap ulja i ne dimi. Nimalo ga ne štedim u vožnji, a on mi odgovara suprotno - dobar je. Koliko ga ne štedim pokazuje potrošnja - http://www.fuelly.com/driver/icytexx/megane E, da... Od 312.000 km, mislim da je oko 236.000 km napravio u prvih 5 godina. 47.000 km godišnje... I to ko 100% teretno vozilo sa proširenim prtljažnikom bez zadnjih sjedala. Po ovom mogu zaključit da je to vrhunski auto koji će trajat zauvijek, a nije... Kad vidim što se desilo drugim istim autima na duplo manjoj kilometraži čupam kosu. I kad bi se desio kvar na dizni? Reparirana 1500 kn... Ufff. Ne možeš ni sa skroz novim autom bit kompletno siguran da neces imat problema, treba imat dosta srece... Zadnje izmijenjeno od: IcyTexx. 30.08.2012. u 12:43. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4241 |
Adrenaline junkie
Datum registracije: Apr 2006
|
http://www.dodaj.rs/f/1f/wk/3OBdTaHs/punto.jpg Jebo li ga Musolini... Danas sam mu dohako! Da bi došao do dijela koji moram promjeniti (MAF) prvo moram izvaditi akumulator i nosač akumulatora. Kad sam to uradio i došao do dijela za mjenjanje nisam mu mogao prići, nema prostora. Ja patnje, gledam, a ne mogu da u'vatim... GLEDA, A NE DA! Zatim je uslijedilo: Skidanje točka kako bih mogao doći do obloge blatobrana i skinuti je, kako bih nakon toga mogao skinuti branik, što bi mi omogućilo skidanje fara, što mi je dalje omogućilo skidanje usisne grane, a što mi je dalje omogućilo skidanje kućišta filtera za vazduh. Nakon ovog jednostavnog manevra sam mogao pristupiti protokomjeru bez problema te ga promjeniti za minut i četeres' sekundi. Cijena MAF-a (protokomjera): 135 €
![]() |
#4243 | |
NITKOV
Datum registracije: Oct 2004
|
Citiraj:
Plus što ljudi na ovom forumu uredno vade nekakve primjere nekog dizla koji je iz nekog razloga riknuo. I to je kao neki pokazatelj. Pogotovo ako je fau ve,onda je smeće u startu, low quality product. Moš si mislit. A kakti benzinci se ne kvare. Nikad. Na ovom forumu pogotovo francuzi. Oni su neuništivi. Poznato je da njemačka i japanska kontrola kvalitete u auto industriji gleda u leđa francuskoj. ![]() Otišo malo u OT al glupo mi je neke stvari čitat iznova.
![]() |
![]() |
#4246 |
driver
|
Samo se vi prepucavajte, sad če čika Jopis da uleti... ![]() Po mojem skromnom mišljenju, za predviđene uvjete vožnje i planiranu kilometražu, bolje je uzeti benzinca. da ja kupujem, uzel bi Kiu Ceed. Ja se sa starom generacijom motora ( VVTI) 115 ks / 1600 ccm3, vozim po autocesti na 130 km/h za cca. 6l/100, bez jurnjave i nepotrebnih ubrzanja.
![]() |
#4247 | |
Jedem skoro svaki dan.
Datum registracije: Mar 2011
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#4249 | |
Moderator
|
Citiraj:
A gdje to smiješ potegnut 160+ a da nisu određene dionice u određeno doba autobahna? __________ btw Kad govorite o prednabijenim benzincima onda uzmite u obzir da su i oni osjetljivi kao i današnji dizeli. Ipak i kod njih može otić i turbo punjač i visokotlačna pumpa i brizgaljke... I kod njih moraš jako pazit kakva je kvaliteta ulja koje se koristi kao i kvaliteta goriva.
![]() |
![]() |
#4250 | |
NITKOV
|
Citiraj:
To je nebitno, ko od nas nije potego i više di je mogao? Kad je prazna cesta, recimo 11. mjesec, auto cesta prema Splitu, potegnem ga i više. Al fakat ne znam koji će dizel u tom režimu vožnje trošit 6 litara.
![]() |
![]() |
#4251 | |
Jedem skoro svaki dan.
|
Citiraj:
![]() Znam da chipani Fiatov JTD koji po defaultu ima 115ks po boardcompu troši 6-6.5 na 160, 7.2 na 180, po ravnom naravno. A to je već stariji tip motora, noviji multijeti su još štedljiviji ![]() I naravno ne govorim o divljanju i konstantnom ubrzavanju, pretjecanju i slično, već normalna vožnja s malo bržim tempom.
![]() |
![]() |
#4252 |
Moderator
Datum registracije: Nov 2003
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4254 | |
Moderator
|
Citiraj:
Imao si duju dizlo, mogao su ulit mazut išla bi. Tu i tamo si morao poštelat boš-pumpu i pazit da su grijači ispravni ak ga hoćeš upalit kad je hladno. Isto ko i kod benzinaca. Svječice + kablovi + poštelan fergazer. ![]() Nema komplicirane elektronike, brda senzora za svaki qrac, skupih i osjetljivih brizgaljki. Da si ulio jestivo ulje vozio bi. A danas ako recimo ulje nije propisane gradacije i ne ispunjava propisane uvijete možeš jednostavno nabit račun za servis da padneš na dupe. Eto to je problem, posebice kod ekipe koja se vodi po ''Imao sam golfa prošo je 500 iljada ništa mu nije bilo a sve sam sipao u njega. Ijopet ću da kupim takvO autO jer je nepoderivO'' To je nebitno. Ako se već ideš iživit na autu onda je briga o tome koliko auto troši posve sporedna stvar i nešto što je kontradiktorno tvojim željama. Kao što rekoh ako gledamo sa strane legalne vožnje , jer sumnjam da ćeš otić do Švicarske ili Austrije i nazad s papučicom u podu (mislim možeš do prve kontrole), onda takve izjave nemaju nikakva smisla. OK vidim dečko ima 21 godinu pa je razumljivo.
![]() |
![]() |
#4255 |
Jedem skoro svaki dan.
|
Sad sam ispao divljak na cesti. Da se ogradim, moja prosječna putna s mojim autom od 52kw na ac je gotovo uvijek do 130km/h, ali tko kaže da se nikad nije probao vozit brže u autu koji može ići dosta preko toga jednostavno laže. Očito je da nemam staža u vožnji kao neki, ali sam iznesao svoj uvid. Znam da JTD s doslovno duplo kw na većoj brzini troši barem litru manje od prdavca od 900kg koji se vozi 30km/h sporije. ![]()
![]() |
#4256 | ||
Premijum AMDebil
Datum registracije: Mar 2004
|
Citiraj:
A i ova računisa sa 67000 kn je vrlo nategnuta ![]() Citiraj:
A što se tiče dizela i kvarova na njima, to sve ovisi koliko imaš sreće. Isto tako te na benzincu mogu potrefit skupi kvarovi. Kod mene doma smo imali peugeot 407 2.0 hdi, prešli s njim u 5 godina cca 120 000 km, nikakvih problema sa motorom , a auto se točio gdje se stigne (najčešče ina) i vozio ga je tko je stigo ![]() Također, nisi rekao u kojim autima imaš plin? Neki novi benzinac, pa si odmah nakon kupnje dao ugradit plin? Nekako sumnjam u to Stariji motori (prije 2000.) dobro podnose plin i ugradnja u takve ima smisla. Ali u novi auto nikako. Bio sam na praksi u ovlaštenom servisu jedne marke i vidio sam kako izgledaju motori na plin nakon stotinjak tisuća km pređeno na plinu - izgore ventili, nema kompresije, sjedišta ventila sjebana, itd...... ugklavnom, ja kolegi kasku nikako ne bi preporučio kombinaciju novi auto + plin i to zbog razloga koje sam naveo, a vi ostali kako hoćete ![]()
![]() |
![]() |
#4257 | ||||
Strichek Moderator
|
Citiraj:
Najbolje da ne kupuje auto da mu se slučajno ne pokvari. ![]() Citiraj:
A koji su to skupi kvarovi? Citiraj:
Drugi auto nova fiat linea, lovato na njemu, gorespomenuta dva kvara od par sto kn, 4 god i 65 000km. Citiraj:
Nego reci ti na kojim si to autima/motorima vidio, pošto si stavio množinu da ako se kasko odluči na plin da zna što izbjegavati?
![]() |
![]() |
#4258 | |
Osobni opis - pitaj me
|
Citiraj:
no da ne duljim, wolv je napisao ono sto ja nebi tako lijepo srocio. samo me zanima koliko ce golfova petica-sestica ili astri se voziti nakon 20+ godina, a danas jedinica i dvojki i dalje na cesti poprilicno. kadeta isto. mislim, govorim o nekakvom budget rangu vozila, dovoljno jeftin da ga se moze priustiti, uz ocekivanje postenih godina zahvalnosti. cisti primjer, a svatko tko je imao slican auto, je moj bivsi kadet kocka. govno napravljeno 1980-e, benzinac, masina 1.3 i 72 konja. a ispod haube dovoljno mjesta da se zgura ko' u jugica - rezervna guma. nikakav komp, cista mehanika, tocis sta stignes, samo da lici na benzin. masina prevrtila preko pol milijuna kilometara bez generalke, jedino se mjenjala glava jer svjecica nije palila. ali sta je najsmijesnije, taj auto je vozio par mjeseci sa tri klipa i nije nista zaribalo ![]() o tome pricam, jednostavnost. osobno bi bio najsretniji da mogu kupiti kadeta ili golfa dvojku, a da je proizvedena sa danasnjim metodama proizvodnje, preciznoscu i koristenim materijalima. takvi auti bi valjda 100 godina vozili uz smijesne iznose odrzavanja............ samo sto nije isplativo za proizvodace, nego mjenjanje svakih 3-5 godina za novo. ukratko.
Hey love crusader, I want to be your space invader. For you I will descend the deepest moon crater. I is most stronger than darth vapor. Obey me, I is your new dictator. For you is Venus, I am Mars. With you I is more richer than all the czars. Make a wishes on a shooting stars, then for you I will play on my cosmic guitars! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4260 |
Osobni opis - pitaj me
|
ako se mene ide, ono moje cudo japansko modro plave je trosilo od min 6 do 8 litara, ovisi koliko se ganja.
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|