|
|||||||||||
|
|
#3061 | |
|
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Dok je desktop Linux manje vise ostao tamo gdje je i bio. Naravno, trebalo bi imati barem zavrseno srednjoskolsko obrazovanje opcenitijeg smjera da razmotris: - relevantnost podataka sa... zaboravio sam kako se zove stranica - razliku izmedju apsolutnih vrijednosti i relativnih omjera - da ovih "66%" ne ukljucuje "Unknown" koji je, kako sam ti vec objasnio (da, znam, ne moras me koriti jer bacam biserje pred svinje - svjestan sam toga), uglavnom Windows baziran, pa je uz 10% rasta Applea na tom trzistu od izbacivanja sjajnih M chipova Microsoft izgubio 10ak% desktop relativnog omjera - da je tvoja analiza dramaticnog "pada" nekako preskocila to da Microsoft ima skoro 4 puta vece prihode nego prije 12 godina (to su brojevi sa puno nula, pa nemoj jako razbijati glavu s time) Citiraj:
|
|
|
|
|
#3062 |
|
White Rabbit
Datum registracije: May 2006
|
FFS! Ajmo se na Windows temi drzat Windowsa a ne diskusija o Linuxu i opcepopularnom rantu protiv Microsofta i Windowsa. Ako jedan Linuxas to mora reci onda fakat ljudi. Kaj se tice toga kolko je faktualni postotak Windowsa vs Linuxa na Desktopu - u konacnici - mozemo samo gledati na to sa aspekta vracanje balansa u kvaliteti softwera. Placeni developeri koji ce MOZDA veci doprinos dati Linux strani pa ce i MS morat malo zasukat rukave a ne samo drlog stavljati pred korisnike. Mozda. Ali ne nuzno. P.S.- ljudi su kukali kod svake nove verzije Windowsa, MS je postepeno predstavljao nove anti-consumer tehnologije. Sto se dogodilo? Nista, ekipa i dalje masovno koristi Windows na desktopu jer udobnost i prakticnost uvijek izvuku deblji kraj nad privatnosti i sigurnosti. To se pogotovo izrazava kako ljudi stare i kod onih koje jednostavno tehnologija ne interesira, samo zele obavit sto treba i nstaviti svoj zivot. Dakle molim, jos jednom dosta drljanja Linux vs Windows, u zivotu ima mnogo vaznijih stvari od tih besmislenih prepirki. Akceptirati prednosti i mane i jednog i drugog OS-a i nastavite sa svojim zivotima. |
|
|
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
|
|
#3063 |
|
McG
Datum registracije: Feb 2014
|
Kak god se okrene, Linux na ovaj ili onaj način drži većinu, osim u "najbitnijem" desktop + laptop i gaming segmentu, a koliko god se korisnici iz navike drže Windows OS-a, lagano im je već pun kufer. Takvima nije rješenje preporučiti instalirati LTSC ili IoT izdanja i onda satima "tjunirati" sve ono kaj fali, a moraju složiti, inače nemaju osnovne funkcionalnosti, dok ih se Microsoft trudi rastjerati raznim eJaJ i hotfix-rollback patch Tuesday veseljima. ![]()
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750 AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5 AMD Ryzen 5 7600 | Scythe Kotetsu SCKTT-1000 | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 64GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x14TB WD Red Pro | Fractal Define 7 Compact | Seasonic SSR-550PX |
|
|
|
|
|
#3064 | |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Citiraj:
Dokle god proizvođač ne ponudi gumb na kojem piše "allow administrator access" nakon kojega će se od korisnika tražiti da potvrdi kako zna šta radi te da će sam snositi odgovornost ako učini uređaj neupotrebljivim, po tom pitanju se ne bude ništa promijenilo. Podrazumijeva se da korisnici nemaju pojma što rade (što u pravilu jeste istina) i podrazumijeva se kako proizvođači/operateri imaju pravo ljudima određivati koje aplikacije se budu koristile na uređajima koji nisu njihovo vlasništvo. Za mene je to svođenje čitave baze korisnika na najniži zajednički nivo, i to na prisilan način.
|
|
|
|
#3065 | |
|
Premium
|
Citiraj:
![]() https://blog.dnevnik.hr/inovator/200...hnologija.html A bila je i neka ideja oko antivirusa/antimalwarea koji bi koristio tu tehnologiju...
|
|
|
|
#3066 |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
Ima li načina riješiti ovo bez friške instalacije? Laptop je za DE tržište pa je originalni početni setup bio njemački, sve sam prebacio na ENG ali je i dalje dobar dio toga na njem.... Kužim da su winsi komad softvera sklepan od sto milijarda linija koda od kojeg dobar dio datira iz neolitika pa je teško sve to globalno promijeniti ali možda ipak ima neki način ![]() Pogledajte na što liče servisi ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#3068 |
|
₿
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
1. Drag&droppaj ENG na prvu poziciju: 2. Override-aj default input method koju tastaturu želiš da ti je defaultna, bez obzira koji je jezik pod 1. defaultni: 3. Rebootaj Zadnje izmijenjeno od: Neo-ST. Danas u 18:31. |
|
|
|
|
|
#3069 |
|
Premium
|
|
|
|
|
|
|
#3070 | |
|
₿
|
Citiraj:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
|
|
#3072 | |
|
Prvoklasni Krkan
Datum registracije: Jan 2006
|
Citiraj:
![]() Dakle, pravim se pametan, a nisam, LOL google ipak misli na nas :P ![]() EDIT: Tj odmah se može, i instalirao sam i novu stable i betu i stvarno je ispalo da su 4 aplikacije, pa sam maknuo stare. Zadnje izmijenjeno od: Disco. Danas u 19:04. |
|
|
|
|
|
|
#3073 |
|
Moderator
|
@Exy Vidi precizno koja je verzija winsa (bulid), izvadi ključ, licencu, predinstalirane drajvere i sw ... na neki stick, na netu nađi isti bulid en-us iz provjerenog izvora i napravi install stick, sad možeš na isti stick kopirati šta si gore prikupio u neki xx folder, ide čisti install winsa ... bez pristupa internetu dok ne postaviš sve kako želiš. Ako winsi dobiju istu licencu kao gore (pročitao iz Biosa) ne trebaš ništa po tom mijenjati, a ako nije onda možeš ubaciti / promijeniti u onu koja je bila. Kad već radiš sve to, svakako razmisli o alatima za "kontrolu update - a" + na odvojenu particiju i/ili vanjski disk spremiti backup ... |
|
|
|
|
|
#3074 | |||||
|
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
![]() Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
|
|
|
|
#3075 |
|
Registered User
Datum registracije: Jun 2024
|
Volio bih da nadjes rjesenje jer ja ovaj problem imam na poslu. Sve je engleski i onda odjednom pojedine aplikacije, neke opcije, na hrvatskom.
|
|
|
#3076 |
|
Premium
|
Nisam uspio, pratio sam ovo što mi je Neo stavio (hvala mu na trudu), međutim ni ove powershell komande nisu urodile plodom. Jednostavno dijelovi ostaju trajno na DE. Moguće da će neki veći update riješiti problem, ili ovo što kaže Nikky, reinstalacija (što sam htio izbjeći naravno). Hvala svima u svakom slučaju ![]() P.S. mali workaround sam našao, u task manageru je popis servisa ipak na engleskom a u services.msc je na njemačkom ![]() |
|
|
|
|
|
#3077 |
|
White Rabbit
Datum registracije: May 2006
|
@Exy > reinstall i bok, OS ce pokupiti licencu. @Bubba - ajd dosta vise. Dobro znas da smartphone i desktop nije isto i da nemozes smartphone princip rada primjenjivati na deskop, bez obzira o kojem OS-u se radi. Drugo - ovdje pricamo o Desktopu dakle pusti ti to sto je Linux uspio svugdje osim na Desktopu. Na Desktopu nije i ono sto je mkey mislio reci je nesto sto vecina starijih Linux korisnika vidi a to je zaglupljivanje OS-a u svrhu prakticne upotrebe za "normalne korisnike". I trece - MS Office nije za sve killer app koji drzi korisnike prikovane za MS platformu. Znas i sam da je tu puno vise faktora u igri ukljucujuci i podrsku za hardware a toga nece biti dok vise korisnika ne prihvati Linux platformu za po doma. A dok se navedeno ne rijesi Linux ce ostati OS za cudake kao sto sam ja. I cetvrto...Fedora (je i dalje Linux OS) je recimo jedan od primjera "zaglupljivanja" na koji ciljam ( i u mnogocemu predvodnik)...imas OS iza kojeg ne stoji samo Community i za cudo stvari tipa fraktalno skaliranje radi. Ali po svemu je moderan Linux distro pun automatiziranih cuda koje Linux korisnici prije 20 godina nebi mogli ni sanjati (neki od njih idu vilama i bakljama na moderna rijesenja al necemo ovdje o tome). Dakle - za DESKTOP - i Linux i Windows 11 su trenutno - sranje. Jedan zbog lose podrske a drugi zbog pohlepe. I do smo sad? Moglo bi se reci da su u danasnje vrijeme mozda cak mobilne platforme za vecinu korisnika bitniji faktor u cijeloj toj prici al njima je svima tak svejedno tko sve i na koji nacin ih spijunira i kakva je kvaliteta softwera... P.S.- interesantno kako nitko ne spominje u cijeloj ovoj prici Apple kamp koji ima vise Desktop korisnika od Linux ekipe. |
|
|
|
|
|
#3078 |
|
₿
|
|
|
|
|
|
|
#3079 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Control Panel -> Region -> Adminitrative tab -> Language for Non-Unicode programs staviti da bude USA ili Croatia... Osobno, stavljam Croatia... Ne znam jel bitno ili nije bitno, ali nije naodmet i to podesiti...
|
|
|
|
#3081 |
|
Premium
|
Nesto si mislim u vezi ove rasprave oko Windows vs Linux desktopa... Realno, cemu sluzi desktop? Sluzi kao nekakav front-end UI preko kojega startas aplikacije... Sto tocno aplikacije rade i cemu sluze? Sluze da korisnik nesto napravi, no da bi to napravio, mora ih nauciti koristiti... Poanta price? Uz sve mocnije AI alate gdje je sve vise i vise fokus na komunikaciji izmedju covjeka i stroja, cijeli smisao aplikacija pa cak i OSa ce prestati postojati kroz koju godinu... Sto ce nekome Photoshop ili Coreldraw kada moze voditi razgovor sa AI i objasniti sto zeli da mu ovaj odradi... Sto ce nekome Word kada moze AIju izdiktirati par natuknica o cemu treba tekst i pustiti ga da odradi svoj posao... Sto ce nekome Excel kada moze reci AIju jednostavno - gle, tu su ti podaci, trebam te podatke prezentirati, slozi mi Powerpoint prezentaciju... Programeri vec danas koriste AI da im generira programski kod... AI je sada realno u povojima, prepun je glupavih gresaka i nikako ne moze raditi izvan treniranog seta (opcepoznato ogranicenje neuronskih mreza)... No, kako se stvari budu razvijale, ja bih rekao da sve ide u tom smjeru... OSovi kakve danas poznajemo ce postati samo terminali za komunikaciju sa AIjem kojeg odaberemo ili ce biti integrirani sa browserima (nesto u stilu Google Chromebookova)... Aplikacije ko aplikacije nece trebati instalirati, vec ce se sve vrtiti u cloudu gdje ce AI imati pristup odabrati bilokoju aplikaciju za potrebe zadatka koji je dobio... Mene jedino tu muci - kako provjeriti tocnost rezultata koje ce bacati AI... Jer cemo ozbiljno zavrsiti u problemu vrlo brzo...
|
|
|
#3082 |
|
McG
|
Problem je već tu, a onda se desi Cloudflare, AWS ili Azure DNS i sl. zajeb, kak je bil slučaj protkelih tjedana i mjeseci, pa sve ovo pada u vodu, jer nitko ništa nema lokalno, niti znaju to koristiti, taman da i imaju, a eJaJ im treba da skuhaju čaj. ![]()
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750 AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5 AMD Ryzen 5 7600 | Scythe Kotetsu SCKTT-1000 | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 64GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x14TB WD Red Pro | Fractal Define 7 Compact | Seasonic SSR-550PX |
|
|
|
|
|
#3083 | |
|
Premium
|
Citiraj:
|
|
|
|
#3084 |
|
McG
|
Da, film je postal dokumentarac i to se nažalost dodatno potvrđuje iz dana u dan, a ove eJaJ implementacije su više štete, nego koristi.
|
|
|
|
|
#3085 | |
|
₿
|
Citiraj:
Kao terapiju će ti propisati "introspekciju, a zatim Ksalol, Trazodon, Haldol, Amitriptilin, Bromazepam" i budeš imao lak san. No opet, podsjetnik da je ovo Win 11 thread ![]() |
|
|
|
|
|
|
|
|
Oglas
|
|
![]() |