Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Intel
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 27.01.2004., 07:54   #1
pogi
aka Mali Mirko
Moj komp

pogi's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Iskustva sa tualatin adapterom

Danas bi trebao dobiti fcpga2 -> fcpga adapter kojeg je bilo prije za kupiti u Ve-Milu (linlin adapter? ) pa me zanimaju iskustva u radu s njime. Trebao bi ga spariti sa Tualatinom 1300 BOX. Svodi li se sve na slijedece rijeci:

1. podesi jumpere na adapteru (ako ih ima)
2. stavi CPU u adapter, spoji napajanje fana
3. stavi sve to u s370
4. podesi FSB na 100 a vcore na 1.5V
5. snimi BIOS i restartaj i nadaj se najboljem

Inace sam nasao masu primjera za moju plocu da radi tualatin jezgri.
Verifikacija poštenog trgovca #1, #2, #3, #4, #5, #6, #7, #8, #9
pogi je offline   Reply With Quote
Staro 27.01.2004., 10:09   #2
mitzek
Prigorec po defaultu
Moj komp

mitzek's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
Re: Iskustva sa tualatin adapterom

Citiraj:
Originally posted by pogi
Danas bi trebao dobiti fcpga2 -> fcpga adapter kojeg je bilo prije za kupiti u Ve-Milu (linlin adapter? ) pa me zanimaju iskustva u radu s njime. Trebao bi ga spariti sa Tualatinom 1300 BOX. Svodi li se sve na slijedece rijeci:

1. podesi jumpere na adapteru (ako ih ima)
2. stavi CPU u adapter, spoji napajanje fana
3. stavi sve to u s370
4. podesi FSB na 100 a vcore na 1.5V
5. snimi BIOS i restartaj i nadaj se najboljem

Inace sam nasao masu primjera za moju plocu da radi tualatin jezgri.
1.obicno nema jumpera,koristis one na maticnjaci
2.ajde probaj prvo adapter i s370,pa onda proc...bu ti lakse radi stopica tj poluge za blokadu proca
3.probaj po svom ak nejde ono pod 2.
4.steta kaj ti ploca ne podrzava 133 fsb, ovajTulac uredno pegla i na 1729 mhz!a ak ti podrzava...tim bolje za tebe..
5.je...i najbolje od svega je nezanemariva brzina , a tek TISINA!!!

ja sam na pocetku imal ospice od toga Tulca i BlackDragonove Chaintek-ice dok sve nije sjelo na svoje mjesto..a sad jel mi vjerovali il ne,rade surfam i piskaram na Tulcu nego na Zveri iz siga jel to su procedure..... ..covek se pita ..ma koji krasan K..mi je trebala ta zver ak ovaj nabrikani Tulac zadovoljava vise manje sve moje potrebe spram HW????
ma...sam si to slozi..i uzivaj u tisini!!!

sig na dijeti..,bolje on nege JA......
mitzek je offline   Reply With Quote
Oglas

Oglas
Oglasni prostor

Staro 27.01.2004., 13:08   #3
pogi
aka Mali Mirko
Moj komp

pogi's Avatar

Nisi me bash razumio. Evo sto sam nasao na netu

Lin Lin Adapter Settings

• No Jumpers a1 through b3 :: 1.30V
• a8-a9 :: 1.35V
• a2-a3 :: 1.40V
• a2-a3 a8-a9 :: 1.45V
• a5-a6 :: 1.50V
• a5-a6 a8-a9 :: 1.55V
• a2-a3 a5-a6 :: 1.60V
• a2-a3 a5-a6 a8-a9 :: 1.65V
• b2-b3 :: 1.70V
• a8-a9 b2-b3 :: 1.75V
• a2-a3 b2-b3 :: 1.80V
• a2-a3 a8-a9 b2-b3 :: 1.85V
• a4-a5 b2-b3 :: 1.90V
• a8-a9 b2-b3 :: 1.95V
• a2-a3 a5-a6 b2-b3 :: 2.00V
• a2-a3 a5-a6 a8-a9 b2-b3 :: 2.05V
-------------------------------------------------
• b5-b6 b8-b9 :: 66MHz
• b8-b9 :: 100MHz
• No Jumpers b4 through b9 :: 133MHz

To je za adapter, koliko sam skuzio on blokira neke pinove itd. Ali koliki napon moram podesiti da ploca daje na vcore? Tj. da li mora biti podesen isti napon i na ploci i na adapteru (1.5V za neoverclockan tualatin)? Sto ako pozelim podignuti FSB na 133 pa moram podizati napon na 1.55 ili 1.6V, je li onda dovoljno podignuti napon na ploci ili moram vaditi procesor iz adaptera (vrlo nepozeljno sto se mene tice) i tamo takodjer podignuti napon?

Ajmo ljudi znam da vas je puno imalo taj adapter.
Staro 27.01.2004., 14:24   #4
Black Dragon
Premium
Moj komp

Black Dragon's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
Ovak, ja sam ima jednog Tulca tak složenog (onog kojeg je usvojio mitzek) pa sam imal jedno koji je išai sa slot 1 adaptera na FC-PGA pa na to taj FC-PGA2 adapter pa Tualc i to je delalo i složio sam n takvih ploča ...
Ak sa adapterom ne dobiješ upute o rasporedu jampera unutar adaptera (Lin-Lin) postaj pa ću ti je poslat raspored. Uglavnom postoje u samom adapteru Lin-Lin 3 načina slaganja jampera. Prvi se odnosi na intel chipset sa FC-PGA na FC-PGA2, drugi na VIA chipset sa FC-PGA na FC-PGA2 i treći na PPGA na FC-PGA. Tako da ak ne dobiješ šemu samo javi. Inače u pravilu treba i u BIOSu od ploče (jamperi na ploči) staviti odgovarajuću FSB za proc i množitelj, ali množitelj nije tolko bitan, jer je i ovak i onak zaključan pa bu ga proc diktiral ploči ...

Some men aren't looking for anything logical. They can't be bought, bullied, reasoned or negotiated with. Some men just want to watch the world burn.
Black Dragon je offline   Reply With Quote
Staro 28.01.2004., 16:12   #5
vudu2
Premium
Moj komp

vudu2's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
A jeli možda može tualatin s lin-lin adapterom na asus p2l97 sa intelovim 440 lx chipsetom?
vudu2 je offline   Reply With Quote
Staro 28.01.2004., 18:46   #6
Black Dragon
Premium
Moj komp

Black Dragon's Avatar

Ne, nažalost barem moraš imati minimum BX, jel LX ne ide preko FSB od 66 (nema barem 100 FSB za Tualatin celića)

Some men aren't looking for anything logical. They can't be bought, bullied, reasoned or negotiated with. Some men just want to watch the world burn.
Staro 28.01.2004., 20:02   #7
sNNooPY
Premium
Moj komp

sNNooPY's Avatar

e ovak, donedavno sam imao komp sa lin lin adapterom i celićem na 1300 pa evo mojih iskustava:
Adapter je isto kupljen u Ve-Milu. Stavljao sam ga na MSI 6309-Lite, i to cudnom procedurom. Prvo flash biosa na v3.80 (tj. zadnji), pa onda nekim bios config alatom da "aktiviras" USCW Frame Buffer Frame Buffer, to ti MORA bit enableano (na toj MSI ploci). E kad si to napravio, spreman si za rad.
Na kutijici od adaptera imas raspored jumpera (posebno za VIA, posebno za Intel), naravno stavis VIA raspored. Stavis proc u to, pa u maticnu, pa cooler i upalis. I to je to. Jest da se u biosu kod mene predstavljao kao Intel Xeon 1,23GHz, ,ali u windozama je prepoznat kao Intel Celeron 1300 i radio je savrseno, 35°C pod FULL opterecenjem (divx enkodiranje, zipanje, igranje, itd.) i to sa obicnim stock coolerom jos od p3 600.
eto, that's my story. nadam se da je pomoglo.
sNNooPY je offline   Reply With Quote
Staro 30.01.2004., 07:51   #8
pogi
aka Mali Mirko
Moj komp

pogi's Avatar

Citiraj:
Originally posted by sNNooPY
e ovak, donedavno sam imao komp sa lin lin adapterom i celićem na 1300 pa evo mojih iskustava:
Adapter je isto kupljen u Ve-Milu. Stavljao sam ga na MSI 6309-Lite, i to cudnom procedurom. Prvo flash biosa na v3.80 (tj. zadnji), pa onda nekim bios config alatom da "aktiviras" USCW Frame Buffer Frame Buffer, to ti MORA bit enableano (na toj MSI ploci). E kad si to napravio, spreman si za rad.
Na kutijici od adaptera imas raspored jumpera (posebno za VIA, posebno za Intel), naravno stavis VIA raspored. Stavis proc u to, pa u maticnu, pa cooler i upalis. I to je to. Jest da se u biosu kod mene predstavljao kao Intel Xeon 1,23GHz, ,ali u windozama je prepoznat kao Intel Celeron 1300 i radio je savrseno, 35°C pod FULL opterecenjem (divx enkodiranje, zipanje, igranje, itd.) i to sa obicnim stock coolerom jos od p3 600.
eto, that's my story. nadam se da je pomoglo.
Daj mi reci je li bilo problema kod instalacije coolera? Pitam zato sto se sve podize za 3-4 mm. Sto si napravio jednostavno silom nategnuo da se kopce uhvate ili nesto drugo?
Staro 30.01.2004., 09:42   #9
mitzek
Prigorec po defaultu
Moj komp

mitzek's Avatar

Citiraj:
Daj mi reci je li bilo problema kod instalacije coolera? Pitam zato sto se sve podize za 3-4 mm. Sto si napravio jednostavno silom nategnuo da se kopce uhvate ili nesto drugo?
kaj nema i na adapteru hvatiste za kopce? mislim da bi trebalo biti...

Staro 30.01.2004., 14:46   #10
pogi
aka Mali Mirko
Moj komp

pogi's Avatar

Citiraj:
Originally posted by mitzek
kaj nema i na adapteru hvatiste za kopce? mislim da bi trebalo biti...
Zavisi. Adapter imena "370GU" nema nego se koriste kopce od soketa, ali taj je vrlo tanak. Lin-Lin i onaj od powerleapa neznam, a neznam niti kojega cu dobiti pas zato i pitam
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 30.01.2004., 17:58   #11
sNNooPY
Premium
Moj komp

sNNooPY's Avatar

Citiraj:
pa necu rec da je bilo lagano, malo sam se bojo da ga ne bi prepolovio od sile, ali njemu nista. samo trebas jako nabit (ahem... ) da sjedne u adapter i to je to. meni je gadno bilo nakon sto socket stavim na maticnu zatvorit socket od maticne jer uvijek cooler i nozica od adaptera zajebavaju, ali sam uspio.

Citiraj:
Zavisi. Adapter imena "370GU" nema nego se koriste kopce od soketa, ali taj je vrlo tanak. Lin-Lin i onaj od powerleapa neznam, a neznam niti kojega cu dobiti pas zato i pitam
evo slika kak izgleda Lin Lin adapter, slikan u mojoj ruci.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	1.jpg‎
Views:	253
Size:	43.1 kB
ID:	957  
Staro 30.01.2004., 17:59   #12
sNNooPY
Premium
Moj komp

sNNooPY's Avatar

pix #2
Attached Thumbnails

Name:	2.jpg‎
Views:	245
Size:	51.4 kB
ID:	958  
Staro 30.01.2004., 18:00   #13
sNNooPY
Premium
Moj komp

sNNooPY's Avatar

i konacno #3
Attached Thumbnails

Name:	3.jpg‎
Views:	250
Size:	39.3 kB
ID:	959  
Staro 30.01.2004., 18:09   #14
mitzek
Prigorec po defaultu
Moj komp

mitzek's Avatar

ono...ispadam krelac...

Citiraj:
eve, čovek ti je i poslikal...vidiš da imas za kaj zakačit.....ak si preslab,pozovi mene!!!

Staro 30.01.2004., 19:15   #15
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Citiraj:
Uh, jebote koja ruka
tor je offline   Reply With Quote
Staro 30.01.2004., 19:43   #16
sNNooPY
Premium
Moj komp

sNNooPY's Avatar

Citiraj:
Uh, jebote koja ruka
Staro 30.01.2004., 21:00   #17
celduce
Premium

celduce's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
Imao sam neki dan isti takav adapter i Tulca Celerona 1.1.Nažalost nisam mogao nikako napraviti da se pokrene.Dobio sam i neka uputstva o jumperima za via i intel chipset ali nista od glazbe.Trebalo je delat ipak je chipset Via Apollo Pro 133A.
celduce je offline   Reply With Quote
Staro 30.01.2004., 22:20   #18
sNNooPY
Premium
Moj komp

sNNooPY's Avatar

Citiraj:
Imao sam neki dan isti takav adapter i Tulca Celerona 1.1.Nažalost nisam mogao nikako napraviti da se pokrene.Dobio sam i neka uputstva o jumperima za via i intel chipset ali nista od glazbe.Trebalo je delat ipak je chipset Via Apollo Pro 133A.
Mozda ti jednostavno nije kompatibilan s maticnom, a mozda nisi updateao bios, a mozda nisi enableao neke postavke, tj. mozda nisi nest dobro napraivo u guideu, a mozda, a mozda...
Staro 31.01.2004., 15:50   #19
pogi
aka Mali Mirko
Moj komp

pogi's Avatar

Citiraj:
Neznam kojeg cu dobiti. Ovaj linlin bi bio dobar zbog kopci samo sto svu tezinu onda preuzima soket ali mislim da o tome necu vise voditi brigu. Inace sam upgreadao BIOS na 1.9 sa modifikacijama za ove dvije stavke (moj PCB je v1.0) pa sada jos samo cekam ponedjeljak i postara
Staro 02.02.2004., 22:03   #20
pogi
aka Mali Mirko
Moj komp

pogi's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Black Dragon
Ak sa adapterom ne dobiješ upute o rasporedu jampera unutar adaptera (Lin-Lin) postaj pa ću ti je poslat raspored.
Ljudi pomagajte. Black Dragon, Snnoopy vas dvojica ste ih koristili slusajte ovo. Adapter je LinLin dakle kao onaj na slici sto je postao Snnoopy. Dakle sastoji se od dva reda sa po 9 kontakata "a" i "b". Na sturim uputstvima sa kutije pise da se za VIA chipset (kojeg imam ja) treba kratko spojiti a2a3, a8a9 i b8b9. To mi je malo cudno jer prema tablici koju sam nasao
na internetu a nalazi se na pocetku ovog threda ispada da su to postavke na vcore 1.45V i FSB 100.

Moj celeron (SL6C7, tB1) je deklariran da radi na 1.5V pa mi je ovih 1.45V malo cudno, inace bi 1.5V bila kombinacija a5a6 umjesto a2a3+a8a9.

Druga stvar je ovaj b8b9 koji kao definira fsb 100 MHz. Sto ako pozelim isprobati da li mi CPU radi na FSB 133 i pritom pozelim podignuti vcore za 0.05V? Hocu li ja to moci iz BIOSa? Obzirom
da na adapteru nisam vidio nikakve elektronike kako on moze imati ne sebi sve te funkcije? Zar on ne izolira tri pina i jos dva kratko spoji i to je sve?

Ajde prisjetite se malo kako ste to vi napravili.
Staro 03.02.2004., 14:51   #21
Black Dragon
Premium
Moj komp

Black Dragon's Avatar

Gle sNNooPY ti je imao kaoliko se sječam istu tu matičnu ploču i lijepo ti je stranicu prije napisao kako je to radio i kako je to kod njega radilo.
Što se tiče voltaži i FSB i ostalog ... gle adapter nema nikakve "elektronike" u sebi, on ti funkcionira tako da "brika" pojedine nožice od onih 370 ili ih preusmjerava u slijepe ulice ili neke druge vodove, tome služe jumperi na adapteru. FSB na mojoj CT6OJV2 se podešavao tako da se jednostavno ploča setirala za FSB 133 i to je bilo to. Množitelj u procu je zaključan i on je 13 bez obzira kaj BIOS i ploča kaže i sada se samo određuje FSB i stvar je hodana na 1730. Po meni ti trebaš naparaviti ono kaj ti je sNNooPY bio stranu prije rekao i onda vidi kako se tvojoj ploči "objašnjava" da bi ti da ona radi na 133 MHz. Uglavnom gle, ako na Slot1 ploču sa intel 440BX chipsetom staviš sloket na FC-PGA adapter i sve na tom sloketu setiraš kao za Copperminea i onda u njega staviš taj Lin-Lin adapter i postaviš ga kao sa intel chipset i onda u njega uvališ Tualatina i on radi onda stvarno to radi . Dakle drži se sNNooPY uputa jer je on imao istu ploču (bio tamo, to napravio), a što se tiče OCa, samo vidi u uputama od knjižice kako se diže FSB na viš, a ako neče raditi kako treba, o dizanju voltaže ćemo onda ...

Staro 03.02.2004., 15:29   #22
Jozha
Banned
Moj komp

Jozha's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
Ma sve vas gledam kak pričate o tulcima ovo ono pa i meni suza na oko kanula s obzirom na propast preskota pa imam pitanje. Jel se mogu di još u hrvata kupit dual proc ploče pa da piknem gore dva tulca da vidim kako to funkcionira? Ili dal ima netko ploču za prodat?
Samo me nemojte pitat za šta će mi!
Jozha je offline   Reply With Quote
Staro 03.02.2004., 16:47   #23
sNNooPY
Premium
Moj komp

sNNooPY's Avatar

Citiraj:
Na sturim uputstvima sa kutije pise da se za VIA chipset (kojeg imam ja) treba kratko spojiti a2a3, a8a9 i b8b9. To mi je malo cudno jer prema tablici koju sam nasao
kao sto rekoh, ja sam pinove stavio kao sto je pisalo na kutiji i meni je radilo...

Citiraj:
Druga stvar je ovaj b8b9 koji kao definira fsb 100 MHz. Sto ako pozelim isprobati da li mi CPU radi na FSB 133 i pritom pozelim podignuti vcore za 0.05V? Hocu li ja to moci iz BIOSa? Obzirom
nikad ga nisam overclockirao jer jednostavno nisam vjerovao tom adapteru da on to moze podnijeti, bilo mi je jako sumnjicavo ici u overclock tak da ti tu ja nemogu pomoci.
Staro 03.02.2004., 16:48   #24
Black Dragon
Premium
Moj komp

Black Dragon's Avatar

Lab2000 ima SuperMicro ali su to nove i koštaju, ak nema na cjeniku budu ti dofurali iz Nizozemske ili USA ali buš malo čekao. BTW tebi ne moram govoriti ali radi drugih Tualatini rade u paru samo ako imaju 512 L2 cachea, oni sa Tualatin jezgrom i 256 kb L2 ne rade u SMPu, dok većina Copperminea radi u talu, ustalom postoji tablica u kojoj to lijepo piše na ibtelovom siteu (zaboravio sam link ali imam filu i ona je nekih 150 kb pa je ne mogu postat tu na stranicu radi ograničenja veličine)

Staro 03.02.2004., 22:26   #25
Jozha
Banned
Moj komp

Jozha's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
Da znam da mora imat 512 keša. Vidio sam da ima u par firmi u Zg takvih tulaca na 1ghz za nekih 600-700 uraca. Kaj nema ništa od rabljenica?Idem stavit oglasa na tržnicu.
Jozha je offline   Reply With Quote
Staro 03.02.2004., 23:13   #26
Black Dragon
Premium
Moj komp

Black Dragon's Avatar

600 - 700 krznenjaka za novi PIII-S:confused: Nemoj tražiti polovnjače odma kupi novi. Evo recimo u EU (http://www.geizhals.at/eu/?cat=cpuppga) ga nema ispod 189€ (to ti site kao "naša" nava net samo za Austriu, Njemačku i EU)

Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno