Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > AMD Radeon
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 09.10.2024., 13:07   #211
Eladio
..starija garda
Moj komp

Eladio's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
Koji ste vi optimisti

MojSkuter
---------------------------------PEACE
Eladio je offline   Reply With Quote
Staro 11.10.2024., 09:34   #212
Taproot7
univ.bacc.educ.math.
Moj komp

Taproot7's Avatar

Datum registracije: Dec 2021
Citiraj:
Autor stitrek Pregled postova
200$ razlike za slicne kartice nije mali iznos, razlika cijene je u rangu soldinog Cpu-a...ekipa koja ce davati 200$ više (za Rtx) samo naprijed, kad se ima onda se i može...
200 USD razlike je u minoran iznos na tržištima koja određuju marketshare. To što je prosječnom stanovniku ex-yu država i šire regije prema istoku kontinenta 200 USD značajna razlika i nije neka bitna stvar pošto i na navedenom tržištu nVidia puno bolje stoji. Tamo gdje je bitno tojest gdje se stvarno lomi marketshare je trenutno omjer 10:1 u korisit 200 USD skuplje grafičke kartice tojest nVidia proizvoda. Najbolji primjer kolega za to vam je RTX 4080 Super protiv RX 7900 XTX. Te grafičke kartice imaju skoro identične rasterizacijske performanse, čak je Radeon GPU i brža koji postotak te je u istu ugrađeno ZNATNO više VideoRAM-a tojest 8GB više a trend da se uštedi 200 USD kupovinom Radeon grafičke kartice je skoro pa nepostojeći. Tako da vaša konstatacija kako 200 USD nije malo nema uporište ako globalno gledamo na tržište te ako AMD misli napraviti išta sa tom karticom, ista će morati biti znatnije od 200 USD povoljnija od nVidia grafičke kartice iz istog performance razreda.
Taproot7 je offline   Reply With Quote
Staro 11.10.2024., 17:38   #213
stitrek
Banned

Datum registracije: Feb 2021
Citiraj:
Autor Taproot7 Pregled postova
200 USD razlike je u minoran iznos na tržištima koja određuju marketshare. To što je prosječnom stanovniku ex-yu država i šire regije prema istoku kontinenta 200 USD značajna razlika i nije neka bitna stvar pošto i na navedenom tržištu nVidia puno bolje stoji. Tamo gdje je bitno tojest gdje se stvarno lomi marketshare je trenutno omjer 10:1 u korisit 200 USD skuplje grafičke kartice tojest nVidia proizvoda. Najbolji primjer kolega za to vam je RTX 4080 Super protiv RX 7900 XTX. Te grafičke kartice imaju skoro identične rasterizacijske performanse, čak je Radeon GPU i brža koji postotak te je u istu ugrađeno ZNATNO više VideoRAM-a tojest 8GB više a trend da se uštedi 200 USD kupovinom Radeon grafičke kartice je skoro pa nepostojeći. Tako da vaša konstatacija kako 200 USD nije malo nema uporište ako globalno gledamo na tržište te ako AMD misli napraviti išta sa tom karticom, ista će morati biti znatnije od 200 USD povoljnija od nVidia grafičke kartice iz istog performance razreda.
Gledam objektivnu cijenovnu sliku i ne zanima me RT (možda iza 2030-te), živim na Balkanu pa mi je tih 200$ jedan solidan novi procesor...uz to uvijek podržavam underdoga jer bez konkurencije dolazi do totalnog monopola
stitrek je offline   Reply With Quote
Staro 11.10.2024., 18:03   #214
Mladenxy
Premium
Moj komp

Mladenxy's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
200$ mi je skoro pola PS5 konzole na kojoj će raditi GTA VI dvije godine prije nego na RTX 5090 od 2500$
Mladenxy je online   Reply With Quote
Staro 12.10.2024., 21:24   #215
Taproot7
univ.bacc.educ.math.
Moj komp

Taproot7's Avatar

Citiraj:
Gledam objektivnu cijenovnu sliku i ne zanima me RT (možda iza 2030-te), živim na Balkanu pa mi je tih 200$ jedan solidan novi procesor...uz to uvijek podržavam underdoga jer bez konkurencije dolazi do totalnog monopola
Kolega, vi i ja se možemo složiti oko toga da nam RayTracing ne znači previše u životu, što se s moje strane zorno prikazuje i u popisu komponenti koji stoji pod Moj Komp, ali isto tako bi se trebali složiti sa činjenicama koje sam iznio gore vezano za to da AMD Radeon grafička kartica mora biti više od 200 USD jeftinija kako bi imala ikakve šanse protiv ekvivalenta iz nVidia GeForce serije. To nije tako jer sam to ja rekao nego je to tako zato što je tržište reklo da je to tako.

Citiraj:
Autor Mladenxy Pregled postova
200$ mi je skoro pola PS5 konzole na kojoj će raditi GTA VI dvije godine prije nego na RTX 5090 od 2500$
A sad upoznajte jednog hrvatskog štedišu. Eto AMD Radeon je odahnuo što dokoni anonimus iz Hrvatske neće utrošiti 200 USD više u grafičku karticu već će to usmjeriti u 50% kupovne vrijednosti konzole Sony PlayStation 5. Ako sada Dr. Lisa Su ne pošalje neki nagradni paket, onda to stvarno nije u redu. Jedino mogu opravdati ako se trenutno nalazi u situaciji kao WinRAR CEO.
Staro 12.10.2024., 22:12   #216
stitrek
Banned

Citiraj:
Kolega, vi i ja se možemo složiti oko toga da nam RayTracing ne znači previše u životu, što se s moje strane zorno prikazuje i u popisu komponenti koji stoji pod Moj Komp, ali isto tako bi se trebali složiti sa činjenicama koje sam iznio gore vezano za to da AMD Radeon grafička kartica mora biti više od 200 USD jeftinija kako bi imala ikakve šanse protiv ekvivalenta iz nVidia GeForce serije. To nije tako jer sam to ja rekao nego je to tako zato što je tržište reklo da je to tako.
Ukupno tržište me ne interesira jer proizvod ne kupujem zato što ga svi kupuju vec zato šta meni cjenovno i po performansama odgovara...isto tako ne slušam Taylor Swift 1.3 zato što je vecina mainstream slušatelja glazbe sluša, važi za iphone i "flagship" mobitel iluzije..."tupa gomila skaće, na lukskuz troši plaće"
Staro 12.10.2024., 22:45   #217
Mladenxy
Premium
Moj komp

Mladenxy's Avatar

Citiraj:
A sad upoznajte jednog hrvatskog štedišu. Eto AMD Radeon je odahnuo što dokoni anonimus iz Hrvatske neće utrošiti 200 USD više u grafičku karticu već će to usmjeriti u 50% kupovne vrijednosti konzole Sony PlayStation 5. Ako sada Dr. Lisa Su ne pošalje neki nagradni paket, onda to stvarno nije u redu. Jedino mogu opravdati ako se trenutno nalazi u situaciji kao WinRAR CEO.

Jep, prelazim na buduću konzolu a oni nek si trpaju kesu na AI balonu
Staro 13.10.2024., 00:16   #218
Taproot7
univ.bacc.educ.math.
Moj komp

Taproot7's Avatar

Citiraj:
Ukupno tržište me ne interesira jer proizvod ne kupujem zato što ga svi kupuju vec zato šta meni cjenovno i po performansama odgovara...isto tako ne slušam Taylor Swift 1.3 zato što je vecina mainstream slušatelja glazbe sluša, važi za iphone i "flagship" mobitel iluzije..."tupa gomila skaće, na lukskuz troši plaće"
Takvo razmišljanje kod kupovine bilo kojeg proizvoda i je jedino ispravno ali i dalje stoji činjenica da je AMD Radeon 8800XT grafička kartica osuđena na propast ako će biti u egalu u performansama rasterizacije sa nVidia GeForce RTX 4080 Super grafičkom karticom te cjenovno pozicionirana sa razlikom 200 ili manje USD. Mogu samo dodati - nažalost.
Staro 13.10.2024., 00:43   #219
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

Datum registracije: Feb 2014
Citiraj:
..isto tako ne slušam Taylor Swift zato što je vecina mainstream slušatelja glazbe sluša...
To je problem, čula je da ju ne slušaš i sad iz inata kupuje Intel u gotovini.
Tak da, ukoliko RDNA 4 ne uspije barem donekle poboljšati GPU situaciju, kriva je Taylor.
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750
AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5
The Exiled je online   Reply With Quote
Staro 13.10.2024., 01:04   #220
Taproot7
univ.bacc.educ.math.
Moj komp

Taproot7's Avatar

Nisam upoznat sa glazbenim stvaralaštvom dotične ali bih vrlo rado spolno općio sam dotičnom. Izgleda vrlo primamljivo i još k tome ako je bogata, ima još veći plus kod mene. U tom slučaju bi mi čak i Ray Tracing postao zanimljiv i relevantan u raspravama na PC Ekspert Forumu, a možda bi me i ona nakupina mentalno retardiranih morona na čelu sa Lucidiusom prihvatila kao svoga. Ali ne idemo ipak tako daleko, dajte mi vremena da se upoznam sa ovom damom prvo pa ćemo o relevantnom Ray Tracing-u nakon toga.
Staro 13.10.2024., 06:24   #221
stitrek
Banned

@The Exiled
@Taproot7

Evo vam obojici Swift 1.3 pa servisirajte

Staro 13.10.2024., 07:34   #222
Mladenxy
Premium
Moj komp

Mladenxy's Avatar

Ja navijam da sve poskupi
Pogotvo sve kaj ima na kutiji ray tracing
Kvaliteta košta
Staro 14.10.2024., 09:50   #223
Taproot7
univ.bacc.educ.math.
Moj komp

Taproot7's Avatar

Citiraj:
@The Exiled
@Taproot7

Evo vam obojici Swift 1.3 pa servisirajte
Kolega, nemojte ići putevima budalaština kao jedan bivši kolega kojeg više nema ovdje. Molim, nemojte. Hvala.

Citiraj:
Ja navijam da sve poskupi
Pogotvo sve kaj ima na kutiji ray tracing
Kvaliteta košta
Mogu se složiti sa svime navedenim. Ako postoje kupci, ne vidim razloga da bi cijene trebale stagnirati. Ali pošto sam već ranije primjetio da ste vi kolega i još neki kolege ovdje poprilično limitirani u tehničko-tehnološkom aspektu, reći ću vam samo da Ray Tracing tehnologija i sve što se iza toga krije, konkretno RT Cores, je donijela jako veliki pomak u performansama razno razne video obrade tojest značajno je smanjila vrijeme obrade. O tome vam može više reći netko tko se time konkretno bavi, ako ima još takvih te malo pametnijih ljudi ovdje kojima hardware ne služi samo za lov na sličice po sekundi u videoigrama. Ray Tracing nisu samo odbljesci neonskih reklama iz lokve ili haube automobila u videoigri Cyberpunk 2077 već postoji šira primjena tehnologije. Tako da se ne sekirajte oko toga, niste kupac za to i kupujte za što imate novaca. nVidia će kao i uvijek napredovati u prodaji dok će AMD-u poslovično uvijek netko drugi biti kriv, govorim o grafičkom segmentu.
Staro 14.10.2024., 11:23   #224
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

Zna se tko je glavni krivac za sve Radeon probleme.
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750
AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5
Staro 14.10.2024., 12:46   #225
Mladenxy
Premium
Moj komp

Mladenxy's Avatar

Citiraj:
Tako da se ne sekirajte oko toga, niste kupac za to i kupujte za što imate novaca. nVidia će kao i uvijek napredovati u prodaji dok će AMD-u poslovično uvijek netko drugi biti kriv, govorim o grafičkom segmentu.

Ne sekiram se ja nego navijam da sve poskupi Kaj se mene tiče ja sam miran još 3-4 godine do novih konzola, sličica u sekundi ko u priči
Staro 14.10.2024., 15:07   #226
Taproot7
univ.bacc.educ.math.
Moj komp

Taproot7's Avatar

Citiraj:
Ne sekiram se ja nego navijam da sve poskupi Kaj se mene tiče ja sam miran još 3-4 godine do novih konzola, sličica u sekundi ko u priči
Dragi kolega, sa svojom grafičkom karticom i sam sam miran dugi niz godina tako da dijelim vaš entuzijazam oko poskupljenja određenih zelenih proizvoda.
Staro 14.10.2024., 15:20   #227
Mladenxy
Premium
Moj komp

Mladenxy's Avatar

Što skuplje to zabavnije, ljudi vole taj rej trejsing
Staro 14.10.2024., 21:58   #228
maXonja
bu
Moj komp

maXonja's Avatar

Datum registracije: Jan 2017
Čitam taprootove postove i neki su stvarno za pišanje od smijeha
Eto, ja imam 7900X3D praktički otkako je izašao i uparen sa RTX4090 mi sasvim fino radi i više sam nego zadovoljan
Što sam dosad igrao? dotu 2 i nedavno počeo deadlock
Jel mi dosta za dotu bio i ryzen 9 5950x kojeg sam imao prije? Jest
Jel mi dosta za dotu bio i 5x slabiji PC? Jest

Hoću li kupiti Ryzen 9 9900X3D ili 9950X3D ako me zasvrbi 500 ili 1000 eura? Hoću

P.S. Kolega mi malo vuče na trpi-a, ako ga se tko sjeća, borbe s vjetrenjačama i ta spika

Zadnje izmijenjeno od: maXonja. 14.10.2024. u 22:04.
maXonja je offline   Reply With Quote
Staro 14.10.2024., 22:06   #229
stitrek
Banned

Citiraj:
Autor maXonja Pregled postova
Eto, ja imam 7900X3D praktički otkako je izašao i uparen sa RTX4090 mi sasvim fino radi i više sam nego zadovoljan

P.S. Kolega mi malo vuče na trpi-a, ako ga se tko sjeća, borbe s vjetrenjačama i ta spika
Ne treba sad okrecati na ismijavanje, covjeku su neki clanovi ukazali da ne treba biti toliko hitar u komentarima i sve je ok...kulturna i konstruktivna rasprava je uvijek dobrodošla
Staro 14.10.2024., 22:07   #230
maXonja
bu
Moj komp

maXonja's Avatar

Ma sve 5, ali drami nepotrebno
Staro 15.10.2024., 08:13   #231
Taproot7
univ.bacc.educ.math.
Moj komp

Taproot7's Avatar

Citiraj:
Autor maXonja Pregled postova
Što sam dosad igrao? dotu 2 i nedavno počeo deadlock
Jel mi dosta za dotu bio i ryzen 9 5950x kojeg sam imao prije? Jest
Jel mi dosta za dotu bio i 5x slabiji PC? Jest

Hoću li kupiti Ryzen 9 9900X3D ili 9950X3D ako me zasvrbi 500 ili 1000 eura? Hoću

Jako mi je drago da ste zadovoljni sa akvizicijom svog hardware-a. Postoji li bolja kombinacija? Svakako. A vi ste slobodni me citirati ako nađete gdje sam napisao da AMD Ryzen 9 7900X3D ne radi dobro. A i ovo nije tema o procesorima već o nadolazećim AMD Radeon grafičkim karticama.

Što se tiče prozivanja i povezivanja sa nekim starim članom foruma, nije utemeljeno s vaše strane. Za vašu informaciju, nisam imao korisnički račun ranije ali sam pratio forum vrlo detaljno. Također, sjećam se i da ste bili moderator na tržnici PC Ekspert Foruma te da ste zlorabili svoj položaj moderatora na istoj štiteći kriminalce koji su preprodavali ukradeni hardware a bili ste i poznati kao osoba koja je namjerno kvarila hardware pred kraj garancije. Bili ste protjerani sa ovog foruma i onda ste se iz nekog razloga vratili. Ovo je vaš profil bio, je li tako? Stoga molim vas nemojte prozivati druge da su neki stari član, pogotovo nakon krimena kojeg vi imate. Hvala.
Staro 15.10.2024., 09:37   #232
maXonja
bu
Moj komp

maXonja's Avatar

Samo sam rekao da previše dramiš i da me podsjećaš na trpi-a, nisam niti u jednom trenutku mislio, a niti rekao da si ti on ili netko drugi
Ovo drugo nemam potrebe nešto ekstra komentirati osim, da, davno sam bio moderator na tržnici, ali nemam pojma o kakvom štićenju kriminalaca koji prodaju ukradeni hardver pričaš
Ja osobno nisam apsolutno nikad nikoga prevario niti sam ikad podržavao to, a od onih koji kradu mi se diže želudac
Dobro si našao moj stari profil, nisam se nikad ničeg sramio niti se skrivao pod nekim drugim nickom, a na forum sam se vratio uz odobrenje admina
Debeli OT, ali morao sam ti odgovoriti
Staro 15.10.2024., 10:14   #233
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Da se osvrnem na to da 7900 XTX ima 24gb RAM u odnosu na 4080 sa 16gb RAM.
Nažalost, skoro pa ispada da će grafa sa tolikom količinom RAMa, preciznije sa 16GB ili više prije postat sama prespora nego što će joj VRAM biti usko grlo. Rekao bih da je tih 24gb VRAM gimmick nažalost, možda se varam, ali tako mi sada djeluje.
A da stvar bude bolja tj gora, ako sam dobro pohvatao za neku profi upotrebu za koji ih npr koristi Lewis, je nV debelo bolja jer su se potrudili optimizirati SW, pa opet dolazimo na to da će netko kome te za nas preskupe grafe (a za profi upotrebu vj i jeftine u odnosu na Quadro ako to uopće više postoji) trebaju ići na nV jer od nje ima višestruke koristi. Da se razumijemo, zeleni su tu gdje jesu sa razlogom, imaju najjaču anti konzumerističku politiku. Namjerno rade grafe sa premalo VRAMa u srednjem i nižem segnemntu tako da se više nitko ne može šlepati, jako rijetko imaju gafove, ali ih imaju. A Radeon treba poraditi na cijeni i najviše na bagri u marketingu, marketing je AMDova ahilova peta. Oni očito nisu svjesni koliko kvalitetan marketing znači, ne prolazi to da su dobri u samo jednom segmentu, moraju biti dobri u svim segmentima, a marketing je isto dio svega toga i to bitan.
Najgore je što nikako da nauče, nikako.

Ugl, mene jako zanima RDNA4 i baš bi volio vidjet da su ovaj put tvrdnje istinte za taj RT, ali i za rasterizacijske performanse i cijenu, ali sumnjam jer su već previše puta podbacili....
Staro 15.10.2024., 14:46   #234
Tajl3r
Dobro je sve.
Moj komp

Tajl3r's Avatar

Datum registracije: Sep 2012
U zadnjih koliko godina amd uvik nudi vise gb. od ngreedije ali za sta?Kad se i ode pricalo da je to neiskoristivo zbog brzine sabirnice ako se ne varam?

Poslano sa mog SM-S918B koristeći Tapatalk
Tajl3r je offline   Reply With Quote
Staro 15.10.2024., 16:13   #235
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Citiraj:
Autor Tajl3r Pregled postova
U zadnjih koliko godina amd uvik nudi vise gb. od ngreedije ali za sta?Kad se i ode pricalo da je to neiskoristivo zbog brzine sabirnice ako se ne varam?

Poslano sa mog SM-S918B koristeći Tapatalk
Ne, pa sada AMD ima čak i bržu sabirnicu i mislim više cachea od nV.
Ali nV ima za dlaku bolju kompresiju pa zato npr ista igra troši mrvu manje VRAMa na nV, ali to uvijek bude zanemarivo manje.
Staro 15.10.2024., 18:06   #236
stitrek
Banned

Citiraj:
Autor Disco Pregled postova
Ne, pa sada AMD ima čak i bržu sabirnicu i mislim više cachea od nV.
Ali nV ima za dlaku bolju kompresiju pa zato npr ista igra troši mrvu manje VRAMa na nV, ali to uvijek bude zanemarivo manje.
Kod Amd-a je više Vrama bio "kompenzacijski" potez jer su bili slabi u RT i opcenito u marketingu, velika brojka Vrama na kutiji isto ima svoj prodajni efekt a opet u jednu ruku bolje da ima više dugorocno jer dosta igara i programa je pokazalo ogromnu rastrošnost npr. igra Hogwarts Legacy...uz to treba uzet u obzir da dosta korisnika koji kupe high-end Gpu to ne mijenjaju barem 5-6 godina.
Staro 15.10.2024., 20:39   #237
Eladio
..starija garda
Moj komp

Eladio's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
..ipak generacija rtx 3070, 4060ti 8gb je donekle iznimka
Uz napomenu da developeri su svjesni ogranicenja, sto u konacnici usporava generalno razvoj..

MojSkuter
---------------------------------PEACE
Eladio je offline   Reply With Quote
Staro 16.10.2024., 00:39   #238
stitrek
Banned

Citiraj:
Autor Eladio Pregled postova
..ipak generacija rtx 3070, 4060ti 8gb je donekle iznimka
Uz napomenu da developeri su svjesni ogranicenja, sto u konacnici usporava generalno razvoj..
Da, 8gb su sada entry gaming kartice, komentar oko Unreal Engine 5 iz 2023.

Staro 30.10.2024., 16:23   #239
The Exiled
McG
Moj komp

The Exiled's Avatar

Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno