|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Sep 2004
|
Potrebna informacija o INTEL-u
Potrebna mi je informacija o radnim temperaturama Intel procesora na 3 Ghz. Posto sam se od Intel porodice rastao pre 14 meseci iz licnih razloga, interesuje me koliko se greje navedeni procesor u BOX varijanti. Navodim da ne zelim po ko zna koji put otvarati vecitu raspravu Intel vs. AMD nego samo informaciju o radnoj temperaturi. Podvlacim da me interesuje cist Intel, ne Celeron, bez extra hladnjaka i bez "klokanja". A nisu na odmet ni dodatne informacije. Takodje me interesuje dali prelazak preko neke temperaturne granice dovodi do spustanja radnog takta procesora. Znam da je to normalno kod "lap-top" racunara u cilju cuvanja baterije, ali neznam dali je isto i sa desktop racunarima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Treba kaj skurit??
Datum registracije: Jan 2004
|
S BOX coolerom nemreš tražit niske temperature. Ak misliš na P4 Northwooda onda očekuj oko 60 stupnjeva na fuul opterećejnu, a ako si mislio na Prescota onda će ti temperature bit još veće, al on to može izdržat, ali je pitanje kolko ti ostale komponente mogu izdržat dosta veću temperaturu u kučišta pa ti savjetujem što bolji propuh kroz kučište. Mislim da ti je bolje dat još nešto love da uzmeš neki bolji cooler. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
Temp za northwood kod ful opterećenja su ti oko 60, za prescott malo više, ali to njima uopće nije problem. Ali ko što vga kaže dobro bi bilo imat mali protok zraka u kompu, iako nije nužno... |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
matroxfanatic
Datum registracije: Nov 2001
|
Re: Potrebna informacija o INTEL-u
Citiraj:
Npr. temperatura P4 3.0 sa BOX kulerom u kucistu dizajniranom posebno za P4 je 48-50°C pod punim opterecenjem za Nortwood, 50-53°C za Prescott. U losem kucistu su temperature 10-25°C vise.
![]() |
![]() |
#5 |
Registered User
Datum registracije: Sep 2004
|
OK ljudi, hvala na ovim informacijama iako i dalje nemam informaciju iz drugog dela pitanja, o eventualnom spustanju radnog takta procesora, ali pretpostavljam posto su ove temp (oko 60 st) normalne, da nema ni govora o spustanju radnog takta. Dodatnu neudomicu mi je dao covek sa BH foruma koji kaze - citiram:"Ovisi o jezgri prockasa.Northwood je otprilike "hladnih" 34-40". U svakom slucaju hvala svima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Treba kaj skurit??
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
matroxfanatic
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#8 |
Treba kaj skurit??
|
Al npr. s onim crnim govnom na cooleru, što mnogi ostave, je temperatura puno viša, al imaš prav, sve ovisi i o kučištu, tj. hlađenju istog, pasti itd. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
propuh... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
Datum registracije: Oct 2003
|
Kod mene proc iz siga ne prelazi 43°C pod punim opterecenjem sa BOX coolerom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
matroxfanatic
|
Citiraj:
Prvo sto bih u tvom sigu okrivio za tako visoke temp je Zalman CNPS-7000B-AlCu, za kojeg sam osobno primjetio da se u klasicnim kucistima ponasa losije od BOX kulera. Ja u svom kompu imam ukupno 4 ventilatora: 1. 8cm naprijed koji upuhuje zrak preko dva diska 2. 6cm na Intel BOX kuleru (ili je to 7cm, fakat nisam mjerio) 3. 12cm na napajanju 4. 9cm koji upuhuje zrak kroz bocnu stranicu direktno na procesor kroz plasticni tunel za zrak (tvornicko kuciste, nista mijenjano) Ovaj 9cm vent je originalno bio na straznjoj strani kucista i ispuhavao je zrak van, ali sam primjetio da ako ga metnem na bocnu stranicu da mi temp procesora pada za nekih 5-7°C. Bum sutra postao slike kucista (na poslu su mi).
![]() |
![]() |
#15 | |
Treba kaj skurit??
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
matroxfanatic
|
Evo slika. Kuciste je ENlight EN-4105 sa 350W napajanjem. Na slikama nije moj komp, ali kuciste je to. ![]() Na ovoj se vidi taj plasticni "tunel" za usmjeravanje zraka prema procu. U njega se mogu namontirati 8cm ili 9cm ventilatori. ![]() Ovo je pogled otraga i s boka na kuciste. Na svom kompu sam premjestio 9cm vent sa straznje strane (koji dolazi s kucistem) i namontirao ga da upuhuje zrak s boka. Otraga sam ostavio bez ventilatora. (Na slici je 8cm ventilator na boku). ![]() Slika kak to zgleda kad se sklapa (tek toliko). ![]() Pogled kroz prednji "otvor" di se vidi udaljenost plasticnog "tunela" od BOX kulera. U mom kompu nema ovog 9cm venta u pozadini.
![]() |
#17 | |
matroxfanatic
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#19 |
Stoka
Datum registracije: Dec 2003
|
Nema teorije da box cooler bolje hladi od zalmana!! Kako to neko može pomislit gpremec Ali mi stvarn nije jasno kako ti je temp pod punim opterečenjem temp 38 - 40 Meni je pod punim opterečenjem 47 Bez opterečenja je 36
![]() |
#20 | |
matroxfanatic
|
Citiraj:
EDIT: Na slici je kuler koji dolazi sa P4 3.2C u BOX pakiranju, iste je visine kao i svaki drugi BOX kuler od intela za taj socket.
Holly: "Appreciate what vou've got, because basically, I'm fantastic!" ![]() Zadnje izmijenjeno od: gpremec. 15.09.2004. u 15:17. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
matroxfanatic
|
Citiraj:
![]() Cuj, nema to veze u tko sto vjeruje, nego ima veze sa cinjenicama. Zalman 7000 je bolji od BOX kulera u nekim situacijama, u drugima nije nista znacajno bolji (sigurno ne opravdava 300kn cijene). Cak stovise, Osobno smatram da Zalman 7000 ima nekoliko konstrukcijskih gresaka, ali na to cu se vratiti jednom drugom zgodom. Baci pogled u BUG (140-141 dvobroj, strane 84. i 85.) di su imali temu hladjenja. U onoj tablici imas vrijednosti za sve kulere, a na kraju su vrijednosti sa BOX kulerom. Razlika izmedju BOXa i Zalmana 7000 (na vecoj brzini) je 2°C bez opterecenja, a pod opterecenjem je razlika od 5°C. Vec po tome vidim da je u igri bila neka teska nekvaliteta od kucista (po pitanju hladjenja) (65°C pod BOX kulerom pod opterecenjem:confused: ), jer je temp Pentium4 3.2C u EN-4105 (konfiguracija na slikama koje sam pokazao) 45°C pod punim opterecenjem i BOX kulerom (s time da se 9cm otraga uopce niti ne vrti, nego je podesen da se pocne vrtiti tek kada proc dojde od temp od 65°C - znaci nikada). Osobno sam bio napravio mini test Zalmana 7000 (toliko hvaljenog) i usporedio ga sa Alphom 8942 sa 8cm ventom na 3000o/min i Zalman se i nije nesto iskazao. Prosvrljaj malo starijim postovima na ovom dijelu foruma. U ovom kucistu (EN-4105) toliko je dobro hladjenje sa BOX kulerom da sam odlucio prodati Alphu 8942. Citiraj:
Holly: "Appreciate what vou've got, because basically, I'm fantastic!" ![]() Zadnje izmijenjeno od: gpremec. 15.09.2004. u 15:25. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Premium
Datum registracije: Mar 2004
|
Citiraj:
![]() ....ja oduvijek mislio da doma imaš TOWER do ženine cice ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
matroxfanatic
|
Citiraj:
U svome radu sam primjetio da je BIG-TOWER potpuno promaseni koncept kucista, i imao je smisla samo u doba 386 i 486 kompova, kada se komponente nisu znacajno grijale. I sam sam imao big-tower kuciste, i bio sam presretan kada sam ga se rijesio. Zamijenio sam ga sa ENlight EN-8950 serveskim kucistem, koje sam i imao do prije nekoliko tjedana, a njega sam zamijenio sa EN-4105. Midi-tower je i vise nego dovoljno veliko kuciste u koje sve stane, a hladjenje se moze izvesti efikasno, i bez pretjeranog broja ventilatora.
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|