|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Mar 2005
|
Povezivanje 6 uređaja u mrežu
Ovako, problem je sljedeći, imam trenutno spojena 2 Linux kompa (žićano), 1 dreambox (žičano), 1 PC (žičano) 1 laptop (bežično) na Siemens SE 555i to radi super, no sada bi htio još jedan dreambox nekako spojiti na tu mrežu, ali nemam više mjesta spojiti žičano pa me zanima kako da to složim, jer imam još jedan slobodan Siemens SE555 i Thomson pa sam mislio da na njih žičano spojim dreambox, a sam ruter (jedan od tih dvoje) da služi samo kao bežično spojen na "glavni" Siemens SE 555 ![]() Ako je ovo moguće i nije znanstvena fantastika i da će raditi dobro kao do sada onda bih molio da mi netko objasni kako to sve složiti. Ako ovo nije moguće ili čak teoretski može ići ali ne radi dobro onda bih molio da mi predložite šta treba kupiti da to sve povežem samo napomena da treba bežično ići laptop i drugi dreambox (on nema bežićno spajanje, tako da mu treba neka stanica koja će bežićno prenositi signal na drugi kat i spojiti ga na internet). Malo je komplicirano objašnjeno ali ne baratem tim pojmovima pa nemojte mi kaj zameriti ![]() Hvala! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Najeftinije i najsigurnije je da spojiš žično (Lan), nedostatak mrežnih portova rješiš dodavanjem switcha (5 portni dovoljno). Možeš i "drugi" SE555 upotrebit kao switch, vidi preporuke za podešavanje niže. Ako spadaš u kategoriju "mrzim žice, nemogu provući, . . .) onda na tržnici nabavi još jedan SE555 (ispravak - pišeš da ga već imaš) i spoji ih u WDS mode. Na ovom "drugom" promjeni IP, postavi adsl konekciju na manual (jer ti na njemu ne treba), ugasi mu DHCP server, manualno postavi DNS - ove, podešavanje WDS - a je dobro objašnjeno u full manualu. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Mar 2005
|
Hvala na odg. Nije da ne volim žice već nemogu fizički to izvest pa bi mi ova solucija sa dva siemensa bila najbolja ali vidjet ću kako to radi jer bi to bilo idealno, ali sada to već nije obični ruter već prava mašina pa se bojim da će možda trebat neki drugi sistem za to spojiti, ali ja se ne kužim u to pa neznam šta da tražim Čemu ove sprave služe? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Mikrotik ti za opisani blem ne treba a i košta. U mom prethodnom postu su ti natuknice šta trebaš napravit. Poznato je da WDS link relativno sigurno radi među istim uređajima, zato ti je preporućeno kako da "drugi" SE555 podesiš (napisao si da ga imaš). Ako nisi sa mrežama i podešavanjima na ti dovedi lokalnog gurua ili frenda koji se stvarno kuži u to. Možeš i sam, korak po korak ćemo te voditi. Nadam se da znaš postavljat manualne postavke za TCP/IP mrežne, kao i web konfig uređaja. Za početak napiši na kojoj je IP adresi "prvi" i "drugi" SE555 tj. na kojima pristupaš web konfigu svakog (ovisi o verzije fw u njima, vjerojatno 192.168.1.1 ili 192.168.2.1). Kada to saznaš možemo ići dalje. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|