|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Sep 2005
|
(riješeno) Memorija ne radi na 400 MHz iako to ploča podržava
Ploca podrzava ddr 400 tj da radi memorija na 400 mhz. ali ona radi na 200 ili 266 nisam siguran uglavnom nesto od to dvoje. maticna je asrock p4i65gv . Uglavnom na ovom dolje linku, sam nasao neke drivere i neki za bios koji rjesava taj problem da ploca prepozna taj ram kao ddr400 umisto da radi na frekvenciji sdrama. http://www.asrock.com/mb/download.asp?Model=P4i65GV pogledajte dolje na updejtvoima jedna od zadnjih zakrpa. uglavnom kad to skinem, ima neki kao read me file al neka hijeroglifi slova, a ima neki flash.exe file i kad to otvorim otvori se crni ekran, nesto se kao izlista i to zavrsi, na kraju mislim da pise eror. i nista se ne mjenja opet memorija ne radi na 400 mhz. ajd pomozite mi sta da radim i sta da skidam od toga na tom linku gore, jer mi svi kazu da je do drivera od maticne. siguran sam da maticna podrzava ddr 400 tj tu frekvenciju |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Ti se zezaš? Molim te reci mi da se zezaš... ![]() ![]() Jer neznam dali bi se smijao ili plakao... Kao prvo DDR400 memorija radi na osnovnom taktu od 200MHz i 100% sam siguran da je kod tebe taj slučaj i da sve radi kako treba, jer FYI uopće i ne postoji DDR200, jer je prvi DDR266 tj onaj na 133MHz sabirnici i taj je bio na snazi tamo negdje 2002g... Kao drugo prestani pokretati exe-e sa Asrockovog sitea za koje očito nemaš pojma što su i čemu služe (osim ako nas ne vučeš za nos u kojem slučaju glasam da odma za ovo dobiješ 2tj "hlađenja" da ti se malo posloži smisao za humor) prije nego si spališ ploču, i to zato jer to što pokrećeš ti je BIOS FLASHER i očito te samo činjenica da isti neće raditi pod XPima spasila da nisi već ubio ploču... Ako već oćeš pokazati taj DDR200 onda fino uzmi Everest i stavi ovdje screenshot Motherboard i Chipset tabova iz njega da i ja vidim to čudo...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
dobro koji je tebi vrag? jesi zdrav ti da ja sad idem za***avat, pisat pola stranice za nista??? ***iga ne kuzim se tolko u kompove a posebno ne u memoriju niti na kojim hercima radi itd... ako je ddr 400 mislio sam da bi trebalo radit na toj, sta ja znam da treba biti 200... uglavnom mozes to lijepo objaasnit a ne flejmat. i daj mi reci zar se zbilja moze SPALIT maticna s onim flashevima za bios sta vec?? koje onda drivere da skinem za tu maticnu i di ih uopce mogu naci? i imam jedan problema a to je da mi graficka podrzava fast write ali nije ukljucen. neznam kako da ga ukljucim, u biosu nisam nista pronasao u vezi toga. kod bivse ati kartice fast write mi je radio kod nvidie 6800 gs ne radi. neki su mi rekli da ako skinem drivere za maticnu da bi se tada trebala pojaviti opcija u biosu za fast write |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Beskorisna bitanga...
|
Ne flejmam te... Da te flejmam vjeruj mi - znao bi da te flejmam... ![]() BTW ima id** koji pišu i puno više od pola stranice radi ze** i to mi se čini da ih u zadnje vrijeme tu na forumu ima sve više... A sad na tvoja pitanja... Može se "spalit" pa čak i spalit (bez navodnika ali to je već teže) taj program služi za upucavanje BIOSa (to je ono što gledaš kad bootaš komp u čemu se podešavaju diskovi ITD, znaš ono sa plavom pozadinom) i ako ne napraviš to kako treba, uzmeš krivi image, nestane ti struje dok radiš- adio ploča, nakon toga samo servis sa EEPROM programatorom ti to može rješit... Osim ako imaš Dual bios ploču naravno... A to i ni 9 od 10 dućana nema u svojim "servisima" pa to nekad i nije tako jednostavno, posebno ako ti je bios još i zalemljen na ploču... I da takav kvar ne ulazi u garanciju, dakle možeš se slikati s njom... Drivere za što? Pa imaš na onoj istoj staranici gore drivere za zbuk, grafiku i sve ostalo što je gore, ali ti netreba nikakv driver za RAM jer kako sam rekao sigurno ti radi na 200 (tj. DDR400) i tako i treba raditi... Ako ti treba novija verzija samo upišeš ime proizvođača stvari koja te zanima u Google i pored toga drivers download i prvi link ti je obično njihov... npr nvidia drivers download... Nebi se trebalo pojaviti u BIOSu jer driveri (to je ono što instaliraš u OS da bi neki hardware radio, npr forceware) nemaju veze sa BIOSom i nemogu na njega utjecati, na njega utječe samo flashanje BIOSa (to je ovo što si ti kvazi pokušavao) ali to ti nebi preporučio ako nemaš stvarno dobar razlog btw. inače to se sa ovim update utilityem radi iz DOSa dakle napraviš si boot floppy i na njega iskopiraš sadržaj onog Zip filea kojeg si skinuo i onda bootaš s te diskete i u DOSu napišeš programu naredbu za fleshanje, na onoj stranici tamo pod rubrikom How to Update ti piše što se treba napisati... Ali kako rekoh bolje to nemoj raditi ako ti sve radi kako treba, a meni se čini da radi, morao bi u BIOSu imati opciju za paljenje i gašenje ako ti ga ploča podržava, dakle ili u advanced chipset settings ili u Advanced BIOS settings, pogledaj si u priručnik od ploče di je pa upali, ako je u biosu problem jer može biti i preko drivera ugašen ali samo u windowsima i onda si trebaš sa rivatunerom ili coolbitsima dignuti napradne opcije drivera i upaliti to, nema veze sa biosom u tom slučaju... Inače možeš one Zeropoint ili sl drivere skinuti oni ti već imaju upaljene napredne opcije pa tamo samo u propertiesima drivera promjeniš i apply ako nećeš instalirati tiva tuner... Iako mogu ti reći da FAST WRITES ti baš niše ne znači u životu, posebno ne sa nvidija grafama, ima li neki razlog zašto te to smeta što je ugašen? I molim te nemoj mio reći da si išao igrati Dirt i da ti trza pa da te zato počelo mučit...
![]() |
#6 |
Beskorisna bitanga...
|
Hm da... FW ti daje jedno 5-10% poboljšanja - u najboljem slučaju... Ali rekoh skini si druge drivere za grafu ili rivatuner i pogledaj da ti nije ugašeno samo u OSu, naime ako ti javljaju Everest ili Sandra da su FW na Off onda to može biti zato... Posebno ako si na ovim windowsima vozio (znači bez reinstalacije si deinstalirao redeon i prešao na geforce) onda ti se lako može desit da se zblesiraju driveri...
![]() |
#7 |
Premium
|
ionako sam mislio format pa ce onda valjda sve sjest na svoje... uglavnom ove sto me muci oko te memorije u biosu pise ovako total memory: 1024 mb single channel slot dimm2: 133mhz(ddr266) tako pise u biosu a to bi znacilo da memorija radi na 266 mhz zar ne? ovako pise u everestu Informacije o memorijskim modulima Naziv modula Corsair VS1GB400C3 Serijski broj Nema Kapacitet modula 1024 MB (2 ranks, 4 banks) Tip memorijskog modula Unbuffered Tip memorije DDR SDRAM Brzina modula PC3200 (200 MHz) Širina modula (bit) 64 bit Napon na modulu SSTL 2.5 Metoda otkrivanja pogreški Nema Brzina osvježavanja Skraćeno (7.8 us), Self-Refresh Memorijski tajminzi @ 200 MHz 3.0-3-3-8 (CL-RCD-RP-RAS) Podrška memorijskog modula Early RAS# Precharge Nije podržano Auto-Precharge Nije podržano Precharge All Nije podržano Write1/Read Burst Nije podržano Buffered Address/Control Inputs Nije podržano Registered Address/Control Inputs Nije podržano On-Card PLL (Clock) Nije podržano Buffered DQMB Inputs Nije podržano Registered DQMB Inputs Nije podržano Differential Clock Input Podržano Redundant Row Address Nije podržano Proizvođač memorijskog modula Naziv tvrtke Corsair Memory, Inc. Informacije o proizvodu http://www.corsairmemory.com/corsair/products.html dakle jel na kraju radi normalno ili ne? |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Beskorisna bitanga...
|
Da to znači da ti ram radi na 133 tj DDR266 (ali to nije ddr200 ![]() Anyway nije niti bitno odi ti fino u BIOS i potreaži si di ti je omjer FSB : DRAM koji ti sad stoji na 100% ili 1:1 (tako nekako piše) i promjeni ga u odgovarajući tj nešto kao 4:6 ili 150% ili možeš i na SPD stavit, nažalost neznam ti napamet reći kako ti izgleda jer ne poznam tvoju ploču ali negdje ti treba u Advanced Čipset Settings ili Advanced Bios Settings biti pa kad to promjeniš raditi će na 200 tj 400... Inače kaj uopće imaš za CPU gore? Možda ga se može dić na 200FSB pa netreba onda ništa niti mjenjati... ![]()
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Nije normalno. Pokušaj u BIOS-u negdje u Advanced Chipset Features ili slično, pronađi opciju za promjenu frekvencije memorije tj. makni Auto i prebaci ručno na 200MHz. Ne zaboravi kod izlaska iz BIOS-a snimiti nove postavke (najčešće sa F10 - Save & Exit).
![]() |
#10 |
Premium
|
proc je p4 1.8 northwood jezgra. neznam ni ja sam zasto je tako odo prckat po biosu, ali kad sam maloprije gledao nema bas puno opcija, a posebno ne za ramme |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Banned
Datum registracije: Nov 2005
|
yedwy ne kuri ga..možda nema blage veze o čemu priča,pa šta..čovjek ne zna..il mu objasni,il pusti da mu drugi objasne..a ne provale tipa dobit ćeš 2tj. banane? od koga..od tebe možda?..objasni mu da ddr400 u biti 200mhz x 2..i amen..a možda ima jednostavno DDR333 memu..pa po SPD-u radi na 333mhz.. a ti G,ne igraj se s tim BIOS-om kad si padobranac u tom području nego pozovi nekog iskusnijeg..flešanje biosa je ravno 2min..niti toliko a šteta ako krivo napraviš je 90% trajna..tako da..pusti to.. jedino šta možeš napravit je zveknut del kad upališ komp,uleti u bios i pogledaj na koliko radi mema..na advanced options..il kako se to već zove ovisno o biosu.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
|
ovako ovo pise u biosu dram freq. 133MHz (ddr 266) to se nemoze mijenjat flexibility option enabled config dram timing by SDP DISABLED dram cas latency- postavljeno je na AUTO a moze biti na 2 i 2.5 ras precharge 4 ras to cas delay 4 prech. delay 8 burst lenght 4 sta od toga da promijenim i dali ce imat uopce ikakvog utjecaja? memorija je ddr 400 100% sam siguran onaj flash od biosa sam skidao jer je u opisu pisalo da rjesava problem kada ploca ddr400 memoriju prepozna kao 266 mhz |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Beskorisna bitanga...
|
Citiraj:
Eto zato sam mu tako napisao jer mi je cjla stvar djelova fishy..., BTW koji se k* ti sad meni tu bahatiš? Nisam vidio kolko si to problema ti priskočio rješavati u zadnje vrijema i nisam ništa vidio da si sad napisao da mu ja već nisam rekao... Prema tome ako nemaš kaj pametno pridonjeti raspravi začepi... @g-man Stavi Config dram timing by SPD na enabled i to bi ga trebalo postavit na 200 (400) ako ne onda negdje mora bit Manual postavka za Dram timing i tamo staviš 200 (ili omjere ako je u omjerma izraženo kako sam ti napisao) inače taj Northwood bi vjerojatno išao na 166 tj na 2.2Ghz a moguće i više ali ako neznaš što radiš bolje nemoj...
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
znam clockat procesor nebrini... ako ti tako kazes da ide do toga... sada radi na 2050 mhz u biosu jednostavno nigdje nema opcije di bi se mogla promijeniti voltaza procesora tako da mi to nije jasno pretrazio sam cijeli bios i jednostavno nisam mogao naci nista sta bi moglo promijeniti tu frekvenciju... pokusat cu sad taj sdp ako to ne upali sto onda??? EDIT: stavio config dram timing by sdp na enabled, i windows se ucita do ulaza na desktop, prikaze neki kao eror da je registry file bio izgubljen al da je recovered i onda crni ekran pa poslije plavi i kao neki eror da je sistem ugasen da se nebi desila steta da nesto ne radi pravilno. vratim na disabled i sad radi sve normalno help |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Pero_Snajper
Datum registracije: Dec 2005
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Beskorisna bitanga...
|
Hmm čudno ali ako si dizao FSB ručno da bi klokao možda je u tome problem, morala bi na SPD settingsu radit... Međutim problem može biti i drugdje, caka je u tome što je pitanje kakav bios ti matična ima tj kolko je fleksibilna, neke ploče neće niti sa najboljim procevima raditi stabilno... Ovo da nema voltaže procesora to nije ništa čudno ima puno ploča koje toga nemaju, ali ovo s memorijem već je jer velika većina ploča daje mjenjati omjere, koju verziju biosa uopće imaš gore, možda ćeš ipak morat fleshati bios da se skocka... Verziju Biosa možeš sa Everestom saznati tako da pogledaš u BIOS karticu pod Motherboard i tamo imaš System Bios Date i onda na onu famoznu stranicu odi vidi koju imaš verziju... Citiraj:
Inače neko vrijeme je bio popularan taj "PC1600 DDR" pojam baš na ranoj s478 platformikad je RAMBUS propao pa je Intel prešaltao na DDR onda je za 100FSB CPUe imao tu foru sa PC1600 ramom kao pandan RDDRu 1600 (kad je doživio neuspjeh u masovnoj proizvodnji) ali nije to pravi 1600 svi ti moduli su bili 2100 samo eto tako je bio standard zvan... Velim za laptope to neznam, 100% možda i ima "nativni" DDR100 iako mislim da niti tamo nema...
-- Have a nice day... Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 23.08.2007. u 14:27. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Pero_Snajper
Datum registracije: Dec 2005
|
Koliko se ja sjecam su postojali rami koji su bili deklarirani kao ddr200 odnosno PC-1600. Uostalom: http://en.wikipedia.org/wiki/DDR_SDRAM |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
|
evo podaci o biosu. Polje Trenutna vrijednost BIOS informacije Proizvođač American Megatrends Inc. Verzija P1.20 Datum izdanja 08/15/2006 Veličina 512 KB Boot uređaji Floppy Disk, Hard Disk, CD-ROM, ATAPI ZIP, LS-120 Podržane mogućnosti Flash BIOS, Shadow BIOS, Selectable Boot, EDD, BBS Podržani standardi DMI, ACPI, ESCD, PnP Podrška za nadogradnju ISA, PCI, AGP, USB probavao sam ponovno u biosu ono i nema nikakvog utjecaja vidio sam gore u tvom postu kako se flasha bios al cini mi se prekomplicirano. ima li nekakav "manje bolan" nacin za to skockat sve? |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Beskorisna bitanga...
|
@nexuxs-6 Neznam ja se stvarno ne sjećam da sam ikad čuo za DDR koji je bio tako deklariran ali nema veze, možda je i stvarno tako ako je - moja je greška da to neznam ali kako si i sam rekao - neće ovdje ništa promjeniti, jer kod njega nesmije raditi na 100(DDR200) pa niti na 133(266) nebi trebao raditi (kako sad radi) bez obzira na takt FSBa za CPU... Morao bi raditi na 200(DDR400) ako nisu mjenjane postavke, jer svaka ploča bi morala po defaultu čitati SPD i tako postaviti i nemože biti DDR400 deklarirana ako nemože postavit 133/200 omjer - zato sam i pretpostavio da je krivo vidio jer mi nije ostavljalo dojam iz posta da je on mjenjao omjere ručno, zapravo mislio sam da je fejk pitanje jer u zadnje vrijeme ima nevjerojatno količina nevjerojatno naivnih pitanja al pustmo sad to... S druge strane postoje razne ploče neke treba ručno podesit i sl ali ovo je smješno... @g-man Nemaš kaj fleshati već imaš zadnju verziju BIOSa kolko ja vidim i moralo bi raditi uredno na SPD postavci na 200 (DDR400) osim ako ploča nije šrot, a valjda nije, bar mi ne djeluje tolko loše... Gle probaj ti staviti na default klok procesora pa onda probaj SPD stavit...
![]() |
#20 | |
Banned
|
Citiraj:
možda je blesava matična,a ddr400 sve ok..a možda smo mi skupa s autorom blesavi..jer ne znamo šta nam on to objašnjava...nvm.. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Premium
|
the dream ne kopirao sam sve iz biosa i iz everesta, ako laze to onda lazem i ja... vratio sam fsb od proca na 100 tj default, i stavio sdp enabled al opet 133 mhz tj 266... sta da radim sad, izbezumljen sam... dali gubim puno s time na brzini kompa? vjerujem da da i to dosta, jer nije to to sto sam ocekivao s 1gb corsair ramma... mrvicu razlike naspram onih bivsih 2x256 |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Beskorisna bitanga...
|
Da gubiš dosta na performansama rama... NEznam zašto ti neda 200 stavit ploča ti je deklarirana kao DDR400 kompatibilna i za FSB procesora od 400 do 800 (to ti je 100-200 osnovne frekvencije) i ako ti je cpu po defaultu na 100 odna definitivno nema nikave logike da ti stavlja na 133(266) čak niti po onoj uvrnutoj da defaultno fura 1:1 jer bi onda isto morao bit "famozni" PC1600 jel a većina modula u SPDu uopće te frekvencije niti nema upisane (sad uzimam u obzir da stvarno postoji PC1600 DDR možda sam i fulao ko zna ali sigurno tvoj nema) e sad... Pitanje je kako ćeš rješiti ovo ako ti bios neda ručno mjenjati bojim se da teško, ostaje ti samo skinuti neki od onih progija za klokanje/tweakanje i probati iz windowsa nakon boota mjenjati fsb tj omjere...
![]() |
#24 |
Banned
|
Vidim ne kužimo se baš..zašto bi u ramu i bio problem..možda je ploča debilna?! i dont get it..kreni ti od ploče..potraži nekog iskusnijeg da nađe na netu novi bios i doviđenja..sigurno se to da srediti.. Yewdy izrazi ****c,začepi i bahatiš ne spadaju na ovaj forum..možda na index.hr...ali tu ne..prema tome..meni to ne smeta..al pristojno je prema drugima..to valjaj na newsima.. ![]() ![]() gman..nitko ti ne govori da lažeš..nego imaš zbilja problem,a ne znaš ga riješiti ti..a po tvom objašnjenju..ni mi ga baš ne znamo.. a) novi BIOS b) nova ploča c)sve navedeno.. ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Beskorisna bitanga...
|
@thedream Ma dobro sorry kužim sad možda sam ipak malo pretjerao, loš dan danas... Ako se sretnemo kad imaš za ispriku za napad ![]() ![]() Mada milslim da je basmisleno sad reć eee ono znaš nesmiješ reć anek ide sve u k* jer to govorimo svi s ekipom i uživo jel... ![]() Barem ja da... Inače ne posjećujem (više) newse osim oglasnik grupe... Što se BIOSa tiče vidim da ima zadnju reviziju, problem je stvarno čudan i da ploča ima manual settinge kako bog zapovjeda bilo bi lako to forsirati ali ovako je bojim se mission impossible jer ako nema manual omjera a ploča se pravi mutava ja mu nemrem ništa, pomoć posebno ne na daljinu... Jer deklarirana je kao DDR400 kvragu mora moć onda i stavit ram na DDR400 jer milsim pa nije northwood i DDR400 nikakva egzotična kombinacija, makar i non HT 100MHz Northwood...
![]() |
#28 |
Beskorisna bitanga...
|
@tor Ok... Moja isprika... Prestajem pušit pa sam malo živčan... @g-man A-a, nemaju windowsi ovaj puta ništa s tim, nisu krivi - za promjenu... ![]()
![]() |
#29 |
Premium
|
a sta je ona opcija DRAM CAS LATENCY to je postavljeno na AUTO a uz to imaju jos opcije 2 i 2.5 nisam to dirao pa mi nije jasno sta je to i ima li ikakve veze? e sad na onoj stranici gore, u objasnjenu onog flasha pise 1. When DDR 400 is selected for "DRAM Frequency", system should boot up correctly if CPU is changed from FSB 800 MHz to FSB 400 or 533 MHz CPU. mislim da to ima nekakve veze s time.... heeeeeelp |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Beskorisna bitanga...
|
Pa to ti veli da ako je DRAM freqency na 400 a ti si stavio FSB 533 (osnovni 133) ili FSB 400 (osnovni 100 kao tvojem) CPU da će ga ispravno bootati, ali očito to nije slučaj jer po datumu je tvoj BIOS najgornji gore dakle zanji release... Još iz toga sljedi da se mora moći postaviti DDR400 opcija prema tome ako ti je gore zasivljena nekaj ne valja, jesi siguran da nema negdje gore ili možda na razini višlje DRAM settings stavit na Manual ili nešto...? Latencije su taktovi zadržavanja, dakle kolko taktova FSB sabirnice mem kontroler propušta prije nego čalje jedan u memoriju, to su parametri koji određuju funkciju memorije i ako ti je ram onako postavljen morao bi biti postavljen prema SPDu po defaultu... ako oćeš možeš probati staviti CAS na 2.5 ručno ostale ostavi kako jesu... Eventualno možeš probati Burst length povećati... Edit: Skinuo sam si manual od tvoje ploče i on ljepo veli da imaš izbore za Dram Frequency (u Advanced tabu) Options - 266, 333, 400 i Auto... Sad kad si već tu stavi si Flexibility na disabled pa onda probaj a dole stavi na Dram timing na SPD disabled i stavi si 2.5 4 4 8 4 kako ti je bilo... int. graph. priortiy na AGP/PCI/Onboard Onboard Modem ugasi...
-- Have a nice day... Zadnje izmijenjeno od: yedwy. 22.08.2007. u 18:12. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|