Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > AMD Radeon
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 12.05.2007., 17:19   #1
Mirko Z. Genije
lep
Moj komp

Datum registracije: Oct 2006
sapphire 1950pro, problemi

Pozdrav.

Zadnjih dana imam popriličnih problema sa svojom grafičkom, pa me zanima da li tko još sa ovog foruma ima sličnih iskustava.

Nakon par minuta bilo kakvog zahtijevnijeg 3d rada (igra ili 3d render iz ATT) - grafička crkne. I to tako da jednostavno više nema signala na monitoru, prebaci se u standby, a komp se mora prvo ugasiti, pa onda ponovno upaliti da proradi.
Malo sam proguglao i vidio da su puno ljudi žali na ovu grafu na sapphireovom forumu. Dva su moguća problema (po onome što sam pročitao);
1. Pregrijavanje VRM-a (voltage regulator).
2. Nedovoljno jako napajanje - minimalno bi trebalo biti brand napajanje od 450w sa 30A na 12V (prepisao brojke)

Što se napajanja tiče imam Seasonica od 380W. Grafička je prije bila spojena preko konvertera sa jednog molexa na 6pin. Sad sam je direktno spojio na 6pin od napajanja i još sam spojio dodatno napajanje (preko 4 pin molexa) za pci slotove, misleći da ću je tako učiniti stabilnijom, ali ništa, sad se ruši nakon par minuta

Ako je pak do VRM-a, zašto se i prije nije pregrijavalo? Doduše, ne igram igre previše, jedino BF2142, pa možda nisam primjetio, ali sumnjam...

Ono što me poprilično zbunjuje u cijeloj priči je to da je sve dobro funkcioniralo do prije par tjedana. Nekih većih promjena na kompu nije bilo, samo sam ugradio 2 dodatna 92mm xilence-ova venta u kućište (trenutno spojena preko molexa na 7v). I do tada je sve radilo sasvim ok, grafu sam čak i oc malo no poslije sam odustao kad sam vidio koliko se grije, a koliko je mali dobitak. No radila je.

Otvorio sam kućište, očistio prašinu, presložio kablove, no ništa...

Ima tko kakvu ideju ili slično iskustvo?

Kako sada stvari stoje vidim da me slijedeći tjedan čeka natezanje sa MagazinRS-om oko povrata love ili zamjene kartice...
Mirko Z. Genije je offline   Reply With Quote
Staro 12.05.2007., 18:39   #2
rendula
Registered User

Datum registracije: Oct 2003
isprobaj ju kod nekgo frenda u kompu...
rendula je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 12.05.2007., 19:20   #3
SRV
Premium
Moj komp

SRV's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Ne mora nuzno biti do graficke. Ponekad windowsi ili driveri znaju zezat. Seasonic od 380W je dovoljan za 8800GTS/GTX, a kamoli za X1950Pro.
SRV je offline   Reply With Quote
Staro 12.05.2007., 23:09   #4
mislav_os
freak
Moj komp

Datum registracije: Aug 2006
Kolike su ti temperature u Idleu i Loadu???

(Isuse,sami problemi s tim X1950pro kartušama)

mislav_os je offline   Reply With Quote
Staro 13.05.2007., 01:32   #5
bozzomfeeder
Premium
Moj komp

bozzomfeeder's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Citiraj:
Autor mislav_os Pregled postova
Kolike su ti temperature u Idleu i Loadu???

(Isuse,sami problemi s tim X1950pro kartušama)

ma da?

moja radi ko podmazana... čak je i pod OC što su neki uvjeravali da nikako ne može

@Mirko, moguće da je stvarno bio neispravan GPU koji je tek sad propuhao... meni se to dogodilo sa 6600GT prije 2 godine.... podignuo samo jednom taktove i ode svragu... srećom proša garancija
Staro 13.05.2007., 01:40   #6
mislav_os
freak
Moj komp

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Autor bozzomfeeder Pregled postova
ma da?
Koliko sam ja vidio,nekih 65% korisnika te kartice ima problema s dotičnom,evo ti si jedan od onih 35% koji nemaju taj problem...

mislav_os je offline   Reply With Quote
Staro 13.05.2007., 02:14   #7
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Čuj, sad je došlo toplije vrijeme, pa su i stvari u kučištu malo toplije. Ako ti je do pregrijavanja VRM-a, to lagano provjeriš. Stavi da vent puše po njima i probaj onda...
Vuco je offline   Reply With Quote
Staro 13.05.2007., 18:52   #8
Mirko Z. Genije
lep
Moj komp

OK društvo, hvala vam svima na savjetima mislim da sam otkrio problem, za one kojima se ne da čitati cijeli post - ipak je pregrijavanje VRM-a

Pa redom;

@SRV
probao sam malo mijenjati drivere i ništa...
I ja mislim da bi napajanje trebalo biti i više nego dovoljno, ali pokolebao me neki lik sa sapphireovog foruma (admin) koji je na svaki post sa mojim problemom (a ima ih) odgovarao sa; "pa ***ate koliko ću vam ponavljati - napajanje!!!" Po onome što sam pročitao u njihovom stickyu o psu za ovu grafu najbolje je uzeti 600W brand name psu.... A zanimljivo - od recimo 10 postova sa ovim problemom, bar jedno 2-3 osobe bi se odlučile uzeti preporučeno napajanje od 1000kn i u 100% slučajeva - problem bi naravno ostao... A frajer bi to onda komentirao sa; "a čuj, stvarno ne znam što je u tvom slučaju konkretno problem, izgleda da je napajanje u redu..." Koji kreten.

@Mislav
Slažem se sa tvojom procjenom, stvarno se dosta ljudi žali na tu karticu, ponajviše baš na sapphire...
temp inače ide do 59 u idle-u no to je zato što je vent spušten na 27% (a kartica je downclockana na 513:608). U loadu, na defaultu (580:702) sa ventom na 100%, ide do 80.

@bozzomfeeder
Lucky bastard, očito
Ali mislim da je i sam sapphire "priznao" grešku, pa je zato izbacio na tržište ultimate verziju (koja, ako bolje pogledaš, ima hladnjake baš na VRM-u).
Btw i moja ide na 600:1554, kad radi

@Vuco
Izgleda da si točno pogodio (khm, znao) što je posrijedi.
Mene je bunilo kako to da su se problemi pojavili baš sada? Stavio sam dva nova venta, napokon sredio malo kablove - a razlike u temp. nema?
No očito su tek ove lude temperature vani "probudile" problem na kartici.
Uglavnom, poslušao sam savjet i stavio jednog zujavog xilenca 120mm (na 12V) u kućište da puše po vrm-u. Prva dva testa nisu ništa pokazala jer je grafa i dalje rikavala nakon minutu dvije.
No onda sam skinuo neke kablove, približio vent koliko sam mogao (behold instalaciju!!! http://img374.imageshack.us/my.php?image=img1002jn8.jpg ), downclockao karticu (513:608), stavio ručno vent na 100% - i evo vrti 3d render iz ATT-a već cirka sat i po vremena, temp uredno drže 75 gpu, 56 env...

Ne znam za vas, ali meni je ovo neispravna kartica i tražit ću ili drugu ili povrat novca.

Zaključak i savjet; Sapphire 1950pro ima problema i najbolje ju je ne kupovati!

pozdrav
Staro 13.05.2007., 18:57   #9
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Hm, da, samo što si ti i downclockao karticu (ili si ti to samo vratio na defolt ?)...

Ako si ju spustio ispod defolta i tek onda radi dobro, onda je neispravna...
Staro 13.05.2007., 19:03   #10
Mirko Z. Genije
lep
Moj komp

Citiraj:
Autor Vuco Pregled postova
Hm, da, samo što si ti i downclockao karticu (ili si ti to samo vratio na defolt ?)...

Ako si ju spustio ispod defolta i tek onda radi dobro, onda je neispravna...
Hm, ne razumijem...
I da je nisam downclockao, kartica je neispravna, jer radi samo ako po njoj puše dodatni vent od 120mm...

Inače, u svakodnevnom radu, koristio sam Auto overclocking opciju iz ATT-a - 513:608 za 2d, deafult za 3d.

p.s.
mislim da sam shvatio. Krivo si razumio, xilence je stalno puhao po kartici u sva tri testa!
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 13.05.2007., 19:13   #11
SRV
Premium
Moj komp

SRV's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Zato moja X1950GT nema te digitalne VRM-ove Bas mi se zbog tog svidjela. Old school design. Jos je i jeftinija(osobito bez PDV-a, svega 900kn). A za 80kn sam uzeo VF700, nisam mogao proc bolje. Za soma X1950GT sa Zalmanom VF700.

LOL za situaciju sa napajanjem.
SRV je offline   Reply With Quote
Staro 13.05.2007., 19:31   #12
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Citiraj:
Autor Mirko Z. Genije Pregled postova
Hm, ne razumijem...
I da je nisam downclockao, kartica je neispravna, jer radi samo ako po njoj puše dodatni vent od 120mm...

Inače, u svakodnevnom radu, koristio sam Auto overclocking opciju iz ATT-a - 513:608 za 2d, deafult za 3d.

p.s.
mislim da sam shvatio. Krivo si razumio, xilence je stalno puhao po kartici u sva tri testa!
Ma ja sam mislio da si smanjio frekvenciju jezgre i memorije kada si stavio xSilencea da puše po VRM-u.

Pa reko, možda nije do venta nego do frekvencije te smanjene (ako si smanjio sa OC-a na defolt, ili ako si pak smanjio sa defolta na niže - to je mene zanimalo).

Uglavnom, što sam htio reći , ako kartica na defoltu bez dodatnog xsilencea sere, a s njim (isto na defolt frekvencijama) radi, onda ne radi dobro, ali pitanje je hoće li ti oni to dati reklamirati...
Staro 14.05.2007., 13:13   #13
Mirko Z. Genije
lep
Moj komp

Rezime cijele priče, poslao jučer mail MagazinRS-u, dobio danas kratak i jasan odgovor;

Citiraj:
Nema problema; slobodno donesite karticu do nas, prosljedit cemo je dobavljacu na reklamaciju. Zamijenit cemo je u garantnom roku ili ju mozete zamijeniti za nesto drugo iz nase ponude.
Očito, ništa novo
Staro 10.06.2007., 18:30   #14
boky222
Premium

boky222's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
x1950pro

stavi zalmanov vf900 cu i biti će ti sve u redu.njezin vent i hladnjak ne hladi dobro kod podizanja taktova.ja sam isto napravio
boky222 je offline   Reply With Quote
Staro 10.06.2007., 23:35   #15
tamara55
Premium

tamara55's Avatar

Citiraj:
Autor Mirko Z. Genije Pregled postova
Zaključak i savjet; Sapphire 1950pro ima problema i najbolje ju je ne kupovati!
Kod mog brata u kompu normalno radi jedna Sapphireova 1950pro Ultimate, a kod frenda koji ima običnu Sapphire 1950pro (koja je gotovo pola dana stalno pod opterećenjem jer puno igra, u sobi koja nije nešto provjetrena i kućište je stisnuto uza zid) također sve šljaka bez rušenja i problema. Ne mogu se složiti s tobom da se ne kupuje ta grafa samo zato što si ti naišao na škart primjerak.
tamara55 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno