Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Intel
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 03.05.2007., 22:44   #1
Banks
Registered User

Datum registracije: Apr 2005
Vruce na sjevernom mostu

Nedavno sam kupio Asus P5N32-E Sli Plus, C2D 6420, Crucial Ballistix 667 2 GB,
Noctua NH-U12F, Chieftec 550W napajanje, GT8500 graficku (jer se ne igram bas cesto) i clockao na 3,6 GHz (450 FSB) i dalje nisam isprobavao. Northbridge tj.
passive heatsink je strasno vruc na dodir. A vruc je cak i onda kad sistem nije clockan. PC Probe doduse pokazuje MB temp oko 30-32 C, ali sto to znaci kad prst tvrdi drukcije. Asus u manualu spominje optional fan (koji se narucuje posebno, ne znam gdje) ali ga preporuca koristiti samo uz pasivne cpu coolere ili uz vodeno hladjenje. Sad, kakva su vasa iskustva s ovim pregrijavanjem - jer pretpostavljam da se to dogadja i na drugim plocama i da li se ista moze i treba
uciniti oko toga? Ja sam dodao 92 mm vent na bocnu stranicu kucista (Chieftec GX-01B) koji puse priblizno prema northbridge-u ali se cini da to ne pomaze narocito.
Ako je tema vec obradjena samo me uputite na neke threadove.
Pozdrav.
Banks je offline   Reply With Quote
Staro 03.05.2007., 23:20   #2
Fera_os
Ne znam šta da napišem
Moj komp

Fera_os's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Ja mislim da je to normalno. Neki imaju NB i po 60C a tak je vjerojatno i kod tebe. Ma bilo je priča o tome al je to negdje zavučeno pod neki thread u kojem naslov tog threada nema veze s tempom NB-a.
Oglas

Oglas
Staro 03.05.2007., 23:27   #3
-POP-
Eddie
Moj komp

-POP-'s Avatar

Datum registracije: Mar 2004
Ako je Asus stavio gore pasivac znači da je on i dosta. Stavi vent sa strane ili neki 40mm@5V ili 7V da piri po pasivcu i budeš drastično smanjio temperature.

AMD Ryzen 5 7600 // H2O Arctic Liquid Freezer III 360 A-RGB
ASRock B650M Pro RS // Crucial Pro 2x16GB 6000MHz
ASRock RX7900XT Phantom Gaming OC 20GB
Kingston KC3000 1TB // Lexar NM620 2TB
ANTEC C5 A-RGB // Corsair RM1000e
White Shark Shinobi // Razer Basilisk V3
Xiaomi G34WQi 34" // Samsung KS8002 55"
Creative Gigaworks T20 // Edifier R2730DB

Marantz Cinema 60 DAB @SBOX CP-101 cooler // 2X Rotel RB971 @bridged
Audio Epilog Peyote @Raiz Peyote stands // Audio Epilog Ice MDF // Wharfedale Diamond 10 CM // SVS PB-3000
M2Tech Young DSD DAC @Audioperformance Power Supply by Apparatus
Nobsound NS-01G PRO // Acoustic Energy AE300 // Logitech Z-2300 subwoofer // Asus Xonar U7
Sony KD-XH9096 65"// Nvidia Shield (2017)
-POP- je offline   Reply With Quote
Staro 03.05.2007., 23:37   #4
Fera_os
Ne znam šta da napišem
Moj komp

Fera_os's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Čekaj, pa napiso je da je stavio 92mm vent na bočnu stranicu... Jel ne bi to trebalo značiti sa strane??
Staro 03.05.2007., 23:39   #5
-POP-
Eddie
Moj komp

-POP-'s Avatar

Datum registracije: Mar 2004
Da to je sa strane i rješenje je dobro. Ljudi, računala se moraju grijati i ako je pasivac vruć barem znaš da odvlači toplinu. Ostavi taj vent sa strane i ne brini se više!

AMD Ryzen 5 7600 // H2O Arctic Liquid Freezer III 360 A-RGB
ASRock B650M Pro RS // Crucial Pro 2x16GB 6000MHz
ASRock RX7900XT Phantom Gaming OC 20GB
Kingston KC3000 1TB // Lexar NM620 2TB
ANTEC C5 A-RGB // Corsair RM1000e
White Shark Shinobi // Razer Basilisk V3
Xiaomi G34WQi 34" // Samsung KS8002 55"
Creative Gigaworks T20 // Edifier R2730DB

Marantz Cinema 60 DAB @SBOX CP-101 cooler // 2X Rotel RB971 @bridged
Audio Epilog Peyote @Raiz Peyote stands // Audio Epilog Ice MDF // Wharfedale Diamond 10 CM // SVS PB-3000
M2Tech Young DSD DAC @Audioperformance Power Supply by Apparatus
Nobsound NS-01G PRO // Acoustic Energy AE300 // Logitech Z-2300 subwoofer // Asus Xonar U7
Sony KD-XH9096 65"// Nvidia Shield (2017)
-POP- je offline   Reply With Quote
Staro 04.05.2007., 12:11   #6
Banks
Registered User

Mozda ste u pravu da se ne treba brinuti, ali vidio sam po review-ima da se ljudi zabrinjavaju oko toga. Npr. anandtech kaze "The 650i SPP chipset is passively cooled with a mid-rise heatsink unit that did not interfere with any installed peripherals but did run hot without additional airflow over it during overclocking."
Neoseeker: "Honestly, I was a bit disappointed in the overclocking potential of this board. But I can't fault Asus - I think the problem lies with how hot the 650i+570 chipset runs. Unfortunately, talk on the web is that the Asus 680i and 650i boards run hotter than the same boards from other manufacturers. I can't verify this but I'm sure going to check out the boards from a few other brands for comparison!
Don't get me wrong though, I did manage to get to a stable 465MHz - but I had to jump through proverbial hoops to get there, including having two 12cm 63CFM fans blow on the passive chipset heat pipes - why? - because I was worried if I did not, I'd slag the motherboard!"

Ovo kako je taj tip s neoseekera hladio nb je jasno neprihvatljivo za svakodnevnu upotrebu, jer ne namjeravam drzati maticnu cijelo vrijeme otvorenu, na stolu.
Dakle ima toga jos i po drugim reviewima, ali svi pricaju o tome a nitko ne nudi
neka konkretnija i prihvatljiva rjesenja. A s druge strane - ne cuje se bas da je netko skurio plocu zbog tog pregrijavanja - pa je sad ipak nejasno - treba li brinuti (i traziti rjesenja) ili ne?
Staro 04.05.2007., 12:15   #7
Banks
Registered User

Evo te slike:
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	3fans_thumb.jpg‎
Views:	258
Size:	65.1 kB
ID:	7361  
Staro 04.05.2007., 12:17   #8
Razer
.

Razer's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Normalno da će nakrkati coolera po ploči kad je sve OC-ano...
Razer je offline   Reply With Quote
Staro 04.05.2007., 13:06   #9
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
Citiraj:
Autor -POP- Pregled postova
Ako je Asus stavio gore pasivac znači da je on i dosta.
ne, to samo znaci da je dosta na default postavkama i lako je moguce da je NB prevruc kod veceg OCa. zato se u manualu i spominje optional fan kao mogucnost.
da nije ponuda NB coolera toliko ocajna kakva vec je preporucio bi mu da si kupi nesto drugo. a problem je i u heatpipe-u na toj ploci, bas i nije zgodno za mjenjanje. trebao bi moci namontirati neki manji cooler na sami pasivac no ti mali obicno za sobom povlace i zujanje
greg SE je offline   Reply With Quote
Staro 06.05.2007., 22:15   #10
Banks
Registered User

Zapravo sam odlucio isprobati neki nb cooler - i to vjerovatno thermalright hr-05, imaju ga u linksu. Cini mi se da heatpipe nije tesko maknuti s ploce. Na taj hr-05 moze se cak dodati i 70 mm vent ali ne vjerujem da ce biti potrebno. Cini se da je i noctua nc-u6 dobar chipset cooler. Moram nesto uciniti jer ljeto dolazi, a glupo mi je ne clockati sistem kad sam vec nabavio plocu i proc i memoriju koji podrzavaju overclocking. Javit cu se za koji dan kad to probam.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 15.05.2007., 15:44   #11
Bothari
Registered User

Bothari's Avatar

Datum registracije: May 2007
Eto i ja imam istu plocu pa da podijelim vlastito iskustvo. Naime, ovo mi je druga ova ploca, prva je riknula nakon 5 sati rada.

Uzrok - BIOS 0602 stavlja po defaultu vrlo visok napon NB (1.6 V ako se ne varam), dok je u starijim BIOS-ima 1.2 V - sto je dovelo do pregrijavanja doticnog i smrti ploce.

Toliko o rikavanju ploce vezanom uz pregrijavanje - meni se dogodilo, uz ThermalTake BigTyp VX cooler nafrljen na najvecu brzinu, pri cemu i djelomicno puse po NB.

Temperatura ploce mi je non-stop iznad 40 C, prema PC probe 2

Moram napomenuti da imam kandalf kuciste, koje ima i prostora i poprilican broj ventilatora, tako da je protok zraka sasvim pristojan

BANKS, ajd molim te, ako ti se da, postaj postvke u biosu pri kojima si dobio gore spomenuti OC (imam isti proc), tak da se ja s tim ne zafrkavam, tanak sam s vremenom.

Pozz

Zadnje izmijenjeno od: Bothari. 15.05.2007. u 17:19.
Bothari je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno