|
![]() |
#1 |
Guest
|
Athlon XP 1600+, do kud i kako?
Evo, da ja malo pitam vas stručnjake u vezi ovog mog procesora. Radi on meni dobro, i tako to, ali me zanima, kako da ja njega, što bi rekli, overklokušem? Razgledavao sam na puno stranica, domaćih i stranih, kako ga potjerat brže... i od svega toga, idem sad ovako probat.. E da, ploča je Soltek 75DRV4, KT266A, memorija 256ddr PC2100 Twin Mos, što bi još bilo bitno za reć..? FSB mogu mijenjat iz BIOSa, a množitelj preko jumpera na ploči, NO, tu nastaje problem! Množitelj se ne mijenja neovisno kako ja postavio jumpere, a kad dižem FSB dalje od 140, 142, počinju problemi, mrzne se, izbacuju plavi ekrani, i to je u biti to.. jel, neće da radi... Još, koliko povećanje FSB-a utječe na ostatak komponenti u sustavu, jel to "zdravo"? Evo, za početak dovoljno.. Znam da ste pisali o tome već vjerovatno, ali ajde, budite frendovi ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Headbangig Grunf!
Datum registracije: Aug 2003
|
Ovak kaj se tice mnozitelja to je samo OC proca s FSB ubrzavas cijeli komp. Da bi dobio na stabilnosti dignes napon na procesoru postepeno, malo po malo, ak nije stabilno dignes napon jos malo. Za ostale komponente pa sad Grafickoj vjerojatno nece smetat, ostatku ne narocito, posebice ak mozes zakljucat PCI frekvenciju. 1600 ima problem kaj je to Plaomino a ta jezgra nije bas za OC, a 1600 postoji nazalost samo kao palomino...
Porsche 6cyl.boxer se hladi zrakom komp se hladi vodom! Chairman of G.M.S. ![]() Former member of PCE 100+kg demolition squad Grunf je moj idol! Moji Grunf type modovi NB:Mini Monster NB,VGA:Ye Monster C!, Ye Monster D!,Abit NB:Abit mini Monster,PSU:Ultra Monster! ![]() Alfisti site, Alfisti forum |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Guest
|
znači, FSB ne bi trba smetat ostatku komponenti, samo što uz dizanje FSB-a treba dizat i voltažu, jel tako? A do koliko bi ja onda uopće smio dizat FSB? ima tu nekih granica? |
![]() |
![]() |
#4 |
Headbangig Grunf!
|
Gle s dizanjem FSB dizes i takt memorije, ak imas 266 nevjerujem da ce ic preko 290-295 u najboljem slucaju, dakle moras i njoj malo dignut napon ili smanjit latencije ( stavit na vise brojeve), FSB dizes polako 1-2MHz max, i probas ak sve ide kak spada, dgnes jos malo, kad posatne nestabilno malo dignes napon i tak korak po korak. Cesto ti se zna desit da proc hoce al memorija nece, moj recimo s mnoziteljem ide do 1950 al je onda nestabilan, s FSB om ide do nekih 1850-1870 al nije vruc pa si brijem da me memorija i malo jebe, al mi proc nije bas bajni clocker.
Porsche 6cyl.boxer se hladi zrakom komp se hladi vodom! Chairman of G.M.S. ![]() Former member of PCE 100+kg demolition squad Grunf je moj idol! Moji Grunf type modovi NB:Mini Monster NB,VGA:Ye Monster C!, Ye Monster D!,Abit NB:Abit mini Monster,PSU:Ultra Monster! ![]() Alfisti site, Alfisti forum |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Guest
|
Vidim da ja nemam što pokušavat s ovim procom, sumnjam da bi išta dobio. Nego, kad budem ima love, kupit 2400+, koji mi još paše na ploču(fsb266). Treba netko ovaj xp1600+? kad kupim neki tbred onda se javim za OC.... ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Headbangig Grunf!
|
Nemoj si uzet 2400+ za OC, zemi 1700+, 1800+,2000+,2100+ obavezno TbredB!
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Guest
|
kako da znam koji je tbredB? da ih samo pitam, misliš da će znati naši trgovci? ili po nekoj oznaci na samom procesoru? neko slovo, ili... |
![]() |
![]() |
#9 | |
Headbangig Grunf!
|
Citiraj:
Ne nuzno TbredB moze bit i smedj. Ovako TbredB se raszpoznaje po slijedecem slovima u kodu koji je na crnoj trakici ispod jezgre: AXDA-Obavezno to oznacava Tbred JIUHB- ili zadnje slovo B u tom kodu iza kojeg pise nekaj tipa 0239 ili tak nekaj ti oznacava da je to B verzija Tbreda. Primjer AXDA1700DLT3C 0240JIUHB to je jedini pouzdani nacin za raspoznavanje. Ak vidis AXDC to ti je Thorton odnosno Barton koji nema ukljucenih 256K cache memorije, to je isto dobar clocker. NE UZIMATI NISTA S OZNAKOM AX- to je PALOMINO i AXDA AIUGA, ili s zadnjim slovom A jer je to TbredA koji jebolji od Palomina al losiji ( dosta) od TbredB!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Guest
|
Thanks. Sad znam. |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Citiraj:
Nije Palomino ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Guest
|
j... ga sad! Koje su onda oznake na kraju? |
![]() |
![]() |
#13 |
Headbangig Grunf!
|
Joj jeste svi tupi! AXDA-Oznaka modela AX=Palomino AXDA=Tbred ili Barton AXDC=Thorton AIUGA ili JIUHB=oznaka revizije Tbred-a, to je u drugom redu ispred toga su cetiri brojke npr.0236-2002 godina,36tjedan, Ako kod od ovih pet slova zavrsava na A to je onda TbredA, ukoliko zavrsava na B onda je TbredB npr.0236JIUHB-Znaci 2002.36tjedan TbredB. Sad jasno? Znaci ovako na crnoj trakici ispod proca ( samo kod Tbred, Barton i Thortona) pise slijedece npr. na 1800+ TbredB AXDA1800DUT3C. drugi red 0236JIUHB nakon toga Evo!
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Headbangig Grunf!
|
Citiraj:
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
A joj...kaj ste ga vi raspizdili...ono kaj treba objasniti jednom početniku su slova iza npr. AXDA... Dakle-koje slovo označava napon na kojem proc dela, koje znači FSB, koje temperaturu krepavanja... Pa ak dela po defaultu na 1.5v-znači slovo poslje D, onda oznaka počinje sa DL, i to L znači 1.5v, U znači 1.6v itd... Dakle svaki koji dela na 1.5v po defaultu se može bolje clockat... I to je više-manje sve kaj bi trebao gledati... |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Guest
|
aha. mislim da sam skužio. A za oznake za voltaže imam napisano u knjiužici od ploče, tako da mi je to jasno. Uglavnom, što manja voltaža, to bolje. |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|