|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
Instalacija WinXP bez SATA drivera
Sta se moze desiti ako se prilikom svjeze instalacije WinXP isti instaliraju na SATA disk, ali da se ne pritisne f6 na pocetku? Windowsi se instaliraju bez problema, ali da li moze biti problema kasnije? Citam da svi pritiscu f6 za SCSI drivere pa pitam.
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
Nebi trebalo biti nikakvih problema.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
A kao posljedica da mi disk radi u ATA100 modu, a ne u full SATA150 modu? Ili je to moguce izbjeci samo instalacijom SATA drivera za maticnu nakon instalacije windowsa?
![]() |
#4 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Ako instaliraš bez SATA drivera, znači da ti disk radi u IDE modu i dodatnim stavljanjem drivera nećeš dobiti ništa. Pitanje da li uopće imaš samo SATA (ne i SATA RAID) drivere. Ostavi tako kako je jer razlike između IDE i SATA150 moda nema.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
Na CD-u od maticne imam SATA (ne SATA RAID) drivere koje sam instalirao nakon instalacije Windowsa bez tipke f6. Znaci SATA disk mi se instalirao kao IDE. Odlicno... :mad: ![]() Znaci neke ploce uopce ne daju instalaciju na SATA disk bez f6, a neke (moja) daju, ali kao IDE disk. DAMN! Morat cu provrtiti testove pa da vidim performanse... Koji vrag sam premještao onda C: sa 40GB starog diska na novi SATA disk?!? Moglo je ostati sve po starom, a da na novi disk bacam samo podatke...
![]() |
#6 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Nisi me shvatio... Realna brzina diska je puno manja nego što je propusnost podataka kroz kontroler pa to ne igra neku ulogu. Nijedan disk još ne čita 150 MB/s da bi zagušio kontroler... Za brzinu diska je zaslužna gustoća zapisa po ploči, brzina vrtnje ploča, broj ploča,... Slobodno ostavi sistem na većem disku jer će radit brže zbog već navedenih razloga.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Jul 2006
|
Ovo me zanima... kolike su razlike u svakodnevnom radu između Sata (II) i IDE moda, pošto su driveri potrebni za ovo prvo i dok je u Sata nemogu viditi temperaturu, AAM... |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Administrator
Datum registracije: Nov 2001
|
U svakodnevnom radu nema prevelike razlike. To što na nekim pločama morate instalirati drivere za SATA disk s tipkom F6 rpilikom instalacije windoza ovisi samo i isključivo o NB, odnosno o chipu koji je zadužen za SATA kanale. Ako NB matične ploče podržava SATA po defaultu (svi noviji) onda ne trebaju dodatni driveri. No ako je stariji NB u pitanju onda se proizvođač odluči na dodatni kontroler (silicon image) onda su potrebni driveri. Inače, SATA II mod nema veze s driverima. Obično je potrebno ili fizički na samom disku prebaciti s jumperima u SATA II mod rada ili pomoću posebnog programa od proizvođača (Hitachi SATA tool npr). I ne, nema veze s instalacijom windowsa i može se napraviti naknadno i neovisno o instalaciji. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Administrator
Datum registracije: Nov 2001
|
A što pokušavaš reći? Sve te broijke u stvarnom radu ne znače ama baš ništa. Mili sekunde. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
osim jednom kad instalacija zbog NB-a nije htjela prepoznati spojeni disk, nikada nisam stavljao S-ATA drivere. i nemam niti najmanju potrebu. posjedujem ogroman storage, svaki dan imam situaciju da moram prebaciti desetke gigabajta sa jednog diska na drugi. brzina je vise nego zadovoljavajuca. a da ne spominjem posjedovanje informacije koja mi govori da mi s-ata driveri nebi nista u toj prici instalirali. zakljucak: bavis se glupostima, zamaras se bezveze. pusti S-ATA na miru dok se diskovi ne ubrzaju ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|