Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Intel
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 17.11.2006., 20:42   #1
Girrari
drug Mile
Moj komp

Girrari's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
Preporuka za Core duo - matična

U procesu sam slaganja kompa i ovoga sam puta odučio urošiti nešto više love pa iz tog razloga postupno kupujem komponente i slažem konfu.
Kaj se proca tiče, odluka je pala na E6600 Core duo. Dilemu imam oko matične. Naime, iako namjeravam pričekati da ploče s Nvidiom 680i dođu kod nas, postoji mogučnost da ipak uzmem neku sa 965.
Dilema je između ASUS P5B Deluxe, P965 i Gigabyte 965P-DQ6. Budući komp ne namjeravam clockat i naglasak mi je na pouzdanosti odnosno na što manjem broju potencijalnih komplikacija.
Za Asus sam čuo da ima problema sa zvučnom što mi je malo u banani jer bi neku drugu zvučnu kupio tek bitno kasnije i to ako. Osim toga, sama činjanica da na matičnoj koja košta 1600 kn zvučna krči mi je iritantna sama po sebi.
Za Gigabyte sam pak čuo da ima problema s memorijom i to me malo plaši.
Za komp sam već kupio 2x1Gb Kingmaxa na 800, ako vam to može šta pomoći.

Znam da je tema već prožvakana, ali nažalost nisam našao odgovor koji me zanima.
Dakle, želim ploču za komp koji će bit jak, ali ga neću klokat. Želim solidnu ploču u koju ću uštekat komponente i instalirat Windoze bez previše prčkanja po Biosu, bez toga da mi zvučna krči, bez toga da mi se komp restarta i sl. Naglasak je na ploču koja će, ajmo reći, biti plug and play umjesto puno kemijanja da sve upogonim kak spada.
Trenutno imam Gigabyte K8NS Nforce 3 250 sa AMD-om 64 3000+ soc.754 i skroz sam zadovoljan. Također, i sad imam Kingmax memoriju na 433 (2x512) i sve radi super.

Puno hvala svima, unaprijed!
Girrari je offline   Reply With Quote
Staro 17.11.2006., 20:53   #2
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Ako si zadovoljan i sve radi dobro, zašo onda kupiti novo?

Moja preporuka je ABIT AB9 Pro (pošto nečeš klokat, iako se i ona solidno kloka) - ploča je više-manje ista kao i P5B deluxe, samo jeftinija 300kn minus je loš položaj konektora za IDE uređaje.
Ona isto podržava buduće Quad-Core procesore.

Za procesor preporučam E6400 kojeg na AB9 pro bez ikakvog problema možeš natjerati na 3200mhz (ukoliko se kasnije odlučiš malo klokat, čak i s kingmaxom), zbog množitelja koji je 8 za razliku od e6300 koji je 7.
Što se tiče E6600, mislim da tih dodatnih 2mb keša i 250mhz nije vrijedno 700kn.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 17.11.2006., 21:08   #3
Girrari
drug Mile
Moj komp

Girrari's Avatar

Kao što rekoh, ovog puta sam odlučio utrošit nešto više love tako da mi razlika u cijenama između 6400 i 6600 nije presudna. Isto je i s pločom tj. do neke razumne granice money is not an object.
Zakaj mjenjam ovo kaj sad imam. Zato kaj je zastarjelo. Nemam PCI-express slota, nema DDR2, slab(iji) procesor itd.
Pitanje bi bilo koja od ploča je bolja za normalnu, ne-overclockersku, malo noobovsku upotrebu; DQ6 ili P5B Deluxe? Velim, cijena nije toliko važna koliko mi je važno da sve zagarantirano radi kak spada, pogotovo se to odnosi na memoriju tj. kompatibilnost s istom.

Sjećam se da kad sam slagao sadašnji komp, trebalo mi je ravno 20 min. da sve pospajam i upogonim do instalacije OS-a. To želim i sad, a ne da kad sve kupim i pospojim, skužim da memorija baš nije kompatibilna pa da trebam drkat po Biosu, pa mi zvučna baš ne šljaka kak spada, pa se restarta, pa je stock hlađenje u banani pa se pregrijava itd. Nemam ni volje ni živaca za to.
Staro 17.11.2006., 21:19   #4
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Nitko ti ne može zagarantirati da nećeš imati određenih problema s kompatibilnošću. Sve i da odabereš da sve komponente provjereno rade jedna s drugom, može se desiti da određena komponenta ima neki feler, pa ćeš opet izgubiti vrijeme otkrivajući što je, pa zamijeniti itd. Ama baš nitko ti ne može sa 100% sigurnošću garantirati da ćeš opet složiti komp za 20 min.

Što se razlike između ovih ploča tiče - obje su jako dobre, tu ti može presuditi opremljenost jedne ili druge. Pored toga, i jedna i druga su odlične za OC, stabilne, bogato opremljene itd. Ja bih rekao prije Asus P5B Deluxe, a ti vidi.

Ionako ćeš pričekati da dođu Striker Extreme i slične ploče, pa onda razmišljaj o izboru ploče. Moj savjet bi ti bio da pričekaš do 1. mjeseca, eventualno drugog, to je praktički iza ugla, a ionako do tada imaš komp koji te sasvim dobro služi i s kojim si zadovoljan. U prvom-drugom mjesecu će se i promijeniti ponuda u dućanima, možda će C2D malo pasti cijena jerbo izlazi Q6600, izlazi Vista i tako...strpi se još malo.
gorluk je offline   Reply With Quote
Staro 17.11.2006., 21:33   #5
Girrari
drug Mile
Moj komp

Girrari's Avatar

Hvala na odgovoru!!!

Definitivno kanim pričekat do tog razdoblja, dakle, 1-2 mesec. Samo sam se htio raspitat za sadašnje stanje.
Znam da mi nitko ne može ništa jamčiti, ali volio bih da mi netko nešto može reći s velikom dozom sigurnosti, pogotovo ako i sam ima nešto slično/isto.
Ovaj Striker Extreme sam gledao i ploča izlgeda izvrsno, ali bojim se da bu cijena prebrutalna. Možda će P5N32-E biti bolja alternativa jer nudi manje-više sve isto, a ziher bu jedno 500-tinjak životinja jeftinija.
U svakom slučaju, budem vidjel da sve to dođe kod nas, da malo cijena padne tj. da prođe prvi bum i onda se bacam u nabavku. Do tada ću rešit neke komponente kojima se cijena neće (drastično) menjati.
Staro 17.11.2006., 21:58   #6
maxxp
Premium

maxxp's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Intel® DP965LTCK "Lemont",

Ako želiš ne-overclockersku, stabilnu ploču,to je to.
I kao Mujo "nahraniš prasiće i ništa nediraš".Čemu bacanje novaca na gore navedene ploče?
maxxp je offline   Reply With Quote
Staro 17.11.2006., 22:00   #7
Ph03n1x
Premium
Moj komp

Ph03n1x's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
ako se komp nece klokat izbor je vrlo jednostavan. intel, intel i samo intel.

ovu lemonticu koja je gore preporucena ili westchestericu...

Ph03n1x je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno