|
![]() |
#1 |
Secret Undercover Agent
Datum registracije: Sep 2004
|
D-Link 380T minor issues
Evo kupio sam na kraju navedeni modem..hvala svima za preporuke-za sad sam zadovoljan ![]() nego.... prvi put imam iskustvo sa routerom pa ne znam neke osnovne stvari: kao prvo, kolko se kuzim on je sada u router modu, dao sam mu preko wizarda usernamei pass i on se spojio na Iskon i sve sljaka.. podesio sam parametre prema ovom threadu. No, imam drugi komp doma u mrezi i sada ga ne mogu naterat da radi. Probao sam Brdgeat connection no nejde. Stavio sam i kod sebe i kod njega Automatic IP jer je na routeru DHCP no ne radi. Pa mi je "netko" predlozio da ga izbacim iz router moda..jer cu onda dobiti klasicni "dial up" connection i spajam se po zelji (a ne da je spojen 0-24....jel to inace "zdravo"? sto se tice virusa i slicno..) i onda shaream taj conenction sto sam do sada i radio jer sam imo USB modem... pa sta preporucate? P.S. E da, KAKO da ga maknem iz Route moda i kako cu znati da li sam uspio : DualWiel jer: naso sam jednu jedinu opciju koja bi to mogla biti "Default Route" i stavio na Disabled.....i jednostavno se NISTA nije desilo. Moj internet i dalje radi..status je connected i sve po starom. Hmm..mozda ga trebam resetirat....
![]() |
#2 |
Secret Undercover Agent
|
OK vidim da nitko nista.... ja jos uvijek nisam uspio.. manual nije pomogo previse osim da mi kaze sta je sta.. kako spojiti to sve u mrezu da radi tam ne pise ![]() mi moze netko okvirno reci kak to ide? Da li da upalim DHCP? Ili fiksiram sve IPe? Moj prema modemu, prema drugom kompu i drugi komp prema meni. Da li da koristim IP u rangeu 192.168.1.* ili 192.168.0.* ?? Jer kad pristupim modemu pise da DHCP ima starting IP 192.168.[b[]1[/b].2.... da li da stavim gateway adresu na drugom kompu ona koja odgovara IPu mog connectiona prema modemu ili drugom kompu? ili da uopce ne stavim gateway? Da li da bridgeam moje connectione? STA? ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Dakle ovako. Modem svakako ide u router mode sa unesenim parametrima konekcije (user, pass), connect Allways ON ili Connect on demand sa disconect na cca po ure (ovisno šta želiš, preferiram ovo drugo). Ispravi me ako griješim taj modem ima jedan network izlaz, znači da ti treba jedan switch da bi spojio više računala zajedno. Samo fizičko spajanje ti je valjda jasno, iz modema u switch, a iz svakog računala u slijedeći port na switch - u. Organizirati mrežu (definiranje IP adrese) možeš napraviti na dva načina: 1. Auto - Onda na modemu uključuješ DHCP, definiraš u kom rangu će biti adrese dodjeljivane (preporuka 192.168.1.2 - 192.168.1.255), na svakom računalu na properties - ima od mrežne biraš Obtain IP address automatically, svakako unesi Default gateway (192.168.1.1 na svim "novijim" modemima/routerima je ta - provjeri koja je def. u tvom slučaju Unesi u Use the following DNS serveraddress (Nazzi-Com 195.29.150.3 i 195.29.150.4 Mala napomena vezana za ovo gornje, naime kod smotanih (čitaj loše napravljenih) modema/routera pomaže da njihovu adresu (u tvom sl. 192.168.1.1 isto dodaš na gornju listu DNS servera i to na prvo mjesto. 2. Manual - Onda na modemu gasiš DHCP, definiraš u kom rangu će biti adrese dodjeljivane, na svakom računalu na properties - ima od mrežne biraš Use following IP address i unosiš 192.168.1.5 za prvo, 192.168.1.6 za drugo računalo i tako redom, Subnet mask svima isti 255.255.255.0, svakako unesi Default gateway (192.168.1.1 na svim "novijim" modemima/routerima je ta - provjeri koja je def. u tvom slučaju Unesi u Use the following DNS server address (Nazzi-Com 195.29.150.3 i 195.29.150.4, Iskon 213.191.128.8 i 213.191.128.9 Mala napomena vezana za ovo gornje, naime kod smotanih (čitaj loše napravljenih) modema/routera pomaže da njihovu adresu (u tvom sl. 192.168.1.1 isto dodaš na gornju listu DNS servera i to na prvo mjesto. AKo si napravio po ovom gore onda dial-up više netreba. Dobro bi bilo na svim računalima u mreži definirati isti WORKGROUP i uključiti Enable NetBIOS over TCP/IP za "prebacivanje fajlova" preko mreže. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Secret Undercover Agent
|
Eee puno hvala na trudu.. no ja nemam switch. Nisam jos siguran dal da kupujem jedan..mislio sam bez njega prvo probat. Da modem ima samo jedan port i znam dakle da onda trebam njega u switch i tako dalje.. no moj komp ima dve mrezne i u jednu sam usteko modem a u drugu drugi komp.. pa sd, da li se u tim uvjetima moze nesto napraviit ili mi je switch jedina opcija? Hvala
![]() |
#5 | |
Kernel panic
Datum registracije: Jan 2006
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#6 |
Secret Undercover Agent
|
Dakle to se u principu bridgea? Trebam samo nesto osposobiti da drugi komp moze na net par dana dok ne nabavim neki switch i molo bolje se upoznam sa mogucnostima.. evosta kazete na ovaj prvi? Netko mi je tu na forumu jednom davno preporucio ASUSove switcheve... ne znam vise zasto.. no sini mose da je bila rijec o metalnom kucistu, manje zagrijavanja i kaj ja znam.......
![]() |
#7 |
Moderator
|
Za kućnu upotrebu će biti dovoljan bilo koji 10/100 Mb swich 5 - 8 portova za 1xx Kn i "port forward" pameti. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Secret Undercover Agent
|
Ovako... uspio sam... ALI: posudio sam switch jer bez njega nije bilo nista moguce..cak mi je i stari modem poceo radit probleme i morao sam podesit IP-eve na nacin na koji nikad nisam mislio da ce raditi.. no nije bitno.. dakle, ustekao sam normalno modem u switch i oba kompa u switch (odmah jedno pitanje, da li je bitan poredak-redoslijed-odabir portova na switch u BILO KOJEM smislu?).. Moram imati DHCP upaljen inace onda ni meni ne radi net..odabrao ja IP manualno ili ne.. zadnji put kada sam ga iskljucio cak vise nisam mogao ni modemu pristupit pa sam ga morao fizicki resetirati. PA sam zato stavio kod sebe IP sve na automatik (ukljucujuci DNS) i sve je radilo.. pa posto su oba kompa ista u ovom slucaju-jednostavno spojeni na switch.. napravio sam istu stvar na drugom kompu ali nista. I sada da ne duljim, nakon 50 pokusaja uspio sam natjerat internet da radi i na drugom kompu tako da sam stavio manual IP na 192.168.1.2 (dakle to je prvi u nizu IP-ova koje DHCP inace odreduje), mask standardno na 255.255.255.0 a Gateway na adresu modema tj. 192.168.1.1. A DNS sam ubacio oba Iskonova 213.191.128.8/9. E sad, u meduvremenu sam preimenovao Workgroup na drugom kompu jer iz nekog razloga nisu bile iste (: flyingey ), poredao kablove na switchu u redoslijed "Modem->komp->komp", pogasio Firewall-ove za svaki slucaj i tako dalje.. pa molim nekoga da mi kaze da li je to OK, da li treba jedan biti automatski a drugi ne i slicno.. jer meni je ovo totalna idiotarija. Hvala
![]() |
#9 |
Moderator
|
Što se tiće konektiranja switcha dobro si spojio, jedino kod nekih starijih (glupljih) modem/router - a se spaja na prvi port (katkad označen sa wan ili port forward). Ostala računala spajaš na slijedeće portove, (opet napomena za stare glupe switcheve - kod nekih treba preskočit jedan port kad se koristi "port forward" funkcija. Kod novijih tih gluposti nema i skoro možeš poštekat po volji. Jedino reda radi dobro je konektirati tako kako si napravio (lakše naći grešku ako se kasnije pojavi). Ponovo pročitaj ovu rečenicu u mom gornjem postu: Mala napomena . . . Ona vrijedi i za Auto i za Manual dodjeljivanje IP - a. Prilikom prelaska sa DHCP = On na DHCP = Off svakako napravi reboot uređaja (ne reset na tvorničke postavke) i unos manual postavki od mrežne računala. U principu manualno def. IP - a daje brži "start" jer računalo nemora pitat modem/router s kojim IP - om će radit. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Secret Undercover Agent
|
Sto se ovog DHCPa tice.. kad ga mjenjam moram restirat komp? ili modem? nisam te dobro shvatio... tj. kolko JESAM shvatio moram restirat komp a ne modem.. jer modem ne mogu drukcije nego tvornicki resetirati... no kolko sam citao u gore spominjanom threadu DHCp mi treba samo ako idem preko PPPoA. I kad smo vec kod toga... ja sam trenutno preko PPPoE.. da li je to isto kao i Route mode?? tj. da li mogu prebaciti u Bridge mode? I ako prebacim, da li onda ide "1483 Bridged IP LLC" connection type ili "1483 Bridged IP VC-Mux" type? Dakle htio bi na oba kompa imati opciju manualnog spajanja na net svaki put kada se komp upali.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Moderator
|
Uh, dobro si izmješao stvari, hehe. Ajmo redom, DHCP Server ima funkciju da kompovima u mreži dodjeli IP s kojim će raditi. Konfiguracija mreže je moguća sa i bez njega. Ako je DHCP Server na modemu/routeru na ON (Enable) onda na mrežnim od kompa TCP/IP - Properties ide postavka Obtain an IP address automatically. Ako je DHCP Server na modemu/routeru na Off (Disable) onda na mrežnim od kompa TCP/IP - Properties ide postavka Use the following IP address i upisuješ IP adresu manualno (192.168.1.6 na jednom kompu a 192.168.1.7 na drugom. Da bi više kompova moglo istovremeno na internet modem/router mora biti u router modu rada, Connection type: PPPoE LLC. U toj varijanti više se ne koristi manualno spajanje (Dial-Up) nego samim pokretanjem IE ili Firefoxa modem/router sam diže konekciju i prosljeđuje promet. Što se tiće reseta modema/routera, isti se može resetirati na tvorničke postavke, ali u gornjem postu nisam mislio nato. U Web sučelju imaš opciju restarta (zapravo reboot kao kod računala), a isto možeš postići i isključivanjem i uključivanjem napajanja. Samo prije toga nezaboravi snimiti promjene postavki koje si mjenjao. Zašto ovo?. Zato jer da bi izmjenjene postavke bile "aktivne" uređaj je potrebno ponovo pokreniti (reboot). Možda da zamoliš nekog iz "MI5 Headquarters" - a ko se bolje kuži u to da ti pomogne samo pazi da ne naletiš na one šta lako gube laptope, ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Secret Undercover Agent
|
lol.. vjerujem da sam izmjesao neke stvari, no sve sto si reko vise manje sam dobro skuzio..bar mislim ![]() ![]() sto radi DHCP mi je bilo jasno..no nisam tebe shvatio sto se tice onog restiranja. u kratko...sad sam u route modu, sve radi..i ne diram ga ![]() nego inace mislim da sam skuzio kaj mi je radilo probleme s drugim kompom.. naime, kad smo ga kupili odma smo kupovalii kabel da ga mozemo spojiti.. tada je samo dirketan link dolzio u obzir i naravno uzeli smo CROSSOVER ![]() no ono sto meni sad nije, svi kazu "crossover je za "komp <-> komp" vezu i ako ga koristis za switch jednostavno nece raditi.. sto bi se poklapalo sa mojim problemima. No zasto meni trenutno radi ![]() ![]() budem ponovio..kod mene je IP na automatic a na drugom kompu sam moro manual sve stavit inace net nije prolazio... pisu detaljni IPovi par postova iznad...
![]() |
#13 |
Moderator
|
Što se tiće kabela i switcha, možda imaš sreće da je switch malo pametniji (ovi noviji) pa kad vide takvu vrst za***a oni sami izvrnu stvar (konekciju) i stvar šljaka. Slobodno možeš i taj tvoj komp stavit na fiksnu IP adresu, čak će ti se činiti da onu prvu stranicu brže dobiješ jer komp ne pita DHCP s kojim će IP - om radit. Ujedno gasiš DHCP na modemu/routeru jer ti tada netreba. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Secret Undercover Agent
|
Uuu onda sam kupio dobar switch ![]() ali, kao sto sam vec rekao..cim ga prebacim na DHCP nemam vise pristup modemu a jos manje connectionu.. bez obzira na switch i drugi komp. Zadnji put sam ga morao rucno resetirati gumbom otraga da se sam vrati na tvornicki DHCP da mogu uopce pocet radit s njim.. kuis ![]()
![]() |
#15 |
Moderator
|
Hehe, to me podsjeća na onu staru: RADI, Ne Diraj, hehe. Za kraj napomena, napravi backup postavki modema na računalo, pa kad počne zezat samo lupiš nazad postavke. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Secret Undercover Agent
|
Vec sam to napravio....no i da nisam postavke su trivijalne i podesim ga u 3 clicka tak da mi je to donekle besmisleno.. hvala na svemu ![]()
![]() |
#17 |
Secret Undercover Agent
|
ajde da jos nesto pitam ... da ne otvaram novu temu, tu bi netko mogao znati.. Da li je moguce da moja modem hardverski, ili softverski, utjece na ADSL signal? Dakle da postoji neka greska zbog koje ja gubim signal? Jer od proslog tjedna, od kad koristim taj modem (i da naglasim SWITCH takoder) imam problema sa signalom... jucer su mi T-Comovci stavili novi splitter, prije kojeg nisam imao UOPCE signala..a sada ga ulgavnom imam.. no kad nestane nema ga i do nekoliko sati.. i onda sam od sebe se pojavi i sve radi neko vrijeme dok opet ne pukne...i tako u krug. Pa pokusavam eliminirati pojedine segmente tog zacaranog kruga ![]() Potezao sam novu telefonsku zicu od splittera do modema..nije bilo promjene. Restiro modem, izbacivo switch.. nista ne pomaze.. i danas mi opet doso T-Comovac i nasro je izgovora da nemres bulitiv.. kao prvo nema on kaj tu radit kad ja neam NJIHOV modem ![]()
![]() |
#18 |
Moderator
|
Pa šta se čudiš takvim nebuloznim odgovorima T-Com šljakera?. U toj prići zaboravi na switch, on jadničak ništa nije kriv niti utječe. Najgore od svega je to da je djelomično u pravu. Dovoljno je da je negdi u spojnom putu od centrale do tvog priključka telefona u stanu linija loše napravljena (loše spojena, nekvalitetni i neupareni kabeli, . . .) pa da imaš blema. A gore spomenuti šljaker rijetko se uhvati sa time u koštac (obićno posli xy pritužbi). On bi trebao imati uređaj za provjeru kvalitete linije, ali je to "tlaka" nosit a pogotovo upotrebit. Po njima sami uspjeh ostvarivanja konekcije rezultira odgovorom da stvar radi. Pročitaj papire što si ih potpisao i mislim da nigdje nepiše da je usluga dostupna 24/7, hihi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Secret Undercover Agent
|
Ma znam za swtich...samo sam ga naveo ![]() ![]() Isto tako svjestan sam "losih kablova" no to se do sada nije desavalo... a peder je jos spomeno da nemre on tu nis testirat jer neam Kasdu.. inace bi mozda i spojio nekaj.. no brijem da nije imo nis kod sebe u tom trenutku..sve je ostalo u kombiju.. jer je to isti sljaker koji je bio kod mene vec 3 puta i htio mi uvalit to smece od Kasde za 250kn... ma ko ga hebe.za sad radi....... thx ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|