|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: May 2009
|
Krepala dva m.2 SSD unutar manje od 2 tjedna - ili nisu? O cemu se radi?
Sekundarni SSD je umro prije skoro 2 tjedna. Racunalo ga nije prepoznavalo. Kasnije sam ga stavio u drugo racunalo, i tamo ga je prepoznalo, ali su se folderi sporo otvarali, nekad bi zastekalo, i na kraju je nestao iz liste. Danas radi ok, ali dosta sporo. Neki dan mi je krepao primarni SSD. Neki zblj na kranu, restart, i u bios. Nema vise diskova za boot. To se je desilo navecer. Taj dan, popodne, sam radio u Unreal Engine, projekt sam prebacio sa sekundarnom na primarni. Napravio sam beskonacnu petlju, Unreal se zaledio, racunalo pocelo stekat, uspio task manager i zatvorit unreal. Nevecer krepalo. Upravo sam spojio primarni m.2 ssd na externo kuciste i nema niceg, aaali, upalio disk manager, formatiranje, i javilo mi novi disk, dodao sam ga, i sad na njega stavljam backup preko veeam. Vidjet cu da li ce sve radit. O cemu se radi? Da li je moguce da je uzrok tome Unreal? Mozda pocne ludo zapisivati po disku? Ima li tko neku ideju? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Ovo mi zvuci kao da ti trim funkcija nije aktivna...koji operativni sustav koristis na tim kompovima? https://www.howtogeek.com/257196/how...it-if-it-isnt/
Lenovo LOQ 15AHP9 83DX || AMD Ryzen 5 8645HS / 16GB DDR5 / Micron M.2 2242 1TB / nVidia Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Lenovo Thinkpad L15 Gen 1 || Intel Core i5 10210U / 16GB DDR4 / WD SN730 256GB / Intel UHD / OpenSuse Leap 16 |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Premium
|
Citiraj:
Sto je trim? Sad idem procitat tvoj link. Citam i ovo: https://www.windowscentral.com/micro...rs-on-the-list The ASUS 2022 G15 laptop with an RTX 3070 Ti typically includes a Western Digital PC SN735 1TB PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD. Moj laptop. EDIT: Provjerit cu za trim ako backup na originalni SSD m.2 bude uspjesan. Ali svjedno moram saznati kako se ovo moglo desiti jer se moze desiti ponovo. Pff... Da li ima veze ako mi je laptop ukopcan struju preko noci kad ga stavim an sleep/hybernate? ILi to ne moze izazvati nista? P.S. slika kad sam dodao disk: https://i.imgur.com/2AIkIQq.png |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
Kakav trim pobogu, pa nema čovjek Windows XP. Vjerojatno je jednostavno riječ o bad luck, teško da laptop ubija ssd-e. Koliko ti tvoji projekti imaju GB i koliko ih često prebacuješ sa SSD-a na SSD? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
P.S. - katkad ako kloniras disk sa HDD-a na SSD Windoze misle da je sustav i dalje na HDD-u pa trim ne radi dok ne napravis chkdsk...ne dogada se cesto ali imao sam tu situaciju 3-4 puta dosad.
Lenovo LOQ 15AHP9 83DX || AMD Ryzen 5 8645HS / 16GB DDR5 / Micron M.2 2242 1TB / nVidia Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Lenovo Thinkpad L15 Gen 1 || Intel Core i5 10210U / 16GB DDR4 / WD SN730 256GB / Intel UHD / OpenSuse Leap 16 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
Cini se da je TRIM ON. NTFS DisableDeleteNotify = 0 (Allows TRIM operations to be sent to the storage device) ReFS DisableDeleteNotify = 0 (Allows TRIM operations to be sent to the storage device) https://www.reddit.com/r/techsupport...d_when_it_was/ Trenutno sam nazad na laptopu. Stavio sam primarni SSD unutra (backup sa veeam). Za sad radi ok. Sa SSD-a sam maknuo neku kutiju (valjda za hladenje bila, makar izgleda suprotno), ali sam gore nazad stavio thermal pad. Slika: ![]() Sekundarni SSD mi je na 10gbps externom kucistu. Probao sam malo odigrati video igru sa tog diska. Cini se duzi load, malo zeza, ko da zvuk za nestat. Kao da disk radi 90%, ne savrseno. Nisam siguran, posto je sad preko externog kabla. Sutra cu ga formatirat i vidjet onda da li ce biti bolje. Temperature izgledaju ok. 35-70, avg 55. Sutra bi mi trebao stici Lexar 790 2tb, pa cu stavit taj u laptop kao sekundarni za rad, a ovaj koristit kao neki backup ili nesto. Zaboravio sam spomenuti da sam cistio laptop prije kojih 3 tjedna. Temp grafe i procesora mi je palo sa 80-90 na 50-60 ![]() Ne znam da li sam tu nesto zeznuo - ne znam da li laptop moze izbrisat SSD-ve ovako - mozda neki short. Pojma. Istrazit cu jos malo jer bi se ovo moglo ponovit. Ne cini mi se bas kao bad luck. Zadnje izmijenjeno od: tigerija. Jučer u 22:09. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|