Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 19.04.2016., 19:47   #1
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
spor 5ghz link

blesav naslov, nisam znao šta pametnije stavit.
situacija je ova:
mreža 1 je kod mojih staraca, tu je vdsl modem, par kompova, i lokalni file server.
onda ide fino lan kabel do krova di je mikrotik sxt. onda nešto dalje stoji omnitik, i onda je kod mene na krovu opet sxt.
kad nešto kopiram u mreži između te 2 lokacije (windows-windows ili android-windows) vrh vrhova mi je 500KB/s.
s druge strane kad radim speedtest dobijem mojih bijednih 10-11mbita koliko mi vdsl ide, a bandwidth test između 2 sxt-a ide 25-30mbita.

ko tu koga? zašto se tako vuče?

poanta mi je streamati serije i filmove koji se doma skiduckaju na server, bez da ih moram lokalno dovlačiti, ali to zapinje i trza, i onda sam skužio da je problem u linku.

ps - ako se netko igrao sa sxt-ovima, na kojoj su frekvenciji najefikasniji? kaže frend da su antene u sxt-ovima na cca 5.4-5.6ghz najefikasnije i da će bit najbolji signal, to točno?
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 19.04.2016., 20:14   #2
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
Autor jp_rv Pregled postova
blesav naslov, nisam znao šta pametnije stavit.
situacija je ova:
mreža 1 je kod mojih staraca, tu je vdsl modem, par kompova, i lokalni file server.
onda ide fino lan kabel do krova di je mikrotik sxt. onda nešto dalje stoji omnitik, i onda je kod mene na krovu opet sxt.
kad nešto kopiram u mreži između te 2 lokacije (windows-windows ili android-windows) vrh vrhova mi je 500KB/s.
s druge strane kad radim speedtest dobijem mojih bijednih 10-11mbita koliko mi vdsl ide, a bandwidth test između 2 sxt-a ide 25-30mbita.

ko tu koga? zašto se tako vuče?

poanta mi je streamati serije i filmove koji se doma skiduckaju na server, bez da ih moram lokalno dovlačiti, ali to zapinje i trza, i onda sam skužio da je problem u linku.

ps - ako se netko igrao sa sxt-ovima, na kojoj su frekvenciji najefikasniji? kaže frend da su antene u sxt-ovima na cca 5.4-5.6ghz najefikasnije i da će bit najbolji signal, to točno?
Za početak koji wifi protokol koristiš uopće za PtMP?
Prebaci na nstreme ili nv2 i uključi tdma.
Dalje, nemoj bw test raditi da pokrećeš server na samim Tik uređajima, u biti im je CPU preslab da bi bio BW server, zakuca ga na 100%, najtočnije bi trebao dobiti mjerenjem sa PC-a na PC.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 19.04.2016., 20:30   #3
jp_rv
Premium

Protokol je nv2 , cista frekvencija, oba chaina ukljucena.
Bw test od mtk je sasvim dovoljan jer imam koma signal pa je on problem. Ali to sad direkno nebi smjelo imat veze, zasto mi je cp kroz mrezu zakucan na 4mbit, a internet ide 10? Nema smisla.
Staro 19.04.2016., 22:12   #4
dadoremix
Premium
Moj komp

dadoremix's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
koliko je to signal ?
ajmo to da vidimo.. -xx
dadoremix je offline   Reply With Quote
Staro 20.04.2016., 14:23   #5
jp_rv
Premium

screenshot sa omnitika i speed testovi prema oba sxt-a.

Staro 20.04.2016., 15:59   #6
D/G
Premium
Moj komp

D/G's Avatar

Datum registracije: Feb 2010
Nisam koristio SXT Lite5 ali pomalo gledam specifikacije pa primjetih ogromnu razliku u snazi i osjetljivošću prijema ....tj. znamo da je razlika od samo +3 dB točno duplo više a ovdje navedene razlike su i veće .....točno ?
Wireless specifications

5 GHz

TXRX
6MBit/s27-95
54MBit/s23-80
MCS027-95
MCS722-77
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 20.04.2016., 20:45   #7
jp_rv
Premium

nisam još pohvatao te mcs brzine niti išta previše šta se mikrotika tiče, sve je na auto. koliko sam čitao nv2 je najbrži protokol, tj izgurava najviše prometa kroz određenu razinu signala. malo mi je sad komplicirano mijenjati jer mi je malo problematično ako ostanem bez pristupa omnitiku, moram odlaziti na lokaciju.

znam da bi bila bolja situacija da sam uzeo ac uređaje umjesto an, ali je razlika u cijeni osobito ako uključim i omnitik, bila prevelika. ovih skoro-pa-30 mbita je ok kada bi mi streaming uredno radio, ali neznam zašto ali ne radi.
kad kopiram nešto u mreži doma, ili na cca 60MB/s, jer mi je kompletna mreža na gigabitu, tako da niti jedan kabel nije problem, već nešto drugo.

help?
Staro 20.04.2016., 21:18   #8
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Vjerojatno imaš gubitaka na slabijem linku.
Poigraj se malo s ovim alatom, pa stavi bar screenshot ovog LOS prozorčića gore desno.
Zanimljivo štivo za long range wifi linkove pa malo prouči.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Staro 20.04.2016., 22:15   #9
jp_rv
Premium

Dakle, znam da je link u banani, da nije nebi imao te probleme.
ovo govori dovoljno samo po sebi
Tx/Rx CCQ 29/30 %
Signal To Noise 31 dB

ali ja ću opet ponovit pitanje - zašto share u mreži ide samo 4mbit, a normalan net ide 10-11, a mtk speed test do 30mbita? da nema mtk neki svoj QoS?
zašto ne može cp u mreži ić brzinom linka?

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 21.04.2016. u 08:42.
Staro 21.04.2016., 21:31   #10
jp_rv
Premium

Citiraj:
Dakle, znam da je link u banani, da nije nebi imao te probleme.
ovo govori dovoljno samo po sebi
Tx/Rx CCQ 29/30 %
Signal To Noise 31 dB

ali ja ću opet ponovit pitanje - zašto share u mreži ide samo 4mbit, a normalan net ide 10-11, a mtk speed test do 30mbita? da nema mtk neki svoj QoS?
zašto ne može cp u mreži ić brzinom linka?
tišinaaa

i šta to nikky editiraš moje postoje svaki put? nije da psujem. valjda. ako da onda je nesvjesno.
ako pak ispravljaš gramatiku, imaš previše slobodnog vremena
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 21.04.2016., 21:45   #11
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Nesrećo jedna
Samo maknem quote za post poviše jer je nepotreban, šta si opet poviše napravio.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 21.04.2016., 23:07   #12
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Ajmo drugim putem.
Kako se taj server s kojeg streamaš veže na mrežu?
Da nije kakva 802.11b kartica ili loš mrežni kabel.
Također, imao sam slučaj da wifi kartica ne može više preko 5mbit potegnut.
Staro 22.04.2016., 12:39   #13
jp_rv
Premium

taj server/komp je na kabelu, i na gigabit switchu. kad sam tamo i kopiram nešto na laptop ili drugi komp, ide 60tak MB/s.

sad sam dignuo ftp server i kopiram kroz wifi link - max 4mbita. ako dok kopiram idem na speedtest, izvučem max iz vdsl-a i mtk ispiše link speed 15mbita, kako speedtest završi link speed padne na 4mbit. jednostavno ne želi kopirati kroz mrežu brže od 4mbita, a normalan net radi kako spada.

i kopiranje kroz mrežu preko ftp-a:
Staro 22.04.2016., 12:50   #14
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Staro 22.04.2016., 13:24   #15
jp_rv
Premium

sxt: SXT 5nD r2
fw: 3.24

omnitik: OmniTIK U-5HnD
fw: 3.17
Staro 22.04.2016., 13:46   #16
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Pa voziš prilično stari os na tom Tiku, sad je aktualan 6.35
ako nisi siguro koja varijanta ide u njega napravi update kroz Winbox,
za svaki slučaj prvo spremi trenutni konfig na pc.
Za SXT ista priča.
Za svaki slučaj spremi i licence, nešto su mijenjali pa zna zezati upgrade na novije.
Ako to bude slučaj kod tebe onda upotrebi Netinstal proceduru (jasno opet paziš da bude odgovarajući paket).

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 22.04.2016. u 13:56.
Staro 22.04.2016., 14:48   #17
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Citiraj:
sxt: SXT 5nD r2
fw: 3.24

omnitik: OmniTIK U-5HnD
fw: 3.17
Digni zadnju verziju ROS-a iz quickset-a (6.35), reboot, potom klikni na upgrade fw (trebalo bi ti nuditi 3.33), reboot.

E da, i koji wifi package vrtiš? System-packages? Wireless-cm2 ili wireless-fp?
Wireless-fp je preporučen.

@Nikky: ovo nije ROS verzija, nego firmware, može ić nova verzija sa novom verzijom ROS-a i ne mora.
Uglavnom ako ne odeš na upgrade fw, upgrejdaš ROS ali ne i fw.
Vjerujem po firmware verziji da je na nekoj ROS 6.xx verziji, nebi smjelo bit problema s licencama.
Ono što se može desit nakon promjene wireless-cm2 na wireless-fp je gubitak veze prema jednom od Tikova.

Sa službene wiki stranice:
http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Upgrade_RB

Zadnje izmijenjeno od: Pomo. 22.04.2016. u 15:06.
Staro 22.04.2016., 15:39   #18
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

A da, previdio sam detalj FW vs OS :_ posipa_se_pepelom:
Staro 22.04.2016., 21:16   #19
dadoremix
Premium
Moj komp

dadoremix's Avatar

slabo pratite mikrotik forum
wireless_FP je old paket po novome
wireless_cm2 je sad default
a novi nasljednik bude
wireless_rep

http://forum.mikrotik.com/viewtopic....534333#p534333
Staro 22.04.2016., 21:43   #20
jp_rv
Premium

do sad nisam imao pozitivnih iskustava sa apgrejdanjem ičega. ajde da su mi doma na stolu, ali ovako preko remote-a...
probat ću dignut share na kompu od frenda koji je spojen na omnitik (doduše i on je bežično...) , i testirat prema sxt-u di je full signal, pa vidit onda. tamo speedtest ide 100mbita, pa ćemo vidit kako će ić u lanu. malo me strah stavljat novi fw, jer mi je ovo i backup pristup netu za turiste i nesmijem ga srušit.

šteta šta se ne može dignut fw koji bi koristio 160mhz kanal :P vjerujem da bi to rješilo moje probleme. ako sad ide 30mbita, sa još 8 kanala bi išlo 100+ mbita
Staro 22.04.2016., 21:56   #21
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Citiraj:
do sad nisam imao pozitivnih iskustava sa apgrejdanjem ičega. ajde da su mi doma na stolu, ali ovako preko remote-a...
probat ću dignut share na kompu od frenda koji je spojen na omnitik (doduše i on je bežično...) , i testirat prema sxt-u di je full signal, pa vidit onda. tamo speedtest ide 100mbita, pa ćemo vidit kako će ić u lanu. malo me strah stavljat novi fw, jer mi je ovo i backup pristup netu za turiste i nesmijem ga srušit.

šteta šta se ne može dignut fw koji bi koristio 160mhz kanal :P vjerujem da bi to rješilo moje probleme. ako sad ide 30mbita, sa još 8 kanala bi išlo 100+ mbita
Ako te tješi još nisam imao problema ma Mikrotiku sa instalacijom novog ROS-a i fw, sve preko wirelessa (doduše u mom stanu) kroz valjda sve verzije 6.xx.
Prekopaj malo forum za zadnju verziju i vidi ako su ljudi gubili wifi linkove na omnitiku i sxt-ovima.
Evo, čak sam i wifi package upravo prebacio i nikom ništa.
Staro 22.04.2016., 22:05   #22
dadoremix
Premium
Moj komp

dadoremix's Avatar

samo idi do 6.35 verzije i sve bude ok..
ali nemoj birat RC verzije.. jer budes onda planinario.
Staro 25.04.2016., 16:29   #23
jp_rv
Premium

nisam niš petljao po softveru, već samo napravio kratki test.
od mene do servera (znači kontra smjer u odnosu na prije), ovisno o tome dal netko koristi net ili ne, varira 1.0 - 1.2MB/s. šta je cca duplo u odnosu na brzinu koju dobivam kad promet ide u drugom pravcu.

od servera do frenda (koji je spojen na omnitik preko njegove wifi mreže) je ista stvar, iako to nije baš relevantno jer on ima loš wifi signal, ap je na krovu a on je 2 kata niže tako da mu signal nije baš bognzašta.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno