|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Nov 2013
|
(riješeno) Povremeni problemi s bootanjem
Lijepi pozdrav, Imam jedan problem s računalom s kakvim se do sada nisam sretao te tražim savjet. Naime, računalo mi se povremeno neće upali. Simptomi su sljedeći: 0) Ponekad se to desi da se računalo smrzne unutar igre/rada te se problem javi nakon toga, ali ne uvijek, čak i u manjoj mjeri 1) Pokrenem računalo, čuje se normalan beep, ali računalo se neće podigne - crna slika u potpunosti 2) Ugasim računalo te ga ponovno pokrenem 3) Sada se računalo upali na sekundu, odmah ugasi i odmah upali ponovno 4) Ne čuje se nikakav beep s matične - slika crna (uopće se ne pokreće niti disk znam prepoznat po zvuku) Ja sam otvorio cijelo računalo i izvadio sve komponente s matične nadajući se da ću identificirati kvar. Na žalost isto je ponašanje kada izvadim sve komponente (vadio sam jednu po jednu), i memoriju i disk i grafičku karticu (čak sam i mijenjao grafičku). Promijenio sam i cooler na procesoru i pastu jer se malo pregrijavao prije, ali to nije riješilo problem. Mijenjao sam i utor na koji je spojen monitor na grafičku, ali ne pomaže. Nakon nekog vremena kompjuter jednostavno proradi iako mi se čini da je relativno sporiji nego prije pojave ovih problema. Komp je relativno star Q6600 proc radeonka 4850 unutra (valjda nekih 4 godine). To mi je najčudnije ta periodičnost rada čas radi čas ne... A u zadnje vrijeme frekvencija nerada se poboljšala, zadnji put nije htio raditi tjedan dana pa je 3 dana radio. Sad je opet prestao radit nisam ga ni probao palit tjedan dana jer radim na laptopu. Po meni je ili matična ili napajanje, ali nisam pametan. Pročitao sam sad sticky na forumu pa ću probati i ovo: "1. BIOS - nekad se dogodi da EPROM izgubi ili pobrka postavke BIOS-a pa se sve zblesira, pogotovo nakon overclocka, česte promjene hardwarea ili čestog gubitka napona pa je potrebno resetirati BIOS (clear CMOS) na default postavke vađenjem dugmaste CR2032 baterije, (pre)spajanjem jumpera na položaj 2-3 ili pritiskom određene tipke na PCB-u matične ploče" Ako itko ima da se susreo sa sličnim problemom bio bih zahvalan za bilo kakvu pomoć! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Odradi spomenutu clear cmos proceduru a potom prođi kroz postavke i provjeri / promjeni šta treba. Da bi detektirao problem trebaš zamjenske komponente sa kojima testiraš, ako možeš posudi negdje na dan, dva. Neke komponente si spominjao ali nisi naveo precizno sve. Prvo kreni od napajanja, pogotovo ako je neki jeftilen. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
|
Ok hvala lijepa na odgovoru. Što sam probao i do sada napravio: 1) Odspajanje s matične - grafička, memorija, disk, CD pisač 2) Zamjena - cooler na procesoru, grafička 3) Provjera memorije - probao samo s jednom pločicom, pa samo s drugom, u svim utorima 4) Promjena utičnice za struju 5) Promjena strujnog kabela Dobro je napajanje kad sam kupovao 14 dana sam čitao recenzije, ali valjda ga godine stigle ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Prvo i osnovno: koje računalo? Pregledaj kondenzatore na matičnoj ploči da se koji od njih nije napuhnuo ili iscurio.
![]() |
#6 |
Registered User
|
Uspio sam bootati računalo, ali nisam našao trajno riješenje jer iskreno nemam pojma zašto se uspio bootat. Naime proces je išao ovako: 1) Probam resetirat CMOS - neće se uopće računalo upali, ne boota već upali, kao da nema struje kada promijenim jumpere u položaj po instrukcijama s web stranice ASUSa. 2) Izvadim baterijicu s matične 3) Ne pomaže 4) Izvadim sve lako vadljive komponente (grafička, memorija, disk, cd rom) - ništa 5) Odspojim sve glavni i pomoćni strujni kabal s matične i spojim nazad - ok matična počne pištati (fali joj RAM) 6) Spojim memoriju - pišti drugačije (fali joj grafička) 7) Spojim grafičku - opet ne radi samo crni ekran,.. 8) Trčim po sobi vrišteći 9) Opet vadim sve van i pokušavam opet s odspajanja naponskih kablova s matične - ne radi 10) Spojim samo garafičku - boota se i pišti 11) Spojim obje memorije - neće opet 12) Spojim jednu memoriju - hoće 13) Spojim disk i cd - još uvijek hoće 14) Spojim drugu memoriju i postavim postavke biosa (vrijeme) - trenutno radi U potpunosti sam u rebusu. Siguran sam da će u sljedećih tjedan dana se opet pojaviti taj problem. Jel iko ima kakvu ideju do čega bi moglo biti? Evo SiSoft Sandrinog ispisa (malo pročišćenog). Computer Model : OEM P5Q-PROChassis : Desktop Mainboard : ASUS P5Q-PRO BIOS : AMI (OEM) 1306 08/20/2008 Total Memory : 4GB DIMM DDR2 Processors Processor : Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q6600 @ 2.40GHz (4C 2.4GHz, 2x 4MB L2) Socket/Slot : FC LGA (Socket T) Chipset Memory Controller : ASUS P45/P43/G45/G43 DRAM Controller 4x 267MHz (1GHz), 4GB DIMM DDR2 802MHz 64-bit Memory Module(s) Memory Module : Nanya M2Y2G64TU8HC6B-AC 2GB DIMM DDR2 PC2-6400U DDR2-800 (5-5-5-18 3-23-6-3) Memory Module : Kingmax KLDE88F-B8MO5 2GB DIMM DDR2 PC2-6400U DDR2-800 (5-5-5-18 3-23-6-3) Video System Monitor/Panel : Samsung SyncMaster (1680x1050, 22.0") Video Adapter : ATI Radeon HD 4800 Series (800SP SM4.1 625MHz, 512MB DDR3 2GHz 256-bit, PCIe 2.00 x16) Graphics Processor Compute Shader Processor : ATI Radeon HD 4800 Series (800SP 625MHz, 512MB DDR3 2GHz 256-bit) Storage Devices WDC WD6400AAKS-65A7B0 (640.1GB, SATA300, 3.5", 7200rpm, 16MB Cache) : 596GB (C ![]() ![]() Disk (, DVD+-R, CD-R, 512kB Cache) : N/A (G ![]() Logical Storage Devices Hard Disk (C ![]() Storage (D ![]() Optical Drive (G ![]() Network Services Network Adapter : Atheros AR8121/AR8113/AR8114 PCI-E Ethernet Controller(NDIS6.20) (Ethernet, 100Mbps) Operating System Windows System : Microsoft Windows 7 Ultimate 6.01.7601 (Service Pack 1) Platform Compliance : x64 Windows Experience Index Current System : 5.9 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Evo jedna vrsta prevoda dosadašnje defektacije: - nakon šta si sa mobo sve izvadio i ponovno vratio napajanje mobo je poćela davati znakove života, ponekad se desi da je 24-pin konektor napajanja "sjeo" ali nisu svi pinovi dobro "sjeli", čitaj nije dobar spoj, valjda je sada dobro sjeo - sam si otkrio problem sa kombiniranjem dvije različite memorije, nebitno šta su opisno istih karakteristika, nekad takve kombinacije rade bez problema a nekad zezaju, pokušaj zamjeniti / nabaviti dvije iste memorije, po mogućnosti iz iste serije - evo službene liste testiranog rama za tu mobo > http://support.asus.com/QVL.aspx?SLa...6ZSEJ8EPY6HoNU |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
Datum registracije: Sep 2008
|
kolko vidim sve je probao osim napajanja a bit će ono problem |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Registered User
|
Što se tiče naponskog konektora možda je i to... Ali kompjuter se kao takav upali... Mislim da ću ako krepa sljedeći put probat ga upalit bez spojenog velikog konektora na matičnu. Što se tiče memorije ne vjerujem jer komp radi s tom memorijom već 3-4 godine, zašto bi sad odjednom krenuo zezat? Napajanje, a možda jest u krajnjem slučaju ako se ponovi probat ću ga zamijenit, a ako i ne bilo je već vrijeme za komp novi ![]() Hvala svakako svima na savjetima! |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|