Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 16.04.2013., 02:10   #1
Brc
Premium
Moj komp

Datum registracije: May 2007
Hard malo radi malo ne radi

Prijatelj ima komp star mjesec dana.
Prije tjedan dana kod paljenja kompa pojavio mu se disk read error, uzastopnim restartanjem nekad je bio read error a nekad da uopce nema boot device-a. Svo to vrijeme iz diska se cuo čudan zvuk, periodički svakih sekundu "kvrc" - "kvrc". Nakon par sati "odležanih" upalio komp i sve radi

Ista stvar danas - read error - kvrckanje, nakon 1 sata, opet sve radi i zvuka više nema. Šta se to dešava? I kako to uopce reklamirat
između ta dva dogadaja, odvrtio hd tune i bilo sve ok

radi se o 500.0 GB TOSHIBA TSH-DT01ACA050
Staro 16.04.2013., 06:28   #2
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Odvrti tvornički alat koji ćeš naći na Hiren's Boot cd-u. Meni smrdi na mehanički problem, a to teško da će detektirati bilo koji program. Trebalo bi uslikati ekran kad izbaci grešku ili BSOD i s time pokušati izvršiti reklamaciju.
Za prvu ruku pokušati promijeniti kabel i upotrijebiti drugi SATA konektor na matičnoj.
Oglas

Oglas
Staro 16.04.2013., 09:42   #3
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Citiraj:
Autor Brc Pregled postova
Prijatelj ima komp star mjesec dana.
Prije tjedan dana kod paljenja kompa pojavio mu se disk read error, uzastopnim restartanjem nekad je bio read error a nekad da uopce nema boot device-a. Svo to vrijeme iz diska se cuo čudan zvuk, periodički svakih sekundu "kvrc" - "kvrc". Nakon par sati "odležanih" upalio komp i sve radi

Ista stvar danas - read error - kvrckanje, nakon 1 sata, opet sve radi i zvuka više nema. Šta se to dešava? I kako to uopce reklamirat
između ta dva dogadaja, odvrtio hd tune i bilo sve ok

radi se o 500.0 GB TOSHIBA TSH-DT01ACA050
Ja sam imao gotovo isti problem (i još ga imam ), ali meni je kazalo bad sectore :S Mislim da je do harda iskreno...
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2013., 16:10   #4
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
meni je tako bilo sa starim seagateom, nakon nekog vremena je sve češće proizvodio zvukove i crka je na kraju, ali ajde 7 godina mu je bilo

a sad iman wd scorpio black novi, i on mi je počeo škljocat, al sve radi uredno, ima jos 4,5 god garancije pa mi nije bitno toliko

Moga bi i kabel provjerit, jer ako nije onaj na klik, postoji šansa da nevata kontatk dobro i ispada,ali najvjerojatnije umire hard, preporucujem napravit backup hard diska, na neki vanjski disk, ili na dvdove, i pogledaj jel smart izbaciva greške, moš i poslat ScreenS SMART-a sa HDtuneom, jesi li HDtune slow check ili quick?

Zadnje izmijenjeno od: OuttaControl. 16.04.2013. u 16:17.
OuttaControl je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2013., 17:12   #5
Brc
Premium
Moj komp

Datum registracije: May 2007
Citiraj:
Autor OuttaControl Pregled postova
meni je tako bilo sa starim seagateom, nakon nekog vremena je sve češće proizvodio zvukove i crka je na kraju, ali ajde 7 godina mu je bilo

a sad iman wd scorpio black novi, i on mi je počeo škljocat, al sve radi uredno, ima jos 4,5 god garancije pa mi nije bitno toliko

Moga bi i kabel provjerit, jer ako nije onaj na klik, postoji šansa da nevata kontatk dobro i ispada,ali najvjerojatnije umire hard, preporucujem napravit backup hard diska, na neki vanjski disk, ili na dvdove, i pogledaj jel smart izbaciva greške, moš i poslat ScreenS SMART-a sa HDtuneom, jesi li HDtune slow check ili quick?
slow check
Staro 22.04.2013., 11:24   #6
Dr_faca
Premium
Moj komp

Dr_faca's Avatar

Datum registracije: Oct 2010
Imao sam jedan sličan problem,gotovo sam siguran da je hard otišao u k....

Uglavnom,čulo se jako grebanje,kao da ideš s ključem preko metala,jasno je oštećenje harda,možda je korisniku pao i sl.Obavim check sa HDtuneom,ništa ne pokazuje,nikakve bad sectore,kad nakon 2 mjeseca,padne sustav,fali neki file,nemože se bootat OS,ubacim Hiren's boot,pošto je bio Seagate,pokrenem Seagateov hard tool,kad on izbaci milijun BS-a...i da skratim priču,na kraju promjenim i kabel,uspijem reinstaliran OS i pokrenem ga,instaliram HDtune on opet pokazuje da nema BS-a...prošlo je cca 6mjeseci od toga,hard i dalje radi,ali je samo pitanje vremena kad će riknut.Isto kao što su kolege predložile,testiraj ga sa Hiren's boot programima,oni će ti sigurno naći nešto,i reklamirat što prije...
Dr_faca je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno