Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Intel
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 12.10.2002., 00:34   #1
Stormeye
Billy lives forever

Stormeye's Avatar

Datum registracije: Dec 2001
Mislim da je konačno došlo vrijeme da zamijenim svoj proc i ploču.
Dok mi proc još prolazi( ipak je brz za većinu stvari) matična ne da se raspala nego se čudim kako uopće više radi. Mislim stari Matsonicov model koji se muči i sa mnom i sa procom a što da vam pričam nema se para pa se krpi ploča dokle ide.
Eh sad prva stvar na koju sam odmah pomislio je jeftini upgrade na AMD XP procesor. I tako je i bilo do nekidan kada sam otišao do frenda pogledat njegovu makinu u koju je piknut 1700+( pričao sam već negdje). I tako ja kod njega doma kad ono athlon leti stvarno je nema riječi, ali radi neko vrijeme i onda se cijeli sistem zabloka. I mislim ja ajde valjda zeze softver( Nero) ili nešto treće ali sigurno nije hardver. I slučajno ja stavim ruku na kućište koje je inače zatvoreno i ono...auu... pa da vam pravo kažem na mjestu poviše napajanja može se komotno janje ispeći, ali doslovno. jednostavno gori
I ja u BIOS odmah kad ono temp.CPu oko 60 stupnjeva, a cooler je sasvim pristojan.
I tako je propao mit o velikom i jeftinom upgradeu, kad sam konačno shvatio da taj AMD ne vrijedi ništa ( uz dužno poštovanje svima vama koji ga koristite).
Eh sad. Dvojba je što uzeti P4 ili Celeron ovaj na Vilamette jezgri sa 128 keša?
Svi kažu da ako kupiš P4 1.6A dobiješ besplatno 500MHz jer taj proc ide na 2GHz ko od šale no ne znam baš...
A Celeron ko celeron kanta u soc478 barem mi se tako čini, jedino što privlači je deklarirana brzina no ostalo....veliki bed
Vidim da ovde ima dosta ljudi koji tjeraju P4 na visoke taktove pa bih volio čuti njihova mišljenja.
I na kraju je li bolje uzeti slabiju ploču( malo manje poznatog proizvođača) tipa Matsonic ili nešto slično i tu uštedjeti i uzeti jak proc ili obratno?
Da se razumijemo ja bih jeftin proc koji se dobro OC-a dakle ono da pređe 2 GHz.
Ajde ljudi da vas čujem
Staro 12.10.2002., 03:52   #2
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Datum registracije: Feb 2002
Na ploči se niakda ne štedi. Ona ti je jedina garancija da će sve ostalo raditi kako treba. Istina je da možeš uzeti i najjaču ploču, pa se za....., ali si kod Matsonica 100% siguran u to.

AMD je super, ako nije na VIA-i i ako se pristojno hladi. Ovo isključuje zatvorenu kutiju. VIA je dobra dok god nisi previše zahtjevan.

Moj se proc bez problema (doduše zabunom) zaletio u W2000 na 2.66. Bez dizanja napona i temperature.

Celeron je dobar za manje zahtjeve i ograničenje rada.

Dobitna kombinacija je dobra ploča i jeftini P4 sa 512 kb (recimo 1.6A).

Druga je ploča sa AMD chipsetom (mislim da nema loših) i Athlon XP.
Elegantan kao leopard

Nisam to ja, to je moj komp.
RAK je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 12.10.2002., 12:23   #3
Stormeye
Billy lives forever

Stormeye's Avatar

Tako sam i ja mislio.
Neka MSI pločica do 800kn i na to jedan P4 1.8A ili slično i malo da ga nabrijem i to je to.
BTW Rak kolika je temperatura tvoje četvorke? Čim je hladiš?
Staro 12.10.2002., 13:18   #4
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Stormeye
Tako sam i ja mislio.
Neka MSI pločica do 800kn i na to jedan P4 1.8A ili slično i malo da ga nabrijem i to je to.
BTW Rak kolika je temperatura tvoje četvorke? Čim je hladiš?
MSI samo preko 1000 kn. Radije kupi 1.6A ako nemaš love za jače. Na ploči se ne štedi, štedi se na procesoru, CD-u, pržilici, DVD-u. Oni ti neće ugroziti performanse kao loša ploča. Procesor će biti brži i možda ćeš imati koji 3D mark više, ali će ukupan rad biti bitno lošili.

Temperatura je 42-45 bez i 50-52 pod punim opterečenjem. Hladim je za sada sa coolerom iz BOX-a. Sanyo Denki na 2600 okretaja. Krenuo sam kupiti Dr. Thermal ali ne mogu dovoljno uživati u tišini. Znam da temperatura nije baš zavidna, ali ne ruši rad procesora.

Evo ti preporuka za ploču:
MBO ABIT, s. 478, BD7-II, i845E, zvuk, BUS 533 MHz, DDR, LAN, ATX 2 1.049,00
MBO MSI, s. 478, 648 MAX, SIS 648, 533 MHz BUS, AGP 8X, zvuk, DDR 333, ATX 2 1.112,22 1.002,00

Intel chipset je ipak moj favorit.
Elegantan kao leopard

Staro 12.10.2002., 14:00   #5
dpajur
PC Ekspert

dpajur's Avatar

Datum registracije: Sep 2000
Ja mogu samo potvrdit preporuku o Abit BD7-II, ploca je zakon, radi savrseno, u stilu dobrih starih abitica na BX chipsetu
I uz sve to mozes furat DDR400 RAM. 1.6A i 1.8A procesori su najisplativiji ako mislis overclockati. Jedino sto ti BD7-II ne dopusta mijenjanje voltaze na vise od +15% u biosu. Tu pali farbanje pinova, ja sam slozio default 1.7v, tak da mi +10% daje 1.87v, a ak bas ocu ic na neku krajnost imam i opciju za +15%.

Sto se hladjenja tice, Intel se ne grije puno, a onaj cooler koji dobis s njim je zakon. Jedino ako ga overclockas kolko ide, pa dignes voltazu i sve to, cooler se ubrza, pa onda jos u zatvorenom kucistu, ubrza se toliko da ga se zbilja cuje. Nekih 3800rpm. Inace na 2500rpm je bubica

Moj 1.8A je isao na 2.7Ghz (1.87v) sa Intel coolerom, s normalnim temperaturama u otvorenom kucistu. Sa zatvorenim kucistem (nemam ventilatora, idu mi na zivce) bi se temperatura lagano dizala sve dok procesor vise nebi bio stabilan.. Nekih 55-60C.

Ako si sretan sa nekim overclockom od 2.2-2.4Ghz, uz +5% +10% voltaze, stvar bi trebala raditi savrseno.

Intel Xeon X5550
Asus Rampage II Extreme
6GB Corsair Dominator GT
PowerColor Radeon PCS+ 5870
Samsung PM800 256GB SSD
Samsung F3 EcoDrive 2TB
Seasonic X750
Silverstone TJ-07
Dell U2311H

Cooling:
Thermochill 140.3
Fractal Design 140x3
EK Supreme HF
EK 5870FC v2
Laing DDC 3.25 + EK DDC Top v2
EK Multioption 250
mCubed T-Balancer XL
Build Log
dpajur je offline   Reply With Quote
Staro 13.10.2002., 16:03   #6
Stormeye
Billy lives forever

Stormeye's Avatar

Super.
Hvala na preporukama za ploču, gotovo sam siguran da ću uzeti zvjerski kvalitetnu ploču, dovoljno sam se patio sa šrot pločama, vrijeme je za Abit.
Eh sad idemo kupit lovu
Staro 13.10.2002., 17:10   #7
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Ali i tu postoji mali problem.

Kada je jednom kupiš, nikada nećeš biti zadovoljan sa drugim. Tako da će te to dosta koštati.
Elegantan kao leopard

Staro 13.10.2002., 18:37   #8
Stormeye
Billy lives forever

Stormeye's Avatar

Ma ne vjerujem.
Grafičke me ne zanimaju tako da... odmah uštedim
a ostalo, pa imam više manje sve osim još 20 gigi harda
ali to ionako nije velika investicija