Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 19.07.2010., 02:31   #1
smilas
Registered User

Datum registracije: Jul 2010
Unhappy Komp smrzava nakon POST screena, spor u radu,...

Eto ljudi prvo pozdrav, bio sam upucen na ovaj forum da vas, znalce zamolim za pomoc oko kompa, pa evo ovako ide moja prica;

Naime komp je sad star nekih 2 i pol godine i u tom vremenu nikad nije radio kako se spada, bio je na minimalno 10 servisa u ukupnom trajanju od nekih 3-4 mjeseca, problemi su poceli sa tim da se nekada pri paljenju smrzavao i stajao ili se nije dao upaliti. Taj kvar je nestao nakon što su mi istu matičnu zamijenili 4 puta te zamijenili napajanje, u tom je periodu stvar najdulje suvislo radila, no nakon toga (proslo je 3 mjeseca, ako) su opet pocela sranja i tad su krenule zamjene; matična (opet), RAM-i - nista nije pomoglo ili je pomoglo te se kkomp svaki puta shebao odmah po povratku (oni me uvjeravaju da je u servisu radio savršeno). Prestao sam s njima komunicirati nakon što su mi po zadnjem kvaru probali uvaliti to da sam ja otvarao komp i ogrebao maticnu, nakon sto sam im napravio scenu u ducanu su odustali od te optuzbe, zamijenili maticnu po Bog zna koji put i to je bilo to (samo da napomenem da sumnjam i na to da mi nisu dali zadnji put novu maticnu, vec neku staru jer ima preljepljenu etiketu sa šifrom proizvoda preko stare sa drugaciom sifrom).

Komp ni od tada naravno ne radi kak treba. do proslog tjedna problemi su mu bili: Kad se pali, svaki se 3. put recimo smrzne na onom djelu kad bi trebao loadat Windowse i samo stoji, daljnja greška je očito prespor rad (u Afterima radi sporije nego ikad, čak se i u reprodukciji HD-a brejka, što prije nije radio), ima svega nekoliko gličeva koji se pojavljuju povremeno ali nista strasno. Najveci problem od svih je bila ova sporost jer nisam mogao raditi kako se spada. Jos jedna stvar Win sedmica i vista se na njemu ruše odmah te je jedino sto se upali suvislo XP, pa zbog količine RAM-a imam 64 bitnu verziju koju bih rado napustio. Inače jos jedan glič postoji koji mozda ukaže na nešto, pri korištenju grafičkog tableta nekada jako loše tumači input i lomi liniju koju crtaš, dakle umjesto jedne zakrivljene linije imaš jednu liniju koja je slomljena na mnogo sitnih ravnih (ovaj problem uočljiviji je u Visti i sedmici ali postoji i u XP-u).

Trenutno je komp. skroz lud, SATA konektori na maticnoj prestaju raditi, naime ovisno o tome u koji mi je sata utor ukljucen disk tako mi ga komp ili prepoznaje i ispisuje gresku na istom ili pak ne prepoznaje kao boot disk uopce ako je u drugom portu.

Eto, naime mene sad zanima; u cemu bi mogao biti problem, što kupiti i/ili promijeniti da ovaj komp radi stabilno, volio bih iskoristiti večinu komponenti ako je moguće i samo zamijeniti problematične jer nažalost nisam pri novcima, tako da i ako bih mijenjao zamijenio bih za jeftinije komponente. No volio bih da mi date savjete i stručna mišljenja. Kompjuter bi trebao bit jako dobar a ne radi , molim vas pomozite.

Detalji konfiguracije su u racunu: http://img839.imageshack.us/f/zaivana.jpg/
smilas je offline   Reply With Quote
Staro 19.07.2010., 03:35   #2
tutix
Premium
Moj komp

tutix's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Što je sa diskovima? Na koji su disk instalirani Windowsi?
tutix je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 19.07.2010., 04:08   #3
Purica/Tamara55
Premium

Datum registracije: Aug 2007
Rekao bih da je matična kriva i da ju zamijeniš ako ništa ne pomogne.
Možda da probaš stavit najnoviji bios (to može biti riskantno ako se komp prećudljivo ponaša, ne želiš da se ugasi ili počne trokirat dok se bios flasha). Da li su sve postavke u biosu na defaultu?

Na druge komponente baš i ne sumnjam po opisanim simptomima.
Probaj izvrtit memtest da vidiš izbacuje li kakve errore(ako izbacuje, onda ili je memorija defektna ili je matična defektna i izbacuje errore i na ispravnim ramima) i neke testove za ispravnost hardova. Jel ima kakvih problema u igrama?

Probaj pokrenut komp bez pržilice i samo s glavnim hardom, a možeš probat instalirat windowse na 2. hard i vidjet ima li kakvih promjena u ponašanju.
Staro 19.07.2010., 06:24   #4
huzo
Zvoni. Kucanje ne radi.
Moj komp

huzo's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
ram,napajanje,hdd..... makar mi smrdi na hdd,ali da sam ja dao skoro 10k kn za komp,nebi se ni trudio ga slozit,nek ga oni popravljaju kako god znaju! ako nece,inspekciju rada za vrat,novinare itd...
Staro 19.07.2010., 07:50   #5
-ELF
Banned
Moj komp

-ELF's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
slazem se sa prijasnjim postom ali takodje i stobom oko maticne i da je polovna.. imo sam kolegu i njegovu maticnu... uzimo je ceo komp u delovima, da ga oni sastavljaju i umesto nove dobio je polovnu maticnu koja se kvarila par puta... btw pogledaj i napajanje.. nesto mi tu smrdi
-ELF je offline   Reply With Quote
Staro 19.07.2010., 09:38   #6
smilas
Registered User

Hej, evo hvala vam, inače test ne mogu pokrenuti vise nikakav jer se komp uopće neda upaliti, naime, ovisno o sata portu, vidim disk za instalaciju windowsa no isti disk ne vidim kao boot device. A ako idem bootati sa onoga kojeg vidim napise mi; disc error.

Inače su windi bili na manjem disku, sad su na oba i ne mogu ih dići ni s jednog hdd-a.

U dućanu su se oni sa njegovim slaganjem igrali 2 godine, prijetio sam im tužbom, tražio povrat novcca no za sve su imali odgovor, tako su me na kraju izmaltretirali jer su izmislili fizičko oštećenje na matičnoj te me još napali radi tog, a ja nikad komp. otvorio nisam ali nisam to mogao dokazati jer nisu vratili naljepnicu na zadnjem servisu jer je kao moj garantni period završio nakon godine dana.
Staro 19.07.2010., 12:27   #7
[GOW]Nec
Premium
Moj komp

[GOW]Nec's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
Je'l se to meni čini ili to ima 8 GB RAM-a..?
Pa to bi trebalo jesti malu djecu.

Probaj ako nisi ostaviti samo jedan keks RAM-a, pa digni 32-bit XP, možda vidiš nešto novo. Inače, nisu to unutra neke traljarije, pa da ne radi samo tako.

Uzmi multimetar, premjeri napone na napajanju.
Izvadi komp iz kućišta i upali na stolu, samo s osnovnim hardware-om pa vidi kako se tada ponaša.

Zadnje izmijenjeno od: [GOW]Nec. 19.07.2010. u 12:36.
[GOW]Nec je offline   Reply With Quote
Staro 19.07.2010., 12:40   #8
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Bezvezna smrzavanja su u najvećem broju slučajeva ovim redom:

1) matična
2) memorija
3) napajanje
Dizel je offline   Reply With Quote
Staro 19.07.2010., 15:42   #9
D-I-A-B-L-O
Bannija :D
Moj komp

D-I-A-B-L-O's Avatar

Datum registracije: Feb 2008
A opet, od svega nabrojanog, nisu nikada i nikako mjenjali diskove.
Ako ikako možeš, probaj posudit od nekoga jedan hdd, nebitna veličina, samo da je ispravan, pa ga uštekaj i probaj instalirat windowse bilo koje.
Uđi u BIOS i provjeri postavke na kojima rade diskovi, trebaju biti u UDMA, ako je slučajno PIO, to ti je razlog štekanja i trzanja windowsa.
Staro 19.07.2010., 22:09   #10
smilas
Registered User

Komp. je pristeekan na ups, tako da struja koju dobiva sigurno nije problem.

Kompjuter ima 8 gb RAMA one nejede decu, hrani se isključivo mojim vremenom, zivcima i novcima...

Sto se tiče hardova imam određenu sumnju prema manjem, sistemakom disku jer se pri sadašnjim pokušajima servisiranja i formatiranja ponasao malo cudnije nego drugi disk, no bez obzira na finese ipak je svaki hard imao isti set problema ovisno o
svom SATA portu..
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 19.07.2010., 22:21   #11
electro
Premium
Moj komp

electro's Avatar

Datum registracije: May 2007
prvo stvar je ako još imaš garanciju da onda baš nije pametno kopat po kompu
drugo zašto ne probaš komp u servisu da se uvjeriš pred njima ako je sve OK

p.s.
da probaš odpojit hardove te bootaš neku live distribuciju linuxa ili ultimate boot cd
(s tim si hard eliminirao mada još uvijek ostaje opcija da mb sata portovi zezaju)
electro je offline   Reply With Quote
Staro 19.07.2010., 22:24   #12
net
Premium
Moj komp

Datum registracije: Dec 2009
Mozes probat povisit napon nb (s 1.3(normalni) na 1.4 ili manje) i ramima (normalni +0.1v) posto su svi slotovi puni. Ako imas jos uvijek istu plocu najveci problem bi bio sto je ploca hibrid i nikako nevoli q6600 (6 utora za ram, 4ddr2 i 2 ddr3). Koje su ostale postavke u biosu? Probaj dat malo vise i ich-u, ako nece prepoznat niti jedan hard.

Zadnje izmijenjeno od: net. 19.07.2010. u 23:30.
net je offline   Reply With Quote
Staro 19.07.2010., 23:48   #13
smilas
Registered User

Ne nemam vise garanciju.

Sto se tiče biosa isprobat ću sutra, probao sam pokrenut komp sa samo osnovnim komponentama ali mi ili ne vidi disk kao boot device, ali vidi u instalaciju windowsa, ili pak vidi kao boot device ali ne želi bootati s njega već ispisuje da je drive erorr, to radi sa oba harda ovisno o sata utoru..
Staro 20.07.2010., 00:29   #14
tutix
Premium
Moj komp

tutix's Avatar

Iskreno, moja ti je preporuka da nađeš nekog kolegu/prijatelja/kompjuter gurua koji ima s. 775 based konfiguraciju, koji se nešto kuži u kompove i da mu se da raskapat svoj komp. Krenete ispitivat jednu po jednu tvoju komponentu na njegovom kompu, fino metodom eliminacije. Možda i UPS na kraju krajeva radi gluposti pa probaj spojit komp drito na utičnicu.
Staro 20.07.2010., 03:55   #15
D-I-A-B-L-O
Bannija :D
Moj komp

D-I-A-B-L-O's Avatar

Datum registracije: Feb 2008
Citiraj:
Autor smilas Pregled postova

Sto se tiče hardova imam određenu sumnju prema manjem, sistemakom disku jer se pri sadašnjim pokušajima servisiranja i formatiranja ponasao malo cudnije nego drugi disk, no bez obzira na finese ipak je svaki hard imao isti set problema ovisno o
svom SATA portu..
Jesi li provjeravao u BIOS-u matične u kojem modu su ti postavljeni diskovi PIO ili UDMA??

Provjeri to svakako, i pokušaj naći neki program za testiranje diskova, tipa HD Tune, mislim da se može skinuti besplatno probna verzija, pa ga pusti da istestira diskove.

Nije nemoguće da su ti obadva diska u banani.
Staro 20.07.2010., 09:34   #16
electro
Premium
Moj komp

electro's Avatar

Datum registracije: May 2007
baš ne kužim što ti ne vidi boot device
odpojiš hard (oba) -u biosu pokreni boot sa cd-a (s tim da imas neki live linux ili
hirens ultimate boot cd)
electro je offline   Reply With Quote
Staro 21.07.2010., 08:48   #17
smilas
Registered User

Evo stavih ga u neki UDMA 0 mod, a Kod PIO moda mogu birati ili auto, 0,1, 2,3,4,5 pa sam ostavio na auto.. No s tim setijhsima sam pokrenuo windowsee sa sistemskog diska, no već pri drugom paljenju se svee izblokiralo.

Sad sto se tiče linuxa, ne vidim sto bi time dobio niti mi je jasno kaj to je s obzirom da nisam to nikad imao pa bi bilo super da mi, ako ti se da malo pojasnis zašto i kako to točno.

Inače ljudi idem sada na more pa neću nekih 3 tjedna moć isprobavat stvari no bilo bi super kad bi mi preporucili gdje i koje komponente kupiti mjesto ovih na koje sumnjate a da mi se uklope u ostatak chipseta..
Staro 29.07.2010., 09:43   #18
smilas
Registered User

Evo samo da javim novosti, doma sam na par dana pa eto; pri jednom od paljenja pojavila se poruka da Imam neki NTLDR errorr ili da taj ntldr fali, nakon toga (restartanje i promjena sata portova) radi gotovo ok, brejka se pri svakom 3 paljenju i dalje i radi sporije... Ne znam jel vam to ista znaci

No da jel ima netko možda preporuku sto nabaviti i zamijeniti da se ovo sredi?
Staro 29.07.2010., 09:49   #19
Tihi2
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2009
Promijeni kablove za disk i DVD, pretpostavljam sata kablovi
I to sve , ne mora biti da zeza na sistemskom hardu
Tihi2 je offline   Reply With Quote
Staro 31.07.2010., 03:21   #20
tutix
Premium
Moj komp

tutix's Avatar

Hm, sad sam vidio nešto zanimljivo. Kako ti je smještena memorija? U koje slotove po bojama? I koja ti je verzija BIOS-a na ploči?
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno