Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 02.01.2009., 16:15   #1
kundak
Premium

kundak's Avatar

Datum registracije: May 2007
Nesto na relaciji maticna-memorija

Maticna je ova iz siga i vec san ih 3 promjenia. Nekad se sve digne u roku od 10s, a uglavnom triba 10 min da se ocita memorija i procesor i posli toga se ne dizu vidovzi. Znaci da uglavnom resetiran dok se ne potrefi da sve ocita u sekundu i nastavi sa dizanjem sustava. To je na optimised settings u biosu. Na fail/safe settings se dize svaki put, ali tada je pola stvari diseblano. Na stranici proizvodjaca kaze da s nekin memorijama ima problema ali da tada samo triba dignuti voltazu. Ovaj kingmaks je deklariran na 1.8v, ali kada ga drzim i na 2 isti je problem. Neznan vise sta cu - prova san svasta,a bezveze mi opet nosit maticnu na reklamaciju.
kundak je offline   Reply With Quote
Staro 03.01.2009., 22:27   #2
GRUNFO
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Dec 2008
nisam baš neki stručnjak (trenutno i ja tražim pomoć-savjet) na forumu ali vidim da ti nitko od "starih mačora-pcekspertovaca" ne odgovara.veliš da ti se na fail/save setingsu
biosa komp diže (normalno?) svaki put. da li si probal (po logici stvari) selektivnu metodu?
dakle postaviš setings na fail/safe i svaki put prije restarta uključiš samo jednu opciju od onih koje su disable-a potrebne su ti. to bi ti trebalo omogućiti da konkretiziraš/lociraš kaj
uzrokuje problem,a samim tim olakšati pronalaženje rješenja.
GRUNFO je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 03.01.2009., 23:45   #3
stuc
Banned

stuc's Avatar

Datum registracije: May 2005
Citiraj:
Autor kundak Pregled postova
a uglavnom triba 10 min da se ocita memorija i procesor i posli toga se ne dizu vidovzi.
Možda bi se i digli da ga ostaviš još jedno 20min... vidim imaš raid pa je lako moguće da imaš probleme sa njim, tj. možda ti hardovi odlaze u PIO mod ili se nešto međusobno kolju na kontroleru od samog chipseta, onda to obično bude tako usporeno jer ni mema ni proc se nemogu normalno "izlistat" ako sam bios nije poslao/odradio informaciju o hardovima.

U prilog tome ide činjenica da se ipak nakon dužeg vremena proc i mema "izlistaju" a to nebi bio slučaj da je nešto od toga neispravno, ili radi ili ne.

U svakom slučaju kada uspiješ normalno upogonit računalo prvo probaj reinstalirat drivere za chipset i prekontroliraj spojeve na svim sata kablovima od svih hardova i na matičnoj.
stuc je offline   Reply With Quote
Staro 04.01.2009., 04:19   #4
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
nema bas logike, mema i proc idu prije hardova u postu.
Susjed mi je svojevremeno dovukao kantu sa slicnim problemom. Ispostavilo se da grafulja (mislim da je bila x1550pro) jednostavno nije zeljela raditi s tom plocom. Ili bolje receno obrnuto jer slike je bilo ali je post isto bio tako usporen. Toliko da sam prvo bio uvjeren da sve zamrne. Otisao skuhat kavu i kad sam se vratio win se bootaju. Krenio selektivnom metodom i ispala graficka. Ista potpuno normalno radi u drugim konfiguracijama tako da se trampio s necakom za slicnu drtinu
greg SE je offline   Reply With Quote
Staro 04.01.2009., 11:52   #5
stuc
Banned

stuc's Avatar

Datum registracije: May 2005
Citiraj:
Autor greg SE Pregled postova
nema bas logike, mema i proc idu prije hardova u postu.
Da no ja nisam govorio o redosljedu izlistavanja komponenti u samom postu nego o onome što se dešava prije njega, samog posta...

Da su proc i memorija neispravni posta uopće nebi ni bilo a on post ipak ima samo što je usporen. Takve probleme može uzrokovati HDD ako je u PIO modu a složio bih se da i grafička može biti uzrok problema jer sam također imao sličan slučaj no nije bilo slike. Samo spori post i windowsi se dignu ali bez slike.
stuc je offline   Reply With Quote
Staro 04.01.2009., 13:26   #6
kundak
Premium

kundak's Avatar

Ma prova san ic metodom eliminacije i u fail/safe modu palit stvari u biosu i sve sta enablam radi.

Sta se tice diskova - oni se citaju tek posli memorije i procesora, ali nisan neki znalac pa nemogu rec je li do njih. Trenutno nisan doma pa nemogu istestirat.
Staro 08.01.2009., 11:06   #7
kundak
Premium

kundak's Avatar

Evo vec 5 dana radi normalno - nemogu reproducirat problem. Ako se ponovi onda cu detaljnije testirat. Enivej hvala na odgovorima.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno