Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 11.12.2008., 18:59   #1
Matta
El Mattador
Moj komp

Matta's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Exclamation Start racunala - nevjerovatan problem !

Evo rjesih da probam s vama ovdje rjesiti problem prije nego posaljem maticnu na servis.

Konfiguracija je slijedeca:

- ASRock Penryn1600SLIX3-WiFi (nvidia 680i SLI)
- Q6600
- Thermalright Ultima-90 sa 12cm ventom
- 2x2 GB Mushkin 1066MHz
- 2x 8800GTX u SLI polju
- CL Xi-Fi zvucna
- 2 WD SATA diska
- 1 opticki drive
- Corsair HX-620 napajanje

Problem:

- Nakon paljenja racunala pojavljuje se normalan screen, pocinje POST i staje na tocno odredjenom mjestu, poslije memorije a prije nego ce se pokazati koji su diskovi skopcani. Tocno 70-90 sekundi poslije toga POST nastavlja dalje kao da se nista nije desilo i Windowsi se dizu bez problema.

Varijable:
- Ako ugasim racunalo i upalim ga u roku od slijedecih 5 minuta, racunalo ce normalno POSTati i dignuti windowse.
- Ako ga ostavim neko duze vrijeme i onda ga upalim, problem se manifestira onako kako je gore opisano.
- Nikada racunalo ne iskapcam iz struje i ne obaram prekidac na napajanju. Dakle, uvijek je "pod naponom".
- Zanimljivost je da mu uvijek treba tocno izmedju 70 i 90 sekundi da nastavi POST. Ako se kojim slucajem POST nastavi prije tog vremena, Windowsi se dizu i odmah se restartaju. Ako pritisnem pauzu za vrijeme takvog "preuranjenog" POSTa i ostavim tako racunalo da se ispunih njegovih 70-90 sekundi i onda nastavim POST pritiskom na tipku, racunalo dize Windowse bez restarta.
- Racunalo se tako ponasa i sa minimalnom opremom na sebi: ploca, proc, cooler, 1 grafa i 1 keks memorije, bez diskova.
- Racunalo se tako ponasa bez obzira bilo na defaultnim postavkama ili bilo sa quadom dignutim na 3GHz.
- Takvo sto mi se nije desavalo odmah kad sam uzeo plocu nego nakon mjesec dana.
- U zadnje vrijeme mi se takodjer desava da se racunalo smrzne nakon 5-6 minuta rada, bez obzira bilo to u Windowsima ili u BIOSu.

Danas sam usao u BIOS i resetirao isti, sejvao i restartao komp. Puff - nista na ekranu. Povadio sve iz ploce, opet nista. Izvadio plocu i mislio pripremiti za slanje u servis, i onako izvedjenu jos jednom probam upaliti (stavio samo grafu i jedan keks memorije, i proc). Ploca se pali bez problema pocinje POST i ponovo ista stvar sa pocetka. 70-90 sekundi stoji, valjda dok se ugrije , nakon toga nastavlja se POST.

Dakle nije problem u toplini, nego izgleda u hladnoci necega.

Naslucuje li tkogod sto se to tocno desava sa mojom plocom ?
Staro 11.12.2008., 21:11   #2
D-I-A-B-L-O
Bannija :D
Moj komp

D-I-A-B-L-O's Avatar

Datum registracije: Feb 2008
Predpostavljam da si memtest vrtio za oba keksa pojedinačno??
Neznam koliko dugo već imaš tu konfiguraciju, ali čitao sam dosta postova o problemima sa mushkin memorijom, možda te ona zbog nečega koči??

Ako ima neka novija verzija biosa, pokušaj i bios update-at..

O.T. Zar ti nisi nakon powercolorke nabavio 4870x2??

Oglas
Staro 12.12.2008., 00:11   #3
Matta
El Mattador
Moj komp

Matta's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor D-I-A-B-L-O Pregled postova
Predpostavljam da si memtest vrtio za oba keksa pojedinačno??
Neznam koliko dugo već imaš tu konfiguraciju, ali čitao sam dosta postova o problemima sa mushkin memorijom, možda te ona zbog nečega koči??
Stavljao sam i jedan i drugi keks, ista stvar. Naravno da, kad se windowsi dignu, svaki bench prolazi bez beda.

Citiraj:
Ako ima neka novija verzija biosa, pokušaj i bios update-at..
Zadnji 1.20 vec odavno stavljen.

Citiraj:
O.T. Zar ti nisi nakon powercolorke nabavio 4870x2??
Jesam da, moja konfa je u sigu. Ovo je nesto drugo.

BTW, na south i northbridgeu su pasivni cooleri i izmedju njih je heatpipe. U tih 70-90 sekundi south i nortbridge se ugriju dobro a heatpipe se uopce ne moze dirati od vrucine. I tek tada se POSTanje nastavlja, kao da treba biti zagrijano da krene ?! Kada je sve hladno nece da POSTa. Mozda trebam namjestiti voltazu SBa i NBa rucno a ne drzat ih na auto ? Stvar je u tome sto ova ploca za voltazu NB i SBa ima samo auto, low, high i highest postavke.

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno