Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 07.04.2008., 19:30   #1
Igneos79
Banned
Moj komp

Datum registracije: Mar 2008
glupi bios problem

Post je iz usluge frendu. Dakle isao je raditi update biosa na svojoj DFI ploci, ne znam koji tocno model, neka za AMD sa nforce4 sli chipsetom mislim. Uglavnom, brzopleto je kliknuo i nije napravio update DMI bloka, vec samo main bloka. Napravio je glupost, ali sto sad. Kad upali komp dodje do dmi-ja i nece dalje. Ja sam mu preporucio da kupi novi bios. Nasli smo i neku firmu van hrvatske koja se time bavi i sve skupa bi ga doslo oko 20 Eura, no sjetih se da je netko na ovom forumu imao programator biosa. Jel taj lik jos uvijek aktivan i bi li pomogao? Ako ne, mozda netko ima sugestiju kako bi se to drugacije moglo rijesiti? Hvala....
Igneos79 je offline   Reply With Quote
Staro 07.04.2008., 19:35   #2
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
PA jeste probali sa flasher floppyem napucat? ako bar nešto diže moglo bi proć...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 08.04.2008., 08:07   #3
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Za programiranje BOIS-a provjeri kod Linksa. Navodno oni to rade.
Staro 08.04.2008., 22:19   #4
Igneos79
Banned
Moj komp

Citiraj:
Autor yedwy Pregled postova
PA jeste probali sa flasher floppyem napucat? ako bar nešto diže moglo bi proć...
Hmm, ne znam sto je flasher floppy, ali ako mislis na flashanje biosa sa diskete, ne dolazi do boota, nula bodova...a u Linksu su mu rekli da nemaju identicnu plocu inace bi mogli duplicirati bios....Ovako mu ne mogu pomoci...
Staro 08.04.2008., 22:31   #5
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor Igneos79 Pregled postova
Hmm, ne znam sto je flasher floppy, ali ako mislis na flashanje biosa sa diskete, ne dolazi do boota, nula bodova...a u Linksu su mu rekli da nemaju identicnu plocu inace bi mogli duplicirati bios....Ovako mu ne mogu pomoci...
http://forum.links.hr/viewtopic.php?t=9061

Na bilo koji nacin doturi chip (ili plocu) do Zagreba i problem rjesen.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 09.04.2008., 06:46   #6
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Citiraj:
Ne mislim na ovo...

http://www.mydigitallife.info/2007/0...-and-recovery/

Iskreno raja koju ja znam nije nekog uspjeha s tim metodama imala ali možeš probati prije slanja na napucavanje ako imaš pri ruci drugi komp jer te ništa ne košta...
Staro 09.04.2008., 15:37   #7
Igneos79
Banned
Moj komp

Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
http://forum.links.hr/viewtopic.php?t=9061

Na bilo koji nacin doturi chip (ili plocu) do Zagreba i problem rjesen.
Hmm, imamo i u Zadru Links, ali umjesto da zaposle nekog tko se kuzi u kompjutere, oni su zaposlili trgovce. Javio mi se neki lik i pitao sam da li imaju mozda Peltierov blok, lik mi je rekao da sam pogrijesio broj. Vjerojatno je mislio da trazim gradjevinsku firmu. A frendu su plocu drzali 2 dana na servisu, sto je i platio oko 200kn, a problem nisu rijesili.

@ yewdy: Citaj malo frend, NE DOLAZI DO BOOTA, dakle nista od flashanja biosa sa cdroma, usba, harda ili bilo cega, treba bas reprogramirati cip, a izgleda da su u u Linksu, bar u Zadarskom, nesposobni za to...
Staro 09.04.2008., 15:58   #8
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Hmm, imamo i u Zadru Links.
Rekoh ti, posalji plocu (jer ce se ista odmah i isprobati da se vidi radi li sve ok) ili chip u servis u Zagrebu i problem rjesen.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 09.04.2008., 16:34   #9
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Citiraj:
@ yewdy: Citaj malo frend, NE DOLAZI DO BOOTA, dakle nista od flashanja biosa sa cdroma, usba, harda ili bilo cega, treba bas reprogramirati cip, a izgleda da su u u Linksu, bar u Zadarskom, nesposobni za to...
Gle čitaj ti malo ono što ti se posta za promjenu...
To je automatski flash, da bi se to napravilo dosta ti je da se digne makar osnovni dio BIOSa, a to što ti ne vidiš ništa na ekranu ne znači da se ništa ne pali od BIOSa jel ti sad jasno?
Dakle FDD je low level dio funkcionalnosti vezan još uz prastare ISA standarde i zato ne podlježe DMA, BUS masteringu, PCI Streeringu i ostalim glupostima koje imaš u višim funkcijama, a koji su potrebni da bi ti ploča upalia AGP ili PCI-e ili kaj već imaš gore za grafu te da bi vidio nešto na ekranu dakle može se (teoretski) dogoditi da upali flash tako čak i kad je mrak na monitoru, a posebno ima šanse ako ti bar nešto ispisuje na ekranu pri paljenu, zato probaj to napravit ili nemoj - tvoja stvar, ali ako ne radi uvjek možeš poslati ploču ili bios čip na fleshanje, a ako proradi uštedio si minimalno 100ak kn troškova i par dana čekanja...

Tvoja stvar što ćeš radit, ali namjerno sam ti napisao da to često ljudima nije upalilo, neznam možda je do novih non legacy ploča koje nemaju uopće nativne kontrolere ili jednostavno nisu napravili dobro floppy ali neznaš dal će tebi radit dok ne probaš i da flash tom metodom može i dugo potrajati tako da ako ćeš to radit ostavi komp bar pola sata na miru...
Staro 10.04.2008., 08:09   #10
Igneos79
Banned
Moj komp

Citiraj:
Autor yedwy Pregled postova
Gle čitaj ti malo ono što ti se posta za promjenu...
To je automatski flash, da bi se to napravilo dosta ti je da se digne makar osnovni dio BIOSa, a to što ti ne vidiš ništa na ekranu ne znači da se ništa ne pali od BIOSa jel ti sad jasno?
Dakle FDD je low level dio funkcionalnosti vezan još uz prastare ISA standarde i zato ne podlježe DMA, BUS masteringu, PCI Streeringu i ostalim glupostima koje imaš u višim funkcijama, a koji su potrebni da bi ti ploča upalia AGP ili PCI-e ili kaj već imaš gore za grafu te da bi vidio nešto na ekranu dakle može se (teoretski) dogoditi da upali flash tako čak i kad je mrak na monitoru, a posebno ima šanse ako ti bar nešto ispisuje na ekranu pri paljenu, zato probaj to napravit ili nemoj - tvoja stvar, ali ako ne radi uvjek možeš poslati ploču ili bios čip na fleshanje, a ako proradi uštedio si minimalno 100ak kn troškova i par dana čekanja...

Tvoja stvar što ćeš radit, ali namjerno sam ti napisao da to često ljudima nije upalilo, neznam možda je do novih non legacy ploča koje nemaju uopće nativne kontrolere ili jednostavno nisu napravili dobro floppy ali neznaš dal će tebi radit dok ne probaš i da flash tom metodom može i dugo potrajati tako da ako ćeš to radit ostavi komp bar pola sata na miru...
Hmmm, e ovo nisam znao. Dakle iako je zapelo na biosu, floppy bi mogao raditi? Prvi put cujem za tako nesto. Da sam bar znao za to prije, mozda bi spasio moju prvu Leadtek plocu...koja je to zvijer bila...nego dobro, hvala na uputstvima, jos se sijecam batcha pa cu samo napravit autorun.bat na disketi koji pokrece flash. Mislim da je bas to i pisalo na onom linku, samo nisam povezao sa ovim sto si sad napisao. Ispricavam se. Vjerojatno je na forumu vec bilo rijeci o tome, ali ne pratim zbivanja, uglavnom volim sam skuziti kako stvari rade i sam otkloniti kvar, ali ovo je bio specifican problem.

@ Bubba : Dadoh frendu broj Linksovog servisa u Zg, nazvao je i rekli su mu da nema problema, rijeseno dok kazes keks. Sad se samo postavlja pitanje zasto mu u Zd nisu predlozili da posalju plocu gore, kad imaju samo jedan eeprom programator i to u Zg. Kvragu, bas sam bio happy sto se Links otvorio u Zadru, vec su mi svakakve hardwerske perverzarije pocele padati na pamet, kad ono, isto ko hg spot i ve mil....trgovci....
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno