|
![]() |
#1 |
I hate mondays..........
Datum registracije: Nov 2002
|
Iomega REV?
Sto mislite o doticnoj tehnologiji-medijima za dugorocniji backup? Konkretno, treba mi nesto na cemu bi na duge pruge mogao pohranjivati obiteljske fotke i slicno (malo mi je bezveze da za 7-8 godina skuzim da DVD sa slikama sa vjencanja recimo mogu hitit u smece)... A slucajno imam REV drive i 3 diska po 35 GB pa ono... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Proizvođač, koliko sam vidio, tvrdi da im je trajnost oko 30 godina što znači da bi realno morao izdržati tih 7-8, a i više godina. Mislim da to ne bi bilo loše... U prilog ide ponašanje vrlo slično vanjskim diskovima i DVD-RAM-ima što znači da im sadržaj možeš mijenjati kako želiš, bez potrebe za potpunim presnimavanjem medija.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
Datum registracije: Jul 2004
|
Za backup mi se čini kao odlično rješenje. E sad, za dugoročni backup... recimo da im je trajnost zaista 30-ak godina... Hoće li se za 30 godina moći pročitati podaci?! Ne mislim hoće li biti očuvani, nego hoće li biti uređaja koji će čitati diskove? Istu stvar trebamo se zapitati i za druge tehnologije. DVD-i su specificirani za 70-100 godina, ali nek izdrže samo pola procijenjenog životnog vijeka, dakle nekih 40-ak godina - hoćemo li tada imati uređaje kojima ćemo očitavati podatke s njih? Ili ćemo za 10, 15, 20 godina prebacivati svoje podatke na neku novu vrstu medija za pohranu? S tim da su DVD-i opće raširena tehnologija danas i s te strane imaju veću šansu da ih za 40 godina očitavamo nekim uređajem. Mislim da u današnje vrijeme, i u bližoj budućnosti, možemo očekivati novi "standardni" medij za pohranu svakih recimo desetak godina, a time i prebacivanje podataka s jedne na drugu vrstu medija u sličnim vremenskim razmacima. Malo otiđoh u OT, ali... Back on topic... Po meni, bitne podatke treba držati najmanje na dva mjesta, i to na različitim medijima za pohranu (npr. staviš fotke na DVD-e, REV diskove i još ih držiš na hardu, zlu ne trebalo...).
![]() |
#4 |
I hate mondays..........
Datum registracije: Nov 2002
|
Gle, kaj se mene tice, prebacit svakih 5-10 godina nesto sto ti je bitno na nove medije meni nije bed... kad dodje neki pouzdaniji medij veceg kapaciteta, meni nece bit bed prebacit npr. 20 DVD-ova sa slikama na 1 neki novi medij... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|