|
![]() |
#242 |
Guest
|
Rakijica pred spavanje čini čuda za živce...provjereno. C2D i riješeno. |
![]() |
#243 |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Pomoć oko kupnje
Dakle, imam priliku kupiti P4 3.0 HT 478 Prescott pa me zanima koliko trenutno vrijedi s obzirom da nema garanciju, cooler. Znači koliko vrijedi goli procesor? Sorry ako je ovo možda OT, ali nije mi se činilo da je ovo tema za tržnicu. |
![]() |
![]() |
#248 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
evo opet se mislim sad iman točno 2000 kn šta da uzmen???? ja san mislio e4500 2 gige rama i navedena matična ili bolje neki drugi proc il nesto drugo e da NEĆU ništa prodavat jer kad kupim novu mat i proc sastavit cu drugi komp |
![]() |
![]() |
#249 |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
Pitanje o CPU množiteljima...
Imam ASRockovu Conroe1333-D667-R1.0 mATX 945 ploču i na njoj procesor Intel E6550. Mene sad zanima, pošto znam da je ploča nikakva, ne dopušta nikakvo igranje naponom a FSB ide samo do 352mhz (ako je već 353mhz windowsi se ne dižu!), a za ovaj E6550 procesor treba imati puno bolju matičnu zbog množitelja 7 (ovako mi radi na 352*7=2464mhz, lol), nisam siguran točno koji Intelov C2D procesor ima množitelj 11, mislim da se radi o E4500 2,2GhZ ili E4400 2,0GhZ sa množiteljem 10. Mene zanima isplati li mi se zamijeniti moj trenutni E6550 za E4500 ili E4400 koji imaju već broj multija, pustiti FSB na 352mhz koliko je sada i onda bi tako reći imao 352*11=3872mhz bez ikakvog dizanja napona (!), zanima me jeli je to ikako moguće na ovoj mojoj šrot ploči s time da i napajanje NoName mislim zamjeniti uskoro, trebalo li to biti stabilno 24/7? Ako to napravim, hoću li dobiti dosta bolje performanse ili će to biti jedva zamjetno u odnosu na sada? Naravno, dobro hlađenje CPU-a je već osigurano. Ostatak konfiguracije piše u Moj PC. Hvala vam puno! |
![]() |
![]() |
#252 |
I'm nightrider
Datum registracije: Mar 2005
|
|
![]() |
![]() |
#253 |
In the ghetto
Datum registracije: Apr 2007
|
qute: "...352*11=3872mhz bez ikakvog dizanja napona..." mislim da bez podizanja napona nece iz na 3.8 nikak. Realno je za ocekivat ako je napon po defoultu (recimo da je to 1.32v) da ce ic preko 3Ghz recimo 3.2
AMD Ryzen™ 5 3600X,Arctic Freezer A35,Kingston FURY DIMM 32 GB DDR4-3200 Kit,Gigabyte B550M AORUS PRO-P,Gigabyte 1TB, M.2 2280, NVMe 1.3 PCI-Express 3.0 x4,INNO3D GeForce RTX 3080 X3 OC LHR, 10240 MB GDDR6X,Fractal Design Meshify 2 Compact Lite White TG Clear,Corsair RM650x (2021) 650W, HPX27i 27" monitor |
![]() |
![]() |
#254 |
Banned
Datum registracije: Jul 2006
|
pozdrav
Moje mišljenje glede procesora 4400 ili 4500 je da ni pod razno nečeš moči dobiti 3.8GHz stabilno 24/7 pogotovo s tom pločom i običnim hlađenjem(zračno) pojedinci su na forumu proc 6750 dizali na 4.1GHz ali samo za sintetiku(i dokle se može iči) i nitko nedrži proc na 3.8GHz stalno a od gore navedenih možeš očekivati 3.2-3.4 max s podignutim naponom 24/7 a sve ostalo bi moglo samo naškoditi i skratiti vijek(upitna stabilnost i dr) a ti nedobivaš skoro ništa s tih 200MHz procesori su odlični i nečeš pogriješiti bilo koji da uzmeš(zamjeniš). Izbor je tvoj kao i komponente. ![]() |
![]() |
![]() |
#256 |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
daj ovo pojasni ti želiš reči da je E6550 puno bolji CPU od E4400/4500 jer ima veći cache? ako si na to mislio onda se varaš, jer se ta razlika u cache-u jaaaako malo osjeti, a u nekim aplikacijama i nema razlike osobno bi radije imao E4400 nego E6550 jer ga je lakše kloknuti na 3+GHz, no iskreno za 24/7 mislim da preko 3,2GHz neće ići bez jako dobre ploče i hlađenja
#257 |
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
ja imam e4500 i mislim da nema govora o 3.8 neces gasastock koolerom ni do 3.6 dogurati akamoli da ce raditi stabilno mislim zbog amnjeg chacea bi se trebao manje grijati raditi ce stavilno 3.1 ja ga trenutno imam na 10x266 ful stabilno |
![]() |
![]() |
#258 | |
I'm nightrider
Datum registracije: Mar 2005
|
Citiraj:
naivci... slušaj gledaj pazi vidi... ajmo od nekih osnova... čem voće služi memorija na procesoru ??? imaš po levelima podjeljenu, al osnovne su l1 i l2 l1 služi za instrukcije, tak da je on kod naših CISC arhitektura približno 128kb kod svakog procesora... međutim, l2 služi za pohranu podataka koji dolaze na obradu e sad, zašto on to čita iz memorije procesora a ne iz radne memorije... e sad, ne mog reć točno, al brzina pristupa L2 je, mislim, nekih 3-4 puta veća, nego brzina pristupa ram memoriji od procesora. pogađate, idealno bi bilo kad bi ce podatci učitavali u L2 dok proc nešt šrota, ali ak uzmemo u obzir da je L2 vrlo ograničen i da ne postoji precizna metoda koja će znati koji podatak i koja instrukcija će biti potrebna za izvođenje ( neke od metoda predviđanja su least reacently used, lifo, fifo i slično ) često dođe do situacije kad proc niš ne šrota neg čeka dok informacije sabirnicama dođu do njega... e sad, ak mora čekat da se neš učita iz keša, to puno manje traje neg da se učita iz ram-a a ak imaš veći keš, onda je veća vjerojatnost da će se to što treba naći u tom kešu...i to je cijela mudrost... ![]() uglavnom, cut ling story short: http://www.tomshardware.com/2007/10/...ter/page8.html |
|
![]() |
![]() |
#259 |
Moderator
|
he, he, naivac ajd radije baci okice na neke testove http://sobitza.com/portal/index.php?...d=17&Itemid=32 mi ovdje govorimo o stvarnoj situaciji a ne teoriji, a stvarnost pokazuje kako neke aplikacije poput npr renderinga uopće ne dira količina cache-a razlika se vidi npr kod rar kompresije no u stvarnom životu razliku između E4400 i E6550 (na istim taktovima) neće skužit vjeruj mi jer znam što pričam a to će ti potvrdit i ljudi ovdje
#261 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
E sad jos nesto, mislim da se u ovom slucaju neisplati ici na E4x00 seriju. Pitate se zasto, pa koliko ja znam Asrock na nekim plocama dozvoli samo +20MHz za sabirnicu od originalne. Znaci on bi uzeo E4x00 koji ima 200MHz sabirnicu i mogao bi bez previse mudrovanja dici na 220MHz, za nesto vise trebaju modani biosi, ako ih ima, ili napraviti onu operaciju na procu. Neka me netko ispravi ako grijesim, ali tako je bilo na mojoj "conroe 945g dvi". Podrzavala je FSB do 266, ja sam imao proc sa FSB 200, ali ploca se na 221 nije htjela palit, a na 220 je radila normalno. Proc je bio Pentium 630, koji je vjerojatno mogao ici jos malo gore. |
![]() |
![]() |
#262 | |
Banned
Datum registracije: Aug 2006
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#263 |
Banned
Datum registracije: Nov 2007
|
Prema vlastitom iskustvu, za stabilan OC treba jako dobra ploča, preporučujem neku sa intelovim chipsetom. Realno gledano, na toj assrokici neces puno postić što se ocanja tiče. Dakle trebaš promijeniti matičnu. Znam što govorim, evo ti primjer kod mene: Q6600 nije htio raditi stabilno ni na 2.6GHz sa Asusovom matičnom baziranom na Nvidia 680i lt chipsetu, sve dok ju nisam zamijenio sa također Asus matičnom, ali ovaj put na X38 chipsetu. Tako sad q6600 radi ful stabilno na 3.6GHz. Ovim sam primjerom sam htio naglasiti koliko je za stabilan rad nakon OC-a važna dobra matična ploča. |
![]() |
![]() |
#264 |
Guest
|
Q6600 Vs E6850
Evo,oba su na akciji u ve-milu,razlika je 100 kn u cijeni, naravno, Q je skuplji... Gledam malo testove, U nekim testovima E doslovno razvali Q , i sad mi nije jasno, koji je bolje uzet, E ili Q ? To pitam jer bih sutra uzimao novi i sad ne znam izmedju ta dva koji da uzmem... Koji god da uzmem nece se clockat... |
![]() |
![]() |
#265 |
Moderator
|
Ljudi naučite se koristit tražilicu!!! http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=89081 P.S. kaj bi uopće dobio zamjenom E6600 za E6850? i čime se baviš da misliš da bi profitirao od takve zamjene
#267 |
Moderator
|
čuj to ti je najbolje otič i pogledat ali kako si reko da nećeš klokat onda ti je svejedno, a i B3 i G0 idu prek 3GHz pitanje je samo dal će ti se isplatit mjenjat E6600 za Q6600
#268 |
Guest
|
Isplati mi se jer mi je trnutacno clockani E6600 zauzet 90-100% u programu kojim se bavim, a taj program mi treba radi posla... Nadam se da nece bit clockan, tj da nece bit nas toliko "zauzet" kao E koji imam... Kazu da je program pravljen za 4 jezgre,a sad,vidjet cemo... P.S. program je sa simulacije i tek nam je napravljen prije par tjedana... |
![]() |
![]() |
#270 |
The Kwisatz Moderach
Datum registracije: Jul 2005
|
B3 - SLU9M G0 - SLACR Piše i na procu a bogami i na naljepnici na kutiji, tako da ce ti biti lako ekipi u Ve-milu objasniti posto sam jakog uvjerenja da ne znaju kako je raspoznati jedan od drugog. Isto tako danas je stvarno bad luck naletiti na B3, nisam ih vidio od 9-og mjeseca |
![]() |
![]() |
Uređivanje | |
|
|