Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Overclocking
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 17.09.2007., 21:31   #1
hash
Premium

Datum registracije: Nov 2005
overclock am2 orleans, nejasnoca

konfa je ova iz siga,
ecs nf4m-a ploca
i orleans 3800+ , prije njega je bio 3200+
mema je patriot 667 i kingmax 800

ploca ima problem da se ne mogu namjestati apsolutno nikakve opcije memorije, osim fsb:memorija omjera, memoriju sam zbog niske voltaze uspio stabilno povuc na 383MHz sa latencijama 5 5 5 15

medjutim imam jos jedan, ha, recimo problem

sa starim procesorom sam istastirao fsb ploce do 240MHz, na 250MHz se rusilo, a izmedju nisam probavao, testirao sam sa super pi8M, nije neki test ali nije sad ni bitno za pricu

onda sam kupio novi procesor, kod njega sam isprobao procesor i prolazi superPI 2M na 2650MHz
buduci da je kod memorije ostalo jos lufta do 383MHz, promjenio sam mnozitelj procesora sa 12 na 11 da bi izvukao malo veci fsb, postavio na 240MHz fsb i bum, nece ni pocet vrtit superpi, u desetinku sekunde javi onaj not convergent ili nesto slicno, ne sjecam se
memorija je ostala ispod kriticne od 383

i sad mi stvarno nije jasno, ili postoji jos neki skriveni faktor u ovoj racunici zbog kojeg ploca/proc/memorija nece radit na
240/2650/<383
ili se onaj super pi od 2M na 240fsb sa starim procesorm nekak prosvercao

znam da bi trebao probat spustit mnozitelj procesora jos malo pa ponovo provjerit max fsb ploce ali nemam sad volje za to pa bi malo teoretizirao prije nego dodje taj koban trenutak

inace sad ploca radi stabilno na 237fsb, super pi2M/orthos sat vremena/uptime u ubuntuu od 5 dana(nije se smrznuo ni nis nego sam morao restartat komp iz drugih razloga, ali da je isao bolje nakon restarta je )

ps
molim moda da doda a na kraj naslova, pobjeglo mi je slovo
hash je offline   Reply With Quote
Staro 17.09.2007., 21:57   #2
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Jesi probao samo sa jednim stickom memorije, tipa Kingmax 800 ?

Jesi probao sa nekim drugim stability testom (Prime, OCCT 30min) ?

A ako ćemo teoretizirati, memorijski kontroler u novom procu nije isti (čitaj lošiji je) od onog starijeg. Al to samo teoretiziramo
Vuco je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 18.09.2007., 10:45   #3
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Ovako... Na Socketu 939/940 i socketu AM2 (kao derivatu prethodnog) nema ti smisla tjerati FSB, naime memorijska sabirnica je fizički odvojena od FSBa i ništa ne dobivaš direktno njezinim povećavanjem, tako da smanjivanje multija procesoru nije potrebno tj nije smisleno, osim ako želiš ispitati sve kombinacije da bi maksimalni klok postigao jer misliš da mu taj 12x nije najbolji, onda je to ok ali te moram upozoriti da bi ti bilo bolje probati sa 10x onda i tako vidjeti dal će ić, međutim ti imaš ovdje drugi problem...

E sad što se FSBa od 240+ tiče skoro da nemaš ploče koja će ti bez barem malo dizanja napona to povući i o zato jer je čipset ionako nafrljen do yaya na svojoj min mogućoj voltaži, svi znamo kako se ti nf4 i nf5x čipseti griju svinjski - e pa da bi to kolko tolko držalo vodu proizvođači ploča ih često čak i undervlotaju malo da bi prošli kolko tolko sa stock zujalicama i glupostima koej stavljau na ploče...

E sad u svjetlu toga t je jasno da moraš dići napon, ali stvar je u tome da možda stvarni problem i nije u samom čipsetu nego u regulaciji napajanja za procesor jer ne daju sve ploče jednako dobru struju procu, pa probaj malo njemu dić napon pa onda vidi ako si siguran da uopće ide na 2650 MHz jer to je dosta za Orleans...
Staro 18.09.2007., 18:34   #4
hash
Premium

Citiraj:
Autor Vuco Pregled postova
Jesi probao samo sa jednim stickom memorije, tipa Kingmax 800 ?
nisam, komp mi je trenutno nezgodno smjesten pa mi ga se neda izvlaciti da bi se igrao sa iskopcavanjem rama (ili diskova)

Citiraj:
Jesi probao sa nekim drugim stability testom (Prime, OCCT 30min) ?
nisam ni to, mislim da ni nemam drugi, a zbog ponekih problema sa win tj sa mojom paranojom da ce mi vista boot pro zeznut grub koji mi se nece dat ponovo reinstaliravat ne mogu do xp-a ako ne iskopcam diskove
vista mi pak javlja da se obratim dell-u zbog problema koji je iskrsnuo (znate o cem se radi)

Citiraj:
A ako ćemo teoretizirati, memorijski kontroler u novom procu nije isti (čitaj lošiji je) od onog starijeg. Al to samo teoretiziramo
moguce da je to

Citiraj:
Autor yedwy Pregled postova
Ovako... Na Socketu 939/940 i socketu AM2 (kao derivatu prethodnog) nema ti smisla tjerati FSB, naime memorijska sabirnica je fizički odvojena od FSBa i ništa ne dobivaš direktno njezinim povećavanjem, tako da smanjivanje multija procesoru nije potrebno tj nije smisleno, osim ako želiš ispitati sve kombinacije da bi maksimalni klok postigao jer misliš da mu taj 12x nije najbolji, onda je to ok ali te moram upozoriti da bi ti bilo bolje probati sa 10x onda i tako vidjeti dal će ić, međutim ti imaš ovdje drugi problem...
moram dizat fsb svejedno da dignem brzinu memoriji jer je ovo prvi manji omjer izmedju fsb:ram ispod 1, al thanks, nisam imao pojma da fsb ne igra ulogu kod 939/940/am2 socketa

Citiraj:
E sad što se FSBa od 240+ tiče skoro da nemaš ploče koja će ti bez barem malo dizanja napona to povući i o zato jer je čipset ionako nafrljen do yaya na svojoj min mogućoj voltaži, svi znamo kako se ti nf4 i nf5x čipseti griju svinjski - e pa da bi to kolko tolko držalo vodu proizvođači ploča ih često čak i undervlotaju malo da bi prošli kolko tolko sa stock zujalicama i glupostima koej stavljau na ploče...
mislim da niti nemam opciju za podizanje napona chipsetu..

Citiraj:
E sad u svjetlu toga t je jasno da moraš dići napon, ali stvar je u tome da možda stvarni problem i nije u samom čipsetu nego u regulaciji napajanja za procesor jer ne daju sve ploče jednako dobru struju procu, pa probaj malo njemu dić napon pa onda vidi ako si siguran da uopće ide na 2650 MHz jer to je dosta za Orleans...
ma nisam ni siguran dal ide do tolko
cudno mi je jer je prvo uspio proci superPI na 2.65, a onda nije na 2.64 sa drugacijim postavkama fsba i memorije,
to me u biti muci, jer do sad, nikad mi se nije desilo da sPI na nekoj frekvenciji prolazi pa da nakon restarta nece ni krenut ..

kolko idu orleansi, htio bi ga iscjediti al nekako mislim da je ovo max sa 1.4V
taman sam mislio da sam nadmudrio plocu kad sam nabavio cpu sa vecim multyem ali sad mi neda dovoljno napona da ovog povucem bar do 2.7-2.8
Staro 18.09.2007., 18:43   #5
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

HTT (ili ti FSB, whatever ) u kombinaciji sa nižim/drugačijim množiteljem procesora može jedino omogućiti da pružiš ili bolje podesiš radni takt memorije. Mada je takt memorije kod AM2 usko povezan sa frekvencijom i množiteljem.

Ali jedno je sigurno, ti definitivno samo teoretiziraš . Nit ti se da maknut koji stikić nit ništa

Orleansi što sam ja vidio, išli su bez problema do 2800-2900 sa nekih 1.4-1.45V. Možda glupo pitanje, ali jesi provjerio stanje PCI-E/PCI sabirnice ? Ipak je to ECS
Staro 18.09.2007., 20:32   #6
hash
Premium

nema takve opcije u biosu
ma zna ecs da mora zalockat frekvenciju pci, netreba njemu takva opcija u biosu
Staro 18.09.2007., 23:59   #7
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Nemaš za postaviti PCI-E na 100Mhz ? Daj barem pokreni clockgen pa vidi kako stoji PCI sabirnica...
Staro 19.09.2007., 15:40   #8
hash
Premium

jos sam u fazi teoretiziranja

(ne da mi se istekavat diskove da dodjem do win)

skinuo sam clockgen al ne radi pod wineom

probao sam sa lshw i sto se tice pci kanala, 2 su na 66MHz, a ostalih 8 na 33MHz (zapravo ja nemam pojma sta tocno to tamo pise pa evo c/p)

Citiraj:
*-pci:0
description: PCI bridge
product: CK804 PCI Bridge
vendor: nVidia Corporation
physical id: 9
bus info: pci@00:09.0
version: f2
width: 32 bits
clock: 66MHz
capabilities: pci subtractive_decode bus_master
*-bridge
description: Ethernet interface
product: CK804 Ethernet Controller
physical id: a
bus info: pci@00:0a.0
logical name: eth0
version: f3
serial: 00:19:21:3b:8a:40
clock: 66MHz
capabilities: bridge bus_master cap_list ethernet physical
configuration: broadcast=yes driver=forcedeth driverversion=0.59 ip=192.168.1.1 latency=0 maxlatency=20 mingnt=1 multicast=yes
resources: iomemory:fe02a000-fe02afff ioport:bc00-bc07 irq:16
*-pci:1
product: CK804 PCIE Bridge
physical id: b
bus info: pci@00:0b.0
clock: 33MHz
capabilities: pci normal_decode bus_master cap_list
configuration: driver=pcieport-driver
*-pci:2
physical id: c
bus info: pci@00:0c.0
*-pci:3
physical id: d
bus info: pci@00:0d.0
*-pci:4
physical id: e
bus info: pci@00:0e.0
version: a3
*-display
description: VGA compatible controller
product: NV43 [GeForce 6600 GT]
physical id: 0
bus info: pci@05:00.0
version: a2
size: 128MB
width: 64 bits
capabilities: vga bus_master cap_list
configuration: driver=nvidia latency=0
resources: iomemory:f4000000-f7ffffff iomemory:d8000000-dfffffff iomemory:fa000000-faffffff irq:20
*-pci:5
description: Host bridge
product: K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration
vendor: Advanced Micro Devices [AMD]
physical id: 100
bus info: pci@00:18.0
version: 00
*-pci:6
product: K8 [Athlon64/Opteron] Address Map
physical id: 101
bus info: pci@00:18.1
*-pci:7
product: K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller
physical id: 102
bus info: pci@00:18.2
*-pci:8
product: K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control
physical id: 103
bus info: pci@00:18.3

sustav je skroz stabilan ovako tako da sumnjam da pcie nije zalockan jer mislim da bi se srusio vec do sad (?)

Staro 19.09.2007., 16:46   #9
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Svi PCI (4 ih imaš na ploči pretpostavljam ) su na 33Mhz, valjda onda lock radi kako treba.

Stvarno neznam što bih ti još rekao, u teoriji. Skini si Prime or something za Linux, jer mi je čudno da Super Pi odma iskače sa greškom. To je meni radilo samo kada sam pretjerao sa memorijom.
Daj probaj najniži djelitelj memorije...
Staro 19.09.2007., 19:58   #10
hash
Premium

3 pci utora su na ploci, ni meni nije jasno zasto ih ovolko izbacuje

izvrtio sam sad superPI 2M na linuxu i radi normalno, ma stabilan je ovako ziher

ali vidis, kazes da je tebi odmah izbacivao gresku kad je greska bila u memoriji, budem probao podic memoriju ponovno na onih 383 il kolko je vec bilo pa pogledat kako se ponasa

ali na zalost za to mi opet treba win jer neznam kak u linuxu pogledat brzinu memorije, a u memtestu mi javlja neke nebuloze tipa amd8000 i memorija na 123

javim se kad konacno nesto prakticno napravim
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 19.09.2007., 20:21   #11
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

http://www.linuxforums.org/forum/mis...am-memory.html

Čuj, ti se vjerojatno bolje snalaziš od mene u Linuxu (nije da je to teško postić ) pa će valjda ovo pomoć
Staro 20.09.2007., 21:42   #12
hash
Premium

trazio sam pun k. i nisam nsta nasao, ima neki program ali se neda izkompajlirati, a ja bas nisam vican tome pa nis od tog

ako netko zna neki prog tipa cpu-z neka se ne srami , treba mi nesto za pogledat brzinu memorije, latencije i fsb, ovo ostalo sam uspio nekako
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno