Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Periferija > Monitori, tipkovnice i miševi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 06.08.2007., 22:16   #31
Swarm dude
Premium moderator

Swarm dude's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Zvonek, koristi Edit umjesto da stalno postaš za redom.
Swarm dude je offline   Reply With Quote
Staro 06.08.2007., 22:44   #32
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Citiraj:
Autor Zvonek Pregled postova
a dal možda znate kakvi su monitori dell 1908FP i dell1907FP, jer su istomcjenocnom rangu kao i philips190P7ES?
Lošiji su od Philips 190P7ES (uostalom 190P7ES koristi MVAS matricu, dok npr. Dell 1907FP koristi TN matricu.

Dobro, a što ti nedostaje 190P7ES? Sada ga možeš dobiti za oko 2000kn (u Linksu) i daleko je najbolji 19" 5:4 monitor koji možeš dobiti za te novce.

Uglavnom - ako želiš kvalitetniji 19" 5:4 monitor, uzmi ili Philips 190P7ES, ili HP LP1965 (nešto skuplji) i točka. Sve drugo je ili osjetno lošije, ili pak puno skuplje.
gorluk je offline   Reply With Quote
Staro 09.08.2007., 16:28   #33
john_tranzistor
Premium
Moj komp

john_tranzistor's Avatar

Datum registracije: Jul 2007
thanks na savjetima. već sam lud od čitanja tih silnih reviewova o monitorima. već ni sam neznam kaj je želim, kaj neću, kaj je dobro kaj ne. našal sam neki posel da zaradim za monitor. vjerojatno bum uzel onoga Philips 190P7ES. al sam da još nešt pitam (već ni sam neznam): dal da se uzme 19wide ili obični19?
john_tranzistor je offline   Reply With Quote
Staro 09.08.2007., 17:53   #34
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Ovako, prvo vezano uz Widescreen vs 5:4 19" monitor:

Na to pitanje nema jednostavnog i univerzalnog odgovora. Naime razno korisnici imaju različite potrebe, monitor koriste za različite namjene, na njima vrte različite aplikacije itd. Generalno gledajući ne bih ti preporučio 19" widescreen monitor, budući da su IMHO premali. 19" WS monitori imaju 1440x900 rezoluciju, tako da bih u slučaju wide modela definitivno išao na 20" widescreen - ipak je to rezolucija od 1680x1050, a razlika naspram 1440x900 se itekako osjeti u svakodnevnom radu (bilo to gledanje filmove, igre ili nešto treće).

Što se tiče 19" modela, kao što sam već rekao: Philips 190P7ES ili HP LP1965. Bolje 19" monitore ispod 3000kn nećeš naći. Oba koriste MVA matricu i imaju osjetno bolju sliku od 19" modela s TN matricom.

Ukoliko bi se pak odlučio za 20" widescreen, možemo se naknadno konzultirati (samo te odmah moram upozoriti kako u tom cjenovnom rangu nema šanse da dobiješ 20" WS s boljom kvalitetom slike od 190P7ES ili HP LP1965.

No opet, ovisno o namjeni, možda bi ti bio i sasvim zadovoljan s npr. Samsung 206BW. Kažem, ovisi o tome što radiš na kompu, te koliku važnost pridaješ kvaliteti slike.

Samo vidim da si i započeo pitanje s naglaskom na naprezanje očiju, tako da ti vjerojatno treba monitor s većim dot pitcvhem. U tom slučaju bolji izbor je naravno 19". 20" widescreen ima manji dot-pitch (IMHO to nije malo, ali je "manje"). U widescreen slučaju više bi ti odgovarao 22" model (također ima 1680x1050 rezoluciju, a samim time dakle i veći dot pitch).

I samo jedna opaska - što se tiče tih recenzija po časopisima i netu: moja preporuka ti je da se ne zamaraš previše s tim (kao ni sa specifikacijama monitora). Naime samo ćeš naići na gomilu oprečnih informacija i još manje ćeš znati nego prije čitanja takvih recenzija. Recenzije funkcioniraju na određen način, bilo na netu ili u tiskovnim medijima, a i svejedno je kojim proizvodom se bave (bila to muzika, automobili, monitori, lijekovi itd itd.). Relevantne i nezavisne recenzije odnosno recenzenti su iznimno rijetka pojava, što je uostalom i razumljivo - nitko ne želi piliti granu na kojoj sjedi. To se u ogromnoj većini slučajeva svodi na čisti marketing, i točno se zna koja su pravila igre.

Ukratko - iz većine recenzija nećeš saznati pravo stanje stvari, i ne znam koliko je pametno bazirati odluku o kupovini na temelju pročitane recenzije na nekom sajtu ili u nekom časopisu (a pogotovo u nekom HR časopisu ala Bug, Vidi, Pc Chip itd.).
gorluk je offline   Reply With Quote
Staro 21.08.2007., 14:26   #35
john_tranzistor
Premium
Moj komp

john_tranzistor's Avatar

Datum registracije: Jul 2007
pozdrav.
dobil sam pare i pitam ja u linksu za dotični philips 190p7es jer ga trenutno nemaju na lageru. kad meni oni zovu drugi dan, da tog monitora više neće vjerojatno imati. tip z linksa još mi je rekel da se vjerojatno više ne proizvode ti monitori. danas zovem ja u philips hrvatska. tip meni tam veli da se taj monitor normalno dalje proizvodi, ali ima TN matricu. a rekel je da MVA matricu imaju stariji modeli.
dotičnog monitora našao sam još u mikronisu po cijeni 2320kn. kaj sad raditi. uglavnom nazval bum i ak ima MVA matricu vjerojatno ga kupujem. ili dati još 100 kn i kupiti HP COMPAQ LP1965? btw. čul sam da hp ima s-ips matricu. stvarno nemam sreće s tim monitorima.
john_tranzistor je offline   Reply With Quote
Staro 21.08.2007., 14:39   #36
gnomisa
Registered User
Moj komp

gnomisa's Avatar

Datum registracije: Feb 2003
ja bih ti preporucio HP-a (ne samo zato jer mislim da je IMHO bolji od philipsa) vec i zato jer su u taj Philips P7ES poceli gurati TN matrice....bas jedan covjek s foruma kupio taj monitor i ono TN matrica....a nije jedini primjer...tak da pazi kod kupnje....btw, vidio sam da ga imaju u tehnomaxu u kingcrossu i mislim da je bila povoljna cijena...a u istom se ducanu mogu dobiti 206bw za 1900kn a 226bw za 2650kn! daleko najjeftinij samsunzi su tamo...jedino kaj trenutno nemaju 206bw na lageru....
gnomisa je offline   Reply With Quote
Staro 21.08.2007., 16:51   #37
antrax
Premium
Moj komp

antrax's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
@zvonek.. vec sam napisao na nekom drugom topicu (btw zasto istu stvar pitas na 2-3 mjesta u isto vrijeme na istom forumu?!) da uzmes jeftinijeg od 2 doticna uz uvjet da imaju MVA kad ih pogledas.. (HP bi morao imati, a philips.. heh)

Msi x79a GD65
Intel i7 3930k @ 4.7 1.4V
4x 4GB Kingston 1866 9-11-9
Gigabyte gtx 460 1gb
Samsung 830 128GB
640GB WD AAKS
WD green 1.5TB
LG drzac za kavu
Seasonic S12 500W
Coolermaster Stacker 831
HP LP2065 / LG IPS231P
Logitech UltraX Media + Razer DeathAdder