Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 30.11.2003., 19:17   #1
perich
I hate mondays..........

perich's Avatar

Datum registracije: Nov 2002
pitanje u vezi kucne mreze?

imam dakle 4 kante i hub, a samo me zanima koje UTP kablove moram koristit. jer ima onih straight-through, crossover, rollover itd, pa me zanima kaj da koristim?

Druga stvar, treba li jedna od tih kanta biti konfigurirana kao server ili nesto drugo (ako ce preko njega svi ic na net) ili ne?

i trece, ako na jednoj kanti imam win98 a na drugoj XP, vjerojatno bi trebao na XP kanti share-anu particiju formatirat u FAT, jelda?

eto, zasad to je to.

Fala
perich je offline   Reply With Quote
Staro 30.11.2003., 22:04   #2
horza
ono ispred konpjuktora
Moj komp

horza's Avatar

Datum registracije: Apr 2003
patch kabel (iliti straight-through) za sve strojeve.

ako će svi na net onda trebaš na njemu složiti samo to za pristup internetu (internet connection sharing ili neki router or somethin')... svi se vide ako su na istom workgroupu ibez servera (pod uvijetom da nemaš "pametni hub" koji zahtijeva konfiguraciju... bar brijem)

ne moraš share-ati fat32... postoje patchevi za 98 da vidi ntfs.
horza je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 30.11.2003., 22:29   #3
Trash
Premium

Trash's Avatar

Datum registracije: Apr 2002
Re: pitanje u vezi kucne mreze?

Citiraj:
Originally posted by perich
i trece, ako na jednoj kanti imam win98 a na drugoj XP, vjerojatno bi trebao na XP kanti share-anu particiju formatirat u FAT, jelda?
Ne. Ne trebas nikakve dodatne drivere. Ovo sto ti Horza kaze za patchanje win98 zanemari.
Staro 30.11.2003., 22:36   #4
horza
ono ispred konpjuktora
Moj komp

horza's Avatar

Re: Re: pitanje u vezi kucne mreze?

Citiraj:
Originally posted by Trash
Ne. Ne trebas nikakve dodatne drivere. Ovo sto ti Horza kaze za patchanje win98 zanemari.
ne kopčam... kaj se može r/w prek mreže s 98 na ntfs?
Staro 30.11.2003., 22:39   #5
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Datum registracije: Feb 2002
Sva sreća da imaš admin ovlasti da pobrišeš te gluposti koje si napisao. Jasno da može
Elegantan kao leopard

Nisam to ja, to je moj komp.
RAK je offline   Reply With Quote
Staro 30.11.2003., 22:44   #6
horza
ono ispred konpjuktora
Moj komp

horza's Avatar

Citiraj:
Originally posted by RAK
Sva sreća da imaš admin ovlasti da pobrišeš te gluposti koje si napisao. Jasno da može
ok... ali nemam pojma zakaj nam na domeni od kojih 30-ak strojeva to ne šljaka bez patcha.
Staro 30.11.2003., 22:47   #7
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Samo nebo zna što je to zasrano. I na kraju čuvena rečenica: "MENI RADI".
Elegantan kao leopard

Staro 30.11.2003., 22:53   #8
horza
ono ispred konpjuktora
Moj komp

horza's Avatar

Citiraj:
Originally posted by RAK
Samo nebo zna što je to zasrano. I na kraju čuvena rečenica: "MENI RADI".
viš...viš... da niste rekli cijeli život bi živio u zabludi. thx. sorry perich
al sad sam ... sutra neću imat mira... moram skužit zakaj.
Staro 30.11.2003., 23:50   #9
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Da nisam se toga nikad ni sjetio, a na poslu uredno s kompova iz računovodstva (98) gledam na NTFS
tor je offline   Reply With Quote
Staro 01.12.2003., 01:49   #10
perich
I hate mondays..........

perich's Avatar

ok, sve shvatio, hvala svima. ako ne bude radilo, opet se javim. samo me zanima, ako podesim recimo na kanti na kojoj je modem "Wake on modem", da li se Win98 korisnici mogu spojiti na net bez obzira je li na XP logiran user ili ne? dakle, moram li raditi na XP kanti usera koji se automatski ulogirava i ima dozvolu za spajanje na net da bi se ostale kante mogle spojit?

i jos jedno pitanje, kad konfiguriram ICS, da li useri mogu nakon prestanka koristenja prekinuti tel. vezu sa svog racunala?
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 01.12.2003., 04:20   #11
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Wake on modem mena veze s tim. Treba ti Wake on LAN.

Može raditi kao service što ti dođe da se ne treba ulogirati. Samo valja userima na drugim kantama dati dozvolu da se spajaju.

Ne možeš samo tako isključivati net. To se može samo sa posebnim programima koji izigravaju router i mogu raditi kao service.

Najbolje je da to riješiš tako da se iskljućuje za minutu (ili više) neaktivnosi.

Sve je to bolje ako imaš kantu samo za router. Tako možeš koristiti NAT za spajanje na net pa si i malo zaštičeniji.

Ima 1000 načina da to izvedeš ali sve ovisi o tome koliko bi taj server htio korisiti za ruge poslove.
Elegantan kao leopard

Staro 01.12.2003., 09:59   #12
perich
I hate mondays..........

perich's Avatar

cijela je prica ovakva: postoje 4 racunala u sobi i sva bi se trebala moci spojiti na net preko jednog (XP) koji je ujedno i najjace racunalo n mrezi i koristi se za sve ostale poslove tipa crtanje, multimedija i igranje. eto tako. sad jos treba dodati da XP ima Wake on LAN, da dozvoljava doticno spajanje na net i da ima jednu shareanu particiju koju vide i XP i 98 kante. dalje, ako bi se moglo, da na XP kanti se vrti neki firewall (recimo Sygate) i AV koji ce stitit cjelu mrezu od sranja sa neta. Sad, cuo sam za neki software 602Lan Suite Pro koji je dosta dobar u tome udaljenom disconnectanju. Tu jos postoje i mrezni printer i fax i scanner koji nisu spojeni na taj najjaci XP nego na malo slabiju kantu u drugoj sobi koja ce se isto preko ovog jaceg spajat na net.

eto tako vam je to...

kak bi sad to bilo najlakse izvest?
Staro 01.12.2003., 11:07   #13
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Ja bi tu postavio jedan od programa koji izigravaju router. I to WinGate. Nisam baš puno isprobavao ali mi se čini čisto pristojan.

Možeš na njega staviti firewall ali ne bi ostavljao niti ostale bez njega zbog više razloga. Jedan je da nećeš moći dovoljno zaštititi ostale kompove i još će postojati mogućnost upada. Program ima ugrađeni firewall koji baš i nije nešto kao niti kod ostalih. Nadalje postoji problem spywarea pa će ti se kompovi pokušati spojiti kada se njima sprdne. Najelegantnije je to riješiti sa firewallom na clientima. Još je tu i shareana particija i svakako bi dobri došli ostali firewalli.

Jedino ne znam da li program radi kao service. To možeš lako provjeriti i naći onoga koji radi.

Najbolja bi bila kompinacija kada bi složio stari krš da ti radi taj posao. P200MMX, 256MB (zato što imam), 1.6 GB (1.2 ispravno), LAN, ISDN. Zamisli koliko to košta.
Elegantan kao leopard

Zadnje izmijenjeno od: RAK. 01.12.2003. u 11:36.
Staro 02.12.2003., 02:21   #14
perich
I hate mondays..........

perich's Avatar

imam doma stare krame ko u prici. daj mi malo opisi (mozes i na PM) kak si to izveo jerbo sam ja malo amater u vezi tih stvari. kaj di upiknut i instalirat i tak. mislim, pretpostavljam da bi ta 200-tka ganjala wingate (jel treba kakav OS, mozda NT stari, trojka ili tako nekaj?), na njoj bi bio modem i mreznjak. dal ima tak nekaj dovoljnu propusnost da mogu normalno sarat po netu?
Staro 02.12.2003., 08:48   #15
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Evo ja si baš doma složio nešto slično s onim programom 602 LAN suite. Niže potpisani komp mi glumi server za net, za mene i cimera i na njemu je Win 2003, NAV i 602 PRO LAN s vatrozidom. I radi skroz OK. Ovaj 602 prima sve mailove na sebe s svih akaunta, pročekira ga kroz NAV, pa šalje dalje u mrežu. Vatrozid stoji na njemu i na svakom clientu. Pa nek uleti nešto ak može
tor je offline   Reply With Quote
Staro 02.12.2003., 09:43   #16
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Ja sam ipak to malo kompliciranije napravio tako da ti moja iskustva neće puno pomoći.

Uglavnom, složiš staru kramu, instaliraš Win98 (Ako možeš win2000) i wingate. Malo poštelaš WinGate (nije neka nauka) i to radi.

Ne znam što bi ti više objašnjavao. Složi to pa ako bude problema...

E, DA. Ima routera koji rade sa diskete. To je samo za one koji znaju Linux. Ja ga ne znam niti se zamaram time.
Elegantan kao leopard

Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge