Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Overclocking > Hlađenje
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 09.11.2006., 23:40   #1
Gargamel
Premium

Gargamel's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
svrha usisnog venta

ovo mi nikad nije bilo jasno

koja je svrha imati 1 12cm usisni, pored 1 isto velikog ispusnog + jos jednog na napajanju?
ne vidim korist kad ova 2 ionak moraju povuc zrak od nekud, osim sto se onako moze usmjerit dio struje na odredeno podrucje (hardove recimo).
ako se zatvore rupe na boku, struja mora ici i istim putem
Gargamel je offline   Reply With Quote
Staro 09.11.2006., 23:46   #2
Ph03n1x
Premium
Moj komp

Ph03n1x's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
svrha? bolji propuh...veci i brzi protok zraka kroz kuciste

Ph03n1x je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 09.11.2006., 23:47   #3
Gargamel
Premium

Gargamel's Avatar

kako kada ova 2 ionako vuku vise nego ovaj upuhuje.... znaci koriste njegovo + jos sa strane
Staro 09.11.2006., 23:53   #4
Gmaz
Old school
Moj komp

Gmaz's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Niže temperature zraka u kučištu. Bolja struja. Hlađenje diskovlja. Proizvodnja buke. Uvlačenje prašine. Mislim da je to sve

edit:
Citiraj:
Autor Gargamel Pregled postova
kako kada ova 2 ionako vuku vise nego ovaj upuhuje
ovom logikom bi se trebao stvorit vakuum u kučištu
Gmaz je offline   Reply With Quote
Staro 09.11.2006., 23:58   #5
Gargamel
Premium

Gargamel's Avatar

bolja struja preko nekog dijela, ne kuzim kako moze biti jaca sveukupno kad ovi vuku pise nego ovaj gura
buka bi trebala bit manja posto je i manje ventilatora.isto tako i prasina posto ce se ta struja rasporedit na vece podrucje, te ce tako i manje prasine uvuc.. naravno ako su isti uvjeti sto se filtera tice

edit: vakum bi se stvorio da kuciste nema nikakvih otvora osim ovih kud ova 2 ispuhuju. recimo ako zatvorim bocne rupe na svom kucistu, imat cu i pravu struju od napred prema nazad
Staro 10.11.2006., 00:54   #6
swordfish
aka: N.W.S.K. b_buha

swordfish's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
pa ona zavidaj iza neki vent od 60 ako te toliko muci taj problem: roller :
Staro 10.11.2006., 12:59   #7
SRV
Premium
Moj komp

SRV's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Kod mene je kuciste sprijeda otvoreno(izvadjena dva 5.25" poklopca) a zrak izbacuju dva 80mm AC TC Pro venta na oko 1700rpm + Chief.
Disk je smjesten u gumu od gaca izmedju ta dva slota(optikaneri su iznad) i fino se osjeti da zrak ulazi na taj otvor, disk je hladan, a buka je smanjena.
Dosada najbolje rijesenje. Da imam bolje kuciste, bilo bi drugacije, ali ovako...

Naravno vazno je da zrak ulazi samo na taj otvor sprijeda.
SRV je offline   Reply With Quote
Staro 10.11.2006., 14:04   #8
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Taj usisni ima više mana nego prednosti. Jedina svrha je hlađenje HDD-a i eventualno chipseta (ovisno o poziciji).

Mane su kaj uvlači prašinu, dela buku s prijeda.

Moje iskustvo veli da su puno važniji na ispuhu ventovi nego napred. Čak, ako se odabere dobar HDD (hladniji neki) onda se može i bez toga usisnoga. Jer, ako imaš hladniji HDD, onda ga staviš napred iza rupica, upičiš 2x80 ili 1x120 na ispuh i ako ti je dobro kučište, vuči će hladniji zrak kroz te prednje rupe, hladiti HDD, a izgubit ćeš možda 1-2°C na temperaturama ostalih stvari u kompu.
Staro 10.11.2006., 14:20   #9
SRV
Premium
Moj komp

SRV's Avatar

Citiraj:
Autor Vuco Pregled postova
Moje iskustvo veli da su puno važniji na ispuhu ventovi nego napred. Čak, ako se odabere dobar HDD (hladniji neki) onda se može i bez toga usisnoga. Jer, ako imaš hladniji HDD, onda ga staviš napred iza rupica, upičiš 2x80 ili 1x120 na ispuh i ako ti je dobro kučište, vuči će hladniji zrak kroz te prednje rupe, hladiti HDD, a izgubit ćeš možda 1-2°C na temperaturama ostalih stvari u kompu.
To je to
Staro 10.11.2006., 14:29   #10
Don
je gladan!
Moj komp

Don's Avatar

ako želite tiho računalo, trebaju vam hladne komponente npr, dakle jedan 3000+ je leden + 7600gt ledena + asrock = nema venta u kučištu

Oglas
Staro 10.11.2006., 14:42   #11
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Citiraj:
Autor don Pregled postova
ako želite tiho računalo, trebaju vam hladne komponente npr, dakle jedan 3000+ je leden + 7600gt ledena + asrock = nema venta u kučištu
U pravilu da. Ali 7600 bi svakako trebala na sebi imati Zalmana. Sve je to super, misliš si, pojedino su komponente hladne, ali kada se to sve složi, onda se ipak sve više zagrijava, i uvijek, čak i u HTPC-u je dobro imati koji 80mm na ispuhu, makar na nečujnih 7V.

Mislim, sve sam ja to imao doma:
venica 3000+ na 1.1V i 1800Mhz, Freezer64 na njemu pasivan, Asrock pasivnu i X600Pro sa VF700 pasivnu, te Hitachija 160GB (koji pod opterećenjem ne ide preko 36°C bez venta). Ali ne može takav komp delati 24/7 sa napajanjem kao jedinim ispuhom. Barem ne sa temperaturama koje bi čovjek htio imati, makar pasivno. Jedan 80mm vent je čuda radio, a 2x GT ne moram niti govoriti

Oni čine ogromnu razliku i isplate se. No kučište ima također jako važnu ulogu u hlađenju.

No tu je riječ o usisnim ventovima, pa je ovo polu OT.
Staro 10.11.2006., 14:47   #12
Ubleha
Premium
Moj komp

Ubleha's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
I ja sam taj prednji skinuo nikakve koristi od njega osim sto je ubacivao prasinu ko lud posto mi je kuciste skroz supljikava sa prednje strane onaj zadnji vuce ko lud, ali sam navece padove temperatura (5-7 stepeni CPU i 6-8 stepeni MB) dodavanjem dva 120mm ventilatora na bocnu stranu spojena na 7V necuju se hlade ludo.
Staro 10.11.2006., 14:48   #13
Don
je gladan!
Moj komp

Don's Avatar

Citiraj:
Autor Vuco Pregled postova
U pravilu da. Ali 7600 bi svakako trebala na sebi imati Zalmana. Sve je to super, misliš si, pojedino su komponente hladne, ali kada se to sve složi, onda se ipak sve više zagrijava, i uvijek, čak i u HTPC-u je dobro imati koji 80mm na ispuhu, makar na nečujnih 7V.

Mislim, sve sam ja to imao doma:
venica 3000+ na 1.1V i 1800Mhz, Freezer64 na njemu pasivan, Asrock pasivnu i X600Pro sa VF700 pasivnu, te Hitachija 160GB (koji pod opterećenjem ne ide preko 36°C bez venta). Ali ne može takav komp delati 24/7 sa napajanjem kao jedinim ispuhom. Barem ne sa temperaturama koje bi čovjek htio imati, makar pasivno. Jedan 80mm vent je čuda radio, a 2x GT ne moram niti govoriti

Oni čine ogromnu razliku i isplate se. No kučište ima također jako važnu ulogu u hlađenju.

No tu je riječ o usisnim ventovima, pa je ovo polu OT.
potpuno se slažem s tobom, govorio sam o sebi..., no tišina ima svoju cijenu... pa ko voli...

inače bolje su svakako ventovi za ispuh!
Staro 10.11.2006., 14:53   #14
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Citiraj:
Autor Ubleha Pregled postova
I ja sam taj prednji skinuo nikakve koristi od njega osim sto je ubacivao prasinu ko lud posto mi je kuciste skroz supljikava sa prednje strane onaj zadnji vuce ko lud, ali sam navece padove temperatura (5-7 stepeni CPU i 6-8 stepeni MB) dodavanjem dva 120mm ventilatora na bocnu stranu spojena na 7V necuju se hlade ludo.
Skinuo si prednji jer ti je ubacivao prašinu, a onda si stavio 2 bočno?
Pa baš da si se riješio prašine, bojim se da i nisi. Čak si sada poduplao učinak , no, ako se čisti redovito, problema nema.
Je, čak mislim da bi sa jednim bočno imao slične temperature, a manje prašine. Jesi probao tako?
Citiraj:
Autor don Pregled postova
potpuno se slažem s tobom, govorio sam o sebi..., no tišina ima svoju cijenu... pa ko voli...
inače bolje su svakako ventovi za ispuh!
Ma sve ok, ja sam se samo nadovezao na tebe...
Staro 10.11.2006., 15:02   #15
Ubleha
Premium
Moj komp

Ubleha's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
Kuciste vec ima proreze i rupe za dva bocna ventilatora sa filterima pa mi je lakse cistiti prasinu, a i manje se vidi bocno nego naprijed ako nista drugo nevidi zena pa ne s**e puno.
Staro 10.11.2006., 15:12   #16
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor Gargamel Pregled postova
ovo mi nikad nije bilo jasno

koja je svrha imati 1 12cm usisni, pored 1 isto velikog ispusnog + jos jednog na napajanju?
ne vidim korist kad ova 2 ionak moraju povuc zrak od nekud, osim sto se onako moze usmjerit dio struje na odredeno podrucje (hardove recimo).
ako se zatvore rupe na boku, struja mora ici i istim putem
Svrha? Jako upitna.
Dobro konstruirana kucista imaju kontrolirani protok zraka, tj. stalna zracna struja (koju je moguce postici i samo jednim ventilatorom, kao u dijelu brand name racunala) je vise nego dovoljna da pokrije sve potrebe.

No, "moderna" "fancy" kucista s brdo problematicnih "ventilacijskih otvora" i slicno onemogucavaju takvo sto te je nekad potrebno dodatno forsirano hladjenje diskova (sto bi bila jedina realna svrha tih prednjih ventilatora).

Sto je najgore, sam ATX standard u pravilu krasno pokriva to podrucje, samo sto su kucista sve dalje od toga.

Iznimka je BTX, kod kojeg je definiran ventilator na prednjoj strani (koji pak hladi CPU, RAM i chipset), no to je druga prica.
Staro 10.11.2006., 15:24   #17
Gargamel
Premium

Gargamel's Avatar

Citiraj:
Autor Old Iggy Pregled postova
SNo, "moderna" "fancy" kucista s brdo problematicnih "ventilacijskih otvora".
zato cu na svom cifteku s unutarnje strane stavit pleksi preko njih
Staro 10.11.2006., 20:30   #18
Mr. M
Premium
Moj komp

Datum registracije: May 2006
nitko nema na umu to da prednji ventilatori hlade zrak koji ubacuju u kuciste...jer, ako je nekome u sobi toplo (ili je soba u potkrovlju i ljeto je) ti prednji ventilatori ce pomoci tome da u kuciste ulazi hladniji zrak...ovo sto pomocu razlike tlakova straznji uvlace u kuciste je topliji zrak...mislim da je to najvaznija svrha prednjih ventilatora...

Mr. M je offline   Reply With Quote
Staro 10.11.2006., 20:53   #19
SRV
Premium
Moj komp

SRV's Avatar

Citiraj:
Autor Mr. M Pregled postova
nitko nema na umu to da prednji ventilatori hlade zrak koji ubacuju u kuciste
Sta rece i osta ziv...
Staro 10.11.2006., 21:52   #20
Mr. M
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor SRV Pregled postova
Sta rece i osta ziv...

samo ne kuzim cemu tako glupa izjava? ali, stvarno....trudim se shvatiti sto si time htio reci, ali, vidim da se osjecas kao najpametnija biljka na svijetu, pa sve znas...e pa vidis, ja imam i usis i ispuh i bocni vent....i odkad sam stavio usis i bocni, sistem je hladniji, ajde mi objasni zasto? I da, imam sobu u potkrovlju i po ljeti su takve vrucine gore, da laptop jednostavno nema sanse da radi duze od sat vremena malo zahtjevnije operacije, a na kompu uzasto padaju performanse...molim te, nemoj tako pametovati...

Staro 10.11.2006., 22:08   #21
SRV
Premium
Moj komp

SRV's Avatar

NHF

Rekao si da prednji ventovi HLADE ZRAK koji ubacuju. Ventovi ne hlade zrak, oni samo pire zrak. I naravno da ce temperature bit nize ako se postavi i vent koji ubacuje, ali koliko sve ovisi o racunaru, karakteristikama ventova i njihovom rasporedu, kao i uvjetima u kojima radi racunar.
Staro 10.11.2006., 22:09   #22
masni
Premium

masni's Avatar

Datum registracije: Apr 2003
u principu, vent za usis (ako case ima predviđen) služi za hlađenje diskova...iako su diskovi napravljeni tako da mogu raditi i bez dodatnog hlađenja...pojačan ulazak "hadnog" zraka uvijek je dobar...
masni je offline   Reply With Quote
Staro 10.11.2006., 22:39   #23
Mr. M
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor SRV Pregled postova
NHF

Rekao si da prednji ventovi HLADE ZRAK koji ubacuju. Ventovi ne hlade zrak, oni samo pire zrak. I naravno da ce temperature bit nize ako se postavi i vent koji ubacuje, ali koliko sve ovisi o racunaru, karakteristikama ventova i njihovom rasporedu, kao i uvjetima u kojima radi racunar.

zasto onda imas one velike ventilatore doma po ljeti da te hlade? :confused: oni rade na istom principu, raspiruju zrak, a hladnije ti je kad puse u tebe...logike li...uostalom, stavi ruku ispred ventilatora, pa ces osjetiti da je nesto hladniji zrak od onog "prije" ventilatora, tj. onog koji uvlaci...

btw. rekao sam ti uvjete...potkrovlje kuce, ljeto, vrucine....necu opet sve ponavljati...a raspored, pogledaj Plusview II kakav raspored ima, standardni...

Staro 10.11.2006., 22:39   #24
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Ovo me podsjeća na reklamu za Oust na tv-u :"... zapravo neznam kako djeluje..."
Staro 10.11.2006., 23:34   #25
hash
Premium

Citiraj:
zasto onda imas one velike ventilatore doma po ljeti da te hlade? :confused: oni rade na istom principu, raspiruju zrak, a hladnije ti je kad puse u tebe....
zapravo oni pomazu u otpuhivanju vode sa tvoje koze pa te to onda hladi, ko kad izadjes iz vode pa ti je hladno bez obzira kaj je vani +40

al svakako da je u sobi hladniji zrak nego u kucistu tako da oni u biti ubacuju hladniji zrak unutra, al ne hlade ga, stovise griju ga, iako zanemarivo
hash je offline   Reply With Quote
Staro 10.11.2006., 23:48   #26
Nasty_
Premium
Moj komp

Nasty_'s Avatar

Datum registracije: Aug 2006
recimo meni su puno pomogli usisni ventovi naprijed!!! diskovi su na idleu na 22-24C a temp. komponenti nekih 3-5 stupnjeva manji nego prije sa samo 2 zadnja od 12!

Nasty_ je offline   Reply With Quote
Staro 11.11.2006., 00:12   #27
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Dečki, malo smirite strasti.

Uglavnom, kod mene je ovako:
Otvorena bočna stranica (svi ventovi pogašeni) - HDD 38-39°C
Zatvorena bočna stranica (1x80mm@7V ispuh) - HDD 33°C

Kučište - chieftec Dragon midi. Eto koliko dobro kučište znači.

Ostale temperature vam nemrem usporediti jer sam totalno promjenio konfu, pa još testiram...
Staro 13.11.2006., 10:24   #28
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
zasto onda imas one velike ventilatore doma po ljeti da te hlade? :confused: oni rade na istom principu, raspiruju zrak, a hladnije ti je kad puse u tebe...logike li...uostalom, stavi ruku ispred ventilatora, pa ces osjetiti da je nesto hladniji zrak od onog "prije" ventilatora, tj. onog koji uvlaci...

btw. rekao sam ti uvjete...potkrovlje kuce, ljeto, vrucine....necu opet sve ponavljati...a raspored, pogledaj Plusview II kakav raspored ima, standardni...
Ojoj.
Ventilatori ne hlade, oni sluze protoku fluida koji time odvodi toplinu s toplijeg elementa (ili, u obrnutom slucaju, dovode toplinu na hladniji element).
Dobro kuciste negira potrebu za brdom ventilatora, osim u ekstremnim slucajevima.
Staro 13.11.2006., 14:32   #29
Swarm dude
Premium moderator

Swarm dude's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Igor je sve rekao.

Veći protok zraka -> bolje hlađenje jer će neka komponenta disipirati toplinu na veći broj čestica zraka koji će taj ventilator potjerati ali to opet i zavisi o samom kućištu, hoće li taj ventilator dati pozitivan ili negativan efekt.
Eto recimo meni je jedan 80 mm Glacialtechov ventilator ispred WD-a iz siga i dobro je spustio temperature, ali i također pomaže hlađenju od grafičke jer zrak koji puše iznad i ispod diska onda u ulazi u Silencera od grafe. Istina, za stupanj-dva, ali opet pomaže.

BTW Igore,kakvo bi trebalo biti "idealno" ATX kućište?

CPU: AMD Opteron 3365 cooled by LC-CC-120
MBO: MSI 760GM-E51 FX
RAM: 4 x 8 GB G.Skill Ripjaws DDR3 PC-12800
VGA: Nvidia Quadro K600
SSD: Crucial BX500 1TB
HDD: Seagate Barracuda Guardian 2 TB
PSU: Silverstone Strider Essential 600W
Swarm dude je offline   Reply With Quote
Staro 14.11.2006., 09:24   #30
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Citiraj:
Autor Swarm dude Pregled postova
BTW Igore,kakvo bi trebalo biti "idealno" ATX kućište?
Pa, idealno ATX kuciste sumnjam da vise postoji jer je ATX na kraju svoje karijere, zajedno sa svim svojim revizijama. Danas su zahtjevi bitno drugaciji nego u doba kad je kreiran.
Osobno, moje preference su uvijek bile na strani kucista koje su imale uvod zraka s prednje strane (preko diskova) i ispuh preko PSU ventilatora, eventualno (i u jako rijetkim slucajevima, ako postoji veliki broj elemenata s visokom disipacijom) s dodatnim zadnjim ventilatorom (vecim s manjim brojem okretaja). Recimo, Enlight kucista su moj standard zadnjih desetak godina.
Mijenja ga BTX (brandovi su vec davno poceli, rezultati su vise nego dobri), no specifikacije su striktnije, ovisno o tome sto je sve u kucistu.
Zgodan PDF: http://www.formfactors.org/developer..._Guide_1.0.pdf
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno