|
|||||||||||
|
|
#661 |
|
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Eto, organiziraj radni vikend sa kolegom smuchac i složite to kako spada. |
|
|
|
|
|
#662 |
|
Premium
Datum registracije: Dec 2011
|
ovo je televisa presenta, višegodišnja borba traje i dalje... kolege ti žele dobro, nemoj više zvati nikakve priučene strujiće, nego plati nekome tko zna što radi. ova fotka s plastičnim poklopcem, sve izgleda čisto solidno, ali kad se plastika skine, draga mama... |
|
|
|
|
|
#663 |
|
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
OuttaControl testira koliko puta se žice u ormariću mogu presaviti dok bakar ne krene pucati... Šalu na stranu, ali nije daleko do istine, može puknuti djelomično i onda požar napraviti. Daj to Smuchcu neka riješi dok ne bude prekasno.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
|
|
|
|
|
#664 |
|
AMD Hammer
Datum registracije: Jan 2008
|
Brojilo ti sigurno nije iz 2003. Možda jest proizvedeno tad ali je baždareno kasnije. Provjeri na olovnim plombama na brojilu. (hint: 03 za 2003. ili 16 za 2016. itd). Jel indukcijsko brojilo ili neki digitalni RIZ? Indukcijska se mijenjaju svakih 15-16 godina i počeli su biti rijetka pojava nakon pojave pametnih PLC brojila koja se čitaju daljinski pa monteri bar kod mene mijenjaju što je više moguće da si smanje muku kod očitavanja. Digitalna brojila se mijenjaju svakih 10 godina. Uglavnom,kod tebe mijesta ima,ja bih limitatore i ostavio,mogu poslužit em kao zaštita em kao u funkciji glavne sklopke ako npr. želiš radit našto u ormaru tipa stavit novi FID. Onako moraš zvat hep da ti isključe struju... Da si bliže i da znam gdje mi je glava,vrlo rado a ovako samo helpdesk. ![]() Poslano sa mog 2407FPN8EG koristeći Tapatalk |
|
|
|
|
|
#665 |
|
Premium
Datum registracije: May 2010
|
Koliko sam uspio desifrirati sa slika jer bogme nije lako to desifrirati ni uzivo da gledas a ne ovako.... Njemu je sva zemlja na jednoj sabirnici i onda je to spojeno jednom zicom na sabirnicu od 0. Znaci sve mase u kuci su nulovane u samom ormaru tj. poslje brojila. Ako je takav slucaj kao sto mislim, nije ni cudo da fidovke ne rade kako spada jer iza fidovke mora biti sabirnica za sve 0 iz stana i onda dolazna 0 ide u fidovku a sve dolazne 0 iz stana su ispod fidovke spojene na sabinicu i onda sa te sabirnice ako je vise fidovki, toliko 0 se spaja na izlaz 0 same fidovke. Uzemljenje koliko vidim ima jer vidim debelu zelenu zicu u gornjem redu, dakle sva zemlja iz stana moze na sabirnicu za uzemljenje ali valja tu zemlju raspojit sa sabirnice za dolaznu 0 u stan ili svu zemlju od stana stavit ispod fidovke na jednu sabirnicu pa odatle moze ici spoj na ulaz 0 fidovke kao i spoj zemlje stana prema zemlji zgrade ali opet pod uvjetom da zemlja zgrade nije nulovana. Mozda sam nesto i pogrijesio jer ovaj ormaric je pravi kupus ![]()
|
|
|
#667 |
|
AMD Hammer
|
Na prvoj slici,u fid ti ulaze plava za nulu a siva smeđa i crna za faze i to znači da te tri boje izlaze il limitatora do fidovke. U stari etijev (najdonji) limitator kroz dovod vidim ulaz sa žutozelenom a ima dovod bar 4 žile pa ne kužim koji penis mu je trebao da pusti struju u žutu. Ili je debil ili je imao krvavo dobar razlog za to a nekako vjerujem da je tako jer mi je manje vjerojatno da je pustio struju u žutu. Ako kabel ima plavu,crnu,smeđu i žutu tj. samo 4 žile onda se u žutu pušta nula a u druge 3 faza. Ovo mi miriše kao da je kroz dovod vratio struju do brojila gdje se je nešto drugo spojilo poput stubišne rasvjete ili struje za šupu/podrum u kojima obično po zgradama nema struje jer stanari ponašanjem dovedu do ukidanja priključka neplaćanjem istih za zajedničku potrošnju pa onda stanari iz stanova na ovaj ili onaj način "vrate" struju bar za svoj podrum i sl. Ovo samo nagađam jer u ovom slučaju se jedino to i može. :D Poslano sa mog 2407FPN8EG koristeći Tapatalk |
|
|
|
|
|
#668 |
|
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Šta ti je iskustvo, Da stubište i parlafon se napaja sa našeg sata, nije nikad ni bio zajednicki, ali to je osigurac odma iza brojila direktno za stubiste, mislim da nema povratka nazad iz moje kutije. ni nikad ne znas ![]() |
|
|
|
|
|
#669 |
|
AMD Hammer
|
Ako je prije limitatora tj vani kod sata,može se tretirat ko "krađa" struje,zato sam pretpostavio da po nekim žilama kroz dovodni kabel dolazi u tvoj stan a po nekim se vraća nazad do sata i onda u stubište bla bla... Poslano sa mog 2407FPN8EG koristeći Tapatalk |
|
|
|
|
|
#670 |
|
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Ma tu je svasta bilo isto tu su bili moji osiguraci, 3x20A a u mojoj kutilji limitatori tada 1x25, i to je poceli iskakat kad se povecala potrosnja, a to je bilo ispod plombe ti osiguraci. I onda sam ja zabog plombe zvao hep da dodje vidjeti sto se tu desava, instaler je dosao i vidio i zove sefa i kaze mu situcaiju, odgovor sefa je biio "Bogati napravi coviku da radi da mu ne iskace" i to ti je to i onda je kasniej ispalo da imam i pravo na trofaznu struju koju sam imao pa su makli al imam pravo pa su dosli spojit ove sarene zičice. Jako zanimljivo u mene svakako ![]() |
|
|
|
|
|
#672 |
|
Premium
Datum registracije: May 2010
|
Ja na tavanu prije sata imam 3x35A ![]() Od sata do razvodne table idu zice 4x10mm2 no instalcija u kuci trpi max 25A tak da sam to limitirao a to je tako jer su jos deda i baba tamo negdje 70-tih uveli posebno trofaznu za limarsku "radionu" i ta trofazna samo ide kroz kucu sa jednim jedinim izlazom za trofazni stednjak a izlaz je u supi na pomocnoj tabli - drvenoj! E sa te table sam ja uzeo izlaze svih faza pa si malo rasteretio ljetnu kuhinju, supe itd... tj. stavio novi ormaric i vukao linije gdje sam mogao bez kopanja zidova. Mislim, dobro su oni poslozili linije u kuci i stednjak je na svom samostalnom osiguracu kao i rasvjeta i uticnice imaju jedno 3/4 osiguraca, kupatilo svoj isto ali sve se svodi na jednu fazu i zanimljivo da su poslozili tako da ako skines sva tri trofazna osiguraca, kuca i dalje ima struje. Jos jedna zanimljivost, jedna uticnica u supi maltene uvijek ima struje iako HEP nekada iskljucuje struju radi radova ili kada radi oluje nestane struje - u toj uticnici uvjek ima, ocito ta jedna faza maltene nikada ne ispada ili se ne iskljucuje a zasto pojma nemam...
|
![]() |
| Uređivanje | |
|
|