Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > DIY i Tinkering
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 03.02.2026., 10:05   #661
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Eto, organiziraj radni vikend sa kolegom smuchac i složite to kako spada.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 03.02.2026., 10:26   #662
adaksinjo
Premium
Moj komp

adaksinjo's Avatar

Datum registracije: Dec 2011
ovo je televisa presenta, višegodišnja borba traje i dalje... kolege ti žele dobro, nemoj više zvati nikakve priučene strujiće, nego plati nekome tko zna što radi.
ova fotka s plastičnim poklopcem, sve izgleda čisto solidno, ali kad se plastika skine, draga mama...
adaksinjo je online   Reply With Quote
Staro 03.02.2026., 12:16   #663
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
OuttaControl testira koliko puta se žice u ormariću mogu presaviti dok bakar ne krene pucati... Šalu na stranu, ali nije daleko do istine, može puknuti djelomično i onda požar napraviti. Daj to Smuchcu neka riješi dok ne bude prekasno.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 03.02.2026., 13:12   #664
smuchac
AMD Hammer
Moj komp

smuchac's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Brojilo ti sigurno nije iz 2003. Možda jest proizvedeno tad ali je baždareno kasnije. Provjeri na olovnim plombama na brojilu. (hint: 03 za 2003. ili 16 za 2016. itd).
Jel indukcijsko brojilo ili neki digitalni RIZ? Indukcijska se mijenjaju svakih 15-16 godina i počeli su biti rijetka pojava nakon pojave pametnih PLC brojila koja se čitaju daljinski pa monteri bar kod mene mijenjaju što je više moguće da si smanje muku kod očitavanja. Digitalna brojila se mijenjaju svakih 10 godina. Uglavnom,kod tebe
mijesta ima,ja bih limitatore i ostavio,mogu poslužit em kao zaštita em kao u funkciji glavne sklopke ako npr. želiš radit našto u ormaru tipa stavit novi FID. Onako moraš zvat hep da ti isključe struju...
Da si bliže i da znam gdje mi je glava,vrlo rado a ovako samo helpdesk.

Poslano sa mog 2407FPN8EG koristeći Tapatalk
smuchac je offline   Reply With Quote
Staro 03.02.2026., 20:47   #665
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
Koliko sam uspio desifrirati sa slika jer bogme nije lako to desifrirati ni uzivo da gledas a ne ovako....

Njemu je sva zemlja na jednoj sabirnici i onda je to spojeno jednom zicom na sabirnicu od 0. Znaci sve mase u kuci su nulovane u samom ormaru tj. poslje brojila. Ako je takav slucaj kao sto mislim, nije ni cudo da fidovke ne rade kako spada jer iza fidovke mora biti sabirnica za sve 0 iz stana i onda dolazna 0 ide u fidovku a sve dolazne 0 iz stana su ispod fidovke spojene na sabinicu i onda sa te sabirnice ako je vise fidovki, toliko 0 se spaja na izlaz 0 same fidovke.

Uzemljenje koliko vidim ima jer vidim debelu zelenu zicu u gornjem redu, dakle sva zemlja iz stana moze na sabirnicu za uzemljenje ali valja tu zemlju raspojit sa sabirnice za dolaznu 0 u stan ili svu zemlju od stana stavit ispod fidovke na jednu sabirnicu pa odatle moze ici spoj na ulaz 0 fidovke kao i spoj zemlje stana prema zemlji zgrade ali opet pod uvjetom da zemlja zgrade nije nulovana.

Mozda sam nesto i pogrijesio jer ovaj ormaric je pravi kupus
Staro 03.02.2026., 21:13   #666
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Disclaimer slike su usred radova dok je sve bilo rascupano nisam na kraju uslikao.

Ali da je kupus je, debela zuto zelena nosta ne znaci jer i faze dolaze zutozelenima - to je hepovac spajao.
OuttaControl je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 08:54   #667
smuchac
AMD Hammer
Moj komp

smuchac's Avatar

Na prvoj slici,u fid ti ulaze plava za nulu a siva smeđa i crna za faze i to znači da te tri boje izlaze il limitatora do fidovke. U stari etijev (najdonji) limitator kroz dovod vidim ulaz sa žutozelenom a ima dovod bar 4 žile pa ne kužim koji penis mu je trebao da pusti struju u žutu. Ili je debil ili je imao krvavo dobar razlog za to a nekako vjerujem da je tako jer mi je manje vjerojatno da je pustio struju u žutu. Ako kabel ima plavu,crnu,smeđu i žutu tj. samo 4 žile onda se u žutu pušta nula a u druge 3 faza. Ovo mi miriše kao da je kroz dovod vratio struju do brojila gdje se je nešto drugo spojilo poput stubišne rasvjete ili struje za šupu/podrum u kojima obično po zgradama nema struje jer stanari ponašanjem dovedu do ukidanja priključka neplaćanjem istih za zajedničku potrošnju pa onda stanari iz stanova na ovaj ili onaj način "vrate" struju bar za svoj podrum i sl. Ovo samo nagađam jer u ovom slučaju se jedino to i može. :D

Staro Jučer, 09:55   #668
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Šta ti je iskustvo, Da stubište i parlafon se napaja sa našeg sata, nije nikad ni bio zajednicki, ali to je osigurac odma iza brojila direktno za stubiste, mislim da nema povratka nazad iz moje kutije. ni nikad ne znas
Staro Jučer, 10:03   #669
smuchac
AMD Hammer
Moj komp

smuchac's Avatar

Ako je prije limitatora tj vani kod sata,može se tretirat ko "krađa" struje,zato sam pretpostavio da po nekim žilama kroz dovodni kabel dolazi u tvoj stan a po nekim se vraća nazad do sata i onda u stubište bla bla...

Staro Jučer, 10:35   #670
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Ma tu je svasta bilo isto tu su bili moji osiguraci, 3x20A a u mojoj kutilji limitatori tada 1x25, i to je poceli iskakat kad se povecala potrosnja, a to je bilo ispod plombe ti osiguraci. I onda sam ja zabog plombe zvao hep da dodje vidjeti sto se tu desava, instaler je dosao i vidio i zove sefa i kaze mu situcaiju, odgovor sefa je biio
"Bogati napravi coviku da radi da mu ne iskace" i to ti je to i onda je kasniej ispalo da imam i pravo na trofaznu struju koju sam imao pa su makli al imam pravo pa su dosli spojit ove sarene zičice. Jako zanimljivo u mene svakako
Staro Jučer, 20:07   #671
smuchac
AMD Hammer
Moj komp

smuchac's Avatar

Svega sam se nagledao pa me pola ovoga čudi a pola nažalost i ne. 3x25A je snaga od 17,25kW,možeš i rudarit samo pripremi vatrogasni aparat. :D

Staro Jučer, 22:06   #672
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
Citiraj:
Autor smuchac Pregled postova
3x25A je snaga od 17,25kW
Ja na tavanu prije sata imam 3x35A

Od sata do razvodne table idu zice 4x10mm2 no instalcija u kuci trpi max 25A tak da sam to limitirao a to je tako jer su jos deda i baba tamo negdje 70-tih uveli posebno trofaznu za limarsku "radionu" i ta trofazna samo ide kroz kucu sa jednim jedinim izlazom za trofazni stednjak a izlaz je u supi na pomocnoj tabli - drvenoj! E sa te table sam ja uzeo izlaze svih faza pa si malo rasteretio ljetnu kuhinju, supe itd... tj. stavio novi ormaric i vukao linije gdje sam mogao bez kopanja zidova.

Mislim, dobro su oni poslozili linije u kuci i stednjak je na svom samostalnom osiguracu kao i rasvjeta i uticnice imaju jedno 3/4 osiguraca, kupatilo svoj isto ali sve se svodi na jednu fazu i zanimljivo da su poslozili tako da ako skines sva tri trofazna osiguraca, kuca i dalje ima struje. Jos jedna zanimljivost, jedna uticnica u supi maltene uvijek ima struje iako HEP nekada iskljucuje struju radi radova ili kada radi oluje nestane struje - u toj uticnici uvjek ima, ocito ta jedna faza maltene nikada ne ispada ili se ne iskljucuje a zasto pojma nemam...
Staro Danas, 08:28   #673
smuchac
AMD Hammer
Moj komp

smuchac's Avatar

I kod tebe duhovi. :D

Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja