Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 15.01.2026., 11:36   #86071
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Još Omoda/Jaecoo bisera. Kako je ovo uopće prošlo NCAP testove
Ali da, bitno je da dobiješ puno više opreme za manje novaca…
https://www.facebook.com/share/p/1AK...ibextid=wwXIfr

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
1v@n je offline   Reply With Quote
Staro 15.01.2026., 11:44   #86072
Master_Hrc
Premium
Moj komp

Master_Hrc's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Jedini logican odgovor: jal i ljubomora na kinesku superiornost. Sto kinez napravi nitko drugi nemoze tome prismrditi. Uostalom bitno da se dobije puno opreme, ostalo je nevazno
Master_Hrc je offline   Reply With Quote
Staro 15.01.2026., 11:58   #86073
Juice
Fresh Juice

Juice's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Sedmica nije bila na NCAPu koliko vidim, al Devetka je dobila 5 zvjezdica
https://www.euroncap.com/en/results/omoda/9/55587

Iz kojeg je onaj poljak iščupao volan, petice il sedmice?
Juice je offline   Reply With Quote
Staro 15.01.2026., 13:26   #86074
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Citiraj:
Autor Master_Hrc Pregled postova
Jedini logican odgovor: jal i ljubomora na kinesku superiornost. Sto kinez napravi nitko drugi nemoze tome prismrditi. Uostalom bitno da se dobije puno opreme, ostalo je nevazno
Pitanje je kako će svi ti kinezi izgledati nakon pet godina i recimo 60k km.
Hamm je offline   Reply With Quote
Staro 15.01.2026., 13:38   #86075
Router
Hejter

Datum registracije: Mar 2005
Citiraj:
Autor Hamm Pregled postova
Pitanje je kako će svi ti kinezi izgledati nakon pet godina i recimo 60k km.
Neće izgledati. I isto tako će i vrijediti.
Router je online   Reply With Quote
Staro 15.01.2026., 14:07   #86076
WraGG
Premium

WraGG's Avatar

Datum registracije: May 2006
Davno sam rekao, ako su nas izveslali sa jeftinim mobitelima koji nista ne vrijede, zasto ne bi i sa autima? Ostati ce 2-3 brenda koji nesto vrijede i koji se potrude da i naprave koliko toliko kvalitetan auto, a ostali ce samo pasti u zaborav. Pa svaki dan u kini nastaju i nestaju genericki auto brendovi za koje mi u Europi nikada nismo culi niti cemo ikada cuti. Nista novo.
WraGG je online   Reply With Quote
Staro 15.01.2026., 14:58   #86077
Daten
Premium
Moj komp

Daten's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
Citiraj:
Autor zkljaja Pregled postova
Da, otišla je spojnica adblu dobavne cijevi na injektor adblua, standardna boljka.

Imam nultu toleranciju prema tantrumima eko sranja. Bacio mi je grešku di mi je skinuo 3-4000km dosega adblu na 1000km, ne gasi check engine iako nekad vrati da je doseg Adblu normalan. Pošto je DPF količina pepela po VCDSu 70g od max dopuštenih 80g, ide sve vanka

Već sam nabavio neispravni DPF koji će na operaciju, svoj ću sačuvat ispravan..

Odmah ide i na mapu ako charge cooler nije u banani i na mapu DSGa jer mi u Sport modu forsira eko okretaje, umjesto da drži 4. iznad 2000okr, forsira 6tu..

Ima li kakvih naznaka da će na našim tehničkim pregledima početi kontrolirati je li na autu instaliran DPF?
Šta je s vožnjom po EU?
Može li se dogoditi da te zaustavi policija u Austriji/Sloveniji, utvrdi da ti je DPF probušen i ugašen i naplati ti kaznu?

Daten je offline   Reply With Quote
Staro 15.01.2026., 15:22   #86078
zkljaja
Brat od Đon Vejna
Moj komp

zkljaja's Avatar

Citiraj:
Autor Daten Pregled postova
Ima li kakvih naznaka da će na našim tehničkim pregledima početi kontrolirati je li na autu instaliran DPF?
Šta je s vožnjom po EU?
Može li se dogoditi da te zaustavi policija u Austriji/Sloveniji, utvrdi da ti je DPF probušen i ugašen i naplati ti kaznu?
Kod nas jako teško...Morali bi maknut jedno 50% automobila s ceste u tom slučaju što Hrvatska nikako ne može podnjeti...Na zadnjem tehničkom mi priča ispitivač da ima isti motor 190ks u Superbu 4 motion i da je znatno manje trošila kad je skinuo DPF

Slovenija također teško do nikako.

Austrija i Njemačka su već zeznute, imaju TUV žandare, ako sumnjaju na izostanak DPF-a mogu poslat auto na najbliži TUV gdje provjeravaju ima li naznaka da je DPF varen (ispiljen da bi se izbušio), a generalno posumnjaju ako auto dimi ili ako su vidljive naslage gareži na auspuhu (što sa ispravnim DPF nije slučaj) a to se vidi odmah na prvi pogled.

U drugu ruku, često vidim aute Njemačkih tablica s garavim auspusima koji se očito i dalje voze, pa tko zna....Za sada je koncenzus da ako se držiš Autobahna i auto ne dimi naočigled - nisi im na piku

https://www.youtube.com/watch?time_c...e_path=Mjg2NjY

19:45

Ali on je imao Downpipe, pa je bilo očigledno...

Zadnje izmijenjeno od: zkljaja. 15.01.2026. u 15:50.
zkljaja je offline   Reply With Quote
Staro 15.01.2026., 15:41   #86079
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Automobili

Citiraj:
Autor WraGG Pregled postova
Davno sam rekao, ako su nas izveslali sa jeftinim mobitelima koji nista ne vrijede, zasto ne bi i sa autima? Ostati ce 2-3 brenda koji nesto vrijede i koji se potrude da i naprave koliko toliko kvalitetan auto, a ostali ce samo pasti u zaborav. Pa svaki dan u kini nastaju i nestaju genericki auto brendovi za koje mi u Europi nikada nismo culi niti cemo ikada cuti. Nista novo.

Problem je što su EU brendovi poceli fušariti. Ima kupaca koji rado kupe novi BMW ali kad vide unutra u M5 npr umjetnu gumu da izgleda kao šivana koža ili plastični šrot na cockpitu ali u boji mahagonija kupac ima osjećaj da ga brend pravi budalom. Iz samo jednog razliga, taj brend je sve te lux detalje koji kupci traze imao pa poceo ubacivati materijale da samo izgledaju kao nekad. Ali ti zato na deklariranih 600KS pokloni još 15-20 i jos bar 30-40NM više od deklariranog ,da se vidi kad ga staviš na valjke jelte, pa ga pohvališ jer ti je eto dao “više” nego si platio.

Zadnje izmijenjeno od: spawn. 16.01.2026. u 10:32.
spawn je offline   Reply With Quote
Staro 15.01.2026., 15:58   #86080
RaneZ
Vršni visioc
Moj komp

RaneZ's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Citiraj:
Autor WraGG Pregled postova
Mjesate kosare svi... Kako EU ima 20tak brendova tako i kina ima 100.
Kako postoji bmw, skoda i dacia, tako postoje i tamo i svaki je u svom segmentu. Mi tu ZNAMO sto je koji brand. Kao i sto koji model daje (nije ista fabia i enyaq Rs, jel). Za kinu ne znamo pa seremo.

Ali danas nije tesko zguglat njihovu piramidu brandova da saznas nesto novo ili pogledat pokoji review

Staro 15.01.2026., 16:13   #86081
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Xpeng i Zeekr se kod nas reklamiraju kao premium brandovi.
Staro 15.01.2026., 16:26   #86082
rendula
Registered User

Datum registracije: Oct 2003
Treba za 5g uzeti tu sliku, i vidjeti koliko od tih brendova i dalje postoji.
rendula je offline   Reply With Quote
Staro 15.01.2026., 16:31   #86083
RaneZ
Vršni visioc
Moj komp

RaneZ's Avatar

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Yep, zeekr po meni brand izmedju audija i porsa
Staro 15.01.2026., 17:00   #86084
Šole
Premium
Moj komp

Šole's Avatar

Datum registracije: Aug 2009
Ja sam vozio nedavno Xpeng G9 i auto se jako dobro ponasa i ide. Samo jos moraju software malo usavrsiti i to je to.
Šole je offline   Reply With Quote
Staro 15.01.2026., 23:14   #86085
MIK
no fear
Moj komp

MIK's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
Autor Bono Pregled postova
Na temu pretplate:
Elon Musk says Tesla $TSLA Full Self-Driving will switch to a monthly subscription & remove the one-time purchase option.
Trenutna cijena FSD: 7.500 eur,

tko je kupio kupio je od sad ide mjesečna naknada za FSD: 99$.

Amerima su dali 1mj. probne vožnje free, isto očekujem i u EU. (probaš pa vidiš jel ti odgovara)

Trenutno se u nekim Europskim državama testira FSD uz nadzor, HR je jedna od njih.

Tesla FSD Supervised Zagreb Croatia

Citiraj:
Autor rendula Pregled postova
Treba za 5g uzeti tu sliku, i vidjeti koliko od tih brendova i dalje postoji.
Kina drastično smanjuje državne subvencije za autoindustriji, izgleda da im je cilj smanjiti broj kompanija, ostat će samo najbolje koje će dodatno povečati svoje tržište.

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Zeekr ide na kvalitetu

The New 2026 Zeekr 7GT Debuts in Europe – Stunning Design & Insane Specs!

Zadnje izmijenjeno od: MIK. 15.01.2026. u 23:37.
MIK je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2026., 00:38   #86086
Juan
Premium

Juan's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Smile

Prema servisnoj i prema svim papirima ovo bi trebala biti trideseta izmjena ulja. Na alfi nisi promijenio ulje ako nisi pokazao sliku selenie
Što je interesatno, od izmjene do izmjene nema nadolijevanja a auto kad odem u DE na autobahnu i dalje veselo odvrti kazaljku preko 2X0 km/h.

Ovaj pak nije dobio ništa osim listića toaletnog papira za provjeru ulja jer već na 5000 km nakon izmjene popije 0,5 L 0W20. 2.0d ingenium 132 kW.

Volio bih i ja skupiti za BMW, možda jednog dana.

Zadnje izmijenjeno od: Juan. 16.01.2026. u 00:44.
Juan je online   Reply With Quote
Staro 16.01.2026., 08:22   #86087
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova
Još Omoda/Jaecoo bisera. Kako je ovo uopće prošlo NCAP testove
Ali da, bitno je da dobiješ puno više opreme za manje novaca…
https://www.facebook.com/share/p/1AK...ibextid=wwXIfr
Ovo iskreno izgleda ko da je netko sa 80 kmh naletio na rupčagu ili šaht bez poklopca.

Citiraj:
Autor RaneZ Pregled postova
Yep, zeekr po meni brand izmedju audija i porsa
Ovo je zgodno https://www.drive.com.au/news/zeekr-...ive-confirmed/

Zadnje izmijenjeno od: Hamm. 16.01.2026. u 09:22.
Staro 16.01.2026., 09:50   #86088
Master_Hrc
Premium
Moj komp

Master_Hrc's Avatar

Ljepo taj zeekr izgleda sto jest, jest.
Staro 16.01.2026., 10:16   #86089
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

Jos samo da ulete sa gospodarskim vozilima i to je to. Osim ak vec nisu, a ja nisam skuzio.
Staro 16.01.2026., 10:18   #86090
Colop
Premium

Datum registracije: Sep 2011
Kao da su "posudili" guzicu od Porschea.
Jučer po prvi put vidio neki novi audi sa krugovima odzada koji svijetle crveno.

Abomination
Colop je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2026., 10:48   #86091
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Citiraj:
Autor RaneZ Pregled postova

Ali danas nije tesko zguglat njihovu piramidu brandova da saznas nesto novo ili pogledat pokoji review

Njihova piramida brendova nama ne znaci nista. EU auti se rade vec 100 gorine i vise manje znas na cemu si sa skoro bilo kojim brendom. USA proizvodi aute puuno prije Kine pa svejedno ne znamo bas previse o njima osim od nekakvih entuzijasta i znalaca ili kad ga vidis u nekom filmu. Kvarovi,uzitak voznje, featurei kvaliteta izrade, trajnost. Isto kao sa Korejcima,nitko nije baš znao nešto o Kiji i Hyundaiu osim da imaju radne kamione kod nas u EU. Nakon 15-20 godina više manje znaš šta očekivati od oba branda.
spawn je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2026., 10:58   #86092
Master_Hrc
Premium
Moj komp

Master_Hrc's Avatar

Upravo to. Jos uvijek su nepoznanica. Od potencijalnih sranja, supporta, pa cak i cijene servisa su upitne. Za sve ove europejce, koreance, japance se sve vec zna. Problemi, support, servisi.

Po meni, imho, jedini kinez koji bi mogo valjati je BYD. Ove ostale chang slang kojima otpadaju volani jos puno zganaca trebaju pojesti.
Staro 16.01.2026., 11:14   #86093
rendula
Registered User

Datum registracije: Oct 2003
Citiraj:
Autor MIK Pregled postova

Kina drastično smanjuje državne subvencije za autoindustriji, izgleda da im je cilj smanjiti broj kompanija, ostat će samo najbolje koje će dodatno povečati svoje tržište.
Exactly. Pa ti kupi sada od random kompanije koja gomila aute na parkingu jer im se isplati radi subvencija. Mogu komotno i dozivotnu garanciju davati, jer je svima jasno da ce ih vecina propasti.
rendula je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2026., 11:19   #86094
Sn4k3
Premium
Moj komp

Sn4k3's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Citiraj:
Autor Colop Pregled postova
Kao da su "posudili" guzicu od Porschea.
Kinezi su poznati po tom da vole "posuđivati" dizajnerske elemente u svemu pa tako i u auto industriji, al da su jedini - nisu...

Citiraj:
Autor Colop Pregled postova
Jučer po prvi put vidio neki novi audi sa krugovima odzada koji svijetle crveno.

Abomination
Kad vidim ove nove BMW-e sa svjetlećim "bubrezima" dođe mi
Kao da ih je dizajnirao neki tinejdžer na tripu
Staro 16.01.2026., 11:46   #86095
Colop
Premium

Citiraj:
Autor Sn4k3 Pregled postova

Kad vidim ove nove BMW-e sa svjetlećim "bubrezima" dođe mi
Kao da ih je dizajnirao neki tinejdžer na tripu

Moram priznati da su odvratni, i to priznajem kao vozač BMW-a
Staro 16.01.2026., 11:49   #86096
bigAdvance
Premium
Moj komp

bigAdvance's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Gledam mijenjati svoju 2022 Teslu Model Y Performance za nešto udobnije.
Probao sam novu Model Y Performance i odmah ju bio prednaručio, zatražio poticaje za nju i ako sve prodje taj auto će me koštati 41.000e + PDV. Za takav auto to je stvarno odličan deal. Veliki je skok naspram prijašnjih godina u svakom aspektu udobnosti.

Međutim vrag mi nije dao mira prošli tjedan i reko ajde da vidim i te kineze. Otišao u Zeekr, probao njihovog 7x AWD Privilege version (top trim koji se nudi). Auto je iznutra stvarno impresivan, pogotovo u usporedbi s Teslom. Vozna dinamika nije na razini Tesle, udobnost iskreno nije na razini koju bi očekivao za auto sa zračnim ovjesom, ali je OK.
Uglavnom, OK auto, nevjerojatan value za novce, krcat tehnologijom (što potrebnom što nepotrebnom) i premium osjećajem ali mi fali "ono nešto". Kao da se ne može odlučiti želi li biti sportaš ili kruzer i onda ti daje oboje po malo al zapravo niti jedno ne napravi kako treba.

I onda sam dobio Xpeng G9 na 24h probu. Tenk od automobila izvana. Iznutra mu mogu parirati jedino automobili iz jače luksuzne klase na kojima još moraš naklikati 50k eura opreme. Mene je auto oduševio udobnošću i NVH-om. Čista obiteljska krstarica koja ne pokušava biti ništa drugo, hrpa prostora, krcato tehnologijom (čak bi rekao i više od Tesle), impozantan "presence" izvana. Vozio sam nekoliko ljudi, nisu se mogli načuditi da je to kinez
Vrhunska udobnost i toliko dodatnih featurea da ti pamet stane. Unutra ne možeš naći jeftinu plastiku, sve je presvučeno u kožu, sve je čvrsto, ništa ne škripi. Cijena u top izvedbi - 62.500e + PDV. Stavi Mercedes značku na njega i taj auto košta preko 150k eura.

Što se tiče garancije - u slučaju Zeekra koji je dio Geely Grupacije garancija je 5+5 (kao i kod Toyote recimo). S obzirom da je dio Geelya, nema govora o "propadanju".

Kod Xpenga, garancija je 7 godina i ostvaruje se preko ovlaštenog uvoznika (Benussi).

Tesla ima 4 godine garancije.

Na shortlisti mi je i BMW X5 xDrive50e, zasad sam samo sjeo u njega i naspram Xpenga ne mogu mu naći prednost, uskoro idem na probnu vožnju pa ću vidjeti.
bigAdvance je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2026., 12:00   #86097
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Za godinu-dvi neće vrijediti pola iznosa. Ne nužno jer su loši nego zbog renomea i stalne hiperprodukcije drugih modela i činjenice da električni gube vrijednost užasno brzo.

Auti su postali kao još skuplji mobiteli, za 2g izađe još 2 modela a vrijednost starih padne s litice što je super za polovno tržište.

Iako je to kompenzirano s previsokim cijenama novih automobila, ko bi reka da će kineski auto od 50-60k eura biti "best buy"
Staro 16.01.2026., 12:11   #86098
bigAdvance
Premium
Moj komp

bigAdvance's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor Mar Pregled postova
Za godinu-dvi neće vrijediti pola iznosa. Ne nužno jer su loši nego zbog renomea i stalne hiperprodukcije drugih modela i činjenice da električni gube vrijednost užasno brzo.
S obzirom na 800v arhitekturu koju imaju oba vozila te 4c (zeekr) i 5c (xpeng) baterije, ti auti bi trebali bolje držati svoju vrijednost usporedno s drugim strujićima, futureproofani su.

I dalje su to strujići i vrijednost će im pasti više nego klasičnim automobilima, ali usporedno recimo s jednom Teslom, vjerujem da će čak i bolje držati vrijednost idućih godina. Pogotovo Xpeng koji je na LFP bateriji pa i nema nekog straha od pada kapaciteta.
bigAdvance je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2026., 12:42   #86099
RaneZ
Vršni visioc
Moj komp

RaneZ's Avatar

Citiraj:
Autor bigAdvance Pregled postova
S obzirom na 800v arhitekturu koju imaju oba vozila te 4c (zeekr) i 5c (xpeng) baterije, ti auti bi trebali bolje držati svoju vrijednost usporedno s drugim strujićima, futureproofani su.

I dalje su to strujići i vrijednost će im pasti više nego klasičnim automobilima, ali usporedno recimo s jednom Teslom, vjerujem da će čak i bolje držati vrijednost idućih godina. Pogotovo Xpeng koji je na LFP bateriji pa i nema nekog straha od pada kapaciteta.
Da, meni je zeekr 7x bolesnoca od auta. No smetaju me NMC bat u vecini kod njih :/ Pogotovo long range.

No nakon svih test voznji prije kupnje, tesla je otpala odmah
Jednostavno ne mogu probavit interijer. Kinezima treba jos par godina da speglaju software ko tesla, ali ostalo je otislo iznad par ljestvica...
Staro 16.01.2026., 12:46   #86100
Colop
Premium

Citiraj:
Autor bigAdvance Pregled postova

Na shortlisti mi je i BMW X5 xDrive50e, zasad sam samo sjeo u njega i naspram Xpenga ne mogu mu naći prednost, uskoro idem na probnu vožnju pa ću vidjeti.

X5 mi je super auto, ali imam osjećaj da ga je nemoguće parkirati u ove standardne gabarite parking mjesta.
Slično ko GLE, zauzme od crte do crte parking mjesto.
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno