|
|||||||||||
|
|
#2851 |
|
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Možda negdje i ima takav tajmer ali ... + bi morao mijenjati sve prekidače. Za ovo moje rješenje materijal je lako dobavljiv. |
|
|
|
|
|
#2852 |
|
Premium
Datum registracije: Dec 2014
|
|
|
|
|
|
|
#2853 | |
|
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
Kako god, kod sebe sam te klasične senzore zamijenio pametnim senzorima koji preko noći pale svjetla, a kad me nema aktiviraju tihi ili glasni alarm, sa ili bez paljenja svjetla, ovisno o armed profilu. Onda se preko mobitela ili kontrolera scena svašta može napraviti.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
|
|
|
|
|
|
#2854 |
|
Moderator
|
Kako je kolega poviše naveo, jedno od rješenja je stubišni automat ETI CRM-4, a ako se želi "napredna funkcija" da po želji sa tasterom ugasiš (prije namještenog vremena) onda treba CRM-42. Dodatno treba prekidače zamijeniti tasterima + prespojiti ožičenje prema manualu. Za žuntu: Manual > https://storage-api-pim.etigroup.eu/...b-cf71efd77fdb Uređaji za nadzor i upravljanje > https://www.eti.hr/images/userfiles/...pravljanje.pdf |
|
|
|
|
|
#2855 |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Dobre informacije. Izgleda da je CRM-46 zamijenio CRM-42 a CRM-47 zamijenio CRM-46. Ovaj: https://www.like-net.hr/c/elektromat...at-crm-47-230/ https://www.elkoep.com/programmable-...-switch-crm-47
|
|
|
#2856 |
|
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Onda super, riješio si problem, prespojiš žice i gotovo.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
|
|
|
|
|
#2858 |
|
Suit up!
Datum registracije: Dec 2004
|
Evo najnovija rukotvorina - stol/klupa za 3D printere. Cca 100x50x85cm od ariša, prozirni akrlini lak. Malo sam se zeznija s letvicama, namjerno sam ih napravio mrvicu duže računajući da ih je lakše skratiti kasnije glodalicom za koji milimetar jer ih poravnam jednostavno s donjim nosačem međutim zbog orijentacije goda poneke su se malo krpotile. ![]()
|
|
|
#2860 |
|
Suit up!
Datum registracije: Dec 2004
|
|
|
|
#2862 |
|
Premium
Datum registracije: May 2014
|
opet ja - vidio u lidelu grijač šugamana za u kupatilo. nisam o tome nikad razmišljao. piše 150W. osim sušenja šugamana, da li bi to uspjelo održavati kakvu takvu temperaturu u kupatilu od cca 2.5 kvadrata? inače upalim puhalicu koja kroz 15min ugrije dovoljno, ali ovo bi se dalo držat upaljeno po noći samo kad ne grijem stan. |
|
|
|
|
|
#2863 |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Po meni ćeš od 150W teško primijetiti porast temperature. Ja, recimo, kada upalim destilator vode, koji potroši oko 2.5kWh kroz 5 sati (ekvivalent 500W) osjeti se blago zagrijavanje kuhinje. Ali baš blago.
|
|
|
#2865 |
|
Premium
Datum registracije: Jul 2021
|
Imam dosta fluorescentnih žarulja. Ostatak iz bivšeg ureda, nove su. Što trebam kupiti da ih postavim u kuhinji iznad radnog stola?
|
|
|
#2866 |
|
Moderator
|
Za klasične fluorescentne lampe ide prigušnica + grla, da ti bude jednostavnije jedno grlo obično a drugo sa ležištem za starter. Druga je sad stvar šta je danas malo blesavo slagat fluo naspram Led rasvjete. Shemu spajanja lako nađeš ili pitaj. |
|
|
|
|
|
#2867 |
|
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Renoviram stan iz 70-ih godina... Pitanje oko ventilacije - kuhinja i kupaonica nemaju prozora, ali imaju svaka svoju vertikalnu cijev koja u svakoj prostoriji je u originalu imala 2 rešetke, s rupom cca 100x150 mm. Jedna je rešetka pod stropom, druga dolje odmah iznad poda. Izvod svega toga je negdje skroz gore na vrhu zgrade i čini mi se da svaki stan na istoj vertikali ima svoje cijevi i da to sve završava u nekakvom panelu s bočno nekim izlazom ili rešetkom. Koliko se vidi u prostorijama ove cijevi idu valjda skroz iz prizemlja (ovaj stan je na 3 katu). Sad u kupaonici zatvaramo donji otvor, a na gornji ide ventilator s timerom. Za kuhinju gore će biti spojena napa, ali nisam siguran što napraviti s donjim otvorom, možda neku rozetu pa da ostane da se može kasnije otvoriti? I ono što mi nije jasno - zašto su tada radili po dvije rupe? Možda radi strujanja zraka, ali ne kužim kako bi to trebalo uopće raditi. Drugo pitanje, kada sad ventilator krene ispuhivati van, zrak će udarati pod pravim kutem u cijev, e sad kako ga natjerati da ide samo gore, a da ne tjera nepotrebno zrak prema dolje? U novijim zgradama koliko sam vidio te su ventilacijske cijevi s koljenima, iz stana na nekom n-tom katu ide cijev samo prema gore, nema "T spoja". |
|
|
|
|
|
#2868 |
|
Premium
|
Znam da je glupo, ali kaj sad da bacim nove novcate lampe koje se nisu ni koristile? Meni trebaju samo 2 komada, jedno iznad radnog stola a drugo iznad sudopera
|
|
|
#2869 |
|
Premium
Datum registracije: Jun 2004
|
Jedno brzinsko pitanje, produzio bih jedan stol ali je debljina ploce/daske 33mm a to bas i ne nadjem online u cjenicima firmi koje se time bave? Ne znam ni sto tocno da trazim, ima 5-6 vrsta toga. Jel ta 33mm debljina neka rijetkost ili se moze naci? ![]() |
|
|
|
|
|
#2871 | |
|
Premium
|
Citiraj:
i pod 2 - to je čini se bio standard u jugi, zrmani su u neboderu iz 80ih, i ista je spika sa otvorima dole i gori. (jedino, ne za kuhinju nego za kupatilo i za wc) oni su stavili rozete i nisu zatvarali ništa, niti stavljali ventilatore. radi prirodnom cirkulacijom, nema vlage, i nakon kenjanja se to izlufta kroz 15tak minuta. |
|
|
|
|
|
|
#2872 |
|
Premium
|
|
|
|
|
|
|
#2873 | |
|
Moderator
|
Citiraj:
pogotovo ovu koja bi stala poviše sudopera zbog prskanja vode ![]() Sad zavisi gdje bi je stavio i kako okrenuo tj. kalva je situacija. Recimo, jedna od ideja, ne postaviti na zid ispod gornjih elemenata pa da svjetli "prema naprijed" nego obrnuto, ako se na gornje elemente naprijed stavi maska ili je već ima, montiraš na tu masku da svijetli prema zidu. Na taj način te ne zasljepljuje, reflektira se od zida (pločica) a i odmakao si od vode. Nisi naveo jeli imaš one od 60 cm ili 120 cm, mada nije bitno šta se elektrike tiče. Zaboravio ranije navesti da sada ima i elektroničkih balasta pa tada ne treba starter. Schema > https://www.google.com/search?client...AQtKgLegQIFBAB Armaturu možeš složiti od lexana, pleksija, da propušta svjetlo a da voda nemože ... primjer grla: https://ecz.hr/artikl/grlo-fluo-cijev-12870/ https://ecz.hr/artikl/grlo-za-fluco-cijev-starter/ klasična prigušnica (balast) > http://www.smit-commerce.hr/prigusni...anica=proizvod elektronaka prigušnica > https://www.cotra.hr/Item/22882/PRIG...-4008321863287 That's it ![]() |
|
|
|
|
|
|
#2874 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Ovo kako si rekao da svijetli prema zidu to sam i ja tako mislio. Jer ne valja da blješti prema meni.
|
|
|
|
#2875 | |
|
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
Nisam još razmšljao o rasvjeti, to će ženica kad dođe na red, ja sam samo poduplao broj utičnica na ono što je ona zamislila ![]() Trenutno sam u grubim radovima, sve je iskopano van od instalacija, poda, srušeno i pregrađivano par zidova i tako ![]() Kuhinjica je nekih 3x2m. Da, tako sam i ja mislio, prirodnom konvekcijom, ali iz iskustva, nema toga s PVC stolarijom. Već su u planu i rekuperatori zraka. Stan je začudno suh ko barut, ali zatekao sam originalnu stolariju koja je stara koliko i stan, to je bio propuh na sve strane. I dimnjak vuče, a ima samo jednu rupu, ali opet moraš imati i ulaz zraka. Ne može zrak izlaziti ako nema ulaza. Više me brine da ventilator ne krene tjerati zrak djelomično prema dolje po tim cijevima. Usput, to niti nisu cijevi kakve se vide u novijim stanovima gdje zrak može samo prema gore jer je od ventilatora koljeno i dalje cijev prema gore. Ovdje je betonski kanal pravokutnog oblika cijelom visinom zgrade. |
|
|
|
|
|
|
#2876 | |
|
AMD Hammer
Datum registracije: Jan 2008
|
Citiraj:
![]() Poslano sa mog 2407FPN8EG koristeći Tapatalk |
|
|
|
|
|
|
#2877 | ||
|
tiki
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
https://www.ellabo.hr/fluo-cijevi-starteri Citiraj:
Kupi led traku i kanalicu s difuzorom, ugodnije svijetlo, manje mjesta zauzima i više će ti osvjetliti. Kakve fluo cijevi u 2026. godini, to se masovno miče gdje god se vidi. |
||
|
|
|
|
|
#2878 |
|
Premium
|
Riječ je o Osram Lumilux Cool Daylight 18w, 1250lm, dužine 60 cm, 13 komada. Plus kutija startera Osram ST 151. Ne znam, glupo mi ih baciti. vidjet ću još
|
|
|
#2879 |
|
Premium
|
|
|
|
|