|
|||||||||||
|
|
#1351 |
|
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Evo mogu ti potvrditi da stize preko OE (ExpressOne), trebalo bi ovih dana biti na isporuci.
|
|
|
|
#1352 |
|
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Da, ispada isto kao i za choice. Moj paket je zapeo više dana u kini na "Awaiting transit". Danas se pojavio na expressone "Hub inbound (HU - Budapest". Ovaj SBC će dobro doći za stan koj renoviram, ormarić je mali pa da stane unutra. A trebalo bi nešto jače za QOS/SQM. Iako doma Asus 59U odrađuje odlično posao na 300/150, ali za Gbit linkove nije niti blizu dovoljan, počinje štekati na oko 600. |
|
|
|
|
|
#1353 |
|
Registered User
Datum registracije: Dec 2022
|
Pozdrav svima, Evo čitam ovaj vas kineski (ONT, ONU, GPON i sl.) pa da vidim jesam li shvatio. Objasnit cu laički jer niti ne znam drugačije. Nedavno su mi spojili optiku na HT, dakle ona tanka optička zica magično izvire iz zida i spaja se u MagentaBox model FGA2235. Imam sve usluge, ali telefon ne koristim (nemam ga ni fizički), samo max TV (koji je s kabelom spojen u MagentaBox) i internet. Brzina je 300/150 koliko vidim po Speedtestu. Signal je OK u cijelom stanu. Čini mi se da mam sličan problem kao kolega @BundyR, s tim da imam samo jedan MaxTV i telefon mi ne treba. Očito nisam zahtjevan korisnik, ali ovo je čak i za mene katastrofa. Ništa ne mogu podesiti na toj kutiji preko MyTelekom aplikacije osim par gluposti. Npr. želim razdvojiti 2.4 i 5 GHz mreže s posebnim SSID i PSW jer mi je to jako bitno zbog jednog uređaja koji isključivo koristi 2.4 i ima web postavke (pristupam im preko njegove IP adrese. Ne znam koja ja sad imam kombinaciju od gore navedenih kineskih simbola, ali u “postavke HR ISPova” vidim da mi je prvi korak zvati SZK i tražiti ONT i speedport router. Ok, koji je onda drugi korak? Mijenjam speedport za koji TP link? Jesam li dobro shvatio da mogu uzeti TP link AX55 i pratiti tutorial od @nikky koji je dao @Tirion prije par postova? Puno hvala!! Zadnje izmijenjeno od: quant82. 13.12.2025. u 13:06. |
|
|
|
|
|
#1354 |
|
Premium
Datum registracije: Oct 2010
|
Router biraš po volji,znači koji god tebi paše. A HT SZK zoveš da te skinu sa RDK platforme a isto tako da ti daju tvoje login podatke te ONT+Speedport kombinaciju. Poželjno je da staviš i vlastiti ONT npr. TPLink G7. |
|
|
|
|
|
#1355 |
|
Registered User
|
Puno hvala Karlo!! OK, da li to onda znaci da ne moram niti čekati da mi dostave njihov ONT + speedport? Mogu odmah kupiti TP Link G7 + AX55, cim dođe nazvati SZK za podatke i sve odraditi sam? |
|
|
|
|
|
#1356 |
|
Premium
Datum registracije: May 2014
|
moraš čekat. dok si na rdk, moraš koristiti njihovu opremu, nije moguće upogoniti drugu. tek kad te skinu sa toga, onda možeš staviti drugi ont i proći će komunikacija. PS mislim da za tu proceduru dolazi tehničar, nije samo dostava uređaja u pitanju. PPS mikrotik je izbacio jedan novi simpatičan uređaj - hex S ax - možeš ubost optiku direkt u router i sve imati na jednom uređaju. treba ti samo gpon sfp. ja imam to složeno na običnom hex s-u. |
|
|
|
|
|
#1357 |
|
Registered User
|
E super, puno hvala. Već večeras zovem SZK. Sto se tiče routera, nemam nekog iskustva, činio mi se taj TP link zgodnim jer mislim da nih ga i ja kao amater znao postavit uz tutorial od Karlo666 (i još jedan od nikky). Je, možda bi bilo zgodnije da je all-in-one ali i 2 kutije nisu problem, samo da se riješim ovog ![]() |
|
|
|
|
|
#1358 |
|
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
MikroTik može svašta nešto ali je malo kompliciran za sve podesiti, neki TP-Link ili Asus je puno lakše. |
|
|
|
|
|
#1359 | |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2008
|
Citiraj:
![]() Ps. Kod Mikrproka pretpostavljam da si kolegi mislio preporučiti hAP S ax koji ima i WiFi naspram hEx-a ![]() Poslano sa mog SM-S928B koristeći Tapatalk |
|
|
|
|
|
|
#1360 |
|
Premium
|
šta se zove hap ? dobro nema veze, shvatili smo koji je uređaj u pitanju :P hex s kojem su dodali wifi pa ... se pretvorio u hap, očito. gpon modul, zyxel PMG3000-D20B kaže mikrotik. iako sam sad na iskonu, priča je ista, modul je radio i na ht-u (onaj fejk o5 state) ali zbog rdk-a nije bilo komunikacije. nije baš plug n play rješenje definitivno - ali za kolegu iznad koji pita za tplinka - to nije gpon router, u smislu, u njega ne ide optika. tako da šta se toga tiče može ga kupiti i odmah i ako mu ne smeta dupli nat, može ga najnormalnije i sada koristiti iza postojećeg. ne vidim prepreku. 2 godine na ht-u sam bio sa njihovim tehno...kako se već zvao, u bridge modu. isto tako ne mora se kupovati zaseban ont jer će ionako ht isporučiti ont. |
|
|
|
|
|
#1361 |
|
The mighty pirate
|
Tražim već dva tjedna uređaj koji ima funkciju Wireless Bridge/Client Bridge/ WISP, a da mi ne treba uz njega još i switch. Dakle, trebam dovesti internet do nekoliko uređaja koji nemaju WiFi, nego samo ethernet portove. Postoji li išta u kategoriji 1800 ili 3000Mbps (tipa TP-Link WA1801), a da ima na sebi više od jednog porta?
|
|
|
#1362 |
|
Moderator
|
Teško, zašti je blem dodati još swirch ? Ako je lokacija "blesava" pa je potencionalno problem napajanje switch - a, to se da riješiti. |
|
|
|
|
|
#1363 |
|
The mighty pirate
|
Blesava je lokacija, sve je u skučenom prostoru iza TV-a. Gledam Asusove routere (tipa RT-AX56U ili AX57) jer imaju Media Bridge opciju koja radi točno to što trebam, ali dokumentacija je jako štura i ne nalazim dvije stvari. Prva je radi li s WiFi mrežom od ISP routera ili s druge strane mora biti drugi Asus Druga je baca li onda vezu na (WAN + 4x LAN) ili samo WAN Imam jedan 5 portni switch koji mi stoji doma (5V 0.6A je napajanje, tako da to mogu izvesti s USB porta) Kakve opcije osim TP Linka imam kao router koji se može nakačiti na 5GHz kućni WiFi i dati to pouzdano dalje van?
Zadnje izmijenjeno od: 1v@n. Jučer u 18:04. |
|
|
|
|
|
#1364 |
|
Moderator
|
Koja je udaljenost od te lokacije do gl. routera i kakav je nivo signala (bilo 2.4, bilo 5 Ghz) ? Kakav bandwith očekuješ / trebaš ? Kad je taj buduči "uređaj" iza TV - a (čak i kad ima vanjske antene), moglo bi biti problema sa WiFi linkom. Jedna od opcija je "neki" Asus ili TP-Link sa x WAN/Lan portova + dual band WiFi koji je dobro podržan na OpenWRT - u. Nakon gnjavaže ubacivanja OpenWRT - a jedan od radija (2.4 ili 5 Ghz) podesiš u Client mode i povežeš na gl. router a pošto su svi interface u istom bridge eto veze sa ostalim ... Slično možeš napraviti sa nekim SOHO MikroTik - om, nema panike hoće li alt. "pamet" uspješno sjesti ali je malo kompliciranije za podesiti tko nije "doma" sa Tik - ovima. Ovisno gdje si, možda ti igra i kakav second hand. Naravno da će se naći netko od kolega tko ti može pomoći ![]() |
|
|
|
|
|
#1366 |
|
The mighty pirate
|
Ma ima 5 metara od routera do TV-a, signal nije problem. Imam stari Archer 6 na koji sam svojevremeno stavio open wrt ali je v2 s malo memorije i htio sam ga vratiti na stock ali sam ga zbrikao i sad ga ne mogu vratiti u život
|
|
|
#1367 | |
|
Registered User
|
Citiraj:
E sad, ako je to istina, onda ne moram čekati njihovog tehničara, nego postaviti svoj ONT + TP link router. Ali to je u suprotnosti s ovim gore da moram prvo preci na njihov ONT + Speedport. I sta sada? |
|
|
|
|
|
|
#1368 |
|
Premium
|
niste se razumili - oni pod "tvoja oprema" smatraju router. njhov ont (u kakvom god izdanju bio) mora ostati - smatra se dijelom njihove optičke mreže. to šta neki od nas to izbacuju je naš hack, a ne dobra volja operatera. vjerojatno ćeš se morat zadovoljit bridge modom. ps - nisam znao da traže razlog, ali dobro, dalo bi se nabrojati više toga, njihova aplikacija je toliko limitirana da se praktički ništa ionako ne može podesiti. živio iskon, oni po defaultu daju običan ont. ostali operateri (a1, telemać) isto rade frku oko zamjene ont-a, neki su morali do hakoma ić da bi im operater udijelio običan ont. |
|
|
|
|
|
#1369 |
|
Moderator
|
@1v@n 5 metara ? Baš ne možeš sakriti flat lan cable u lajsnu > https://www.maplin.co.uk/products/ma...56401962598774 @quant82 Moraš čekati tehničara da provede nalog a to znači i da odradi micanje sa RDK na ONT + Speedport. Potom je lako maknuti Speedšrot i staviti svoj router. |
|
|
|
|
|
#1370 |
|
Registered User
|
To sam skužio, samo ne želi napisati nalog jer kao sve radi. Znaci kao sto kolega jp_rv kaže, izgleda da mora ostati magenta box, sto me sad malo iskreno zivcira… Ima netko savjet koji smisleni razlog bi mogao proc? Zar nije to potreba da posebno pristupam 2.4 i 5 GHz mrezi? (Btw MaxTV zadnja 2 dana steka, ali nažalost radi Na parici se nikad to nije desavalo). |
|
|
|
|
|
#1371 |
|
Moderator
|
Reci da trebaš javni IP (da nisi iza CGNAT - a) + da trebaš pristup video nadzoru iz vani ... a to ne možeš podesiti zbog ograničenja njihove RDK platforme ... |
|
|
|
|
|
#1372 |
|
The mighty pirate
|
Zračna udaljenost je 5 metara. Ako vučem kabel okolo, a da bude nevidljiv, onda je to oko 20. Rentam stan i ne želim ulaziti u ikakva bušenja i stavljanja kanalica. Probao sam s powerlineom i ne zadovoljava. Wireless client je jedina opcija
|
|
|
#1373 |
|
Registered User
|
|
|
|
|